logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana kabla YKY 5x16 na YAKY 5x35: kwestia ogranicznika mocy ETIMAT 3p 25A

bikemc 03 Maj 2021 00:14 2400 6
  • #1 19413055
    bikemc
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Cześć:)
    Pytanie, ponieważ cena miedzi to jakiś kosmos, pragnę zamienić projektowany kabel YKY 5x16 na YAKY 5x35 (Będę miał większe zapotrzebowanie na moc- 2 pompy ciepła, ładowanie samochodów itd) tylko problem jest w ograniczniku mocy ETIMAT 3p 25A, który na styki Max 25mm². Wyjście 1) zastosowanie kabla 5x25mm² YAKY
    2) kabel YAKY 5x35mm² i napisanie do Tauronu o zmianę modelu ogranicznika mocy
    3) Nie jedzenia przez miesiąc i kupno YKY 5x25mm²
    Co proponujecie?

Dlaczego 5 a 4 zylowy? Wykonałem uziom szpilkowy przy złączu i stamtąd będę miał uziom ochronny. Bednarka jako uziom otokowy domu będzie tylko i wyłącznie dla instalacji odgromowej.

Moderowany przez Topolski Mirosław:

Wydzielono z: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3801428.html

• #2 19413144
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    bikemc napisał:
    Dlaczego 5 a 4 zylowy? Wykonałem uziom szpilkowy przy złączu i stamtąd będę miał uziom ochronny. Bednarka jako uziom otokowy domu będzie tylko i wyłącznie dla instalacji odgromowej.

Zastąp słowo "myślałem" dowolnym innym. Temat przewałkowany 100 tysięcy razy, a tu się okazuje, że można wpaść na jeszcze większą głupotę i wykonać uziom przy ZK... i jeszcze nie połączyć go z otokiem... Niby tylko godzina jazdy samochodem od Wrocławia, a zabobony techniczne jak dzikim wschodzie Rosji.

Druga sprawa, nie jest kłopotem wymiana zabezpieczenia przedlicznikowego na rozłącznik bezpiecznikowy, kłopotem jest nędzna prefabrykacja gdzie nie wygniesz się z żyłami pod zabezpieczeniem. Opcja alternatywna kupić sobie obudowę z Incobexa, postawić ją za plecami ZK, wykonać w niej prefabrykat na płycie. Na owych płytach listwa zaciskowa bądź zugi. Podejscie od ZKP do listwy Kablem ziemnym wielodrutowym (Lapp ma taki ziemny LGY), a potem już normalnie YAKY.
  • #3 19413202
    bikemc
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Źle wpisałem. Nie zadawałem pytania dlaczego stosuje się 4 żyłowy zamiast 5, tylko, że celowo będę miał 5 żyłowy zamiast 4 żyłowego. Skąd ta Rosja, to nie wiem ;)
    Dla Twojej informacji, jest to celowa separacja uziomu od pradów pochodzących z wyładowań atmosferycznych instalacji odgromowej. Uziom przy ZK wykonany również celowo.
    Trochę za dużo kombinacji z płytką stykową. Może znany jest Wam moduł ogranicznika mocy na styki do 35mm²? Tylko irytuje mnie kolejne zgłoszenie do Zakładu o możliwość ściągnięcia plomby ;-) No ale jak mus to mus:)
  • #4 19413242
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 714
    bikemc napisał:
    ...Nie zadawałem pytania dlaczego stosuje się 4 żyłowy zamiast 5...
    A szkoda, bo ta wiedza się przydaje.
    bikemc napisał:
    ...tylko, że celowo będę miał 5 żyłowy zamiast 4 żyłowego.
    Niepotrzebnie.
    bikemc napisał:
    Dla Twojej informacji, jest to celowa separacja uziomu od pradów pochodzących z wyładowań atmosferycznych instalacji odgromowej.
    Jak chcesz więc uzyskać ekwipotencjalizację pomiędzy np. pralką (PE instalacji) i elementami konstrukcji budynku (otok instalacji odgromowej) w przypadku uderzenia pioruna? Uziom otokowy instalacji odgromowej łączy się pod ziemią z uziemieniem GSU, zaś tą z torem PE instalacji elektrycznej budynku.
    bikemc napisał:
    Uziom przy ZK wykonany również celowo.
    ZK jest własnością energetyki i to oni wykonują uziomy (tylko dla swoich potrzeb).
    bikemc napisał:
    Trochę za dużo kombinacji z płytką stykową.
    A jaki problem w zastosowaniu listwy zaciskowej 4x35 mm² i przejście z LgY 16 mm² na YAKY 4x35 mm²?
  • #5 19413305
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4321
    bikemc napisał:
    ...jest to celowa separacja uziomu od pradów pochodzących z wyładowań atmosferycznych instalacji odgromowej. Uziom przy ZK wykonany również celowo.
    I do tego pięć żył i mamy obraz nowej "myśli" technicznej a także opis krok po kroku jak nadmierne "myślenie" i "przewidywanie" na manowce laika sprowadza.

Mimo wszystko pytanko do autora wątku:
    Ewentualna przerwa żyły N pomiędzy złączem a tablicą główną czym się skończyć może?
    Opiszesz?
  • #6 19414341
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    kkas12 napisał:
    Ewentualna przerwa żyły N pomiędzy złączem a tablicą główną czym się skończyć może?

Krzysztof, zapomniałeś pokreślić, że to pytanie retoryczne.

bikemc napisał:
    Skąd ta Rosja, to nie wiem

Z tego, że popełniłeś 200% możliwych błędów. Gorzej już zrobić się tego nie dało. Nie dość, że głupio to jeszcze niebezpiecznie. I pomyśleć, że elektryk skasowałby z 600zł za pospinanie tego... To co się wydarzyło to głęboka, dzika i zapomniana Rosja.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa wymianę kabla YKY 5x16 na YAKY 5x35 z powodu zwiększonego zapotrzebowania na moc związane z instalacją dwóch pomp ciepła i ładowaniem samochodów elektrycznych. Głównym problemem jest ogranicznik mocy ETIMAT 3p 25A, który obsługuje maksymalne przekroje żył do 25 mm². Użytkownik proponuje trzy opcje: zastosowanie kabla YAKY 5x25 mm², użycie YAKY 5x35 mm² i kontakt z Tauronem w celu zmiany modelu ogranicznika, lub zakup kabla YKY 5x25 mm². W dyskusji poruszane są również kwestie związane z uziemieniem oraz prefabrykacją instalacji elektrycznych, a także potencjalne błędy w projektowaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA