logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Napisy na kanałach telewizyjnych z dekoderem WiFi PremiumBox+ - niestabilne działanie

Molier 08 Paź 2021 17:15 2409 9
REKLAMA
  • #1 19646238
    Molier
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Zauważyłem dziwne (dla mnie) zjawisko które pojawiła się od kilkudziesięciu dni - przy filmie emitowanym z napisami i przy załączeniu wyświetlania napisów przez dekoder - napisy raz są a raz ich nie da się załączyć.

Od przynajmniej roku ta sama typowa instalacja - silny i stabilny sygnał z anteny - dekoder WiFi PremiumBox+ / ADB NCP-4740SF - połączenie z TV Samsung przez wejście HDMI - załączenie na pilocie opt (+) - polskie napisy.
    Kolejno sprawdzałem to parę razy.
    Ostatnio zależało mi na napisach z AXN - przed filmem duża plansza "program nadawany z audiodeskrypcją i napisami" - operacja załączenia napisów pilotem... i napisów nie ma.
    Gdzie mi mogą znikać te napisy akurat przy AXN-nie?
    Dekoder do wymiany czy szukać innej przyczyny, jeszcze coś sprawdzić?

Na innych kanałach jest jak napisałem wyżej - raz się załączają a raz nie - różnie bywa.
  • REKLAMA
  • #2 19649421
    Molier
    Poziom 13  
    ...nikt...nic... -widać trafiłem na zjawisko nadprzyrodzone.

Korzystając z wolego czasu, zaczaiłem się na seriale i filmy emitowane z napisami - na innych kanałach wszystko jest jednak OK - można włączyć i wyłączyć napisy pilotem - funkcja działa też gdy oglądam coś nagrane na dysku.

Niestety na AXN, przy programach poprzedzonych planszą że "program nadawany jest z napisami i audiodeskrypcją" - w piątek, sobotę i dziś - żadne napisy u mnie się, nie wyświetlają - w tej sytuacji, podejrzewam że coś dzieje się u nadawcy programu...

Bardzo proszę o pomoc i sprawdzenie u siebie - czy na kanale AXN - nadawane są napisy - zwykle wszystko zaraz po 20,00 (seriale i filmy) nadawane jest przez AXN - "podobno" z napisami - sprawdźcie i napiszcie... bo mając niedosłyszących w rodzinie mam z tym duży kłopot
  • Pomocny post
    #3 19650841
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2598
    Hmm, skoro już wiesz że problem występuje na AXN, to czemu wejdziesz na ich stronę, żeby przeczytać,że:

Cytat:
    Niesłyszący i niedosłyszący widzowie AXN mogą oglądać poniższe tytuły z napisami na 777 stronie Telegazety

Więc przycisk od napisów nie zadziała.
  • REKLAMA
  • #4 19651294
    Molier
    Poziom 13  
    Fajnie że znalazł się miły Kolega który podpowiedział uprzejmie w czym rzecz…

Faktycznie, nie wpadłem na to aby zajrzeć na stronę AXN, najprawdopodobniej dlatego że jestem stary, niesprawny i coraz mniej lotny - dlatego też zawracam głowę na elektrodzie choć momentami sam się dziwie że takich co z czymś nie mogą sobie poradzić, Elektroda jeszcze toleruje.

Być może nie sięgnąłem do strony nadawcy, dlatego że na planszach informujących o „programie z napisami” – nie ma żadnego odniesienia do Telegazety.

Już dalej nie marudzę ale bardzo proszę kol. CMS o poświęcenie mi jeszcze odrobinę czasu i praktyczne sprawdzenie czy napisy uruchamiają się poprzez Telegazetę – jutro jest wspaniała okazja – we wtorek 12 września o godzinie 21,00 będzie wyświetlona duża plansza „program z napisami” – i nadany kolejny odcinek polskiego serialu „Układ” – bardzo proszę o spróbować odpalić napisy via Telegazeta i skreślenie mi kilku słów potwierdzenia… w końcu człowiek całe życie się uczy… może czegoś niedowidzę.

Z góry dziękuję, będę niezwykle zobowiązany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19651802
    CMS
    Hmm, ja telewizji nie oglądam w ogóle, ale poprosiłem narzeczoną, żeby to dla ciebie sprawdziła i dowiedziałem się, ze nie mamy AXN.
  • #6 19652525
    Molier
    Poziom 13  
    No to jeszcze raz dziękuję za dobre chęci... przyznam że w swej starczej intuicji, zastanawiałem się jak z tego wybrniesz...

Zagadka tych nieszczęsnych napisów przy programach emitowanych na kanale AXN - dalej aktualna.

Czy mógłby ktoś sprawdzić to u siebie - dziś o 21,00 tradycyjnie zobaczycie na AXN planszę "program nadawany z napisami" i zaraz potem będzie odcinek polskiego serialu "Układ" (z resztą z reguły wszystko co nadają ok 20 - 21 jest deklarowane że to program z napisami) - proszę spróbować załączyć u siebie napisy... i skreślenie paru słów na ten temat.
  • REKLAMA
  • #7 19652603
    CMS
    Molier napisał:
    zastanawiałem się jak z tego wybrniesz...

Ja nie dam rady :)
    To potrzymaj mi piwo i patrz...
  • Pomocny post
    #8 19652915
    Spartan33
    Poziom 20  
    Ocena: 97
    Molier napisał:
    ...nikt...nic... -widać trafiłem na zjawisko nadprzyrodzone.

Bardzo proszę o pomoc i sprawdzenie u siebie - czy na kanale AXN - nadawane są napisy - zwykle wszystko zaraz po 20,00 (seriale i filmy) nadawane jest przez AXN - "podobno" z napisami - sprawdźcie i napiszcie...
    bo mając niedosłyszących w rodzinie mam z tym duży kłopot

Działają, ale daleko do ideału...

Napisy na kanałach telewizyjnych z dekoderem WiFi PremiumBox+ - niestabilne działanieAXN_nap...jpg (515.75 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Napisy na kanałach telewizyjnych z dekoderem WiFi PremiumBox+ - niestabilne działanieAXN_napis..xt.jpg (663.59 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 19653096
    Molier
    Poziom 13  
    Dziękuję za pomoc - widzę - pokazałeś napisy z innego programu - ale w porządku napisy na AXN się pojawiają na Twoich zrzutach - napisz proszę jak i na czym je odpaliłeś.

U mnie niestety nie ma takiej możliwości (na sprzęcie który omówiłem w pierwszym poście) ani poprzez + na pilocie ani poprzez próbę odpalenia telegazety na 777. (załączenie telegazety w PremiumBox ADB - plus oraz info/pilot )

Dziś sprawdziłem o 21,00 na serialu "Układ" nie dało się...mimo plansz że program nadawany jest z napisami - mało tego nadawca o 22,16 miotnął drugi raz ten sam odcinek (podobnie jak w zeszłym tygodniu - 2x kolejno ten sam pierwszy odcinek)

W zasadzie to się poddaję, przed zamknięciem tematu, czekam jeszcze na opis przez kol. który uruchomił napisy - na krótki opis, jak i na czym to zrobił.

Pozostaje mi napisać do Sony Pictures Television, właściciela AXN - jaki mają burdel organizacyjno-emisyjny w polskim oddziale AXN.
  • #10 19671896
    Molier
    Poziom 13  
    Sprawa, pomimo wielu starań z mojej strony, nie została wyjaśniona - choć nie jestem w stanie tego zrozumieć.

1 - napisałem w tej sprawie do Operatora od którego satelitarnie odbieram AXN - odpowiedzieli że zbadają sprawę... jak dotąd cisza, brak jakiejkolwiek reakcji... specjalny dział bada sprawę.

2 - udało mi się znaleźć adres mailowy do AXN Europe i AXN_Poland - po długim milczeniu, odpowiedziano że sprawę wyjaśniają.... i i dalej cisza...

(tu śmieszna (dla mnie) ciekawostka - powtórki filmów, seriali i powtórki całych bloków programowych, to w TV sprawa oczywista, wręcz normalna - ale zapytałem AXN na czym polega częsta maniera że nadają - te same odcinki serialu, podwójnie tzn. dwa razy po sobie ten sam odcinek - AXN odpowiedział mi że to tylko na prośbę widzów... a ja cały czas myślałem ze to błąd programisty listy nadawanych programów lub bezsensowne, rozpaczliwe wypełnienie dziury czasowej w emisji by czymkolwiek zbyć widza.)

3 - Kol "Spartan33" który pokazał w swoim poście że uzyskał napisy w emisji AXN, pewnie z braku czasu, nie był uprzejmy zdradzić tajemnicy jak i na jakim sprzęcie to zrobił, przeoczył też moją prośbę w tej sprawie wysłaną mu na PW

Reasumując - dziękuje wszystkim za uwagę, zamykam temat jako niewyjaśniony

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niestabilnym działaniem napisów na kanale AXN przy użyciu dekodera WiFi PremiumBox+ (ADB NCP-4740SF). Napisy sporadycznie się włączają i wyłączają, mimo stabilnego sygnału z anteny i poprawnego działania na innych kanałach. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć po stronie nadawcy, ponieważ napisy nie są dostępne mimo plansz informujących o ich obecności. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie strony AXN oraz użycie Telegazety do uruchomienia napisów. Użytkownik planuje kontakt z AXN oraz operatorem satelitarnym w celu wyjaśnienia sytuacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA