logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Integracja modułów z interfejsem RS485 w systemach Home Assistant, Blynk, openHAB

Michal_212 20 Paź 2021 21:03 5472 13
  • #1 19666062
    Michal_212
    Poziom 3  
    Ocena: 13
    Witam.

Zakładam ten wątek, ponieważ jeden z użytkowników elektrody uświadomił mnie, że są gotowe systemy i nie muszę tworzyć wszystkiego od podstaw. Osoba to wspomniała o takich rozwiązaniach jak Home Assistant, Blynk, openHAB. Chciałbym się poradzić, co wybrać? Czym się zainteresować? Nadmienię, że chcę zbudować system automatyki domowej, w oparciu nie tylko o o jakieś gotowe moduły, ale chciałbym w głównej mierze wykorzystać też swoje projekty. Jedynym haczykiem jest to, że większość projektowanych przeze mnie modułów musiałaby się komunikować z serwerem za pośrednictwem RS485. A sam serwer któregoś z wyżej wymienionych systemów chciałbym postawić u siebie w domu. Czy któryś z systemów umożliwi mi integrację z modułami z interfejsem RS485? Czy muszą to być moduły WiFi typu ESP8266?

Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek rady :)
  • #2 19666484
    starob
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Michal_212 napisał:
    Jedynym haczykiem jest to, że większość projektowanych przeze mnie modułów musiałaby się komunikować z serwerem za pośrednictwem RS485.

Ze względu na to zastanowił bym się nad Node-Red. Możesz w prosty sposób tworzyć własne protokoły komunikacji i automatyzacje. Całą "inteligencję" w nim zapisaną, możesz łatwo pokazać w jednym z tych systemów (np. używając MQTT) , używając głównie jako "frontend". Możesz również skorzystać z panelu samego NR.
    HA i OH są porównywalne jednak wydaję mi się, że łatwiej nauczyć się HA (wybór na zasadzie "co komu lepiej pasuje"). Nie wiem jak w innych, ale w HA można Node-Red i MQTT można łatwo uruchomić jako dodatek.
    W tej konfiguracji i w taki sposób udało mi się dołączyć kilka urządzeń, których gotowych integracji nie było (np. kocioł gazowy, videodomofon , stację pogodową..), jak również łatwo zmienić zdanie i wybrać inny system.
  • #3 19668208
    Michal_212
    Poziom 3  
    W takim razie zdecyduję się na Home Assistant :)
    Czyli najlepiej jakbym wykorzystał też do tego Node-RED? Ale wtedy logikę całości zbudować na Node-RED, a na HA tylko interfejs? Czy Node-RED wykorzystać do oprogramowania logiki obsługi moich modułów, a HA do obsługi gotowych urządzeń, jak chociażby klimatyzacja itp?
    Jakoś po weekendzie postawię HA i Node-RED na linuxie i trochę się tym pobawię aby zobaczyć o co chodzi :)
  • #4 19668988
    starob
    Poziom 29  
    Ekspertem od instalacji HA to ja nie jestem, zrobiłem to raptem dwa razy :)
    Jeśli idziesz w tym kierunku to poszukaj dla Twojego sprzętu gotowego obrazu, z tego co się orientuje to instalacja na linuxie już HA nie jest wspierane. HA ma swój system Hassio. Aby uniknąć kłopotów z instalacją i konfiguracją zacznij od HA.
    Następnie w samym HA doinstaluj add-on NR i MQTT - nikniesz wielu problemów ( co jest ważne dla początkującego).
    Michal_212 napisał:
    Czyli najlepiej jakbym wykorzystał też do tego Node-RED? Ale wtedy logikę całości zbudować na Node-RED, a na HA tylko interfejs?

... i tak i nie - nie warto czasami wyważać otwartych drzwi i nieraz lepiej dodać gotową intergrację w HA.
    W NR integrować tylko urządzenia bez wsparcia HA.
    Na jakim sprzęcie chcesz to zainstalować?
  • #5 19669303
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1497
    Jeśli chodzi o NR to może ono całkowicie zastąpić HA, bo jest możliwość instalacji dashboardu.
    Faktem jest, że NR bardzo ładnie współpracuje z HA. Co do instalacji HA na linuxie to są dwie szkoły:
    Instalacja Proxmox a potem wirtualny HassOS lub instalacja dockera a potem instalacja kontenerów z hassOS i dodatkowych.
    Ja preferuję drugą metodę, bo szkoda mi RAMu marnowanego na wirtualne systemy.
  • #6 19669333
    starob
    Poziom 29  
    xury napisał:
    bo szkoda mi RAMu marnowanego na wirtualne systemy.

To gdy zadeklarujesz w VM określony rozmiar RAM to trwale go tracisz, nawet jak maszyna go nie wykorzystuje?
    Mam VM na Qnap NAS, średnio HA pokazuje 20% zajętości RAM - czy uważasz, że mogę spokojnie zmniejszyć przydział?
  • #7 19669356
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1497
    Nie o to mi chodziło. W dockerze "system-gość" korzysta z zasobów hosta w takim stopniu w jakim maksymalnie może np z jądra, bibliotek itd.
    A że mam tylko 8GB RAM ma moim NUCu i wiele usług więc preferuję dockera.
    Jeśli wszystko u Ciebie działa dobrze to nie ma sensu nic przestawiać. RAM nie używany jest RAMem zmarnowanym.
    Ja oszczędzam, bo mam na jednej maszynie Domoticz, HA, NR, Plex, Grafana, influx-db i jeszcze wiele innych mniej ważnych.
  • #8 19669364
    starob
    Poziom 29  
    xury napisał:
    Jeśli wszystko u Ciebie działa dobrze to nie ma sensu nic przestawiać.

W sumie tak jest, ale wiedzieć więcej nie zaszkodzi :)
    Dzięki
  • #9 19672991
    Michal_212
    Poziom 3  
    starob napisał:
    Na jakim sprzęcie chcesz to zainstalować?

Mam minikomputer o rozmiarze 3,5" z dwurdzeniowym procesorem Intel, 4GB RAM i dyskiem SSD 32GB, więc chciałbym postawić na nim.
    To mam stawiać jakiegos Linuxa w końcu? Bo chyna dokkera i tak trzeba uruchomić na linuxie? Jest jakiś poradnik instalacji całości?
  • #10 19673175
    starob
    Poziom 29  
    Ze względu na możliwość łatwego tworzenia migawek (łatwego po awarii przywracania z kopi zapasowej) normalnie to poleciłbym Proxmox i na nim HA, ale trochę za mało RAM i SSD.
    https://hejdom.pl/blog/22-home-assistant/383-...-assistant-supervisor-instalacja-proxmox.html
    Przeanalizuj w/g https://www.home-assistant.io/installation/ pod względem wymagań.
    starob napisał:
    to instalacja na linuxie już HA nie jest wspierane

Jednak zmienili zdanie i możliwe jest to na debianie [sic!]:
    https://hejdom.pl/blog/22-home-assistant/309-...-assistant-debian-supervisor-instalation.html
    Na razie postaw na tym co posiadasz i sprawdź czy Ci "TO" w ogóle pasuje, nawet jakby miało to pracować trochę "kwadratowo".
  • #11 19673940
    Michal_212
    Poziom 3  
    OMG, już się w tym gubię :D Tutaj jakieś Dokery, tutaj kontenery, jeszcze jakieś Hassio i Proxmox...
    Podstawowe pytanie czy ja tam gdzieś będę mógł zainstalować sterowniki do konwertera USB-RS485?
    I na stronie Home Assistant, gdzie są różne instalacje do wyboru jest też coś takiego jak Generic x86-64, nie lepiej tym się zainteresować? Wtedy może nie trzeba by mieć żadnego virtual machine?
  • #12 19674006
    starob
    Poziom 29  
    Michal_212 napisał:
    Tutaj jakieś Dokery, tutaj kontenery, jeszcze jakieś Hassio i Proxmox...

Zobacz na logo Dockera to się wyjaśni skąd kontenery :)

Michal_212 napisał:
    Podstawowe pytanie czy ja tam gdzieś będę mógł zainstalować sterowniki do konwertera USB-RS485?

Jeśli to jest konwerter z automatycznym sterowaniem kierunku transmisji to nie wymaga specjalnych sterowników.
    Michal_212 napisał:
    I na stronie Home Assistant, gdzie są różne instalacje do wyboru jest też coś takiego jak Generic x86-64, nie lepiej tym się zainteresować?

Nie jest lepiej, ale może być.
    Ja mam dwie maszyny virtualne. Jedna do normalnej pracy, a druga do testów np. czy aktualizacje działają poprawnie.
    Wyłączam główną, włączam testową aktualizuje i testuje.
    Może też zdarzyć się, że będziesz potrzebować "prawdziwego" linuxa - co wtedy? ..kupisz drugi komputer?
  • #13 19674143
    Michal_212
    Poziom 3  
    starob napisał:
    Zobacz na logo Dockera to się wyjaśni skąd kontenery

No tak, tylko, że jak kliknę na instalację chociażby na Raspberry (na stronie Home Assistance) to tam w instrukcji instalacji też jest coś o kontenerach i Dockerze, a tymczasem wychodzi na to, że Docker jest głownie używany w przypadku instalacji na Debianie :D

W ogóle to dziwne, że trzeba to odpalać na linuxie na jakiejś wirtualnej maszynie, rozumiałbym gdyby to jeszcze było tak, że chcę zainstalować to na Windows to wtedy mógłbym się spodziewać, że jest potrzebna jakaś wirtualna maszyna.

starob napisał:
    Może też zdarzyć się, że będziesz potrzebować "prawdziwego" linuxa - co wtedy? ..kupisz drugi komputer?

Ale dla przykładu instalując Home Assistant na Raspberry to wtedy też bym nie miał dostępu do "prawdziwego" linuxa no nie? Czy jednak tak? :D

Swoją drogą nie wiadomo czy instalując tą wersję Generic x86-64 byłaby wtedy możliwość tworzenia kopii zapasowych Home Assistant i czy po jakimś czasie nie wygaśnie wsparcie dla tego sposobu instalacji.
  • #14 19674201
    starob
    Poziom 29  
    HA zawsze pozwala na robienie swoich migawek, jednak wszystko trzeba stawiać od początku i dopiero wtedy z poziomu HA można ją przywróci (pod warunkiem, że to sobie gdzieś zewnętrznie skopiowałeś)
    Michal_212 napisał:
    Ale dla przykładu instalując Home Assistant na Raspberry to wtedy też bym nie miał dostępu do "prawdziwego" linuxa no nie?
    .
    .. no nie, bo to nie jest taki linux do, którego jesteś przyzwyczajony
    Przy wirtualizacji robisz migawki całego systemu i jednym kliknięciem przywracasz wszystko.

Wypróbuj, różne metody to sam ocenisz. Nic nie tracisz bo dopiero zaczynasz.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat integracji modułów z interfejsem RS485 w systemach automatyki domowej, takich jak Home Assistant, Blynk i openHAB. Użytkownik planuje wykorzystać własne projekty oraz gotowe moduły, a także zastanawia się nad wyborem odpowiedniego systemu. Zasugerowano użycie Node-RED do tworzenia protokołów komunikacji oraz automatyzacji, z Home Assistant jako interfejsem. Użytkownicy podkreślili, że Home Assistant wspiera integrację z Node-RED i MQTT, co ułatwia dodawanie urządzeń bez gotowych integracji. Wskazano również na różne metody instalacji Home Assistant, w tym na Proxmox i Docker, oraz na możliwość korzystania z konwertera USB-RS485 bez potrzeby specjalnych sterowników. Użytkownik zadał pytania dotyczące instalacji na minikomputerze oraz dostępności sterowników, a także możliwości tworzenia kopii zapasowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA