logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie fotokomórki Photo do Nice mc 424L - wybór schematu 7A, 7B, 7C czy 7D?

marciniak1982 28 Kwi 2021 17:59 1107 2
REKLAMA
  • #1 19405943
    marciniak1982
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam,
    potrzebowałbym pomocy z odpowiednim podłączeniem fotokomorek photo. Chciałbym podłączyć tak fotokomorki aby przy zamykaniu w razie wykrycia przeszkody, zatrzymały proces otwierania.
    Proszę o podpowiedz, który ze schematów podłączenia wybrać aby był najbardziej oszczędny i przy zamykaniu w razie przeszkody zatrzymał proces.
    Próbowałem wszystkich podłączeń, schemat 7A,7B,7C i 7D i żaden nie daje spodziewanego efektu.
    NA chwilę obecną mam podłączone tak jak na zdjeciu, czyli wg mnie wariant 7B (niebieski i czarny to 1, brązowe to 2, szary to 4 i żółto-zielony to 5) - ale mostkowanie 8 i 10 chyba nie da zamierzonego rezultatu.
    Bede wdzięczny za łopatologiczne wytłumaczenie gdzie wpiąć który kabelek.

Dodam jeszcze iż przy przechodzeniu przez swiatło fotokomórek słychać charakterystyczny dzwięk załączania się fotokomórki oraz oraz dioda L4 podczas normalnej pracy jest zgaszona czyli stand-by jest aktywny.

Z góry dzięki za pomoc
    Załączniki:
    • Podłączenie fotokomórki Photo do Nice mc 424L - wybór schematu 7A, 7B, 7C czy 7D? wersja elektroda.jpg (6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19406112
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Cytat:
    żaden nie daje spodziewanego efektu

Może napisz, jakiego efektu się spodziewasz.... Zachowanie wszelkich napędów po przecięciu linii fotek jest raczej standardowe.
  • #3 19406345
    marciniak1982
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Chcę aby w momencie zamykania bramy, przecięcie wiązki w fotokomórce spowoduje zatrzymanie manewru zamykania bramy a następnie zacznie ja otwierać.
    Znalazłem rozwiązanie, schemat 7B, tylko na fotokomórce RX musiałem zamienić zacisk nr 5 na 3 (zacisk no na nc).
    Objawiało się to tym że brama się otwierała ale nie chciała się zamykać bo nie miała sygnału zezwalającego z fotokomórki.

Teraz pozostaje podłączenie videodomofonu oraz stacji bramowej 😀
    Pozdrawiam
REKLAMA