logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Softstart do migomatu transfo- Czy da się zrobić soft start do bester 1500tu

PoCoMiKonto123 06 Maj 2021 18:42 3045 53
Najlepsze odpowiedzi

Czy da się zrobić softstart do Bester 1500 Turbo, żeby nie wybijało bezpiecznika przy starcie spawania?

Zwykły softstart nie rozwiąże tego problemu w migomacie i nie nadaje się do spawania punktowego; zamiast tego trzeba ograniczyć prąd rozruchowy transformatora przez załączanie go w szczycie sinusoidy triakiem albo odpowiednim SSR-em [#19420357][#19425716] W threadzie padł konkretny pomysł układu z NE556, optotriakiem i mocnym triakiem BTA25, który po wykryciu zasilania czeka ok. 5 ms i dopiero wtedy załącza transformator, a zasilanie bierze z obwodu sterującego cewką przekaźnika [#19425391] Autor odpowiedzi podkreślił też, że taki układ ma działać nawet bez dokładania stycznika, o ile poprawnie ustali się, co faktycznie załącza transformator w tej konkretnej wersji spawarki [#19438085] Nie zalecano regulacji fazowej na pierwotnym jako „uniwersalnej” drogi, bo im bliżej maksymalnej mocy, tym większy prąd rozruchowy i większa szansa wybicia zabezpieczeń [#19425716] W praktyce trzeba więc znaleźć tor zasilania transformatora w spawarce, wpiąć układ w to miejsce i użyć elementów dobranych na duży prąd, a nie klasycznego miękkiego startu na rezystorach [#19420464][#19425391]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 19425480
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1732
    wesolyyyy napisał:
    Niestety, ale transformator również wprowadza przesunięcie fazowe.
    Tak, ale to przesunięcie kompensuje się dobierając czas pierwszego przerzutnika. U mnie wyszło jeżeli dobrze pamiętam 6,5ms.
  • #32 19425494
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #33 19425555
    PoCoMiKonto123
    Poziom 5  
    Ocena: 14
    Znajomy podrzucił mi taki link. Płytka pozwala na pracę bez stycznika i umożliwia płynną regulację prądu spawania, jak myślicie działało by to dobrze i nie wywalało by bezpiecznika? Kusi mnie to z powodu na płynną regulację prądu spawania, a nie tak jak jest w oryginale skokowo...

Jest to uniwersalna płytka do migomatu z płynną regulacją prądu.

https://allegro.pl/oferta/uniwersalna-plytka-migomatu-plynna-regulacja-pradu-9750343354
  • #34 19425716
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #36 19433514
    PoCoMiKonto123
    Poziom 5  
    Sytuacja wygląda tak, nie mam wszystkich podzespołów ponieważ większość zamawiałem przez internet bo u mnie w mieście stacjonarnie to nawet rezystor 2,4k nie idzie dostać...

Zbudowałem prowizorycznie trzy płytki według tego schematu +/-. Wygląda to tak: Softstart do migomatu transfo- Czy da się zrobić soft start do bester 1500tu Softstart do migomatu transfo- Czy da się zrobić soft start do bester 1500tu Softstart do migomatu transfo- Czy da się zrobić soft start do bester 1500tu Softstart do migomatu transfo- Czy da się zrobić soft start do bester 1500tu

Czy dobrze mam rozumieć że taka mała elektronika ma robić za "łagodny rozruch mojej spawarki"? (Czekam na resztę elektroniki dlatego jest wybrakowane) dobrze to dobrałem? Proszę o sugestie. Pozdrawiam :)
  • #37 19433642
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #38 19435816
    PoCoMiKonto123
    Poziom 5  
    Mam jeszcze pytanie, co to za dioda na schemacie "D2 2v"?
    Od sfh620a wyjście 3 idzie na triger (czyli jeden z przewodów przycisku w uchwycie spawalniczym) i od uziemienia po rezystorze idzie na drugi przewód od tego przycisku... Czy mam to tak podłączyć odłączając ten przycisk od spawarki, czy mam się tam wpiąć dodatkowo?

Jeszcze jedno, kondensatory C2 i C3 mają byc bipolarne?
  • #39 19435977
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #40 19436406
    PoCoMiKonto123
    Poziom 5  
    wesolyyyy napisał:
    Wyłączenie się transoptora wyzwala w scalaku NE556 (będącym dwoma układami NE555)

Powiedz mi bo sam się pogubiłem, kupiłem dwa układy ne555, a widze ze chyba to ma być na jednym scalaku ne556 tak?
  • #41 19436411
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #42 19438025
    PoCoMiKonto123
    Poziom 5  
    Mam problem, dowiedziałem się że te spawarki w zależności od wersji były robione ze stycznikami i bez. Dzwoniłem dzisiaj w sprawie stycznika do jednego z serwisów spawarek i tam odradzali mi przeróbkę spawarki czyli dodanie tego stycznika. Co zrobić? Rozumiem że softstart który został tu zaprezentowany nie będzie funkcjonował bez tego stycznika, polecasz mi przerabiać tą spawarkę o dodanie tego stycznika?
  • #43 19438085
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #44 19441725
    PoCoMiKonto123
    Poziom 5  
    wesolyyyy napisał:

Nie nie nie. To wyjście łączy się z nóżką 6 układu NE556. Wszystko jest na schemacie.
    Jedyne co masz zrobić to styki L/N IN/OUT wpiąć na zasilanie spawarki, a X1-1 i X1-2 równolegle z cewką przekaźnika podłączonego na oryginalnej płytce.

Dobra, dzisiaj przyjdzie mi ostatnia brakującą część czyli sfh620... I będę podłączał to do spawarki, tylko napisz mi proszę gdzie się wpiąć tym l/n on/out? (nie wiem czy mam przeciąć kabel od spawarki wpiąć się tam, wpiąć się na transformator? (Zielony na obrazku to kabel sieciowy który idzie do spawarki, mam go przeciąć i puścić przez tą płytkę która zrobiłem według schematu, czy tak jak na drugim zdjęciu mam się wpiac w transformator?) X1-1 i x1-2 to zasilanie silnika podawania drutu, czy to też ma tak być? (Akurat tam rozumiem że szeregowo ma być, tylko się wpiąć dodatkowo, tak) przepraszam za moje pytania, jak mówiłem jestem laikiem i nie chce się pomylić... PozdrawiamSoftstart do migomatu transfo- Czy da się zrobić soft start do bester 1500tu Softstart do migomatu transfo- Czy da się zrobić soft start do bester 1500tu
  • #45 19442653
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #46 19445828
    PoCoMiKonto123
    Poziom 5  
    wesolyyyy napisał:

Nie, akurat podobieństwo nazw tych styków na softstarcie i na oryginalnej płytce to przypadek.
    Jak pisałem masz to podłączyć równolegle z cewką przekaźnika. Swoją drogą zmieniłeś go na poprawny model a nie ten ulep?

Tak, wlutowalem tam przekaźnik relpol...

wesolyyyy napisał:

X1-2 soft-startu podłącz do styku oznaczonego na obrazku wyżej na zielono. X1-1 do styku w czerwonym kółku (na obrazku go nie widać bo jest pod kablami ale on tam jest :) )

Czyli jeden jest po lewej stronie a drugi po prawej. Widać tam te styki.

wesolyyyy napisał:
    I wracamy do punktu wyjścia, sprawdź w końcu co załącza Ci ten transformator. To może być przekaźnik który przyklejony jest w górnej części. Z niego idą 2 przewody do przełącznika mocy/prądu spawania. I w te 2 przewody masz wpiąć płytkę. L/N IN od strony przekaźnika, OUT od strony przełacznika.

Co do tego to ciężka sprawa, bo przekaźnik który był przyklejony u góry był wlutowany w płytkę, żaden z przewodów nie szedł do przełącznika... Teraz jest tam normalny przekaźnik i tym bardziej żaden przewód nie idzie do przełącznika mocy/prądu spawania. A szczerze nie ma tam nic innego gola płytka, "zestaw prostowniczy", przelacznik i ten transformator, nie wiem jak mogę ustalić co mi załącza transformator?
  • #47 19445838
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #48 19447939
    PoCoMiKonto123
    Poziom 5  
    Jeden przewód z transformatora który nie idzie do pokrętła mocy .. idzie na włącznik a drugi idzie na płytkę. Wszystko zaznaczyłem na zdjęciu.Softstart do migomatu transfo- Czy da się zrobić soft start do bester 1500tu Softstart do migomatu transfo- Czy da się zrobić soft start do bester 1500tu
  • #49 19447956
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #50 19447978
    PoCoMiKonto123
    Poziom 5  
    Dobra, to jaki stycznik mam kupić jeśli mam go Tam założyć?
    Płytka która wykonałem jest na zdjęciu, zamiast diody zenera 2v wstawiłem diodę LED 2v, podobno działa nawet lepiej niż ta zenera(zrobiłem tak ponieważ podobno nie ma diod zenera 2v...)
    A drugie zdjęcie przedstawia płytkę spawarki po zmianie przekaźnika.
    Softstart do migomatu transfo- Czy da się zrobić soft start do bester 1500tu Softstart do migomatu transfo- Czy da się zrobić soft start do bester 1500tu
  • #51 19447984
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1678
    Ten mały przekaźnik realizuje opcję załączenia głównego trafa - tak było w tych wersjach. Często padały i wymieniali je na inne "mocniejsze" przekaźniki. Tu jest schemat bardziej podobny do tego sprzętu:
    Później były styczniki. Które zresztą też często padały.
  • #52 19448010
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #53 19448026
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1678
    I zamiennie była płytka sterowania US45.
    coś takiego chyba:
  • #54 19448089
    PoCoMiKonto123
    Poziom 5  
    wesolyyyy napisał:
    PoCoMiKonto123 napisał:
    zrobiłem tak ponieważ podobno nie ma diod zenera 2v...

Ano nie ma. To trzeba było dać istniejącą większą, na przykład 2,4V. W obecnym stanie (z LEDem) po podłączeniu urządzenia spłonie i LED i transoptor.
    Zmień tą diodę na 3 zwykłe prostownicze połączone szeregowo, i czwarta do nich równolegle w przeciwną stronę.
    Ale już widzę czemu masz problemy z podłączeniem tego urządzenia.
    No to wstawie tam normalną diode 2.4v bo takie juz są, po prostu i tyle...

wesolyyyy napisał:
    Spoko, damy radę, tylko dojdziemy gdzie jest zasilanie. W sumie Twoja płytka to trochę taka wesoła twórczość, ale na co ja liczyłem, na płytkę drukowaną? ;)

Jeśli bym robił tak o, płytki drukowane to myślę że nie robił bym takiego tematu na forum. :(
    Rozumiem że dla ciebie to wesoła twórczość, ale takie byłem w stanie zrobic to zrobiłem, jak by ktoś chciał mi zrobic na płytce drukowanej według tego schematu to mówiłem ze do 200pln moge zapłacić za taki układ. A ja tu serio się męczę bo jestem LAIKIEM!

wesolyyyy napisał:
    madamsz1 napisał:
    Często padały i wymieniali je na inne "mocniejsze" przekaźniki.

No nie dziwię się że padały. Włączanie transformatora na parę kVA przekaźnikiem to słaby pomysł.
    Nie no, schemat z postu 9 bardzo dobrze pasuje do spawarki autora, tylko już ktoś w to łapy włożył, sprzęt swoje lata ma i trzeba dojść co jest gdzie. Stycznika o którym pisałem faktycznie nie ma, miał pracować jako "zabezpieczenie" znaczy możliwość wyłączenia transformatora gdyby triak postanowił się spalić, ale skoro go nie ma to nie będę zanim płakał. W zamian puszczę zasilania trafa przez włącznik.

Kurde no nie wiem co powiedzieć, taką spawarke mam, ma swoje lata i była pewnie przez ten czas u różnych fachowców, ale tak jak mowie mi powiedzieli ze były takie co sterowały przekaźnikiem, a były takie ze stycznikiem...

Dodano po 8 [godziny] 31 [minuty]:

Dobra, wymieniłem tego Leda na zenera 2.4, mam szukać tego stycznika, czy wpiąć się do tego odczep który idzie na płytkę tym bta25?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z bezpiecznikami w spawarce Bester 1500 Turbo, która ma tendencję do wyłączania się podczas spawania punktowego. Użytkownik poszukiwał rozwiązania w postaci softstartu, jednak dowiedział się, że standardowe rozwiązania mogą nie działać w przypadku spawania punktowego. Uczestnicy forum sugerowali zastosowanie triaków do ograniczenia prądu rozruchowego oraz zaproponowali modyfikacje układu elektronicznego, w tym użycie optotriaków i układów NE555/NE556. Wskazano również na konieczność zainstalowania stycznika, który jest kluczowy dla prawidłowego działania transformatora. Użytkownik został poinstruowany, jak podłączyć nowe komponenty oraz jakie elementy są potrzebne do budowy układu softstartu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA