Cześć, jestem po lekturze tematu tematu i pomimo informacji to jeszcze tli się trochę nadzieja na znalezienie usterki.
Mam instalację z DTU-PRO, HM-1500, HM-400 i do zarządzania eksportem licznik Chint666.
Zarzadzanie eksportem działa fatalnie, założyłem licznik głównie ze względu na chęć ograniczenia eksportu do sieci na ustalonym poziomie.
Prawie od początku borykam się z usterkami związanymi ze znikającymi urządzeniami (komunikat ofline) licznika, mikroinwerterów.
Połączenia prawidłowe, licznik z DTU przewodem do RS-485 (odcinek 2m), mikro w odległości 15-20m od DTU, połączenie z internetem po Wi-Fi.
Poniżej na zdjęciach przykłady dziwnych odczytów. Wymieniłem licznik i Dtu na nowe i żadnych zmian.
Wskazania licznika przy bezpośrednim zalogowaniu do DTU wydają się wiarygodne.
Końcowa korespondencja z producentem gdzie ostatnim pomysłem na rozwiązanie był upgrade oprogramowania mikroinwerterów (wersja od V01.00.12 - do V01.00.16):
"
Szanowny Kliencie,
To nie jest problem z wersjami oprogramowania układowego HM. Wszystko jest w porządku w instalacji i działaniu sprzętu. Pracujemy nad twoją opinią, ale nie możemy zasadniczo rozwiązać problemu w krótkim okresie.
Jak bardzo jesteś zadowolony z naszych usług?"
Czy Wasze opisane problemy ze stabilnością wyglądają tak samo?
Równie dziwne odczyty?
Ktoś próbował uruchomić kontrolę eksportu z stabilnym skutkiem?
Coś komuś udało się finalnie poprawić i uzyskać stabilność systemu?

?