logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa multimetru Voltcraft VC-7055BT: Niekompletny ekran, poszukiwanie procedury serwisowej

gn000 20 Mar 2021 14:58 2919 18
REKLAMA
  • #1 19330123
    gn000
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Mam problem z naprawą multimetru Voltcraft VC-7055BT

Multimetr uruchamia się, kolejno pojawiaję się pasek postępu, logo Voltcraft, i ten ostatni nie kompletny ekran.
    Naprawa multimetru Voltcraft VC-7055BT: Niekompletny ekran, poszukiwanie procedury serwisowej Naprawa multimetru Voltcraft VC-7055BT: Niekompletny ekran, poszukiwanie procedury serwisowej
    Przejrzałem wszystkie układy, płytkę procesora i przetwornika, wszystko wygląda na sprawne elektrycznie.
    Podsłuchałem komunikację między prockiem i przetwornikiem, na początku kilka odczytów, 1sek przerwy, znowu kilka odczytów i zapisów potem cisza.
    Oczywiście jest szansa że coś w tej komunikacji jest przesyłane co oznacza np. OVF lub coś podobnego - ale na ten moment nie znalazłem takich danych w komunikacji.

Szukam informacji o procedurze serwisowej, może jest jakaś inicjalizacja lub po RS232 można coś zdziałać.
  • REKLAMA
  • #2 19331080
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Nie ten z allegro?
    Pewnie leży oprogramowanie.

Brak USB konstrukcja pewnie leciwa trza by poszukać podobny bo voltcraft pewnie zamawia jako brand pod swoje logo i kolor.

Wygląda mi na brand OWONa 4 1/2 cyfry bo patrzyłem i trafiłem na:
    Naprawa multimetru Voltcraft VC-7055BT: Niekompletny ekran, poszukiwanie procedury serwisowej Naprawa multimetru Voltcraft VC-7055BT: Niekompletny ekran, poszukiwanie procedury serwisowej

XDM2041
  • #3 19392754
    I_Weber
    Poziom 1  
    @gn000 Mam podobny problem z takim samym urządzeniem.
    Udału Ci się go rozwiązać?
  • #4 19392760
    gn000
    Poziom 12  
    Nie, sporo ich w sprzedaży i zawsze podobna usterka.
    Trzeba szukać kalibracji tego miernika, tam będzie problem.
    Jak coś znajdę to dam znać - ale słabo to widzę...
  • REKLAMA
  • #5 19908630
    gn000
    Poziom 12  
    Napiszę parę słów o tym co zrobiłem...
    głównie moim celem od początku było alternatywne oprogramowanie tego miernika, to wiąże się z innymi moimi pomysłami - ale to długa historia.

Obecnie aby nie tracić czasu na naukę mikrokontrolera GD32F103 który został zamontowany w tym Voltcrafcie podłączyłem mój który programuję od lat, co pozwoliło na przyśpieszenie prac.
    Już pierwszego dnia po wykonaniu połączeń udało się skomunikować z układem pomiarowym, nawet uzyskałem pomiar napięcia które było stabilne na 4 miejscu po przecinku.

Ten miernik wyposażony w układ HY3131 jest dosyć ciekawy ale jednocześnie kłopotliwy w programowaniu, dokumentacja jest słaba. Są starter kity z tym układem HY3131 ale niestety układ elektryczny starter kita i Voltcrafta mają spore różnice.
    Co powoduje że soft trzeba pisać od prawie zera tak aby go rozumieć.
    Obecnie poświęciłem tydzień na programowanie mojego procka.
    Potem prace nad wyświetlaczem - całość to wielka kopa roboty.

Dam znać gdy coś się ruszy, obecnie mam 3 tydzień przerwy w pracach.
    Niżej dwie fotki.
    Załączniki:
    • Naprawa multimetru Voltcraft VC-7055BT: Niekompletny ekran, poszukiwanie procedury serwisowej 3.jpg (870.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Naprawa multimetru Voltcraft VC-7055BT: Niekompletny ekran, poszukiwanie procedury serwisowej 4.jpg (714.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 19908638
    gn000
    Poziom 12  
    Dodam jeszcze że przydał by się schemat - jeśli ktoś taki posiada będę wdzięczny.
    Chciałem zacząć zagłębiać się w szczegóły oprogramowania.
  • #7 19941362
    Goworu
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam

Czy coś udało się z tym multimetrem?
    Bo mam identyczny problem :(
  • #9 19942598
    Goworu
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    No właśnie ja mam jak coś :)
  • #10 19943027
    gn000
    Poziom 12  
    Co trochę są na aledrogo, wszystkie z podobną usterką, ludzie się na nie rzucają bo myślą że naprawią.
    Sprawa niestety wygląda słabo, w moim nie widać usterki elektrycznej, ja podjąłem próbę oprogramowania tego miernika od zera - ale to droga przez męki. Mam jakieś pomiary co prawda ale teraz brak schematu, a to co narysowałem nie pozwala na dalszą pracę.
    Końca prac nad pomiarami nie widać, a został jeszcze wyświetlacz na procku którego nie znam.
  • REKLAMA
  • #11 20239771
    domel.an
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    Witam
    Czy kupując sprawny, można skopiować oprogramowanie, aby zabezpieczyć się przed taką awarią? Mam okazję tanio kupić sprawny, lecz mam obawy.
  • #12 20239792
    gn000
    Poziom 12  
    Ja jeszcze nie dotarłem do programowania tego procesora (GD32F103),
    dokumentacja podaje że można programować falsha JTAGiem i UARTem.
    Jednak uważam że tam nie uszkadza się program lecz jakieś dane kalibracyjne raczej...
    Przy procku jest mała bateria 1,5V symbolu nie pamiętam średnica tak z pamięci ok 8mm wlutowana w pcb
    która :
    "VBAT range: 1.8 to 3.6 V, power supply for RTC, external clock 32 KHz oscillator and backup registers (through power switch) when VDD is not present"
    ja właśnie ją podejrzewałem o kłopoty, zanik napięcia utrata jakiś wartości i koniec - ale pewności nie mam niestety.
    Jak przeglądam oferty sprzedaży tych multimetrów to wszystkie mają ten sam objaw, częściowo ładuje się ekran i zatrzymuje się, w oscyloskopach Voltcrafta jest identycznie :)

Napisz za ile możesz kupić to ci powiem czy warto.
  • #13 20245643
    domel.an
    Poziom 24  
    Za 500 pln, ale jeszcze chce coś utargować :)
  • #14 20245757
    gn000
    Poziom 12  
    Ja dałem za uszkodzony ok. 300 zł.
    Chciałem się pobawić w programowanie i radosną twórczość ale oczywiście brak czasu i obecnie chęci.
    Może warto więc za 450zł ???
  • #15 20246741
    spy
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Voltcraft VC-7055BT = OWON XDM-2041 = PeakTech P 4094

To się może Wam przydać: https://github.com/aziemer/Project-Phoenix
    I może to: https://github.com/PetteriAimonen/owon-xdm2041-info/tree/main/bootloader ( https://www.eevblog.com/forum/testgear/owon-xdm1041-the-unknown-multimeter/200/ )

Generalnie wydałbym pieniądze na coś innego.
  • #16 20247563
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1673
    Czy multimetr gada z PC?
    A może wymiana baterii by pomogła?
    Pobieżnie patrzyłem czy są firmwary, ale nie znalazłem niestety.
  • #17 20248382
    domel.an
    Poziom 24  
    spy napisał:
    Generalnie wydałbym pieniądze na coś innego

...za takie pieniądze to raczej nic porównywalnego nie znajdę :(
  • #18 20325845
    domel.an
    Poziom 24  
    Długo szukałem i znalazłem (teraz żałuję że go nie kupiłem :( )

dla potomnych :
    https://www.eevblog.com/forum/testgear/owon-x...4272550/?PHPSESSID=7f3khl4d2fdppksvnu35q5m316

i co najważniejsze :) :
    https://github.com/PetteriAimonen/owon-xdm2041-info

ps. należy się ukłon w stronę @spy bo to on pierwszy wskazał drogę :) ale teraz już kalibrację opanowali :D
  • #19 20669381
    gomo
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Przeczytałem posty i opisy Petteri ale nie rozumiemi jak uruchomić te skrypty.
    Jeśli ktoś bardziej to rozumie to proszę o wyjaśnienie procedury zgrywania i zapisu danych kalibracyjnych.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy forum dyskutują o problemach z multimetrem Voltcraft VC-7055BT, który uruchamia się, ale wyświetla niekompletny ekran. Wiele osób zauważa, że problem może być związany z oprogramowaniem lub kalibracją urządzenia. Wskazano na możliwość, że Voltcraft VC-7055BT jest marką OWON XDM-2041, co sugeruje, że mogą istnieć podobne modele z tymi samymi usterkami. Użytkownicy poszukują schematów, procedur serwisowych oraz alternatywnego oprogramowania, a także dzielą się doświadczeniami związanymi z programowaniem mikrokontrolera GD32F103. Pojawiają się również pytania o możliwość skopiowania oprogramowania z działającego egzemplarza oraz o wymianę baterii jako potencjalne rozwiązanie problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA