logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Interpretacja danych technicznych: ST-2 XXXX, Tr 63 kVA, zab. obw. 80 A, YAKXs 4x35 l=50 m

Aureliuszz 07 Sie 2021 13:07 393 3
REKLAMA
  • #1 19553397
    Aureliuszz
    Poziom 7  
    Ocena: 21
    Witajcie,

Dostałem załącznik z warunkami przyłączenia dotyczącymi zwiększenia mocy przyłączeniowej.
    Wszystko jest ok - wszystko się zgadza.

Jednak jako osoba ciekawska i osoba techniczna (ale nie czysto elektryczna) mam pytanie - zaspokojenie własnej ciekawości.

W tych warunkach mam punkt z danymi technicznymi (oderwany od innych informacji):

Cytat:
    ST-2 XXXX, Tr 63 kVA, zab. obw. 80 A linia 4xAL 50 - 250 m przy YAKXs 4x35 l=50 m

I zastanawiam się jak to dokładniej odszyfrować.

ST-2 XXXX to rozumiem numer stacji transformatorowej.
    Tr 63 kVA to transformator niedaleko mnie umieszczony na słupie do którego jest połączona moja skrzynka z moim licznikiem (granica działki i przyłącze kablowe - ziemia).

Ostatnie YAKXs 4x35 l=50 m to jest linia od skrzynki z licznikiem PGE (granica działki - kabel w ziemi) do mojego budynku, który jest przyłączony? Patrząc na odległość to chyba pasuje ale czy dobrze myślę?

A zapis "zab. obw. 80 A linia 4xAL 50 - 250 m" co dokładnie tutaj definiuje? To jest 250 m kabla 4xAL 50 od ST-2 XXXX do Tr 63 kVA na słupie?

Sorry za swoją dociekliwość ale zwyczajnie lubię rozumieć.
    Warunki od PGE ;)

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19553471
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    Aureliuszz napisał:
    Ostatnie YAKXs 4x35 l=50 m to jest linia od skrzynki z licznikiem PGE (granica działki - kabel w ziemi) do mojego budynku, który jest przyłączony?
    Nie, to jest odcinek kabla od linii napowietrznej do złącza kablowego.
    Zbieżność długości z Twoją linią od złącza do budynku jest przypadkowa.
    Aureliuszz napisał:
    A zapis "zab. obw. 80 A linia 4xAL 50 - 250 m" co dokładnie tutaj definiuje? To jest 250 m kabla 4xAL 50 od ST-2 XXXX do Tr 63 kVA na słupie?
    To linia napowietrzna z przewodami gołymi Al 50mm² od trafostacji do słupa, z którego schodzi powyższy kabel do złącza.
    ST-2 i Tr to jedno i to samo miejsce. ST oznacza stację, a Tr znajdujący się na niej transformator.
  • #4 19811701
    Aureliuszz
    Poziom 7  
    Ocena: 21
    zbich70 napisał:
    Aureliuszz napisał:

Aureliuszz napisał:
    To linia napowietrzna z przewodami gołymi Al 50mm² od trafostacji do słupa, z którego schodzi powyższy kabel do złącza.
    ST-2 i Tr to jedno i to samo miejsce. ST oznacza stację, a Tr znajdujący się na niej transformator.

Wrócę na szybko do tematu.
    Zab. obw. 80A dla tej linii 4xAL 50 jak rozumiem może obejmować nie tylko mój słup (gdzie jestem podłączony do tego słupa bezpośrednio ja oraz mój sąsiad naprzeciw - druga strona ulicy) ale i jakieś słupy kolejne i przyłącza kolejnych domów?

Pytanie te zadaję w kontekście mocy przyłączeniowej.
    Jeżeli na tym obwodzie jest zabezpieczenie 80A to suma mocy przyłączeniowych wszystkich klientów podłączonych do tej linii nie powinna przekroczyć 80A.
    Nie uwzględniając aspektu "równoczesności" dobrze myślę?
REKLAMA