logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup oscyloskopu: Siglent SDS1104X-U czy RIGOL DS1054Z - opinie, parametry, gwarancja

Spryciarz19933 27 Kwi 2021 18:06 3846 23
REKLAMA
  • #1 19404244
    Spryciarz19933
    Poziom 5  
    Ocena: 14
    Dzień dobry.
    Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem oscyloskopu do warsztatu. (Planuję zakup)
    W oko wpadł mi model SDS1104X-U.
    Ma ciekawe parametry w rozsądnej cenie.
    Nic na jego temat nie znalazłem na polskim YouTubie ani na forach.
    Opłaca się go brać?
    Widziałem rozmowy o modelu SDS1104X-E ale jest on sporo droższy.

Zaciekawił mnie też RIGOL DS1054Z.
    Ale ma 50Mhz na kanał.
    Wiem że można go odblokować ale nie chcę tracić gwarancji.
    (O gwarancji przeczytałem na pewnym forum. Jeśli się mylę wyprowadźcie mnie z błędu)
    Oscyloskop chciałbym kupić w Polsce.
    (Rigol w Polsce jest droższy od Siglenta)

Kusi mnie ten Siglent.
    A wy co myślicie na jego temat?
    Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #3 19405793
    Spryciarz19933
    Poziom 5  
    krzywy1 napisał:
    Tu masz porównanie akurat tych dwóch modeli
    https://www.youtube.com/watch?v=B2U4tjHa9HI

Dzięki.
    Czegoś takiego szukałem.
    Zdecyduję się chyba na Siglenta.

Teraz pozostaje pytanie jak z jakością wykonania tego sprzętu?
    Nie wymagam dużo od sprzętu za 1800zł bo wiem że to przeciętnie jak na oscyloskop.
    Dość spory zagraniczny YouTuber (EEVblog) narzekał na wejścia kanałów, że są słabo rozbudowane itp.
    Oto zdjęcie ekranu z jego filmu
    Załączniki:
    • Zakup oscyloskopu: Siglent SDS1104X-U czy RIGOL DS1054Z - opinie, parametry, gwarancja Zdjv22.png (3.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 19405810
    spy
    Poziom 27  
    Ocena: 260
    Poniżej krótkie zestawienie XE oraz X-U. Jeśli nie potrzebujesz funkcjonalności z X-E, to nie być może warto dopłacać do X-E. Być może, bo współdzielenie kanałów w X-U na jednym ADC może mieć znaczenie. Natomiast różnica cenowa jest jednak relatywnie niewielka w porównaniu z ceną samego sprzętu - 1746,60 za X-U i 1992,60 za X-E (ceny z NDN).

Zakup oscyloskopu: Siglent SDS1104X-U czy RIGOL DS1054Z - opinie, parametry, gwarancja

Jakościowo pewnie niewiele się różnią - X-E jak na tę klasę urządzeń jakościowo jest całkiem przyzwoity. X-U nawet nie jest bardziej okrojony od X-E, tam jest nawet inna płyta z tylko jednym ADC, zamiast dwóch. Trochę dużo z niego wyrzucono. Jest chyba pozycjonowany jako bezpośredni rywal dla 1054Z.
  • REKLAMA
  • #5 19405827
    Spryciarz19933
    Poziom 5  
    Dzięki za odpowiedź.
    Szukałem takiego porównania.
    Chyba wybiorę X-U.
    Z X-E fajną dla mnie opcją jest większe próbkowanie i Wi-Fi na USB.
    A jeśli chodzi o cenę, 200zł to nie dużo ale nie chciałbym zwiększać budżetu.
    Dla mojego warsztatu i dla mnie wystarczy X-U.

Dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

Jeśli chodzi o cenę Rigola i Siglenta to w Polsce Siglent jest tańszy.
    Z czego patrzyłem za Siglenta idzie zapłacić 1750zł w Gotroniku.
    A za Rigola około 1860zł

Siglent jest tańszy i ma lepsze parametry.
  • #6 19408948
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 571
    Spryciarz19933 napisał:

Wymagasz jakości od oscyloskopu za 2000zł?

Oscyloskop, taki prawdziwy, to mniej więcej 50000zł do w sumie paru baniek.
  • #7 19408972
    krzywy1
    Poziom 24  
    Ocena: 118
    ciasteczkowypotwor napisał:
    Spryciarz19933 napisał:

To chyba tyko mają jakieś instytuty naukowe albo środki badawcze. A tu mówimy o sprzęcie stricte do zastosowań amatorskich. Używam Siglenta SDS1202X-E i jeżeli chodzi o jakość jest ok.Czy kupisz Siglenta czy Rigola, będziesz zadowolony, bo takie modele widuje się w zakładach elektronicznych zajmujących się naprawami sprzętu. Dla amatora taki sprzęt to jest wystarczający. A jak chcesz półkę wyżej, to celuj w tektronixa.
  • #8 19408981
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 571
    @krzywy1 Półka wyżej to właśnie pułap 50kzł. To ze ma napis Tektronix i kosztuje 5kzł czy 10kzł nie znaczy ze jest wart tych pieniędzy.
  • REKLAMA
  • #9 19408991
    krzywy1
    Poziom 24  
    Ocena: 118
    @krzywy1 Półka wyżej to właśnie pułap 50kzł. To ze ma napis Tektronix i kosztuje 5kzł czy 10kzł nie znaczy ze jest wart tych pieniędzy.

Być może, ale chyba nie o tym jest ten temat :)
  • #10 19409140
    Spryciarz19933
    Poziom 5  
    Spryciarz19933 napisał:

Wiem o tym i nie oczekuję dużo.
    Tylko jak chcę wydać 2000zł to chcę to zrobić trafnie.
    Nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto.
    Miałem na myśli czy np. gałki się trzymają i czy enkodery nie mają zamiaru wypaść.
    Pozdrawiam.
  • #11 19411185
    gmoszkow
    Poziom 5  
    Ocena: 16
    Ja po 3 miesiącach decydowania wybrałem w końcu 1104 X-E - przyglądałem się i porównywałem i zdecydował podwójny ADC.
    Mam go dopiero od 4 dni, ale już widzę jak dość szybko sampling skacze do 1GS/s a mając 2 przetworniki mogę obserwować z większą dokładnością na 2 kanałach w X-U masz wtedy połowę samplowania czyli maks 500 MS/s - przy mniejszej podstawie czasu i wyższych częstotliwościach może się przydać.

Finalnie to 10% ceny całości - więc zastanów się jeszcze raz.
  • #12 19415568
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    Spryciarz19933 napisał:

Bez przesady, jak na wzmiankowane oscyloskopy za ~1500 zł to jakość jest bardzo dobra. Należy uznać, że w praktyce są to urządzenia całkowicie niezawodne. Dziś oscyloskop za 50000 zł nie jest w praktyce bardziej niezawodny. Wystarczy jeden telefon do NDN aby się przekonać, że reklamacje np: 1054Z to wielka rzadkość.

Dodano po 3 [minuty]:

Spryciarz19933 napisał:

Nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto.
    Miałem na myśli czy np. gałki się trzymają i czy enkodery nie mają zamiaru wypaść.

Nie wyrzucisz. Mam kilka lat 1054Z i przyznam, że nie mam żadnych uwag do jakości urządzenia. Wszystko działa nadal jak w nowym. Zatem na pewno nie wyrzucisz pieniędzy w błoto.
    Akurat ja sobie kupiłem 1054Z zmyślą żeby go zhakować do 100 MHz co też od razu uczyniłem.
    Z tego co pamiętam, to ktoś porównywał jakość wykonania Siglenta i Rigola i wyszło na to, że Rigol jednak był staranniej wykonany jeżeli chodzi o plastiki czy dopasowania gałek i przycisków. Jednak moim zdaniem są to niuanse i przy wyborze należy się kierować przede wszystkim zastosowaniem i potrzebami.
  • #13 19415652
    spy
    Poziom 27  
    Ocena: 260
    ^ToM^ napisał:
    Z tego co pamiętam, to ktoś porównywał jakość wykonania Siglenta i Rigola i wyszło na to, że Rigol jednak był staranniej wykonany jeżeli chodzi o plastiki czy dopasowania gałek i przycisków. Jednak moim zdaniem są to niuanse i przy wyborze należy się kierować przede wszystkim zastosowaniem i potrzebami.

Powiedzmy sobie wprost - 5 lat temu wszystko było staranniej wykonywane. W każdym razie w moim 1104X-E nic nie odpadło, gałki są na miejscu, enkodery działają itd. Po roku działa tak, jak działał na początku.
  • REKLAMA
  • #14 19415713
    ^ToM^
    Poziom 42  
    spy napisał:

Powiedzmy sobie wprost - 5 lat temu wszystko było staranniej wykonywane. W każdym razie w moim 1104X-E nic nie odpadło, gałki są na miejscu, enkodery działają itd. Po roku działa tak, jak działał na początku.

Myślę, że dzisiejszy Rigol czy Siglent jest tak samo wykonany jak 5 lat temu - szczególnie jak mówimy o modelach 1054Z czy też 1104X-U.
  • #15 19416716
    gmoszkow
    Poziom 5  
    Ocena: 16
    Z tego co widzę to ceny Siglenta poszły w górę. Ja za 1104x-e zapłaciłem 1992,80 a teraz 2263 - do góry o 270 złotych.

Dobrze, że się zdecydowałem jeszcze w kwietniu.
  • #16 19417350
    ^ToM^
    Poziom 42  
    gmoszkow napisał:
    Z tego co widzę to ceny Siglenta poszły w górę. Ja za 1104x-e zapłaciłem 1992,80 a teraz 2263 - do góry o 270 złotych.

Dobrze, że się zdecydowałem jeszcze w kwietniu.

Generalnie widzę, że duże zwyżki są. Rok temu 1054Z w NDN kosztował 1400 zł. A teraz już około 1900 zł.

Jak to klasyk Donald mówił: za pisu jest straszna drożyzna :D
    Ale na poważnie, to chyba głównie wysoki koszt dolara oraz wzrost kosztów transportu głównie się odbił na cenie.
  • #18 19450419
    Spryciarz19933
    Poziom 5  
    spy napisał:
    Wygląda, że są czasami huśtawki cenowe. Na stronie NDNu 1104 X-U i X-E są w tej samej cenie :) W takim wypadku zakup X-U nie wydaje się uzasadniony.

Dziękuję za odpowiedź.
    Ale Siglent-a SDS1104X-U można nabyć już za 1750zł.

(Oscyloskop planuję nabyć gdzieś koniec sierpnia lub w następnym roku)

Wiem że im więcej się szuka tym więcej modeli się znajduje. I tak się stało.
    Znalazłem Hanteka DSO4104C.
    Po pierwsze ma wygodniejszą obsługę. Za sterowanie każdym kanałem odpowiadają osobne pokrętła. Nie jak w siglenicie gdzie muszę przełączać się między kanałami.
    Kosztuje 1690zł
    Ma 4 kanały po 100Mhz

A to co mi się spodobało w tym modelu jest posiadanie generatora DDS 25Mhz (przebieg sinusoidalny do 75Mhz)
    (cytat z sklepu gotronik)
    "Generuje
    - przebieg sinusoidalny
    - przebieg prostokątny
    - przebieg trójkątny
    - przebieg eksponencjalny - wykładniczy
    - przebieg szumu
    - przebieg składowej stałej
    - oraz 4 różne przebiegi arbitralne odczytane z pamięci USB"

Taki bajer przydał by mi się w warsztacie.
    Jakieś opinie na temat generatorów wbudowanych w oscyloskopy?
    Pozdrawiam.
  • #20 19452115
    Spryciarz19933
    Poziom 5  
    spy napisał:
    Lepiej sprawdź, czy poprawili w tych modelach błędy:
    https://www.youtube.com/watch?v=8VkyxSUi8Yw
    https://www.youtube.com/watch?v=QZUMdnYXAtk

Dziękuję za odpowiedź.
    Nie wiedziałem że takie problemy występują.

Jeśli mam mieć takie kłopoty to wezmę chyba SDS1104X-U/E
    Ale i tak kusi mnie ten wbudowany generator.
    Mam małą nadzieję że Hantek się postara i zrobi coś z tym.

Jest to wina sztuki czy niedopracowany software?
    Niby jest nowa wersja oprogramowania z grudnia 2020 roku. Ciekawe czy cokolwiek zmienia.
    Pozdrawiam.
  • #21 19453138
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Spryciarz19933 napisał:

Jest to wina sztuki czy niedopracowany software?
    Niby jest nowa wersja oprogramowania z grudnia 2020 roku. Ciekawe czy cokolwiek zmienia.
    Pozdrawiam.

Jest to wina producenta. Hantek to już kompletna chińszczyzna.
  • #22 19457403
    alfsky
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Weź Rigola i odblokuj. W NDN doskonale wiedzą że wszyscy odblokowują i z tego co wiem nie ma problemów z gwarancją. Z drugiej strony nie znam nikogo kto by musiał korzystać z gwarancji. Ja mam już chyba ze 3-4 lata i działa bez problemowo. 2 kolegów po zapoznaniu się u mnie też kupiło i zadowoleni.
  • #23 19534937
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 149
    SDS1104X-E widzę w promocji jest aktualnie.
  • #24 19536815
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1629
    Ceny rosną z wielu powodów, ale inflacja na pewno nie pomaga. Może niedługo będziemy mieli narodowe oscyloskopy jak w Korei północnej.

Siglent na pewno jest nieco lepszy jak chodzi o ogólne parametry, w szczegółach są pewne różnice, ale nie niszczące. Jakość wykonania u Rigola ciut lepsza ale to raczej estetyka niż coś zasadniczego. Dla amatora IMHO oba podejdą spokojnie.

Hantek niestety to 2 półki niżej z powodu oprogramowania. Kolega kupił, oddał bo brakowało funkcji które miały być, kupił siglenta i zrozumiał czemu narzekałem na Hanteka, że tego się nie da używać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o wyborze oscyloskopu pomiędzy modelami Siglent SDS1104X-U a RIGOL DS1054Z. Siglent SDS1104X-U jest chwalony za korzystny stosunek ceny do parametrów, jednak pojawiają się wątpliwości co do jakości wykonania, zwłaszcza w porównaniu do RIGOL, który ma lepsze opinie pod względem estetyki i trwałości. Użytkownicy zauważają, że RIGOL DS1054Z, mimo niższej częstotliwości na kanał (50 MHz), można odblokować, co budzi obawy o gwarancję. W dyskusji pojawia się również model Hantek DSO4104C, który oferuje dodatkowe funkcje, takie jak wbudowany generator DDS, ale jest krytykowany za problemy z oprogramowaniem. Użytkownicy podkreślają, że zarówno Siglent, jak i RIGOL są wystarczające dla amatorskich zastosowań, a wybór powinien być uzależniony od indywidualnych potrzeb i budżetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA