logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gniazdo RJ45 w ścianie, jaka kolejność kabli z drugiej strony

Mickdundee 17 Cze 2021 23:08 15729 30
  • #1 19484205
    Mickdundee
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Witam, stoję przed lekką rozbudową sieci domowej. Sytuacja kształtuje się następująco: Nowy dom, poprowadzona instalacja w ścianach i standardowe wtyczki typu prąd, wtyczka do anteny i wtyczka do skrętki RJ45. Taka sytuacja jest w 4 pokojach. Na strychu mam wyprowadzone kable, niestety nie są oznaczone. Posiadam narzędzie do zarabiania kabli i końcówki. Moje pytanie jest jaka ma być kolejność kabli w skrętce (cross czy prosty) Potrzebuje to połączyć ponieważ chciałem z gniazdek wyprowadzić kable do AP w celu polepszenia sygnału WiFi z salonu na dole. Czy na strychu powinienem zamontować Switch?
  • #2 19484207
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Standard B prosty.
  • #3 19484210
    Mickdundee
    Poziom 6  
    hermes-80 napisał:
    Standard B prosty.

Ok dziękuję a czy Switch jest w tym konkretnym przypadku wymagany czy mogę tam zastosować coś innego?
  • #4 19484211
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Coś innego, czyli co?
  • #5 19484215
    MOSFET - Serwis
    Poziom 33  
    Ocena: 251
    W ścianach prowadź nie krzyżując. Powiedzmy tak, aby każde gniazdko miało schemat t-568b. Robisz sobie w jednym miejscu wyprowadzenie do wszystkich, i tam używasz switcha na przykład na strychu. Przewodów cossowanych używasz do łączenia urządzeń tego samego typu, czyli tu ci się nie przyda.
  • #7 19484288
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5378
    Mickdundee napisał:
    Switch jest w tym konkretnym przypadku wymagany czy mogę tam zastosować coś innego?

Daj switch - np Netgear GS105G lub jak portów za mało Netgear GS108G.
    Mickdundee napisał:
    Czy na strychu powinienem zamontować Switch?

Na tym strychu masz jakąś wentylację?
    Pytam, bo latem może być tam zbyt gorąco dla elektroniki.
  • #8 19484522
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    Mickdundee napisał:
    Nowy dom, poprowadzona instalacja w ścianach i standardowe wtyczki typu prąd, wtyczka do anteny i wtyczka do skrętki RJ45. Taka sytuacja jest w 4 pokojach. Na strychu mam wyprowadzone kable, niestety nie są oznaczone. Posiadam narzędzie do zarabiania kabli i końcówki. Moje pytanie jest jaka ma być kolejność kabli w skrętce (cross czy prosty)

No nie wiem, ja mam w ścianie gniazda 230V, gniazdo antenowe i gniazda RJ45. Kolega ma ścianach wtyczki, ciekawe, ciekawe...

Tak jak już napisano w wątku, potrzebny jest połączenie proste, czyli bez krosowania - ale to czy w standardzie A czy B, to zalezy od tego co jest na kostce przy gniazdach. Także proponuję, żeby kolega sprawdził w jakim standardzie zostały zarobione gniazda (wszystkie) i czy w ogóle one są w jakimś standardzie. Do zakończania skrętki na kostce służy narzędzie LSA. Na kostce przy gnieździe RJ-45 zwykle są kolorowe oznaczenia więc raczej będzie gniazdo w standardzie A lub B.
  • #9 19484563
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19484742
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    Erbit napisał:
    takijasiu napisał:
    ...
    No nie wiem, ja mam w ścianie gniazda 230V, gniazdo antenowe i gniazda RJ45. Kolega ma ścianach wtyczki, ciekawe, ciekawe...
    ...

Ja zaś mam gniazda i wtyczki 8p8c a nie RJ-45. Ciekawe.. ciekawe.

Człowiek się całe życie uczy czegoś nowego. To wychodzi, że RJ-45 jest do modemu i powinno mieć wypustkę żeby się nie dało włożyć do 8P8C.

Ciekawe, że duża hurtownia ma z asortymentu 8P8C tylko jeden wtyk: http://www.meditronik.com.pl/quick_search2.php?wzorzec=8p8c&gdzie=sym

Zaś z RJ-45 mają moduły keystone, adaptery, przejściówki - no multum rzeczy: http://www.meditronik.com.pl/quick_search2.php?wzorzec=rj45&gdzie=sym

Kolega ma na pewno 8P8C?
  • #11 19484981
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19485083
    jprzedworski
    Ocena: 827
    Mickdundee napisał:
    jaka ma być kolejność kabli w skrętce (cross czy prosty)
    Drobna uwaga formalna. Kolejność żył, bo kabel to cała skrętka. Niby wiadomo, o co chodzi, ale ...
  • #13 19485568
    Mickdundee
    Poziom 6  
    KOCUREK1970 napisał:
    Na tym strychu masz jakąś wentylację?
    Pytam, bo latem może być tam zbyt gorąco dla elektroniki.

Cenna uwaga z tą temperaturą. Tam latem jest jak w saunie. Potrzebuje 5 portowy. najchętniej Netgear 1Gbit

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

Z powodu tej temperatury mam trochę głupie pytanie: Czy połączę te dwa kable z salonu na dole z pokojem piętro wyżej za pośrednictwem złączki sieciowej? Np. takiej:

https://allegro.pl/oferta/ugreen-zlaczka-siec...MIwpus9Jei8QIVWUeRBR04HQNFEAQYBCABEgKJZvD_BwE
  • #14 19485959
    jprzedworski
    Ocena: 827
    Mickdundee napisał:
    Tam latem jest jak w saunie.
    Netgear zwykle podaje zakres temperatur pracy 0-40 stopni.
  • #15 19486357
    KOCUREK1970
    Ocena: 5378
    Mickdundee napisał:
    Tam latem jest jak w saunie.

No to nie wiem czy zwykły wentylator nawet 20cm/12V załatwi sprawę - tam by musiał być wentylator nie wiem pokojowy, który ochłodzi ale i rozproszy ciepło, zdolny do pracy 24/7/30.
    Mickdundee napisał:
    Potrzebuje 5 portowy. najchętniej Netgear 1Gbit

KOCUREK1970 napisał:
    Netgear GS105G

Tylko tu drobna uwaga, jeden z portów musi zostać przeznaczony na połączenie switcha z routerem, czyli do dalszego wykorzystania zostają nam 4 porty, to powoduje, że w razie awarii któregokolwiek z portów nie da się przepiać na inny port zapasowy.
    Ja bym jednak kupił:
    KOCUREK1970 napisał:
    Netgear GS108G

Jest zapas portów, w razie awarii któregokolwiek portu przepinasz tylko przewód w wolny port i siec działa dalej.
    Różnica w cenie 5 portów a 8 portów nie jest znowu tak znacząca.
  • #16 19486491
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 19486517
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 19486683
    Mickdundee
    Poziom 6  
    _cheetah_ napisał:
    Można na upartego, ale jeśli to ma być na stałe to moim zdaniem lepiej zastosować łącznik LSA odpowiedniej kategorii. Chyba, że masz w pomyśle jakieś rozłączanie tego połączenia, no to 'kostka'.

Czyli teoretycznie i praktycznie jeśli "wyjdę" z salonu na dolę kablem od routera głównego jednym z portów LAN, wepnę w się w ścianę złączem RJ45 potem na strychu wyprowadzę zarobie końcówkę RJ45 z kabla idącego z salonu w ścianie i połączę łącznikiem LSA do kabla idącego do gniazdka w pokoju gdzie stoi Access Point i wepnę kablem RJ45 do portu WAN to powinno zadziałać?
  • #19 19486968
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 19488145
    Mickdundee
    Poziom 6  
    _cheetah_ napisał:
    Może zrób schematyczny rysunek ołówkiem tego co jest i co ma być, zrób skan czy zdjęcie i wrzuć do posta.

Sprawa jest banalnie prosta, mianowicie moim zamiarem jest podłączenie routera do AP przez ścianę kablem RJ45. Niestety mam tani router TP-link bez WAP i muszę się bawić w kable. Jak dla mnie teoretycznie łącznik LSA powinien załatwić sprawę ale....

Mały schemat pisany. Router==>Gniazdo w ścianie w salonie==>strych-kabel z gniazda salonowego z wtyczką==>złączka LSA/switch==>strych-drugi kabel ze złączką tym razem od gniada w pokoju na górze==>gniazdo w ścianie w pokoju na górze==>kabel skrętka==>AP gniazdo WAN
  • #21 19488180
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 19488255
    Mickdundee
    Poziom 6  
    Tam jest teraz 43 stopnie ale zimą podejrzewam spadnie nawet do 5-6 stopni. Boje się zakładać tego 1GiB Netgara bo może się grzać. Dlatego kupiłem już złączkę LSA. Kable na strychu jeszcze nie są zarobione ale mam odpowiedni sprzęt (łącznie z testerem sieciowym) i końcówki żeby to szybko zarobić. Tylko czy na pewno złączka LSA zda egzamin i ustanowi połączenie z AP przez gniazdka w ścianach. Czy nie jest tutaj niezbędny switch?
  • #23 19488268
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 19488307
    Mickdundee
    Poziom 6  
    - Łączna długość od urządzeń do gniazdek 2 x 1.5 m a te w ścianach 3-3.5 m razem 6.5 metra. gdzieś w połowie będzie
    złączka LSA.

- Karta sieciowa w AP 300 mbps

- Kable nowe/dom nowy to chyba miedziane
  • #25 19488314
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 19488341
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 19488345
    Mickdundee
    Poziom 6  
    Dobra dzięki wszystkim za podpowiedzi. Zabieram się za to i zdam relację czy to działa

Dodano po 3 [godziny] 47 [minuty]:

Zrobione i wszystko działa zgodnie z planem. Teraz TPlink pracuje w trybie AP i w porównaniu do trybu Range extender to dosłownie "lata świetlne" taki przeskok. Teraz widać że ta sieć działa jak powinna. Internet chodzi nieporównywalnie szybciej. Dzięki za wszystkie wskazówki. Ludzie nie montujcie w domach range extenderów bo to nie ma sensu.
  • #29 19496981
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 19496990
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 290
    Erbit napisał:
    tomiok napisał:
    ...
    W dużym skrócie standard T568B zastąpił T568A.

Logicznym może być, że B (kolejna litera) jest młodszym standardem niż A ale de facto z tamtej dyskusji niewiele wynika a już na pewno nie to, że B zastąpił A. Nie ma w tej dyskusji odnośników do żadnych źródeł, które by to potwierdziły.

Ta wypowiedź wynikała z mojej nabytej wiedzy.

Ale jest też podane takie info:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2615352.html#12594991

Ale podsyłam także innego przykładowego linka:
    https://pl.wikipedia.org/wiki/TIA/EIA-568-B

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje rozbudowę domowej sieci, w której zainstalowane są gniazda RJ45. Zadaje pytanie o kolejność kabli w skrętce oraz potrzebę zastosowania switcha na strychu. Odpowiedzi sugerują użycie standardu T568B dla prostych połączeń, bez krosowania. Wskazano, że switch, np. Netgear GS105G lub GS108G, jest zalecany do połączenia gniazdek w różnych pokojach. Użytkownik rozważa zastosowanie złączki LSA do połączenia kabli, co zostało uznane za wystarczające w jego przypadku. Po zakończeniu prac użytkownik potwierdził, że sieć działa poprawnie, a prędkość internetu znacznie wzrosła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA