logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW Passat B6 1.9 TDI - Turbina nie załącza się, wchodzi w tryb awaryjny

ferguson6600 15 Lis 2021 12:53 11109 12
REKLAMA
  • #1 19710129
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Ocena: 200
    Witam, mam autko od 4 dni jak w temacie, jest to 105 konny silnik BLS z filtrem cząstek stałych. Silnik po przekroczeniu określonych obrotów zalicza tryb awaryjny. Wyskakuje błąd P0299 czyli niskie doładowanie. Obstawiam ze coś z turbinka. Zapalam silnik , na wolnych obrotach pracuje idealnie równo około 800 obrotów, nic nie faluje. Obserwowałem sztangę od gruszki ze po zwiększeniu obrotów do 3tys sztanga ani drgnie, i nie wiem czy zapieczona kierownica łopat, cz sama grucha. I tu mam pytanko, czy do gruszki muszę wtłaczać powietrze żeby tak zobaczyć czy ona pracuje, czy muszę wyciągać z niej powietrze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19710180
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1407
    ferguson6600 napisał:
    muszę wyciągać z niej powietrze.
    Tak. Przy przebiegu 250-300k to najczęściej już czas regeneracji turbiny.
  • REKLAMA
  • #3 19710346
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Podłączyłem strzykawkę z rurka i założyłem na gruszkę. Wyciągając powietrze sztanga opadała na dół dość znacznie, myślę ze spokojnie z 2cm, i tak została do czasu kiedy spuściłem powietrze. Taż ze turbo raczej żyje. A jak sprawdzić czy nie schodzi ciśnienie na przewodach odchodzących od gruchy, oprócz wizualnych oględzin. Wcisnąć w wężyk co wchodzi na gruchę powietrze i patrzeć czy nie puszcza?
    Zrobilem następny test z manometrem pod wężyk idący z N75 na gruchę, i zero podciśnienia. Czyżby N75 padł,? tam do sterowania nim wchodzi napięcie 12V czy te 2 kable to jakieś sygnalowe?
  • REKLAMA
  • #4 19710618
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19710707
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Zrobiłem jak podpowiedziales i BINGO. Przewód od serwo bezpośrednio do gruchy, sterowanie pelne góra-doł, ladnie dmucha. Potem sciągnąlem przewód z N75 i podlączylem rozciągnietą strzykawkę dużą, złozona momentalnie, czyli tam jest podciśnienie. Ale nurtuje mnie jak jest sterowana grucha, skoro przewód z serwa wchodzi do N75 na sam dół, a 2 pozostałe odejścia idą na odme i na obudowe filtra. Jak to jest sterowane, skoro z N75 nie idzie żaden przewód bezpośrednio na gruche, tylko z jakiegoś rozdzielacza zaraz za serwem.
  • Pomocny post
    #6 19710802
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19710887
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Na bank nie idzie bezposrednio z n75 przewod na gruchę, a tak powinno byc na wszystkich schematach co widzialem. Jutro zrobie całkowitą rozpiske czytaj rysunek, i tu zamieszcze bo chyba to robil jakiś kowal nie mechanik.
  • #8 19712131
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Narysowałem rozpiskę jak ida przewody w moim Passacie. Czy to jest dobrze podłaczone?
    VW Passat B6 1.9 TDI - Turbina nie załącza się, wchodzi w tryb awaryjny
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 19712147
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5037
    Coś mi tutaj nie pasuje.
    Gdyby tak było to by grucha cały czas na maksa była wciągnięta a miał byś błąd przeładowania a nie tak jak teraz.
    Nie kojarzę by jakiś przewód podciśnienia szedł do pokrywy zaworów - cienki jak do N75.
    Przepnij niebieski na gruchę i powinno to chodzić o ile rysunek jest poprawny.
    Pokaż jakie masz oznaczenia na N75 i co do czego idzie.
    VAC ma iść do tej listwy, OUT do gruchy, ATM do filtra powietrza.
  • #10 19712190
    ferguson6600
    Poziom 21  
    VW Passat B6 1.9 TDI - Turbina nie załącza się, wchodzi w tryb awaryjny Taj jest jak narysowałem, a oznaczenie N75 obrazek niżej VW Passat B6 1.9 TDI - Turbina nie załącza się, wchodzi w tryb awaryjny

Dodano po 2 [godziny] 40 [minuty]:

Przepiąłem przewód z pokrywy zaworów na gruchę, sztanga poszła w dół i tak stoi, jak daje gazu to idzie do góry, jak zwolnie opada na doł. Jazda testowa ok, ma buta, ale zapala się znowu awaria, ale nie niedoladowaniem tylko z uciekającym wiatrem P2279. Ma prawo wywalić błąd boo zostal niepodłaczony przewód ten co siedział na gruszce, oraz jest niepodłaczona ryrka co wychodzi z pokrrywy zaworów. Ktos ma Silnik BLS, i moze zerknąc jak to idzie? bo nie mam już pomysłów.
  • Pomocny post
    #11 19712711
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5037
    Odłącz niebieski z N75, odłącz czerwony od czarnej listwy (ten co idzie z gruchy).
    Podłącz niebieski do czarnej listwy, czerwony podłącz do środkowego na N75.
    BLS ma 2 rodzaje pokryw zaworów - jedna jak u ciebie. Ona ma zbiornik podciśnienia. Drugi rodzaj jest bez tego "prostokąta" na pokrywie - wtedy jest dołączony osobny zbiornik podciśnienia.
  • #12 19712913
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Jutro robie test jak doradziles, tylko muszę skołować przewody, bo te co są to za krótkie, jeden by pasował ten co siedzi na pokrywie, a ten z gruchy za krótki.
  • #13 19714848
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Znalazlem rozwiązanie problemu. Zamieniony był przewód z gruchy z przewodem co idzie z podciśnienia z pokrywy zaworów. Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Niżej fotka, może ktoś będzie potrzebował kiedyś tego schematu.

VW Passat B6 1.9 TDI - Turbina nie załącza się, wchodzi w tryb awaryjny

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z VW Passat B6 1.9 TDI (silnik BLS), w którym po przekroczeniu określonych obrotów silnik wchodzi w tryb awaryjny z błędem P0299, wskazującym na niskie doładowanie. Po przeprowadzeniu testów, w tym podłączeniu strzykawki do gruszki, stwierdzono, że sztanga turbiny działa poprawnie. Użytkownik zidentyfikował problem z przewodami podciśnienia, które były zamienione, co prowadziło do błędów w sterowaniu turbiną. Po poprawnym podłączeniu przewodów, problem został rozwiązany, a silnik odzyskał moc, chociaż pojawił się nowy błąd P2279 związany z ucieczką powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA