logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opel Astra Classic nie odpala po mrozie i wymianie kół - kontrolka miga, awaryjne świecą

Eweemigoj 22 Gru 2021 14:21 633 5
REKLAMA
  • #1 19776982
    Eweemigoj
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Dzisiaj rano (w nocy był mróz, rano jakieś -5 St C) nie mogłam odpalić auta. Wczoraj tankowałam, a w dodatku musiałam wymienić przednie koła, bo jedno poszło mi w trakcie jazdy. Ale zrobiłam jeszcze kilka kursów, odstawiłam koło 20 do garażu blaszanego, a dzisiaj przed 9 próbowałam odpalić i nic. Miga kontrolka i awaryjne cały czas. Sprawdzałam oleje, wszystko ok. Ładuję od rana akumulator, rzeczywiście wymagał podladowania, ale już minęło prawie 5h, a auto ciągle nie chce mi odpalić. Jakieś rady dla początkującego kierowcy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19777024
    j_an_t
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Czy auto jest na gaz? Jeśli tak to sprawdzić czy przełącznik nie został przypadkowo przełączony z automatyki na ręczny (wymuszony) gaz. Wykręcić jedną świecę i zobaczyć czy jest mokra od benzyny. Jeśli jest to sprawdzić czy jest iskra - potrzebna druga osoba do zakręcenia rozrusznikiem. Jeśli jest sucha to pompa paliwowa może nie pracować.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19777029
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Napisz przynajmniej czy to dizel, czy benzyniak. Kręci rozrusznik a nie zapala , czy nie chce zakręcić ? Pomierz napięcie na akumulatorze w spoczynku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19777047
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2647
    Wszystko przez ten blaszak, pod niebem by zakręcił :-) A tak a poważnie, najpierw sprawdź akumulator. Czy rano, przed ładowanie, miałeś normalnie świecące lampki na desce rozdzielczej (pierwsza pozycja kluczyka)?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19777096
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3551
    Cytat:
    Miga kontrolka i awaryjne cały czas.

Jakiś dołożony alarm się uzbroił i blokuje rozruch. Masz dodatkowego pilota ?, zacznij od wymiany w nim baterii.
  • #6 19786666
    Eweemigoj
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Kończąc wątek. Auto benzyniak manual, Opel Astra G z 2004 roku. Rozrusznik kręcił i generalnie z autem samym w sobie wszystko ok. Bateria w pilocie wymieniona i nawet coś tam polutowane było, więc działa teraz bez zarzutu, ale to nie naprawiło problemu. Z jakiegoś powodu alarm (w sumie wcześniej już zdarzało mu się szwankować) odciął zapłon i była to sprawa dla elektryka samochodowego. Odłączył mi dzisiaj alarm, auto działa jak należy jak na swój stan i jeszcze trochę pojeździ :)
REKLAMA