logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektrozamek do garażu ? Obecny się nie sprawdził.

Neodo 18 Paź 2021 18:36 897 8
REKLAMA
  • #1 19662509
    Neodo
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam. Jakiś czas temu Założyłem sobie do drzwi garażu taki prosty zamek elektromagnetyczny (widoczny na zdjęciu) sterowany przez supla. Oczywiście całość jak najbardziej pracowała ale to było rozwiązanie chwilowe - wiadomo ze mały zameczek jak do szafki nie sprawdzi się w drzwiach " jest za delikatny" potrzebuje coś innego. Elektrozamek do garażu ? Obecny się nie sprawdził.

Mianowicie potrzebuje jakiś siłownik bądź coś innego które będzie reagować na impuls przesuwając zasuwe do przodu bądź do tył bez potrzeby podawania ciągłego napięcia tak jak w przypadku elektromagnesu. I tu jest pies pogrzebany bo w żaden sposób nie mogę wygoglować czegoś takiego.
    Napięcie bez znaczenia może byc od 12v do 230v ma ktoś jakiś pomysł co można zastosować?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19662675
    Neodo
    Poziom 9  
    To dziala na tej samej zasadzie co mój tylko z innym ryglem, zeby drzwi były cały czas otwarte trzeba podawac ciagle prąd a ja potrzebuje zastosować coś aby ten prąd był potrzebny tylko do podania impulsu
  • REKLAMA
  • #4 19662808
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 318
    Żeby drzwi były cały czas otwarte trzeba je otworzyć i... nie zamykać.
    Otwarte drzwi nie wymagają odryglowania.
    Chybaże to jakieś drzwi specjalne...
  • REKLAMA
  • #5 19662853
    spy
    Poziom 27  
    Ocena: 260
    @gbksiazczak nie znasz się, to.... :P

@Neodo potrzebujesz czegoś takiego: https://gerda.pl/produkt/zamki-klodki-i-okuci...e-elektromagnetyczne/rygiel-z-pamiecia-12vac/ ewentualnie https://gerda.pl/produkt/zamki-klodki-i-okuci...ektromagnetyczne/rygiel-z-wylacznikiem-12vac/ (lub na DC). Albo rygla bistabilnego, jak w samochodach.
  • #6 19662945
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2032
    Jeżeli jesteś techniczny i elektroniczny to może zobacz to: Link może coś ci to podpowie, albo to:Link
  • #7 19667535
    romarcin
    Poziom 20  
    Ocena: 78
    Neodo napisał:
    Mianowicie potrzebuje jakiś siłownik bądź coś innego które będzie reagować na impuls przesuwając zasuwe do przodu bądź do tył bez potrzeby podawania ciągłego napięcia tak jak w przypadku elektromagnesu. I tu jest pies pogrzebany bo w żaden sposób nie mogę wygoglować czegoś takiego.
    Napięcie bez znaczenia może byc od 12v do 230v ma ktoś jakiś pomysł co można zastosować?

jeżeli to ma być "prawdziwe" DIY, to może zastosuj pozyskany ze "szrotu" napęd elektrozamka samochodowego, z tych starszych aut, z widocznym na podszybiu, wysuwającym się "dzyndzlem". Taki napęd powinien "uciągnąć" solidną zasuwę.
  • #8 19672862
    Neodo
    Poziom 9  
    Myślałem bardziej że znajde coś gotowego. Przesortowałem cały internet i niestety nie ma nic co odpowiada mojej wizji dlatego Zamówiłem prosty mini siłownik elektryczny z aliexpres, powinno się sprawdzić ale postaram się podrzucić jakąś fotorelacje jak będzie złożone.
  • #9 19673059
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    romarcin napisał:
    jeżeli to ma być "prawdziwe" DIY, to może zastosuj pozyskany ze "szrotu" napęd elektrozamka samochodowego, z tych starszych aut, z widocznym na podszybiu, wysuwającym się "dzyndzlem". Taki napęd powinien "uciągnąć" solidną zasuwę.
    Można zobaczyć, że taki pomysł działa: https://youtu.be/DMNLjLFN4yk

Neodo napisał:
    Myślałem bardziej że znajde coś gotowego.
    Coś takiego byłoby fajne: https://youtu.be/VH0j2olesVs

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował zamek elektromagnetyczny do drzwi garażu, jednak uznał go za niewystarczający ze względu na delikatność. Poszukuje alternatywnego rozwiązania, które umożliwi otwieranie i zamykanie drzwi za pomocą impulsu, bez potrzeby ciągłego podawania napięcia. W odpowiedziach zasugerowano różne opcje, w tym elektryczne zamki z pamięcią, bistabilne rygle oraz napędy elektrozamka samochodowego. Użytkownik zdecydował się na zakup mini siłownika elektrycznego z Aliexpress, planując podzielić się relacją z montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA