logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kolumn Aiwa sx-wzl80 do wzmacniacza Blaupunkt, wieży LG czy amplitunera Yamaha

OskarSzymoniak 24 Cze 2021 17:39 1164 13
REKLAMA
  • #1 19493050
    OskarSzymoniak
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Witam chciałbym podłączyć dwie kolumny aiwa sx-wzl80 (posiadam tylko kolumny) ale, za bardzo nie wiem jak to zrobić aby wykorzystać je w najlepszy sposób. Posiadam wzmacniacz samochodowy blaupunkt gta 4 special edition 2011, wieża lg ffh-262ad bez kolumn, oraz amplituner yamaha rx-v450 . Proszę o pomoc co i jak aby wykorzystać moc tych kolumn. Ewentualnie jak nic z tych rzeczy w/w to w co zainwestować, dodam ze wieża oryginalna jest nie do kupienia niestety. Z góry bardzo dziękuje za każdą pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 19493729
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1707
    Wrzuć dobrą fotkę tyłu tych kolumn Aiwa, bo podejrzewam iż będą wymagały podłączenia w bi-ampie a żaden z wymienionych sprzętów nie oferuje takiej możliwości.

Pozdrawiam.
  • #3 19494509
    OskarSzymoniak
    Poziom 4  
    witam fotki o które prosiłeś
    Podłączenie kolumn Aiwa sx-wzl80 do wzmacniacza Blaupunkt, wieży LG czy amplitunera Yamaha Podłączenie kolumn Aiwa sx-wzl80 do wzmacniacza Blaupunkt, wieży LG czy amplitunera Yamaha Podłączenie kolumn Aiwa sx-wzl80 do wzmacniacza Blaupunkt, wieży LG czy amplitunera Yamaha Podłączenie kolumn Aiwa sx-wzl80 do wzmacniacza Blaupunkt, wieży LG czy amplitunera Yamaha Podłączenie kolumn Aiwa sx-wzl80 do wzmacniacza Blaupunkt, wieży LG czy amplitunera Yamaha
  • Pomocny post
    #4 19494513
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    Miałeś pokazać jakie kable wychodzą z kolumn głośnikowych...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 19494611
    OskarSzymoniak
    Poziom 4  
    Podłączenie kolumn Aiwa sx-wzl80 do wzmacniacza Blaupunkt, wieży LG czy amplitunera Yamaha
  • Pomocny post
    #6 19494612
    DjMapet
    Poziom 43  
    Kolego @OskarSzymoniak
    sosarek napisał:
    Miałeś pokazać jakie kable wychodzą z kolumn głośnikowych...

O to mi chodziło pisząc:
    DjMapet napisał:
    Wrzuć dobrą fotkę tyłu tych kolumn Aiwa

..ale z tabliczki znamionowej na trzeciej fotce wynika że jest tak jak przypuszczałem, czyli kolumny trzeba zasilać w bi-ampingu a takiego wymogu nie spełnia żaden ze sprzętów który posiadasz.
    Najprostszym rozwiązaniem będzie kupić jakieś dwie kolumny o mocy minimum 60W RMS i impedancji 8 om, do tej Yamahy RX-V-450.
    Ew. komplet kolumn do KD.
    Oczywiście można by te kolumny Aiwa dostosować, montując w nich odpowiednie zwrotnice, ale wg. mnie operacja jest mało sensowna, choć nie kompletnie bezsensowna. :-)

Pozdrawiam.

P.S.
    O, teraz zobaczyłem nową fotkę i jest tak jak napisałem wyżej.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 19494776
    OskarSzymoniak
    Poziom 4  
    Ok dzięki za pomoc. Zostawię sobie te kolumny garażu i podlacze je pod tą wieże. Podłączyłem je bezpośrednio do wieży i ładnie grają ale pewnie tak podłączone za długo nie pograja. Chyba że jakaś zwrotnica albo coś w tym stylu. Co byście mi poradzili?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 19495007
    DjMapet
    Poziom 43  
    OskarSzymoniak napisał:
    podlacze je pod tą wieże. Podłączyłem je bezpośrednio do wieży

Rozumiem że chodzi o wieżę LG.
    Kolumny grać będą, ale raczej nie rozkręcaj wzmacniacza wieży zbyt mocno, bo ucierpią nie filtrowane głośniki średniotonowe. Niskotonowym nic się nie stanie, tyle że niepotrzebnie muszą przetwarzać całe pasmo. Wysokotonowym też nic się nie powinno stać, bo pewnie są dość wysoko filtrowane.

Jak kiedyś zabierzesz się do zajrzenia do wnętrza kolumny, to zrób fotki zwrotnicy (przypuszczalnie 6 dB/oct :-)) i oznaczeń głośnika niskotonowego oraz średniotonowego, choć raczej wątpię w znalezienie ich parametrów.

Trudno wyrokować jaki podział między sekcją niskotonową a średnio-wysokotonową zastosowano w oryginalnej wieży Aiwa, ale myślę że jak oba głośniki mają impedancję 6 om, to w torze średniotonowca można by zastosować kondensator bipolarny, lub lepiej foliowy 15uF (63-100V) a w torze niskotonowca cewkę 0,56 mH i jakoś to zagra.
    :-)

Pozdrawiam.
  • #9 19495057
    OskarSzymoniak
    Poziom 4  
    Zaglądam do środka i jest glosnik niskotonowy 22 cm oraz glosnik 13 cm połączony z glosnikem wysokotonowym. Tyko przy glosniki wysokotonowym jest rezystor i nic więcej nie ma.
  • #10 19495316
    DjMapet
    Poziom 43  
    OskarSzymoniak napisał:
    przy glosniki wysokotonowym jest rezystor i nic więcej nie ma.

Na pewno rezystor? Może jednak kondensator?
    Jeśli jest to faktycznie rezystor, to wysokotonowiec pewnie jest głośnikiem piezoelektrycznym.
    Szkoda że nie zrobiłeś fotek.

Pozdrawiam.
  • #11 19515025
    OskarSzymoniak
    Poziom 4  
    witam sorry ze tak poźno odpisuje oto fotki
    Podłączenie kolumn Aiwa sx-wzl80 do wzmacniacza Blaupunkt, wieży LG czy amplitunera Yamaha Podłączenie kolumn Aiwa sx-wzl80 do wzmacniacza Blaupunkt, wieży LG czy amplitunera Yamaha Podłączenie kolumn Aiwa sx-wzl80 do wzmacniacza Blaupunkt, wieży LG czy amplitunera Yamaha Podłączenie kolumn Aiwa sx-wzl80 do wzmacniacza Blaupunkt, wieży LG czy amplitunera Yamaha Podłączenie kolumn Aiwa sx-wzl80 do wzmacniacza Blaupunkt, wieży LG czy amplitunera Yamaha Podłączenie kolumn Aiwa sx-wzl80 do wzmacniacza Blaupunkt, wieży LG czy amplitunera Yamaha Podłączenie kolumn Aiwa sx-wzl80 do wzmacniacza Blaupunkt, wieży LG czy amplitunera Yamaha
    Podłączenie kolumn Aiwa sx-wzl80 do wzmacniacza Blaupunkt, wieży LG czy amplitunera Yamaha Podłączenie kolumn Aiwa sx-wzl80 do wzmacniacza Blaupunkt, wieży LG czy amplitunera Yamaha

co byście zrobili z tymi głośnikami w jaki sposób je wykorzystac najlepiej ??
  • Pomocny post
    #12 19515052
    DjMapet
    Poziom 43  
    Kup dwa kondensatory bipolarne 15uF/100V i zastosuj w każdej kolumnie na + w torze głośnika średniotonowego i (jak na garażowe granie) wystarczy.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie kolumn Aiwa SX-WZL80 do wzmacniacza Blaupunkt GTA 4 Special Edition 2011, wieży LG FFH-262AD oraz amplitunera Yamaha RX-V450. Otrzymuje sugestie, że kolumny wymagają bi-ampingu, co nie jest możliwe z posiadanym sprzętem. Proponowane jest zakupienie nowych kolumn o mocy minimum 60W RMS i impedancji 8 om do amplitunera Yamaha. Użytkownik decyduje się na podłączenie kolumn do wieży LG, jednak obawia się o ich trwałość bez odpowiednich zwrotnic. Wskazówki dotyczące zastosowania kondensatorów bipolarne 15uF/100V w celu poprawy jakości dźwięku są również podane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA