logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór stacji lutowniczej i spawarki plastików: Yihua, Zhaoxin, WEP

kafar610 14 Lip 2021 12:20 1263 6
REKLAMA
  • #1 19520014
    kafar610
    Poziom 16  
    Witam,
    poszukuje "kombajnu" do lutowania oraz spawania plastików, urządzenie będzie wykorzystywane w serwisie komputerowym.
    Znalazłem następujące urządzenia ale nie wiem na które się zdecydować.
    Yihua 872D
    Zhaoxin 898DH
    Zhaoxin 852D
    YiHua 706
    WEP 852D+
    Bardzo bym poprosił o pomoc w wyborze.
  • REKLAMA
  • #2 19520094
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1594
    Nie wypowiem się odnośnie prób naprawy tworzyw sztucznych z pomocą tzw. hotair. Próbowałem to robić. Czasem nawet coś z tego wychodziło, ale bardzo łatwo podgrzać tworzywo zbyt mocno. Wówczas rozpadają się jego wiązania i materiał jest bardzo kruchy. Tworzyw sztucznych jest też masa rodzajów. W wielu wypełniaczem są różne przemielone śmieci. Zatem produkt końcowy ma niezbyt przewidywalne właściwości.

Podane modele to zwykłe chińskie stacje. Jakiś model Yihua nawet posiadam. Lutownica działa tak sobie (prawie od razu zesztywniał a potem uszkodził się przewód), zaś w sporadycznie używanym hotair uszkodził się kompresor. Udało mi się jednak kupić jakiś inny, podobny. Naprawa była trochę kłopotliwa, ale finansowo opłacalna (pomijając poświęcony czas).

Generalnie taki sprzęt do pracy zawodowej się nie nadaje, ponieważ przy pracy 8 h dziennie szybko padnie. W przypadku prac amatorskich można tego w pewnym stopniu używać.
  • REKLAMA
  • #3 19520110
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Wszystkie te chińskie stacje mają jedną dużą wadę że lutownica nie wyrabia się z polami masy prawdopodobnie przez zbyt małą pojemność cieplną grota. Można wymienić grot na lepszy ale nadal nie będzie cudownie, sprzęt komputerowy ma wiele warstw przez co lutowanie mas jest trudne. Żywotność też nie będzie duża gdy przyjdzie pół dnia lutować. Jeśli chcesz używać tego w serwisie to kombajny mają więcej wad niż zalet zdecydowanie lepiej osobno kupić hotair i lutownicę coś na grot t12. Amatorsko można używać takich chińskich stacji ale robiąc serwisowanie masowo to szybko stwierdzisz że wysłałeś kasę na sprzęt marnej jakości.
  • REKLAMA
  • #4 19520162
    kafar610
    Poziom 16  
    A jaki sprzęcik byście polecili?
  • #5 19520203
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1594
    Jeżeli ma to być do pracy zawodowej, szczególnie zaś serwisowej, to zdecydowanie nie ta półka cenowa. Trzeba byłoby celować raczej w sprzęt Wellera np.: Link.
  • #6 19524360
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Amatorsko mam Quicko T12-952 i Yihua 858D, do tego jeszcze ZD-915.
  • REKLAMA
  • #7 19943263
    Dragmd
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Miałem taki sam problem z wyborem stacji jak autor i zdecydowałem się na Yihua 706+ (podaje link do zainteresowanych https://techrebal.pl/pl/p/Stacja-lutownicza-2w1-Yihua-706-/196 ). Dowiedziałem się, że model 706 został ulepszony dlatego uważam, że nie opłaca się kupować starej wersji. Co do samej stacji to bardzo duży przepływ powietrza, turbina w stacji, precyzyjna temperatura, osobne wyświetlacze dla lutownicy i hot air, wszystko zmieniane potencjometrami. Służy mi bardzo dobrze i mogę ją polecić. Yihua 852D+ będzie miała mniejszą moc lutownicy i mniejszy przepływ powietrza, bo ma wiatrak w samej kolbie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru stacji lutowniczej i spawarki plastików do użytku w serwisie komputerowym. Wskazują, że modele Yihua, Zhaoxin i WEP to chińskie urządzenia, które mogą nie spełniać oczekiwań w pracy zawodowej z powodu niskiej jakości i krótkiej żywotności. Zaleca się rozważenie zakupu oddzielnych urządzeń, takich jak lutownica z grotem T12 oraz hot air, zamiast "kombajnów". Użytkownicy polecają również sprzęt marki Weller jako bardziej odpowiedni do profesjonalnego użytku. Model Yihua 706+ został pozytywnie oceniony za dużą moc i precyzyjność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA