logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenia w garażu na gniazdka: jakie bezpieczniki dla szlifierki, wiertarki?

luk009 08 Lis 2021 23:22 369 3
  • #1 19629537
    luk009
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    A jeszcze podepne się pod temat a jakie zabezpieczenia dać w garażu na gniazdka? W domu na garaż mam C25 w garażu C16 i od tego miejsca (od garażu) chce dać na drugi garaż bo tutaj będę robił rozpowadzał nowe kable i na scianie chce zrobic tablice z bezpiecznikami i właśnie jakie zabezpieczenia? Nie wiem co bede używał w garażu pewnie jakiś sprzęt jaki użytkuje się w garażu typu szlifierka kontowa, wiertarka....
  • #2 19687965
    luk009
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Rozmawiałem ze elektrykami aby wykonać instalacje (zabezpiecznie) i jeden stwierdził że jak ominę różnicówkę w domu (czyli podepnę kable przed różnicówką) a zrobię w garażu uziemienie i wstawię różnicówkę to może wyzwalać różnicówkę w domu bo potencjał wejście może być "wachliwy" z wyjściem "czy jakoś to sformułował)

A drugi stwierdził żeby wbić uziom teowy bo to garaż coś takiego: https://mezoko.com/pl/p/Uziom-nieprzedluzany-teowy-L1500mm-OG-AN-53EOG-F195088-AN-KOM/101312
    i zrobić tablice esy......?

Jak uważacie?
  • #3 19688025
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6430
    luk009 napisał:
    Rozmawiałem ze elektrykami
    To nie byli elektrycy .

luk009 napisał:
    Jak uważacie?
    Tu nie ma co komentować czy dyskutować tylko zrobić instalacje wg przepisów i dobrej praktyki.
  • Pomocny post
    #4 19688428
    Tomasz Lew
    Poziom 22  
    Ocena: 190
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    No NIE przekrój 4mm² tego zabrania.. Uziom nic nie zmienia w temacie.
    Ochronę i tak masz w systemie TNC , przewód przecież masz podłączony do kołka ochronnego.
    Nic nie zabrania uziemiania przewodu PEN o przekroju mniejszym niż 10mm², poza tym nigdzie nie pisze, że musi mieć 10mm2 a jedynie, że powinien mieć co najmniej 10mm² a to różnica. Powinien mieć a nie ma nie oznacza że nie jest PEN-em
REKLAMA