logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

1.9 TDI BKC - Rzuca przy odpaleniu i nie odpala bez gazu. Co może być przyczyną?

grelo1 01 Kwi 2025 13:10 294 7
REKLAMA
  • #1 21503273
    grelo1
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Skoda Octavia rzuca przy odpaleniu i nie zawsze odpali bez gazu 1.9 TDI BKC

Mam taki temat. Przebieg pewny 340 tys., auto serwisowane uczciwie (kupione od znajomego), ale jest jeden szkopuł, aczkolwiek jemu to nie przeszkadzało: przy próbie odpalenia, czy ciepły, czy zimny, mocno zatrzepie autem przy zapłonie i nie zawsze odpali bez dodania gazu.

*Wiem, że był robiony dwumas, ale tutaj ładnie ładnie wszystko chodzi (zresztą to DSG)
    *Ja zrobiłem poduszki i tuleje wahacza przód (te tylne, bo wybuchy były)
    *Auto wyśmienicie jeździ
    *Auto wyśmienicie pali (chodzi o spalanie)
    *Brak błędów poza jednym - czujnik/sensor oleju nr kod błędu 00562
    *Potrzeba już będzie wg km zmienić rozrząd
    *Brak oryginalnie filtra DPF

Załączam jakiś screen z diagnozy kilku parametrów... pewnie niewiele wniesie.

Ktoś ma pomysł, czemu tak dziwnie odpala bez gazu?
    Załączniki:
    • 1.9 TDI BKC - Rzuca przy odpaleniu i nie odpala bez gazu. Co może być przyczyną? 20250401_125904.jpg (4.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21503385
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 395
    Przede wszystkim czyszczenie przepustnicy i jej mechanizmu (czarna pokrywa) , kontrola luzu ośki, czyszczenie map sensor , kontrola ciśnienia na szynie, wymiana filtra paliwa .
  • REKLAMA
  • #3 21503388
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 790
    Wiazka pompowtryskiwaczy pod pokrywą zaworów.
    Jak nie kontaktuje na którymś to nie odpala czasami łapie kontakt od wibracji.

Zużyte oringi pompowtryskiwaczy lub gniazda w głowicy.

Jeśli podczas odpalania nie widzi obrotów to czujnik położenia wału.

Wszystkie przypadki mogą nie powodować błędów w ecu.
  • REKLAMA
  • #4 21507135
    grelo1
    Poziom 11  
    >>21503273 a poduszki? Nie może to być ich wina?
  • REKLAMA
  • #5 21507171
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21507327
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 790
    >>21507135
    To nie poduszki.
  • #7 21516526
    grelo1
    Poziom 11  
    >>21507327 To co sugerujesz? Diagnostyka podstawowych parametrów zrobiona, poduchy wymienione... jest lepiej, ale dalej to samo. Jakby się gubił.

Ktoś wie, jak sprawdzić kąt wyprzedzenia zapłonu i kąt wtrysku oraz jaki powinien być w tym aucie? Mam VCDSa, ale nie łączy, dostęp do Autela i mojego Delphi.

Podsumowanie tematu

✨ Skoda Octavia 1.9 TDI BKC z przebiegiem 340 tys. km ma problem z odpalaniem bez dodania gazu oraz silnym drżeniem auta przy zapłonie, niezależnie od temperatury silnika. Auto jest serwisowane, posiada wymieniony dwumas, nowe poduszki i tuleje wahacza, a także brak filtra DPF. Występuje błąd czujnika oleju o kodzie 00562. Proponowane przyczyny to zabrudzona przepustnica i jej mechanizm, zużyte oringi pompowtryskiwaczy lub uszkodzone gniazda pompek w głowicy, problemy z wiązką pompowtryskiwaczy pod pokrywą zaworów oraz czujnik położenia wału, który może nie wykrywać obrotów podczas rozruchu. Poduszki silnika zostały wykluczone jako przyczyna problemu. Zalecane jest czyszczenie przepustnicy, kontrola luzu osi przepustnicy, czyszczenie czujnika MAP, kontrola ciśnienia paliwa na szynie oraz wymiana filtra paliwa. Dodatkowo pojawiła się potrzeba sprawdzenia kąta wyprzedzenia zapłonu i kąta wtrysku, jednak VCDS nie łączy się z autem. W dyskusji wskazano również link do podobnego tematu na forum elektroda.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA