wesolyyyy napisał:Tak, ale to przesunięcie kompensuje się dobierając czas pierwszego przerzutnika. U mnie wyszło jeżeli dobrze pamiętam 6,5ms.Niestety, ale transformator również wprowadza przesunięcie fazowe.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamwesolyyyy napisał:Tak, ale to przesunięcie kompensuje się dobierając czas pierwszego przerzutnika. U mnie wyszło jeżeli dobrze pamiętam 6,5ms.Niestety, ale transformator również wprowadza przesunięcie fazowe.
Grzegorz_madera napisał:ak, ale to przesunięcie kompensuje się dobierając czas pierwszego przerzutnika.
PoCoMiKonto123 napisał:jak myślicie działało by to dobrze i nie wywalało by bezpiecznika?
PoCoMiKonto123 napisał:Czy dobrze mam rozumieć że taka mała elektronika ma robić za "łagodny rozruch mojej spawarki"?
PoCoMiKonto123 napisał:Mam jeszcze pytanie, co to za dioda na schemacie "D2 2v"?
PoCoMiKonto123 napisał:Od sfh620a wyjście 3 idzie na triger (czyli jeden z przewodów przycisku w uchwycie spawalniczym) i od uziemienia po rezystorze idzie na drugi przewód od tego przycisku... Czy mam to tak podłączyć odłączając ten przycisk od spawarki, czy mam się tam wpiąć dodatkowo?
wesolyyyy napisał:Wyłączenie się transoptora wyzwala w scalaku NE556 (będącym dwoma układami NE555)
PoCoMiKonto123 napisał:kupiłem dwa uklady ne555, a widze ze chyba to ma być na jednym scalaku ne556 tak|?
PoCoMiKonto123 napisał:Rozumiem że softstart który został tu zaprezentowany nie będzie funkcjonował bez tego stycznika, polecasz mi przerabiać tą spawarkę o dodanie tego stycznika?
wesolyyyy napisał:
Nie nie nie. To wyjście łączy się z nóżką 6 układu NE556. Wszystko jest na schemacie.
Jedyne co masz zrobić to styki L/N IN/OUT wpiąć na zasilanie spawarki, a X1-1 i X1-2 równolegle z cewką przekaźnika podłączonego na oryginalnej płytce.
PoCoMiKonto123 napisał:X1-1 i x1-2 to zasilanie silnika podawania drutu, czy to też ma tak być?
wesolyyyy napisał:
Nie, akurat podobieństwo nazw tych styków na softstarcie i na oryginalnej płytce to przypadek.
Jak pisałem masz to podłączyć równolegle z cewką przekaźnika. Swoją drogą zmieniłeś go na poprawny model a nie ten ulep?
wesolyyyy napisał:
wesolyyyy napisał:I wracamy do punktu wyjścia, sprawdź w końcu co załącza Ci ten transformator. To może być przekaźnik który przyklejony jest w górnej części. Z niego idą 2 przewody do przełącznika mocy/prądu spawania. I w te 2 przewody masz wpiąć płytkę. L/N IN od strony przekaźnika, OUT od strony przełacznika.
PoCoMiKonto123 napisał:nie wiem jak mogę ustalić co mi załącza transformator?
PoCoMiKonto123 napisał:zrobiłem tak ponieważ podobno nie ma diod zenera 2v...
madamsz1 napisał:Często padały i wymieniali je na inne "mocniejsze" przekaźniki.
wesolyyyy napisał:No to wstawie tam normalną diode 2.4v bo takie juz są, po prostu i tyle...PoCoMiKonto123 napisał:zrobiłem tak ponieważ podobno nie ma diod zenera 2v...
Ano nie ma. To trzeba było dać istniejącą większą, na przykład 2,4V. W obecnym stanie (z LEDem) po podłączeniu urządzenia spłonie i LED i transoptor.
Zmień tą diodę na 3 zwykłe prostownicze połączone szeregowo, i czwarta do nich równolegle w przeciwną stronę.
Ale już widzę czemu masz problemy z podłączeniem tego urządzenia.
wesolyyyy napisał:Spoko, damy radę, tylko dojdziemy gdzie jest zasilanie. W sumie Twoja płytka to trochę taka wesoła twórczość, ale na co ja liczyłem, na płytkę drukowaną?![]()
wesolyyyy napisał:madamsz1 napisał:Często padały i wymieniali je na inne "mocniejsze" przekaźniki.
No nie dziwię się że padały. Włączanie transformatora na parę kVA przekaźnikiem to słaby pomysł.
Nie no, schemat z postu 9 bardzo dobrze pasuje do spawarki autora, tylko już ktoś w to łapy włożył, sprzęt swoje lata ma i trzeba dojść co jest gdzie. Stycznika o którym pisałem faktycznie nie ma, miał pracować jako "zabezpieczenie" znaczy możliwość wyłączenia transformatora gdyby triak postanowił się spalić, ale skoro go nie ma to nie będę zanim płakał. W zamian puszczę zasilania trafa przez włącznik.