logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpiecznik termiczny, a zabezpieczenie nadprądowe

kokojump 12 Sie 2021 21:05 1773 11
REKLAMA
  • #1 19561615
    kokojump
    Poziom 4  
    Ocena: 43
    Witam, chcę zabezpieczyć silnik bldc przed przeciążeniem oraz zwarciem. W sterowniku silnika mam zabezpieczenie nadprądowe i zastanawiam się czy ma sens użycie termika. Jeśli bezpiecznik termiczny warto użyć, prosiłbym o jakąś małą pomoc jak go dobrać, a dokładnie jaki typ wybrać.

Czy zabezpieczenie termiczne w silniku bldc a dc ma różnice jeśli chodzi o typ. Zastanawiam się czy bezpieczniki termiczne są na prąd AC i DC czy jest to sprecyzowane?
  • REKLAMA
  • #2 19561749
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19561764
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1549
    kokojump napisał:
    W sterowniku silnika mam zabezpieczenie nadprądowe i zastanawiam się czy ma sens użycie termika.

Nie ma sensu . Należy sprawdzić działanie tego zabezpieczenia.
    kokojump napisał:
    Zastanawiam się czy bezpieczniki termiczne są na prąd AC i DC czy jest to sprecyzowane?

Zabezpieczenie termiczne bimetalowe bo zapewne o nie pytasz nie ma wpływu czy to jest prąd AC/czy /DC. Dla niego jest ważny prąd który on zamienia na ciepło.
    Jarzabek666 napisał:
    To użyj zwykłego małego 4 termostat bimetaliczny typu KSD do wysterowania na przegrzanie..

A gdzie go zabuduje czy w jego silniku jest miejsce na takie urządzenie by sprawnie działało?
  • #4 19561792
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 19561852
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Zaraz, zaraz, przewód fazowy w silniku BLDC ? Z definicji taki silnik zasila sie prądem stałym, więc gdzie tu faza? Bo są trzy fazy na uzwojenie silnika, ale to inna sprawa.
  • #10 19561876
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Możesz użyć zwykły termik trójfazowy AC wpięty szeregowo z uzwojeniami silnika, a jego styki NC szeregowo z wejściem ,,enable" sterownika. Jak się silnik przeciąży, to go wyłączy. Możesz też połączyć szeregowo trzy fazy zwykłego termika i wpiąć to w zasilanie DC i odcinać je stycznikiem. Sposobów jest wiele.
  • REKLAMA
  • #11 19562033
    kokojump
    Poziom 4  
    Ocena: 43
    Bezpiecznik termiczny, a zabezpieczenie nadprądowe

Myślałem nad takim rozwiązaniem, proszę o wskazówkę czy ma to sens.
    Czy zamiast termika wykorzystanie bezpiecznika szklanego ma sens?

Zastanawiam się jaka jest największa różnica pomiędzy termikiem, a wyłącznikiem nadprądowym, ponieważ nie do końca wiem kiedy stosować który lub kiedy razem. Z góry dziękuję za pomoc
    Linia czerwona +, czarna gnd
  • #12 19562088
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zabezpieczenia silnika BLDC przed przeciążeniem i zwarciem. Użytkownik zastanawia się nad zastosowaniem bezpiecznika termicznego w połączeniu z wbudowanym zabezpieczeniem nadprądowym w sterowniku. Odpowiedzi wskazują, że termik bimetalowy może być użyty, niezależnie od tego, czy prąd jest AC czy DC, ale ważne jest, aby sprawdzić jego parametry i miejsce montażu. Użytkownicy sugerują różne metody podłączenia termika, w tym włączenie go w obwód zasilający silnika. Pojawiły się również pytania o różnice między termikiem a wyłącznikiem nadprądowym oraz o sens stosowania bezpiecznika szklanego. Wskazano, że wbudowane zabezpieczenie nadprądowe w sterowniku może wystarczyć do ochrony silnika przed nadmiernym nagrzewaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA