logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Voltcraft VC-590 - identyfikacja przetwornika A/D pod kwarcem 4MHz

Hektar Zahler 05 Sie 2017 17:21 2463 8
REKLAMA
  • #1 16626599
    Hektar Zahler
    Poziom 34  
    Ocena: 528
    Witam co to za badziewie jest pod kwarcem 4MHz, bo google nie pomaga. Jak molestuję ten miernik lutownicą, to czasem pokaże dobrze, a tak to na każdym zakresie mierzy coś do wartości 105. Co to za przetwornik A/D. Miernik Voltcraft VC-590 (nie polecam żałuję wywaliłem kasę w błoto).

Dodano po 1 [minuty]:

Nie mierzy V reszta działa. P.S. to nie ścieżki ani luty tylko wina scalaka bo mam taki drui miernik.
  • REKLAMA
  • #2 16631729
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Przepisz dokładnie linia pod linią co masz na tym układzie.
  • REKLAMA
  • #3 16634674
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 935
    Witam

Spodziewam się że jest to re-brand Uni-t. Jak większośc mierników sprzedawanych pod marką Voltcraft.
    Zobacz na serię UT216
    Strona producenta UT216

Dokładnie model: UNI-T UT216D
    UNI-T UT216D
    Jak nie znajdziesz tego scalaka go na wolnym rynku, możesz próbować pisać do serwisu Uni-t na Polskę.
  • REKLAMA
  • #4 16635497
    Hektar Zahler
    Poziom 34  
    O ja Cię kręcę. Dzięki.
  • REKLAMA
  • #5 16657685
    Hektar Zahler
    Poziom 34  
    Witam ponownie. No więc po przekładce układów działający miernik nie działa i odwrotnie, tj. nie działający zaczął działać. Ciekawe, że jak maltretuję układ lutownicą, to ten nie działający czasem jakby prawidłowo mierzył. Układy przerzuciłem lutownicą transformatorową: demontaż 5 minut, zaś montaż 10 minut (dobre co nie). Szkoda mi tej kasy i nie wiem co z tym dalej robić.

Dodano po 3 [minuty]:

p.s.
    A czy udało się komuś nawiązać komunikację z telefonem na Androidzie przez bluetooth? Bo mi ni w ząb to nie idzie i nie wiem co jest.

Program się nazywa Smart BT Software i jest pod tym linkiem:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cei.android_vcble&hl=de

Kupiłem specjalnie telefon Sony C1905 i znowu kasa w błoto, bo program się nie inicjalizuje, zaś na innych telefonach bluetooth widzi miernik, ale nie ma komunikacji.

Ciekawe, że na komputerze PC bluetooth w ogóle nie widzi tego miernika.

Podobno musi być jakaś specjalna wersja androida czy coś>
  • #6 16929954
    Hektar Zahler
    Poziom 34  
    Witam ponownie. Uszkodzonego VC-590, którego sprawnego sam uszkodziłem przekładką przetwornika A/D, aby naprawić zepsuty miernik z łączem blutu dałem koledze, który wyjechał za monetą na zakład Mercedesa w Belgii. Tym samym jednak nie żałuję straty grosza za ryzykowny zakup używanego z allegro. Uszkodzony miernik pomimo, że nie mierzy napięcia AC/DC i nie działa bezprzewodowe wykrywanie kabli w ścianie NCV, to bardzo dobrze mierzy prąd DC, a przede wszystkim trzyma zero DC jak mało który miernik cęgowy. I bardzo dokładnie mierzy rezystancję. Diody, pojemność, temperaturę również. Jasny wyświetlacz OLED fajnie pomaga w trudnych sytuacjach w ciemności. Co bardzo istotne bateria trzyma bardzo długo.

Mam trochę starych mierników tej marki, jedynych w swoim rodzaju, ale oprócz tego kupiłem ostatnio na spróbowanie nieco więcej podobnych wyrobów. I powiem, że wszystko jest warte co najwyżej połowę wydanych pieniędzy. Nowa ładowarka LiPo 1000, zanim zagrzała się w trakcie ładowania zwykłego ogniwa prawie do czerwoności, spaliła się zaraz. Miernik CT-20TDR nie dosyć, że momentalnie rozładowuje baterię, to korzystanie z tak powolnego testera jest istną katorgą.

Wniosek: obserwujcie które produkty tej marki są sprzedawane na allegro jako outlety z niemieckich supermarketów i nie kupujcie tego śmiecia. Bo starodawny Voltcraft znany z nietuzinkowych rozwiązań już dawno przestał istnieć.

Jakby ktoś w końcu połączył się z miernikiem za pomocą blutu, to prosiłbym o wskazówki jak tego dokonać.

Uszkodzonego czipu DTA0661 niestety nadal nie sposób namierzyć w sprzedaży.

Jakby ktoś gdzieś go widział, to jest poszukiwany.
  • #7 17686712
    Hektar Zahler
    Poziom 34  
    Witam ponownie. Po póltora roku wreszcie znalazłem telefon, który VC-595 wykrywa przez blutu, uruchamia aplikacje, która widzi miernik, łączy się z aplikacją, która się nie restartuje, nie zgłasza błędów i wszystko to razem funkcjonuje jakby OK. Jest to Sony Xperia Z3, ale telefon kosztuje dziesięciokrotność miernika, więc z mety pytanie za 100 punktów (oddam 500 punktów z elektrody) jak ktoś już to ćwiczył i poleci mi telefon co się realnie do tego nadaje bowiem ok. 80% telefonów z androidem nie widzi miernika przez blutu w ogóle (ponieważ komputer PC również nie widzi miernika w ogóle jak również żadnym innym sposobem nie mogłem wykryć miernika przez blutu tak jakby moduł ten był ewidentnie uszkodzony i problem był w oprogramowaniu procesora miernika a nie procesora blutu) i ok. 98% z nich nawet pomimo, że widzi miernik przez blutu nie łączy się z nim, albo adroid fiksuje. Gdybym przetestował 100 różnych urządzeń napisałbym, że ich 99% nie działa, lecz przetestowałem ich ok. kilkadziesiąt (w tym jakieś różne tablety, notebooki, itp. wyrzuciwszy kolejne kilka stów w błoto) i zadział tylko jeden Sony Xperia Z3, którego cena przewyższa koszt miernika dziesięciokrotnie i nowy kosztuje jakieś 3,5 klocka = bezsens.

Proszę o pomoc jak rozwiązać ten problem.

p.s.
    Dodam, że to nie przypadek, bo mam dwa 100% sprawne VC-595 i jeszcze trzeci VC-590 na części jak w temacie.
  • #8 17804163
    Mareeek_89
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Ja testowałem w moim VC-595OLED połączenie BT i na pierwszych lepszych urządzeniach jakie miałem z androidem wszystko działało ok

dokładnie testowałem na:
    Xiaomi Mi A5 Android 9
    Lenovo Yoga 3 X50L Androdi 5 lub 6

• #9 17804222
    Hektar Zahler
    Poziom 34  
    Za te co podałeś wolę dołożyć i mieć niezależny datalogger. Ten Sony Z3 jest o tyle dobry, że mogłem go dostać uszkodzony za friko i zrobić spalony wyświetlacz po nieudanej próbie wymiany na nowy. P.S. Wiesz co czasem mój drugi z kolei już miernik odjeżdża sobie jakby referencją tak, że zerem dla niego są przypadkowe wartości do ok. -3V. Czasem działa zupełnie bez powodu, bo wisi sobie grzecznie jako eksponat. A co najlepsze dzieje się to tylko na ustawieniu VDC, a zatem niemal identycznie jak w pierwszym mierniku, gdzie znalazłem uszkodzony i nieosiągalny układ DTA0661. Widać tym bardziej, że pierwszej kontroli technicznej miał dokonać klient. Mam stare zabawki tej marki z lat '90 i takie coś było nie do pomyślenia, że dziś nie zarobi na chleb, bo nie ma czym robić. Słowem badziew nie warty złamanego grosza !!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z miernikiem Voltcraft VC-590, który nieprawidłowo mierzy napięcie, a jego przetwornik A/D wydaje się uszkodzony. Po wymianie układów, jeden z mierników zaczął działać, co sugeruje problemy z samym scalakiem. Użytkownicy sugerują, że Voltcraft VC-590 może być re-brandem miernika UNI-T UT216D. Problemy z łącznością Bluetooth z aplikacją Smart BT Software na różnych telefonach Android również były poruszane, z niewielką liczbą urządzeń, które poprawnie łączą się z miernikiem. Użytkownik zauważa, że pomimo wad, miernik dobrze mierzy prąd DC i rezystancję, a jego wyświetlacz OLED jest przydatny w ciemności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA