logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel CA-64 i moduł rozszerzeń INT-E: wymagana wersja oprogramowania

Rebaser1 21 Kwi 2021 12:23 924 7
REKLAMA
  • #1 19392694
    Rebaser1
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Witam,

Posiadam centrale alarmową Satel CA-64. Chcę rozbudować ją o moduł rozszerzeń int-e i tu moje pytanie, w jakiej wersji oprogramownia musi być centrala aby obsługiwać moduły int-e?
  • REKLAMA
  • #2 19393015
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15452
    Podpinałem do różnych i problemów nie było.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19393048
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    Po prostu należy dać dip-switch 10 na expanderze na ON. Trzeba też mieć świadomość, że nie uzyskamy takich wszystkich funkcjonalności jak na integrach i integrach+ z nowszym oprogramowaniem. Będzie po prostu pracował jak stary Ca -64E.
  • REKLAMA
  • #4 19393642
    Rebaser1
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedzi :)
    Nie potrzebuję jakichś specjalnych funkcji. Chcę tylko rozszeżyć centralę aby móc podłączyć i zabezpieczyć bramę wjazdową, bo już dwa razy mi ją rozkręcili a ostatnio dodatkowo wypchnęli przez nią przyczepkę i oczywiście z nią odjechali...
    Panowie może jakieś pomysły jak to zrobić, jak Wy to robicie?

Myślę o zamontowaniu bariery podczerwieni od wewnętrznej strony bramy...brama jest dwuskrzydłowa i otwiera się do wewnątrz. Właściwie mógłbym zabezpieczyć całą frontową linie ogrodzenia, ma około 50m
    Myślałem też o kontaktronie wpuszczanym ale brama jest stalowa więc czy z czasem nie będzie problemu z magnesem? Dochodzi też problem puszczenia przewodu ( najlepiej byłoby wewnątrz profilu ale ciężko będzie to zrobić) a puszczając pod dolnym profilem to chyba słaby pomysł...
    Czy czujka inercyjna zdałaby egzamin? Wywołałaby alarm przy próbie odkręcenia zawiasów od słupów/ otwierania bramy?
    Brama jest automatyczna więc trzeba zdemontować też siłowniki więc jakieś drgania powinny się pojawić
  • REKLAMA
  • #5 19393902
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    Rebaser1 napisał:
    Myślałem też o kontaktronie wpuszczanym ale brama jest stalowa więc czy z czasem nie będzie problemu z magnesem?

Są specjalne kontaktrony do tego typu zastosowań:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3422723.html#17921073
    Rebaser1 napisał:
    Czy czujka inercyjna zdałaby egzamin? Wywołałaby alarm przy próbie odkręcenia zawiasów od słupów/ otwierania bramy?

Wątpię. Jest przystosowana raczej do wykrywania silnych wstrząsów ( impulsów) a te pewnie częściej wystąpią podczas np silnych wiatrów niż podczas normalnego otwierania. Zjedziesz z czułością by nie mieć fałszywych alarmów to nie wykryje tego czego oczekujesz. Druga sprawa to nie znam czujki inercyjnej przystosowanej do montażu na zewnątrz.
    Dodatkowo ta bariera to dobry pomysł.
  • #6 19395817
    Rebaser1
    Poziom 3  
    Czy możecie zaproponować jakąś fajną barierę podczerwieni?

Dodano po 2 [minuty]:

Czy możecie zaproponować jakąś fajną barierę podczerwieni?
  • #7 19396881
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15452
    Takex, Optex...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 19420949
    Rebaser1
    Poziom 3  
    Panowie, a czy czujka kurtynowa zdałaby egzamin zamiast bariery podczerwieni ? Przejrzałem ofertę barier i byłem już zdecydowany na barierę podczerwieni satela Activa 5 albo Activa 6 jednakże zorientowałem się, że musiałbym wtedy zrywać kostkę aby poprowadzić przewód na drugą stronę bramy do nadajnika.
    Jakie macie zdanie o barierach satela ? Zasięg 10m w zupełności wystarczy aby zabezpieczyć moją bramę
    Znalazłem w prawdzie w ofercie Optexa fajną barierę bezprzewodową ale to o wiele droższe rozwiązanie.

Co do czujki kurtynowej to może Satel AGATE ? Szerokość wiązki nie przekracza 1m Czy może coś lepszego, innego producenta ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada centralę alarmową Satel CA-64 i planuje rozbudowę o moduł rozszerzeń INT-E. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wymagań oprogramowania, gdzie wskazano, że należy ustawić dip-switch 10 na ON, jednak nie wszystkie funkcjonalności będą dostępne jak w nowszych modelach. Użytkownik szukał również rozwiązań do zabezpieczenia bramy wjazdowej, rozważając różne opcje, takie jak bariery podczerwieni, kontaktrony oraz czujki inercyjne. Wskazano na dostępność specjalnych kontaktronów oraz barier podczerwieni, takich jak Takex i Optex. Użytkownik rozważał również czujki kurtynowe, w tym model Satel AGATE, oraz barierę podczerwieni Satela Activa 5 i 6, z uwagi na trudności w prowadzeniu przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA