Potrzebuję pomocy posiadam przekaźnik elektromagnetyczny przycisk oraz lapke led chce żeby ktoś powiedział mi jak złożyć z tego układ z podtrzymaniem przycisku bardzo proszę o pomoc
Witam przekaźnik musi być dwutorowy jeden tor łączysz styki w szereg z cewką przekaźnika - styki NO i równolegle do tego przycisk. Po naciśnięciu przycisku przekaźnik się zatrzaśnie. Do rozłączenia przekaźnika trzeba odłączyć i ponownie podłączyć zasilanie. Można użyć drugiego przycisku tylko tym razem rozwiernego. A ten załączający musi być zwierny. Drugi tor przekaźnika NO/NC możesz użyć do załączania / rozłączania odbiornika. Pozdrawiam....
Z tych rzeczy co masz takiego układu nie złożysz, napisałem wyżej co potrzeba. Pozdrawiam...
Posłużę się tutaj czymś podobnym do zasady "jak głuchy nie dosłyszy to zmyśli". Czyli założę w ciemno że koledze autorowi chodzi o układ który kolejnymi naciśnięciami przycisku będzie naprzemiennie led'a zapalał i gasił (coś co w technice cyfrowej znamy jako T Flip-Flop).
W literaturze z czasów przekaźnikowych jednak szukałbym tego pod nazwą "dzielnik impulsów", bardziej polska i bardziej jasna nazwa swoją drogą. Dodam jeszcze że o ile w teorii dzielnik impulsów wymaga (minimum) dwóch przekaźników i wydaje się być prosty to w praktyce jest upierdliwy w zaprojektowaniu, szczególnie mam na myśli wszelkie hazardy podczas przełączania zestyków które spowodują że w teorii piękny i prosty schemat w praktyce nie zadziała.
Ale żeby nie teoretyzować i nie wynajdywać koła na nowo postanowiłem poszukać naprędce coś sensownego w internetach i znalazłem - o tu: http://educypedia.karadimov.info/library/relay-counter.pdf Zdaje się na stronie 8 jest tam jedna z opcji, przy czym warto podkreślić że wymaga przekaźników które (z racji łączenia cewek w szereg w jednym z cykli) będą przyciągać zworę poniżej połowy napięcia zasilania!
Jak zbudujesz taki układ jak na powyższym schemacie z linku co wcześniej wysłałem to będzie podtrzymanie. Chyba że masz coś źle podłączone jednym zwiernym przyciskiem zatrzzskujesz przekaźnik używając jedną parę styków NO a drugim rozwiernym rozwierasz obwód powodując reset całego układu. Proste i musi działać. Sprawdź poprawność połączeń. Pozdrawiam...
Jak zbudujesz taki układ jak na powyższym schemacie z linku co wcześniej wysłałem to będzie podtrzymanie. Chyba że masz coś źle podłączone jednym zwiernym przyciskiem zatrzzskujesz przekaźnik używając jedną parę styków NO a drugim rozwiernym rozwierasz obwód powodując reset całego układu. Proste i musi działać. Sprawdź poprawność połączeń. Pozdrawiam...
Zrozumiałem te dwa przyciski
Dobrze a jak chce tak aby po naciśnięciu przycisku lampka świeciła cały czas a gdy go po raz drugi przyciskam to gaśnie jak to zrobić
No to tak prosto się nie da aby jednym przyciskiem gasić i świecić to trzeba dwa przekaźniki i trochę pomyśleć. Pozdrawiam...
PS. Wystarczy jeden przekażnik ale bistabilny i dwucewkowy i do tego kondensator elektrolityczny około 1000uF. To najprościej i przycisk zwierny oczywiście. Pozdrawiam ..
No to tak prosto się nie da aby jednym przyciskiem gasić i świecić to trzeba dwa przekaźniki i trochę pomyśleć. Pozdrawiam...
Aha ale z tego co mówisz potrzebuje drugiego przycisku i podłączyć go muszę do styku NC a jak go dokładnie podłączyć może i jestem kretyn który nie wie jak robić ale to już inna historia pomożesz
Dodano po 9 [minuty]:
DJCheester napisał:
PS. Wystarczy jeden przekażnik ale bistabilny i dwucewkowy i do tego kondensator elektrolityczny około 1000uF. To najprościej i przycisk zwierny oczywiście. Pozdrawiam ..
Mam tylko jeden przekaźnik elektromagnetyczny lapke led i dwa przyciski jeden przycisk mam podłączony do styko NO i działa co i gdzie podłączyć by był przycisk z podtrzymaniem
Pomogę, nawet już wymyśliłem gotowy schemat.
Ale musisz nabyć przekaźnik bistabilny dwucewkowy dwutorowy dwa rezystory 4,7k, dwa kondensatory 100u i dwie diody 1n4007.
Ale musisz nabyć przekaźnik bistabilny dwucewkowy dwutorowy dwa rezystory 4,7k, dwa kondensatory 100u i dwie diody 1n4007.
Pozdrawiam...
A jak nie mogę już nic dołożyć mam do dyspozycji jeden przekaźnik elektromagnetyczny lampke LED i dwa przyciski i nic więcej z tego da się to zrobić
Pozdrawiam...
A jak nie mogę już nic dołożyć mam do dyspozycji jeden przekaźnik elektromagnetyczny lampke LED i dwa przyciski i nic więcej z tego da się to zrobić
Jak chcesz takie cuda to inaczej się nie da na jednym przekaźniku
✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w zbudowaniu układu z przekaźnikiem elektromagnetycznym, przyciskiem i diodą LED, który miałby funkcję podtrzymania. Odpowiedzi sugerowały użycie dwóch przycisków: jednego do załączania (zwiernego) i drugiego do rozłączania (rozwiernego). Wskazano również na konieczność zastosowania przekaźnika bistabilnego dwucewkowego, aby uzyskać funkcję podtrzymania przy użyciu jednego przycisku. Użytkownik był ograniczony do posiadania jednego przekaźnika, dwóch przycisków i diody LED, co utrudniało realizację zamierzonego układu. Wiele odpowiedzi podkreślało, że z dostępnych elementów nie da się zbudować układu z podtrzymaniem, a także sugerowano sprawdzenie schematów dostępnych w internecie. Wygenerowane przez model językowy.