logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zewnętrzna instalacja audio - jak dopasować i połączyć odpowiednio nagłośnienie

Wuja66 17 Sie 2021 21:56 282 2
REKLAMA
  • #1 19568329
    Wuja66
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam,
    mój problem jest następujący. Mam altankę na planie sześciokąta i postanowiłem w każdym rogu zamontować głośnik, nie wiem natomiast jak dobrać osprzęt i go połączyć żeby wszystko dobrze zagrało. Na załączonym obrazku: niebieska linia i czerwona to kabel 2x1,5mm^2 głośnikowy, czarne punkty to pętle kabla czyli miejsce na głośnik, prostokąt to zejście obu kabli do gniazdka, z którego chcę zasilić sprzęt. Pytanie jest następujące. Jakiego zestawu użyć i jak go połączyć. Chodzi mi głównie o impedancje i sposób połączenia głośników.
    Pozdrawiam
    Zewnętrzna instalacja audio - jak dopasować i połączyć odpowiednio nagłośnienie
  • REKLAMA
  • #2 19568364
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15475
    To nie zagra dobrze, zamontuj daw by mieć stereo i tyle.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 19570314
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1713
    Jest też kwestią, czy to ma być zestaw imprezowy, czy do muzyki w tle.

Nie wiem czy to będzie instalacja stała czy przenośna, ale jak zamontowana na stałe (choćby tylko głośniki, bo wzmacniacz można ew. przynosić i podłączać tylko na czas imprezy), to można by zastosować wzmacniacz radiowęzłowy (technika 100V) plus sześć głośników radiowęzłowych, zewnętrznych.
    Trochę jest o tym w sieci - poczytaj.
    Jak to ma być instalacja absolutnie przenośna, czyli montowana tylko na czas imprez, to w zupełności wystarczy wzmacniacz/amplituner stereo z np. BT plus dwie kolumny.
    Jak typowo imprezowa, to jednak jakiś sprzęt estradowy.

Pozdrawiam.
REKLAMA