logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra C Z18XE - Spadek kompresji na jednym cylindrze

Wisniowy97 07 Wrz 2021 22:04 5595 12
REKLAMA
  • #1 19599808
    Wisniowy97
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam. Moje auto cierpi na wypadanie zapłonu. Po sprawdzeniu cewki, świec, wtrysków, itp. postanowiłem zmierzyć kompresję. Na cylindrze 1, 2 i 3 kompresja wyniosła 14 bar, ale na cylindrze 4 było to już tylko 8 bar. Po próbie olejowej ciśnienie na cylindrze 4 wzrosło do 13 bar. Z ciekawości zajrzałem do cylindra endoskopem i zauważyłem rysy, które mnie zmartwiły (występują one również na pozostałych cylindrach). Wiem, że zużycie cylindra najlepiej sprawdzić po zdjęciu głowicy, ale zaczynam zastanawiać się czy w ogóle ma sens remont tego silnika i jestem ciekaw czy jest to normalne zużycie jak na ~320k przebiegu?

Opel Vectra C Z18XE - Spadek kompresji na jednym cylindrze Opel Vectra C Z18XE - Spadek kompresji na jednym cylindrze Opel Vectra C Z18XE - Spadek kompresji na jednym cylindrze Opel Vectra C Z18XE - Spadek kompresji na jednym cylindrze
  • REKLAMA
  • #2 19599930
    majster-d1
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Silniczek już trochę dostał. Te wytarcia to punkty gdzie praca jest z dużym tarciem. Raz to będzie spowodowane zużyciem tłoka, a dwa wygładzeniem rysek honowniczych, w których ma być utrzymywany film olejowy. w tym co ciśnienie mniejsze masz dwie opcje. Przytarty, lub pęknięty któryś z pierścieni. Ewentualnie trzecia to przypalone gniazdo/a zaworowe / zawory. Tak więc raczej zdjęcie głowicy cię nie ominie, a po stanie tych cylindrów i posiadaniu endoskopu szukałbym silnika, właśnie z endoskopem w ręce. Szkoda że wcześniej nie wpadłem na ten wpis. Jakiś miesiąc temu wyzłomowałem dół silnika w stanie igła. Niestety tak to już jest. Leży pod nogami dwa lata i go mijasz, a jak wywalisz to za chwilę okazuje się potrzebny.
  • REKLAMA
  • #3 19599966
    Wisniowy97
    Poziom 9  
    Czyli robienie tego silnika bez szlifu i wymiany tłoków prawdopodobnie mija się z celem?
  • #4 19600159
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 762
    najpierw nalej sobie nafty przez otwory po świecach, tzn ustaw tłoki mniej-więcej na równo i nalej nafty/płukanki (to to samo) do pełna i zostaw na noc/na weekend najlepiej) potem pojudłaj rozrusznikiem żeby wychlupać resztę jeśli coś tam jeszcze zostało (wątpię, ale zawsze tak trzeba zrobić!), dolej z 0.5l tej nafty jeszcze do oleju i odpal niech pochodzi z 20-30min i wymień olej z filtrem, nie zaszkodzi a pomóc może, bo to za mały ubytek kompresji żeby był pęknięty pierścień a tym bardziej wypalony zawór! z wypalonym zaworem niema wcale kompresji (no max 2-3bar) a z pękniętym pierścieniem jest BARDZO MOCNA i jedna rysa na cylindrze i sprężanie tak z 4-6 bar, w Twoim przypadku może po prostu zapieczone pierścienie od nagaru, rysy swoje też robią, ale nie są jakieś straszne, zużyte pierścienie swoją drogą, ale jeśli na pozostałych jest tak ładnie to ten również może odżyć, no nie do 14 ale jakieś 11-12 może się udać :)
    próbuj, nic nie tracisz a zyskać możesz dużo :)

PS: dobra jakość tego obrazu! jaka to kamerka? ile kosztowała? :)
  • #5 19603276
    majster-d1
    Poziom 12  
    Właśnie dlatego napisałem przypalone, a nie wypalone zawory. Mogą być również tak zniszczone powierzchnie przylegania, lub zaklejone nagarami, że szczelności nie będzie , a ścianki cylindrów raczej nie wróżą przyszłości.
  • REKLAMA
  • #6 19603323
    michal_rybka
    Poziom 35  
    niema czegoś takiego jak "przypalone zawory" zawór jak się już zaczyna wypalać to momentalnie zaczyna metal płynąć i się wypala tak duża szpara w zaworze wydechowym, że już kompresji niema, wiem bo kilka razy miałem z tym do czynienia, w tym 2 razy mi się wypalił zawór (w 900tce na gazie od jazdy z gazem w podłodze i w Astrze 1.4 8v też na gazie i też od jazdy z gazem w podłodze na autostradzie, ale koledze też się w 900tce wypalił na benzynie, też oczywiście od jazdy z gazem w podłodze ;) no i takiemu koledze w Uno 1.0 fire też na gazie i też na autostradzie )

powierzchnie przylegania się tak nagarem nie zaklejają, od temperatury i klepania jest to ciągle oczyszczane, nawet przy dużym spalaniu oleju i dymieniu i strasznym zanagarzeniu, świeca się prędzej zalepi i przestanie iskrzyć
  • REKLAMA
  • #7 19603330
    majster-d1
    Poziom 12  
    OK pewnie się nie znam, bo mam mało, dopiero 22lata w zawodzie. Ale całe życie się uczę :) Jak nie popróbujesz to się nie dowiesz. Ważne co chcesz tymi sposobami osiągnąć i na jak długo.
  • #8 19603337
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6628
    Przy uszkodzonych zaworach czy nieszczelnych po próbie olejowej kompresja nie rośnie, ewidentnie masz tłok cylinder zużyty widać z boku rysy zatarciowa silnik już swoje dostał z różnych przyczyn. Możesz mieć w jednym miejscu zaklepane pierścienie w tłoku.
  • #9 19605037
    Wisniowy97
    Poziom 9  
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Demontaz tłoka chyba rozwiał wszystkie moje wątpliwości. Opel Vectra C Z18XE - Spadek kompresji na jednym cylindrze [img-1] Opel Vectra C Z18XE - Spadek kompresji na jednym cylindrze
  • #10 19605613
    michal_rybka
    Poziom 35  
    prawie wszystkie Fiaty fire 1.0, 1.1 tak wyglądają i jeżdżą... przynajmniej te, które nie zgniły ;)
    no ale wiadomo, lepiej wymienić silnik, nie są zbyt drogie
  • #11 19605630
    Wisniowy97
    Poziom 9  
    Gdyby winne były tylko tłoki/pierścienie i cylindry, to może bym się wahał. Okazało się jeszcze, że zawory w głowicy są nieszczelne, a panewki korbowodowe w średnim stanie. Rysy na cylindrach są wyczuwalne palcem, a tłok który widać na zdjęciu jest akurat najlepszym tłokiem z całego silnika. Tu tłok z cylindra nr 1.
    Opel Vectra C Z18XE - Spadek kompresji na jednym cylindrze
  • #12 19606980
    majster-d1
    Poziom 12  
    cyknij jeszcze parę fotek po wyjęciu zaworów, przylgni zaworów i gniazd
  • #13 19607143
    michal_rybka
    Poziom 35  
    głowice do tych silników są bardzo chodliwe, sprzedaj głowicę jak jeszcze jest znośna to za 300 pójdzie (najważniejsze że nie pokolizyjna i gwinty nie pozrywane), dołóż 150-200 i będziesz mieć cały drugi silnik

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem Opel Vectra C Z18XE, polegający na spadku kompresji na cylindrze 4 do 8 bar, podczas gdy pozostałe cylindry osiągają 14 bar. Po przeprowadzeniu próby olejowej, ciśnienie wzrosło do 13 bar. Endoskopowe badanie ujawniło rysy na cylindrach, co sugeruje zużycie silnika. Uczestnicy dyskusji wskazują na możliwe przyczyny problemu, takie jak zużycie pierścieni tłokowych, uszkodzenia zaworów lub zatarcia cylindrów. Wskazują również na konieczność demontażu głowicy w celu dokładnej oceny stanu silnika. Użytkownik rozważa remont silnika, ale po dalszych badaniach stwierdza, że zawory są nieszczelne, a panewki korbowodowe w średnim stanie, co skłania go do wymiany silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA