logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie sterownika pieca do generatora prądu Stanley QL160 - jak to zrobić?

wieslawakar 23 Paź 2021 14:04 2208 19
REKLAMA
  • #1 19670234
    wieslawakar
    Poziom 5  
    Ocena: 12
    Witam!
    Mam teraz taki problem. Kupiłam generator prądu Stanley, modelQL160, stopień ochrony IP23M /cokolwiek to znaczy/, 4 suwowy, jednofazowy, 230V,59 Hz, 2kW.
    Sprawdza się w podłączeniu światła, agd, rtv, ale już do sterownika, jest problem, w najlepszym przypadku miga część wyświetlającej się temperatury.
    Nie ma znaczenia jaki sterownik, bo czytam, że dużo osób ma ten problem, ale opinie są zróżnicowane. a konkretnej nie ma.
    Dlatego mam pytanie, jak/przez co podłączyć sterownik do generatora, żeby działał?
  • REKLAMA
  • #2 19670249
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19670275
    wieslawakar
    Poziom 5  
    Sorry, 50Hz

Dodano po 52 [minuty]:

Ten model co podałam dotyczy silnika, ale to pewnie mniej istotne.
    Generator jest SIG 2000-1, doczytałam w necie, że ma technologię inwerterową i czystą falę sinusoidalną, dwa gniazda VDE, więc wygląda na optymalny model.
    Choć nie wiem co oznacza to VDE.
  • #4 19670404
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6643
    wieslawakar napisał:
    Choć nie wiem co oznacza to VDE.
    Standard niemiecki. Gniazdo VDE to inaczej Schuko > Link
  • #5 19670443
    wieslawakar
    Poziom 5  
    Doczytałam o tym gnieździe, ale chyba nie w tym problem.
  • #6 19671235
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6643
    wieslawakar napisał:
    ale chyba nie w tym problem.
    No nie w tym. Odpowiedziałem tylko na pytanie co oznacza VDE.

Dodano po 11 [minuty]:

wieslawakar napisał:
    doczytałam w necie, że ma technologię inwerterową i czystą falę sinusoidalną,
    Bzdury czytałaś. Żaden inwerter nie da "czystego" sinusa, tylko mniej lub bardziej "schodkowy".
    Wiele postów napisano też o sterownikach pieców, niektóre są nawet wrażliwe na polaryzację L-N, a co dopiero na "zębatą" sinusoidę z agregatu ;)
  • REKLAMA
  • #7 19671513
    wieslawakar
    Poziom 5  
    To wyczytałam że specyfikacji tego generatora.

Na pewno sterownik ten jest specyficzny/wrażlwy, bo jak jest gniazdko podwójne, to działa tylko w jednym, to tak jakby nawet było dla niego ważne gdzie jest +a gdzie-
    A jak chciałam go podłączyć przez czasówkę, to w jednym gniazdku prąd nie dochodził, a w drugim prąd dochodził cały czas i nie mogła wyłączyć go czasówka.

Mam prośbę, mógłbyś mi łopatologicznie wytłumaczyć co to jest wrażliwość na polaryzację L-N?

Dziękuję za poświęcony mi czas.

Dodano po 4 [minuty]:

Czy to w rezultacie oznacza, że w razie dużej awarii prądu, nie da się podłączyć pieca do generatora, bo nawet jakby działał, to może się uszkodzić?
  • #8 19671838
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 19672101
    wieslawakar
    Poziom 5  
    Ja nazywam skrótowo fazę plusem...

Dodano po 1 [minuty]:

Koderr napisał:
    Wyjaśnienie masz powyżej. To z tego właśnie powodu, sterownik pracuje w jednym gniazdku z 2-ch (w podwójnym), po wyjęciu wtyczki i włożeniu do 2-giego gniazda - zwróć uwagę, że w tym momencie odwracasz wtyczkę - już nie działa.

Dokładnie, to wiem.

Dodano po 1 [minuty]:

kkas12 napisał:
    Urządzenie wrażliwe na polaryzację powinno być przyłączane na stałe a nie za pomocą gniazda.

No tak, ale dalej nie wiem co to jest ta polaryzacja w tym przypadku?

Dodano po 4 [minuty]:

Czyli dlaczego tak się dzieje?

Znaczy, że nie ma żadnej opcji, żeby sterownik działał z generatora?
  • Pomocny post
    #11 19672127
    Tomasz Lew
    Poziom 22  
    Ocena: 190
    wieslawakar napisał:
    Na pewno sterownik ten jest specyficzny/wrażlwy, bo jak jest gniazdko podwójne, to działa tylko w jednym
    Jeśli sterownik jest fabrycznie zakończony wtyczką, to nie może być wrażliwy na umiejscowienie fazy w gniazdku. Może gniazdko jest uszkodzone. Jeśli jednak jest wrażliwy, to jest to wada fabryczna. Tak samo wadliwe są produkowane w Czechach kotły Vaillant, ale tam w instrukcji przynajmniej pisze, że w razie konieczności należy użyć przewodu o podanym przekroju i podłączyć kocioł na stałe bez wtyczki a przez wyłącznik serwisowy. Ten sam kocioł kupiony we Francji i Niemczech będzie miał inaczej podłączone przewody we wtyczce, ale nadal można podłączyć inaczej. Zakładając, ze Twój sterownik jest wrażliwy, to wyjaśnia nieprawidłowe działanie na agregacie prądotwórczym, ponieważ przenośne agregaty pracują jako układ IT, gdzie nie mają rozróżnienia na L, N, i PE tylko mają L i L napięcie jest na obu stykach gniazda a PE jest tylko połączone z obudową tego agregatu. Tak samo jest z UPS ami gdy kotły pracują na nich awaryjnie, to też mogą nie działać poprawnie
  • #12 19672184
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1705
    Tomasz Lew napisał:
    Tak samo jest z UPS ami gdy kotły pracują na nich awaryjnie, to też mogą nie działać poprawnie

W takim wypadku wystarczy czasami oddzielić sieci od siebie i będzie chodziło.

Nie wpinać się w gniazdko z agregatem :) , tylko podłączyć sterownik bezpośrednio do agregatu i jeżeli rzeczywiście jest sinus to powinno chodzić.
  • Pomocny post
    #13 19672206
    Tomasz Lew
    Poziom 22  
    madamsz1 napisał:
    Tomasz Lew napisał:
    Tak samo jest z UPS ami gdy kotły pracują na nich awaryjnie, to też mogą nie działać poprawnie

W takim wypadku wystarczy czasami oddzielić sieci od siebie i będzie chodziło.

Nie wpinać się w gniazdko z agregatem :) , tylko podłączyć sterownik bezpośrednio do agregatu i jeżeli rzeczywiście jest sinus to powinno chodzić.
    Nie przeczytałeś uważnie co napisałem. Niektóre sterowniki działają niepoprawnie, gdy zawierają czujnik jonizacyjny przez który przepływa bardzo mały prąd pobierany z L do PE. W agregacie i UPS nie ma połączenia torów prądowych z PE aby ten czujnik mógł zadziałać i wykryć płomień. Rozwiązaniem mogło by być zmostkowanie jednego ze ze styków gniazda za pomocą rezystora o dużej rezystancji 220kom - 1Mom ze stykiem PE by przez czujnik jonizacyjny mógł przepływać prąd
  • REKLAMA
  • #14 19672214
    wieslawakar
    Poziom 5  
    Tomasz Lew napisał:
    ponieważ przenośne agregaty pracują jako układ IT, gdzie nie mają rozróżnienia na L, N, i PE tylko mają L i L napięcie jest na obu stykach gniazda a PE jest tylko połączone z obudową tego agregatu.

Dokładnie tak jest jak piszesz, dziwne jest, że sprawdzając gniazda w agregacie, na wszystkich stykach jest faza, dlaczego tak jest? Dlaczego to nie przeszkadza jak się podłączy inne urządzenia?

Dodano po 1 [minuty]:

madamsz1 napisał:
    tylko podłączyć sterownik bezpośrednio do agregatu i jeżeli rzeczywiście jest sinus to powinno chodzić

Też nie działa.
  • #15 19672226
    madamsz1
    Poziom 42  
    Tylko tak szczerze powiedziawszy nie widzę żeby było gdzieś podane przez autora jaki to sterownik i do czego :).
    Jeżeli zakładamy, że piec CO gazowy to zdarzają się nagminne przypadki problemów przy skokach częstotliwości sieci lub napięcia.
    A pieców przeznaczonych np na 60Hz często nie da się uruchomić u nas na 50Hz.
    Ostatnio u znajomego do Vaillanta trzeba było zastosować regulator napięcia bo nagminnie przy skokach powodował zawieszenie/wyłączenie.
  • #16 19672235
    wieslawakar
    Poziom 5  
    Pisałam, że chodzi sterownik pieca, typ raczej nie ma znaczenia, starszy typ.
  • #17 19672239
    madamsz1
    Poziom 42  
    Tak sterownik pieca, ale pochwali się jaki, nic Ci to nie da ukrywanie wręcz odwrotnie bo każdy zgaduje - a może to piec węglowy - to też wiele zmienia w toku analizowania. Czy to ma zasilanie transformatorowe, czy przetwornica, czy jeszcze coś innego.
  • #18 19672243
    wieslawakar
    Poziom 5  
    Jest to piec na groszek.

Dodano po 4 [minuty]:

Ale ja nic nie ukrywam, musialałam iść przeczytać, jest to mikroprocesorowy regulator temp. kotła c. o. "Lider".

Uważam, że to nie ma znaczenia, bo jest to problem "globalny".

Dodano po 2 [minuty]:

Nie ma żadnego problemu, jak sterownik jest bezpośrednio podłaczony do sieci, a ma 8 lat.

Dodano po 3 [minuty]:

Napięcie 230V/50Hz
    Moderowany przez Krzysztof Reszka:

3.1.15. . Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników, a tytuł powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

• Pomocny post
    #19 19673098
    Tomasz Lew
    Poziom 22  
    wieslawakar napisał:
    Dokładnie tak jest jak piszesz, dziwne jest, że sprawdzając gniazda w agregacie, na wszystkich stykach jest faza, dlaczego tak jest? Dlaczego to nie przeszkadza jak się podłączy inne urządzenia?
    Ponieważ zgodnie z zaleceniami Europejskiego Komitetu Normalizacyjnego Elektrotechniki (CENELEC) urządzenia zakończone przewodem z nierozbieralną wtyczką nie mogą być wrażliwe na umiejscowienie fazy w gniazdku i musza działać poprawnie nawet gdy nie ma bieguna neutralnego (np Agregaty, sieci IT w szpitalach). Kotły gazowe do nich nie należą i tak naprawdę nie mogą być wyposażone w przewód z wtyczką. Jeśli taki jest należy traktować jako dodatek, i jeśli już to powinny być dwa takie przewody w zestawie z dwoma różnymi połączeniami do wyboru dla instalatora i z odpowiednimi oznaczeniami przy kołkach jak np w tym przewodzie od UPS:
    Podłączenie sterownika pieca do generatora prądu Stanley QL160 - jak to zrobić?
    Mimo wszystko jest to poważna wada kotłów, bo uniemożliwia zasilanie w sytuacjach gdy brak jest neutralnego bieguna połączonego z torem PE choćby przez rezystor o dużej wartości. Kocioł powinien mieć własny wewnętrzny transformator / generator / zasilacz do zasilania elektrody jonizacyjnej (czujnika płomienia)
    W Twoim przypadku może być też problem z agregatem gdy pobierana jest z niego zbyt mała energia np sterownik tylko czuwa lub nie załączył żadnego urządzenia a agregat nie może utrzymać stabilnego napięcia. Żeby to sprawdzić spróbój razem ze sterownikiem podłączyć jakieś dodatkowe urządzenie np lampkę biurkową lub wentylator pokojowy, coś co po włączeniu cały czas pracuje i zaobserwować. Jeśli problem nie wystąpi, to najprawdopodobniej agregat jest za mało obciążony i nie może utrzymać stabilnego zasilania
  • #20 19673394
    wieslawakar
    Poziom 5  
    Tomasz Lew napisał:
    urządzenia zakończone przewodem z nierozbieralną wtyczką nie mogą być wrażliwe na umiejscowienie fazy w gniazdku i musza działać poprawnie nawet gdy nie ma bieguna

Dokładnie, a te niemiecko-francuskie, jak je teraz nazywam mam też w domu.
    Bardzo Ci dziękuje za obszerne wyjaśnienia i poświęcony czas

Ale najważniejsze, że sprawa się wyjaśniła, sprawdziła się jedna z Twoich teorii.

Dodano po 9 [minuty]:

Tomasz Lew napisał:
    Jeśli sterownik jest fabrycznie zakończony wtyczką, to nie może być wrażliwy na umiejscowienie fazy w gniazdku. Może gniazdko jest uszkodzone. Jeśli jednak jest wrażliwy, to jest to wada fabryczna

Metodą dochodzenia, prób i błędów, okazało się, że można mówić o wadzie fabrycznej sterownika, dobrze, że naprawialnej.
    Po wyjęciu z niego wtyczki od pompki, sterownik się wyłączał!? Bezpieczniki były na swoim miejscu, tylko po ich wykręceniu, okazało się, że jeden miał za wysoki kołnierz i nie łączył prawidłowo obwodu.

Teraz jest wszystko rozwiązane, sterownik działa w każdym gniazdku, przez przedłużkę, czasówkę, a najważniejsze, z agregatem przez zwykłą przedłużkę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z podłączeniem sterownika pieca do generatora prądu Stanley QL160, który działa poprawnie z innymi urządzeniami, ale nie z sterownikiem, co objawia się migotaniem wyświetlacza. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące częstotliwości (50 Hz), polaryzacji L-N oraz wrażliwości sterowników na jakość sygnału z generatora. Ustalono, że niektóre sterowniki mogą być wrażliwe na polaryzację, co może prowadzić do ich nieprawidłowego działania. Wskazano, że podłączenie na stałe, a nie przez gniazdo, może być rozwiązaniem. Ostatecznie, po analizie i próbach, użytkownik zidentyfikował wadę fabryczną sterownika, która została naprawiona, co umożliwiło prawidłowe działanie z generatorem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA