Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamShadowix napisał:Gdybyś zajrzał do instrukcji, doczytałbyś, że EQ ma tylko pierwszy kanał mikrofonowo/liniowy. Kanały stereo mają tylko regulację czułości i wzmocnienie.
mari5508 napisał:Raczej gapa...Ale ze mnie parówa... 😕
mari5508 napisał:Pod mikrofon da się podłączyć mikrofon. I raczej nic innego bym nie podłączał - po pierwsze czułość wejścia, po drugie mono (nie wiem co dokładnie chcesz podłączyć).Pod mikrofon da się podłączyć?
DjMapet napisał:Bo i nie trzeba kombinować. Możesz korekcję ustawiać z poziomu źródła dźwięku, lub zastosować zewnetrzny korektor a jak nie potrzebujesz stereo, to możesz podać sygnał na wejście LINE IN kanału 1. Wszystko zależy od potrzeb i źródła dźwięku.![]()
Pozdrawiam.
DjMapet napisał:200W w basie na imprezie, w dodatku przy małej sprawności głośniku niskotonowym to naprawdę niewiele.
Daj fotki tej obudowy i podaj jej pojemność. Generalnie obudowę dostosowuje się pod konkretny model głośnika a nie odwrotnie.
Jak ciągle się świeci CLIP, to nic w tym dziwnego ze karkas cewki uderza o nabiegunnik. CLIP może co najwyżej mignąć w szczytowych momentach a najlepiej nie dopuszczać do jego zaświecania.
Potencjometry to tłumiki sygnału podanego na końcówkę mocy z miksera i nie są odzwierciedleniem mocy jaką oddaje końcówka mocy. Im mocniejszy sygnał zostanie podany z miksera na końcówkę mocy, tym mniej można odkręcić tłumiki końcówki. To samo dotyczy źródła dźwięku, czyli im mocniejszy sygnał zostanie podany ze źródła dźwięku na mikser, tym mniej można odkręcić jego tłumiki.
Tłumikami i miksera i końcówki trzeba operować tak, by nie zaświecały się (co najwyżej ledwo mignęły) diody CLIP miksera i końcówki mocy.
Pozdrawiam.
398216 Usunięty napisał:Zasada jest taka, że głośnik najlepiej zagra w obudowie specjalnie do niego liczonej. Innymi słowy wymiana głośnika w ciemno moze nie przynieść spodziewanego efektu, a często wręcz przeciwnie - będzie gorzej. Może nie z mocą ale z basem na pewno. To właśnie od parametrów obudowy dopasowanych do parametrów głośnika (konkretnego modelu głośnika) zależy czy będzie pracował na max swoich możliwości czy będzie popukiwał co najwyżej. Znając parametry obudowy (objętość wewnętrzną netto i wielkości tuneli BR) można PRÓBOWAĆ podpasować coś z lepszej półki.
Ja jednak obawiam się czegoś innego; Jeśli w obudowie oryginalnie pracował głośnik (jak piszesz) ok. 50W , to i sama obudowa (konstrukcja mechaniczna) była do takiego głośnika dopasowana. Wstawienie doń spasowanego akustycznie głośnika może spowodować że w krótkim czasie buda się po prostu rozleci...
Nie wiem, nie widziałem tego sprzętu, ale znając życie chińczyk raczej nie robi niczego z zapasem...
mari5508 napisał:Tekturę falistą też można wzmocnić...O dziwo "buda" w środku jest wzmocniona.
mari5508 napisał:Podziel się spostrzeżeniami i porównaniami.już do mnie jedzie głośnik pmp pro audio
398216 Usunięty napisał:mari5508 napisał:Tekturę falistą też można wzmocnić...O dziwo "buda" w środku jest wzmocniona.Chodzi o materiał z jakiego jest zrobiona obudowa. Jak trociny z klejem to wystarczy kilka godzin "łupania" na dużej mocy przy niskim basie i zacznie się sypać od drgań i naprężeń.
mari5508 napisał:Podziel się spostrzeżeniami i porównaniami.już do mnie jedzie głośnik pmp pro audio
Pozdrawiam.
DjMapet napisał:Kupiłeś głośnik od Piotra Peto, czy na allegro/OLX?
Model pewnie 18B, ale o jakiej mocy, bo chyba były trzy: 400, 600 i 800W.
Pozdrawiam.
DjMapet napisał:Jak wpadłeś na P. Peto i ile dałeś?
Dawniej sporo udzielał się na naszym forum.
Pozdrawiam.
DjMapet napisał:Mam nadzieję że nówka a i będziesz zadowolony.
Jak w tym subie jest tylko jeden tunel br fi 80mm, to może być mało.
Poproś go, by Ci wyliczył strojenie obudowy dla tego głośnika, bo tylko on zna jego parametry TS.
Pozdrawiam.
DjMapet napisał:Po tym wpisie:mari5508 napisał:Bass reflex ma średnicę 8cm i długości 15cm.
...myślałem że jest jeden tunel.
Sam jestem ciekaw czy odpisze i poda wymiary tuneli.
Pozdrawiam.