logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VAG/1.9TDI/BKC - Silnik wymieniać czy naprawiać / błedy wtrysku / turbo

Radow 20 Mar 2021 20:53 1974 10
REKLAMA
  • #1 19330955
    Radow
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Witajcie:

Zacznę od tego że auto odpala na zimnym jak ŻYLETA - zaś na ciepłym odpali na 2sek i zgaśnie (czytałem o tym że rozrusznik / temperatura itp)...
    Film dla zobrazowania problemu:

Film na GD
    [film=450.370]https://drive.google.com/file/d/1ius6o9mtS9OxNIcjHQyH46prEPAt8rpv/view?usp=sharing
    [/film]

Ale dalej auto po rozgrzaniu i jeździe dynamicznej złapie czasami błąd (turbo) / nie pojawia się na blacie check
    000564 - Boost Pressure Regulation
    lub czasami błąd:

004704 - PD Unit Injector Cylinder 1 (n240)

W obu przypadkach robi sie osiołkiem.

Pomiary na biegu jałowym *duże korekcje:

przy 3000obr:

Przy błędzie (jeśli wskoczy na moje to zacięty pompowtryskiwacz bo reszta idzie do 0 a na cylindrze 1 wartość stała)

[youtube]https://drive.google.com/file/d/19msSx6GIS6NDlVOa_b49p4xfs8jN_5Gt/view?usp=sharing
    [/youtube]
    [youtube]https://drive.google.com/file/d/1Evn27oE9UeAL7r2bvxRIWyt562vFlWiU/view?usp=sharing
    [/youtube]

Grupa 23

Dziwi mnie też czujnik temp: na termostacie (wyswietlaczu 90 stopni a na czujniku niby 70)

Dodatkowe:

Przy puszczaniu gazu z wysokich obrotów buja buda:

Film:
    [youtube]https://drive.google.com/file/d/1ius6o9mtS9OxNIcjHQyH46prEPAt8rpv/view?usp=sharing
    [/youtube]

=======================

Moje pomysły: wymiana wtryskiwacza numer 1 / problem turbo zacięta kierownica / gruszka.

Auto nie kopci ani ciepłe ani zimne
    Po skasowaniu błedu wraca moc - jednak dalej nie odpala jeśli ciepły

Auto po ostygnięciu tak poniżej 70stopni na wyświetlaczu odpala.

Przepraszam że nie ma logów dynamicznych ale moj laptop nie działa na baterii (jeśli bedzie taka koniczność to wezme zorganizuje inny laptop)
  • REKLAMA
  • #2 19331849
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 570
    Te silniki miały taką bolączkę że źle paliły na ciepłym po pewnym stopniu zużycia . nagrzej autko , zgaś i odepnij na chwilę czujnik temperatury silnika , jak odpali normalnie można zrobić korektę programową dawki rozruchowej i powinno zapalać na ciepłym i zimnym normalnie . Niestety w twoim przypadku zregenerował bym również wtryski zaczynając od nr 2. Jeśli któryś z nich zacina się może powodować problemy z rozruchem i pracą .
  • #3 19332221
    Radow
    Poziom 13  
    Hej, dzieki za odpowiedz!

Czytałem o tym nawet zakupiłem boksa który oszukuje temp (jednak to tylko by naprawiło odpalanie - nawet jeśli by coś naprawiło) nadal bedzie problem z wtryskami i "błędem" i osiołkowata mocą - wiec zostaje na półce.
    Po częsci licze że jesli wyeliminuje sie wtryski to zacznie odpalać.

A teraz najważniejsze co zmieniło mi sie od twojej wypowiedzi:

Ja chcialem zrobić nr 1 a Ty mówisz o numerze 2 3 4 ? czy dobrze zrozumiałem?

Wtryski nie są jakieś drogie - tylko te korekcje są na tyle (duze / dziwne) że nie wiem co obstawiać (wtrysk, podkladki, uszkodzona głowiece, tandem czy tłok)
  • REKLAMA
  • #4 19332358
    ignac112
    Poziom 21  
    Ocena: 109
    Boksy sobie odpuść. Zrób korektę mapy startowej. Te boksy zaburzają pracę samochodu.
  • #5 19333913
    Radow
    Poziom 13  
    Na chwile obecna zapominam o boksie do czasu naprawy silnika lub jego wymiany.
    Jesli / dlaczego silnik traci moc (wchodzi błąd) nie ma sensu zakłądać / czy naprawiać mapę.
    Najlepiej ale nie najtaniej byłoby podłożyć 4 (regenerowane wtryski / wtedy bym oecnił głowice) / lub przynajmniej zmienic 1 a wyienić wszystkie uszczelki.
  • #6 19333971
    60jarek
    Poziom 28  
    Ocena: 501
    Wymień uszczelnienia wtryskiwaczy tylko daj np Bosch. Powinno sie je wymieniać po 200 tysiącach -obowiązkowo. (Sprawdź i uszczelnij układ paliwowy).

Nie wiem czego tam szukasz we wtryskach zobacz ich zakres pracy dopuszczalny tych pomiarów w podpowiedzi.
    Co najwyżej kup środek do czyszczenia wtrysków i je przepal.

Przeczytaj ten temat cały może inaczej na wszystko spojrzysz tam znajdziesz na większość problemów odpowiedzi.
    Tam opisane jak sam auto naprawiałem i co trzeba zrobić.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3698803.html
  • REKLAMA
  • #7 19333979
    Radow
    Poziom 13  

Jak widzisz duże korekcje - temu szukam wtryskiwaczach...

...

edit
    ps. u mnie tez 128 przy puszczaniu gazu

"Faktycznie zapomniałem 128 przerwa w obwodzie wtryskiwacza nie rozpoznaje BIP. To przejrzę w wolnym czasie."
  • #8 19333984
    60jarek
    Poziom 28  
    Zajrzyj do filtra paliwa -dużo się dowiesz.
    Zrób test z podaniem paliwa z butelki i się wszystkiego dowiesz.
    Odpowietrz układ paliwowy.
    Sprawdź czy pompa Vakum nie cieknie.

Na tych wtryskach pół europy jeszcze przejedziesz -no i jedna zasada auto w czasie pomiarów musi mieć 90 stopni temperatury obowiązkowo.

Dodano po 4 [minuty]:

Radow napisał:
    Jak widzisz duże korekcje - temu szukam wtryskiwaczach...

Tu masz bloki pomiarowe -te same opisy masz w info VCDS.
    Nie szukaj dziury w całym.
    Przeczytaj ten temat co ci podesłałem - i odstaw na bok vcds a napraw silnik.

Dodano po 1 [minuty]:

Radow napisał:
    s. u mnie tez 128 przy puszczaniu gazu

Olej na razie te zagadnienie - na nic to nie wpływa obecnie.
    Silnik napraw -nieszczelność układu paliwowego.
  • #9 19333999
    Radow
    Poziom 13  
    Od czegoś wskakuje mi bład:
    004704 - PD Unit Injector Cylinder 1 (n240)
    do tego (128)

do tego oczywiście wymieniłem / ałem filtr paliwa i w niego nie zajrzałem (ale mam pod ręką "tec" to podłącze z puszki i przy okazji je wyczyszczę.

ps. testy tez robiłem na 90 stopniach jak widzisz na filmiku pierwszym ale w tym samym czasie komputer (czujnik elektroniczny) pokazuje ~70

edit:

https://drive.google.com/file/d/19msSx6GIS6NDlVOa_b49p4xfs8jN_5Gt/view

https://drive.google.com/file/d/1Evn27oE9UeAL7r2bvxRIWyt562vFlWiU/view

Tu sa filmiki jeszcze
  • REKLAMA
  • #10 19334005
    60jarek
    Poziom 28  
    Vcds nic ci nie pokaże, jak masz to co pisze przeczytaj ten temat -jak auto naprawiłem.

Dodano po 12 [minuty]:

004704 Sygnał łądowania silnika -zwarcie do masy -taki to błąd.

Dodano po 7 [minuty]:

Regeneracja wtrysków to nic innego jak je oczyszczenie za pomocą ultradźwięków i chemii -czasami wymienią mocno zużyta część mechaniczna lub cewkę.

Tak jak napisałeś zajrzyj do filtra paliwa w środku zobaczysz znacznik do prawidłowego montażu filtra -mało kto na to patrzy a to błąd przy montażu.

Podstawa czy paliwo czyste?

I od razu za tym test z podaniem paliwa z butelki słoika.
    90% sukcesu diagnozy.
  • #11 19336744
    60jarek
    Poziom 28  
    000564 -Złącze alarmu przez czujnik alarmu Dwa lewy tylny.
    I też ci auto wyłączy alarm.
    " nie wiem który to czujnik (N290) Czy to nie zawór silnik? i temu ci gaśnie.
    Musisz na spokojnie wyeliminować błędy w elektryce itp co się da. Inaczej nie ruszymy z mechaniką.
    Kasuj błędy na bieżąco i szukaj jakie i kiedy się pojawią i w jakim module.
    W starszych autach z tym silnikiem auto się wyłączalny gdy sterownik za dużo błędów nazbierał.
    Napisz co ustaliłeś bo błędów kupa i nie wiadomo co o tym sądzić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem VAG 1.9 TDI BKC, który dobrze odpala na zimno, ale na ciepło gaśnie po 2 sekundach. Wskazuje na błędy związane z regulacją ciśnienia doładowania (000564) oraz wtryskiwaczem (004704). Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić czujnik temperatury silnika, zregenerować wtryskiwacze, a także wymienić uszczelnienia wtryskiwaczy na części Bosch. Wskazują na konieczność oczyszczenia układu paliwowego oraz przeprowadzenia testów z podaniem paliwa z butelki. Zwracają uwagę na znaczenie prawidłowego montażu filtra paliwa oraz na to, że błędy elektryczne mogą wpływać na działanie silnika. Wskazówki obejmują również unikanie używania boksów do oszukiwania temperatury, które mogą zaburzać pracę silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA