logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odczyt danych z Hoymiles DTU-PRO RS485 Sunspec Modbus za pomocą InfluxDB, Grafany lub Domoticza

fazik 30 Sty 2022 10:30 26376 141
Najlepsze odpowiedzi

Jak lokalnie odczytywać dane z Hoymiles DTU-PRO co kilka sekund przez Modbus/SunSpec i wysyłać je do InfluxDB, Grafany lub Domoticza?

Tak — najprościej czytać DTU-PRO lokalnie po Modbus TCP na Ethernet (port 502) i przekazywać dane do InfluxDB/Grafany skryptem Pythona albo gotową biblioteką `hoymiles_modbus` [#19978825][#19924249] W wątku pokazano działający skrypt `hm-dtu-pro-modbus-python`, który łączy się z DTU, odczytuje metryki i zapisuje je do InfluxDB; trzeba w nim ustawić `ModbusHost`, `ModbusPort`, dane do InfluxDB oraz `HMInverterCount` [#19924249] Druga, pełniejsza opcja to `python3 -m pip install hoymiles_modbus`, utworzenie obiektu `HoymilesModbusTCP` i odczyt pól takich jak `pv_power` z `PlantData`; biblioteka dostała też wsparcie dla serii HM oraz dekodowanie numerów seryjnych [#19929261][#19928538][#19931645] Modbus TCP nie wymagał dodatkowej aktywacji, ale działał tylko po Ethernet, nie po Wi‑Fi; port 10081 był związany z innym dodatkiem/komunikacją po Wi‑Fi [#19978825][#20248337] Uważaj na częstotliwość odpytywania: przy zbyt częstych zapytaniach DTU potrafi się zawieszać, a użytkownicy raportowali lepszą stabilność przy odstępach rzędu 45–60 s lub nawet 2 minut, zwłaszcza gdy równocześnie działa chmura Hoymiles [#19927527][#19947768][#20039102]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #121 20439703
    mazekrafal
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Poradziłem sobie, działa jest OK. Od czasu do czasu jest zawieszenie chmur i pokazuje 0 ale po jakimś czasie wraca do normy.

Zdarza się też, że czasami encję stają się niedostępne ale to tez po jakimś czasie się pojawia, nie wiem czy to wina konfiguracjji czy po prostu tak już musi być...

Pozdrawiam.
  • #122 20440209
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 354
    Przyczyną może być zmieniający się adres IP DTU
    Jeżeli macie możliwość ustawienia w ruterze statycznego adresu IP na podstawia MAC to radzę to zrobić.
    Bo DHCP raz przydziela adres IP np. 192.168.10.190 a innym razem ... .191.
    U mnie tak się zdarzało.
  • #123 20440213
    mazekrafal
    Poziom 5  
    jest statyczny, dzisiaj właśnie były dwa zaniki, nie pokazywało bieżącej mocy, ale sumowało ją na mocy wytworzonej. Analogicznie na chmurze.
  • #125 20445565
    mazekrafal
    Poziom 5  
    Ciekawe czy działa z chmurą, aż sobie zamówię i sprawdzę.
  • #126 20448297
    mazekrafal
    Poziom 5  
    A co w przypadku DTU PRO-S na 1 Ghz przy mikrofalownikach HMT-2250 ?
  • #128 20461779
    kmarkot
    Poziom 31  
    jurekcostam napisał:
    Może kogoś zainteresuje:
    https://ahoydtu.de/

Dziś był pierwszy dzień testów generalnie jest to dobra alternatywa dla oryginalnego DTU za ułamek kasy
    Znakomicie może sprawdzać się tam gdzie nie ma dostępu do Internetu i chcemy sprawdzić jak sprawuje się nasza instalacja
    Łączy się bezpośrednio z mikroinwerterami i działa w lokalnej sieci wi-fi
    Z minusów trzeba podać numery seryjne mikroinwerterów w konfiguracji.

Konfiguracja MQTT
    Tu nie wyszło za dobrze w HomeAsistasnt rozpoznało mi tylko 3 inwertery z 5 ,a ahoydtu łączyło się ze wszystkimi.
  • #129 20461812
    mazekrafal
    Poziom 5  
    Szkoda, że nie ma jeszcze opracowanego dla dtu-S lub po LAN.
  • #130 20461916
    jurekcostam
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    kmarkot napisał:

Konfiguracja MQTT
    Tu nie wyszło za dobrze w HomeAsistasnt rozpoznało mi tylko 3 inwertery z 5 ,a ahoydtu łączyło się ze wszystkimi.

Zobacz openDTU. może będzie lepiej tyle żę na ESP32
    Link
  • #132 20536030
    twiztlock
    Poziom 1  
    sneer napisał:
    Z ciekawości - jak Wasze DTU-PRO?
    Moje dziś (chyba) padło. Do tej pory wymagało restartu ~ raz dziennie bo się zawieszało i nie raportowało ani po modbusie ani do chmury.
    A dziś po restarcie radośnie mruga sobie kontrolkami komunikacyjnymi. Świeci się power, mruga radośnie obydwoma kontrolkami od komunikacji.
    Nie pomaga restart, nie działa reset (dziurka z tyłu).

Witam wszystkich,
    Mam dokładnie ten sam problem teraz z moim DTU PRO.
    Użyłem: https://github.com/ArekKubacki/Hoymiles-Plant-DTU-Pro
    a następnie zmieniono „sensor.py”, aby interwał skanowania wynosił 2 sekundy (zamiast 2 minut)
    #DEFAULT_SCAN_INTERVAL = timedelta(minutes=2)
    DEFAULT_SCAN_INTERVAL = timedelta(seconds=2)

To działało dobrze, ale po kilku godzinach moje DTU zatrzymało się, taka sama reakcja jak w filmie Sneera, tj. LED2 + 3 migają, nie transmituje już sieci DTU… WIFI i nie reaguje na przycisk Reset.
    Nie kontaktuję się z Hoymilesem w sprawie wymiany DTU.

Najwyraźniej niektórzy z was również napotkali ten problem?
    Może ktoś już wie coś więcej na ten temat?
    Standardowy odstęp 2 minut wydaje się skutkować aktualizacją informacji co 4 minuty (jeśli ustawię to na 2 sekundy, otrzymuję zaktualizowane informacje w HA co 4 sekundy).
    Jednak 2 minuty są zbyt wolne dla mojej aplikacji. Próbuję kontrolować prąd ładowania mojego samochodu w oparciu o moc z Hoymiles, ale jeśli dostaję skan co 4 minuty, to nie działa to dobrze (ponieważ jeśli jest chmura, może kontynuować ładowanie ze zbyt dużą szybkością, tj. przy zasilaniu z sieci)

Dzięki za pomoc!
  • #133 20536100
    kruczek1
    Poziom 10  
    @KAES_LI
    Cześć, czy mógłbyś sie podzielić tym projektem aplikacji wytworzonym w PROMOTIC ? :)
  • #134 20540084
    marcin_g
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Posiadam DTU PRO S i mikroinwertery HMS. Zacząłem wstępnie rozpoznawać rejestry modbus tcp. Z tego co zauważyłem mapa rejestrów jest nieco inna niż dla DTU bez S. Czy ktoś dysponuje aktualną specyfikacją modbus dla DTU PRO S?
  • #135 20540364
    kmarkot
    Poziom 31  
    @twiztlock
    Do sterowania odbiornikami lepiej sprawuje się w HA jakiś licznik dwu kierunkowy zamontowany na zasilaniu obiektu i przy określonej wartości exportu energii do sieci załącza odbiornik.
    Ja używam MEW-01.
  • #136 20634328
    maximus102
    Poziom 1  
    >>19946071
    Cze sneer
    DTU -Pro-s wlacza sie zapala kontrolka zasilania i mrugaja jednoczescnie kolejne dwie od komunikacji i polaczenia brak widocznej sieci wifi DTUP
    Co z twoim DTU dzisiaj mój wlasnie tak zaczął się zachowywac. Żadne resety nie dzialaja daj znac co z twoim czy udalo sie naprawic wymienic resetowac?.

Zareklamowalem w serwisie hoymiles przysłali nowy czekałem jakieś 2 tygodnie, starego nie chcieli może rozbiore i zobacze co jest nie tak z uzkodzonym.

Ppzdrawiam
    Maximus102
  • #137 20645756
    kmarkot
    Poziom 31  
    Testuję https://github.com/tbnobody/OpenDTU i pracuje całkiem spoko odświeżanie co 1-3 sekund współpracuje dobrze z Home Assistant .
    Była obsługa tylko mikro inwerterów ale dodałem całą produkcję i jest ok.
    https://community.home-assistant.io/t/hoymiles-dtu-microinverters-pv/253674/38
    Encji można użyć w dashbord energia.
    Oczywiście nie jest potrzebny Home Assistant by korzystać z OpenDTU wystarczy przeglądarka
    https://github.com/tbnobody/OpenDTU/tree/master/docs/screenshots
  • #138 20677349
    szczepak
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Cześć, jestem po lekturze tematu tematu i pomimo informacji to jeszcze tli się trochę nadzieja na znalezienie usterki.
    Mam instalację z DTU-PRO, HM-1500, HM-400 i do zarządzania eksportem licznik Chint666.
    Zarzadzanie eksportem działa fatalnie, założyłem licznik głównie ze względu na chęć ograniczenia eksportu do sieci na ustalonym poziomie.
    Prawie od początku borykam się z usterkami związanymi ze znikającymi urządzeniami (komunikat ofline) licznika, mikroinwerterów.
    Połączenia prawidłowe, licznik z DTU przewodem do RS-485 (odcinek 2m), mikro w odległości 15-20m od DTU, połączenie z internetem po Wi-Fi.
    Poniżej na zdjęciach przykłady dziwnych odczytów. Wymieniłem licznik i Dtu na nowe i żadnych zmian.
    Wskazania licznika przy bezpośrednim zalogowaniu do DTU wydają się wiarygodne.
    Końcowa korespondencja z producentem gdzie ostatnim pomysłem na rozwiązanie był upgrade oprogramowania mikroinwerterów (wersja od V01.00.12 - do V01.00.16):
    "
    Szanowny Kliencie,
    To nie jest problem z wersjami oprogramowania układowego HM. Wszystko jest w porządku w instalacji i działaniu sprzętu. Pracujemy nad twoją opinią, ale nie możemy zasadniczo rozwiązać problemu w krótkim okresie.
    Jak bardzo jesteś zadowolony z naszych usług?"

Czy Wasze opisane problemy ze stabilnością wyglądają tak samo?
    Równie dziwne odczyty?
    Ktoś próbował uruchomić kontrolę eksportu z stabilnym skutkiem?
    Coś komuś udało się finalnie poprawić i uzyskać stabilność systemu?

Zrzut ekranu z aplikacji monitorującej instalację fotowoltaiczną – widoczne są bieżące wskazania produkcji, eksportu i zużycia energii. ?

Zrzut ekranu aplikacji monitorującej produkcję i zużycie energii z fotowoltaiki, prezentujący wykres dzienny i wartości energii.
  • #139 20734744
    sakrut
    Poziom 1  
    @szczepak Coś to nie tak z twoją konfiguracją. Ja nigdy nie mam 0 zużycia. Pytanie, czy masz podłączony licznik w dobrą stronę, bo powinien być "odwrotnie" niż byś się spodziewał, zgodnie z instrukcjami DTU i Chint666 (załączone).
    Schemat instalacji fotowoltaicznej z oznaczeniami połączeń na fazach i kierunkach strzałek. Schemat połączenia licznika trójfazowego DTSU666 w układzie bezpośrednim. Wykres przedstawiający zużycie energii elektrycznej z trzema liniami o różnych kolorach na przestrzeni dnia.

Dla tych, którzy walczą z komunikacją, podpowiem, że w moim przypadku udało się połączyć DTU V00.02.15 / Chint666 / i Home Assistant.

Jak wszyscy wspomnieli, dostępne jest RS485 przez Ethernet i przez WiFi, dodatek @banny310 udaje aplikację instalatora do odbioru danych (tylko przez WiFi, bo tam jest API dla aplikacji mobilnej).
    (Jako ciekawostkę, jeśli ustawisz DTU na komunikację przez WiFi i pozostawisz podłączony LAN, to RS485 nadal jest dostępne.)
    Przy liczniku Chint666 zaniechałem RS485 przez Ethernet, ponieważ jeśli wykorzystam RS485, to licznik nie może być zarządzany przez DTU, a my pełnimy rolę mastera i musimy odczytywać zarówno DTU, jak i licznik przez DTU, tracąc możliwość podglądu licznika w aplikacji.
    Więc przy dodatku @banny310, DTU jest masterem na RS485. Tylko tam brakowało obsługi licznika, więc dodałem do tego pull requesta https://github.com/banny310/hoymiles-dtu/pull/3

U mnie to działa już od pół roku i jeśli ktoś chce to wykorzystać, może zaimportować rozszerzone repozytorium pod tym linkiem https://github.com/sakrut/hoymiles-dtu-homeassistant-addon
    (obecnie zbudowane pod amd64, jeśli potrzebujesz aarch64 i armv7, daj znać)
    Polecam taką konfigurację;
    Zrzut ekranu z konfiguracją pliku YAML dla DTU.
    Zrzut ekranu z interfejsu zarządzania energią przedstawiający wykresy i dane dotyczące produkcji i dystrybucji energii.
    Załączniki:
    • technical-note-hoymiles-export-management-using-3rd-gen-dtu-pro-v1-3.pdf (2.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #140 20888410
    kmarkot
    Poziom 31  
    Porównałem Dane z z chmurą S-Miles Cloud i z produkcją zapisaną w mikroinwerterach przy pomocy OpenDTU

I okazało się że przypadku braku połączenia internetowego mikroinwerterów z chmurą S-Miles Cloud ,produkcja energii nie jest w ogóle rejestrowana !!!.

I wynika z tego że gdy uruchomię instalację w miejscu gdzie nie ma stałego połączenia internetowego lub połączenie nie jest stabilne . Nie jestem wstanie odczytać POPRAWNIE w żaden sposób ilości wyprodukowanej energii elektryczne przy pomocy DTU PRO

Zresztą zrobiłem test który polegał na wyłączeniu DTU-PRO na parę dni, który porwirdził moją chipotezę.

A oto odpowiedź z serwisu jaką otrzymałem zgłaszając problem.

Cytat:
    Yes, you are right, i confirmed again, DTU-Pro now has no the function of uploading data again when network back normal.

DTU will store all panels production data to it's internal storage space, but as we know, if network off of not stable, data will be loss and can't be uploaded to cloud again.

Data can be exported from DTU with certain method, but not available for client, if you want this, i can double check with our R&D and back to you.

Nurtuje mnie pytanie czy nowe mikroinwertery mają stan początkowy 0 kWh. Niby tak powinno być.

U mnie wyszła różniaca w całkowitej produkcji instalacji ponad 1000kWh
  • #141 21477443
    sepali3331
    Poziom 1  
    >>20734744

Ja do tej listy dorzucę jeszcze https://github.com/suaveolent/ha-hoymiles-wifi
    1. Bezproblemowa instalacja (konfiguruje się w okienku, a nie w configu)
    2. Działa po Wi-Fi (a więc trik z portem 10081)
    3. Na firmware V00.02.15 działa mi w miarę stabilnie
  • #142 21478282
    kmarkot
    Poziom 31  
    >>20888410
    Po roku użytkowania OpenDtu +Home Assistant jestem bardzo zadowolony z tego rozwiązania. Dtu pro wyłączone i się kurzy.
    Najważniejsze że dane i sterowanie przechowywane są lokalnie ,a nie w jakieś chińskiej chmurze.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odczytu danych z urządzenia Hoymiles DTU-PRO wykorzystującego interfejs RS485 z protokołem Sunspec Modbus, z integracją do baz danych InfluxDB, wizualizacji w Grafanie oraz systemu Domoticz i Home Assistant. Użytkownicy opisują metody komunikacji po Modbus TCP na porcie 502 oraz po RS485, wskazując na problemy ze stabilnością DTU-PRO, które często się zawiesza przy częstych odczytach (np. co minutę). Wskazano, że Modbus TCP działa tylko na interfejsie Ethernet, a port 10081 jest dostępny przez WiFi. Udostępniono skrypty i biblioteki Python (np. hoymiles_modbus) do odczytu i zapisu danych do InfluxDB, z przykładami konfiguracji i integracji z Home Assistant. Omówiono także problemy z konfiguracją i dostępem do interfejsu webowego DTU, który w nowszych wersjach sprzętu może być niedostępny. Wskazano na konieczność połączenia DTU kablem Ethernet dla stabilnej pracy dodatków w Home Assistant. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z aktualizacjami firmware DTU-PRO (np. V00.02.10, V00.02.15), które mogą poprawić stabilność. Poruszono także temat rozpoznawania typów mikroinwerterów (np. HM-400, HM-1200) i problemów z dokładnością odczytu prądu. Wskazano na alternatywne rozwiązania, takie jak SCADA Promotic do odczytu danych po RS485, a także integracje oparte na inżynierii wstecznej komunikacji aplikacji mobilnej. Dyskusja zawiera liczne linki do repozytoriów GitHub z narzędziami i dodatkami do monitoringu DTU-PRO oraz przykłady konfiguracji w Home Assistant. Podkreślono, że częste odpytywanie DTU po Modbus TCP może powodować zawieszanie się urządzenia, a stabilność poprawia się przy rzadszych odczytach lub połączeniu po RS485.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA