logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymieniać instalację miedziana sprzed ponad 30+ lat?

lukas1088 31 Sty 2022 13:08 7062 14
  • #1 19854932
    lukas1088
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam

To mój pierwszy post, mam nadzieję że nie zostanę zjedzony przez starych wyjadaczy.
    Przymierzam się do modernizacji/rozbudowy polaczeń elektrycznych w domu. Zanim jednak doszlo tego tematu czesc remontu zostala juz wykonana w miejscu gdzie biegnie np. glowna linia na pietro. Co za tym idzie cześć instalacji została w wyremontowanych ścianach. Instalacja w calym domu jest miedziana, ale dosc stara. Na oko, kable sa w dobrym stanie, 2,5mm. Wszystko dziala dobrze. Do tej instalacji nie bedzie podłączany piekarnik ani plyta grzewcza (będzie osobna nowa sila).

I teraz pytanie - warto rozwalać wszystko aby te miedziane kable wymienić czy postawić tylko na rozbudowę? Do tej instalacji nie beda podłączane prądożene urządzenia - ew. jakiś odkurzacz raz na jakis czas, czajnik. Nie miałbym dylematu gdyby to była aluminiowa instalacja. Jakie sa wasze doświadczenia?
    Czy poleżenie nowych kabli ktore podłączone sa z glownej puszki na pietrze zmienia cos w temacie wydolności takiej sieci, kiedy nadal główny centralny punkt (puszka) jest na starym kablu?

Dzięki i pozdrawiam
  • #2 19854951
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Jak masz za dużo pieniędzy to wymieniaj. Instalacja jest dwu czy trójprzewodowa?
  • Pomocny post
    #3 19854959
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4601
    lukas1088 napisał:
    Czy poleżenie nowych kabli ktore podłączone sa z glownej puszki na pietrze zmienia cos w temacie wydolności takiej sieci, kiedy nadal główny centralny punkt (puszka) jest na starym kablu?
    Na razie nie zmienia, ale za kilka lat, być może, przy kolejnym remoncie zmienisz przewód zasilający CPR(centralna puszka rozdzielcza) i wtedy masz odnowioną całą instalację. A czy istniejące przewody są dobre i odpowiednia ilość(żyła ochronna), to dobrze żeby wypowiedział się ktoś na miejscu.
  • #4 19854984
    lukas1088
    Poziom 2  
    stanislaw1954 napisał:
    lukas1088 napisał:
    Na razie nie zmienia, ale za kilka lat, być może, przy kolejnym remoncie zmienisz przewód zasilający CPR(centralna puszka rozdzielcza) i wtedy masz odnowioną całą instalację. A czy istniejące przewody są dobre i odpowiednia ilość(żyła ochronna), to dobrze żeby wypowiedział się ktoś na miejscu.

Tak myślałem. Pomysł nie jest głupi, rozważę. Niestety instalacja jest starego typu - dwużyłowa. Czyli może lepiej poprowadzić nowe kable trójżyłowe w części modernizowanej?
  • #5 19854995
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4601
    lukas1088 napisał:
    Czyli może lepiej poprowadzić nowe kable trójżyłowe w części modernizowanej?
    Ja bym tak zrobił, bo remontując robisz to na ileś lat do przodu.
  • #6 19855316
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3473
    lukas1088 napisał:
    Zleć elektrykowi projekt i wykonanie.
    Bo całość to trochę więcej niż miedź i 3 -żyły.
  • #7 19855349
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 741
    Czyli wymieniasz wszystko na nowo.Część poprawna,nowa, część stara i po latach znowu problem bo nowy elektryk powie, że pomieszane z poplątaniem.Policz koszty.Przemyśl.
  • #8 19855435
    lukaszmech
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Przerabiałem temat u siebie dom z instalacją z lat 50. Punkt najważniejszy co by mnie zainteresował jaki pion przekrój, materiał, jeśli masz zamiar zwiększać ilość obwodów nowych zainteresuj się najpierw tym a później zajarzyć do dziadków ile obwodów jest jak to wygląda w puszkach na zejściach do gniazdek itd.
  • Pomocny post
    #9 19856377
    DrKubus
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Jeśli instalacja jest 2 żyłowa a Ty i tak masz remont to się nie zastanawiaj, rób 3 żyły, bo będziesz pluł sobie w brodę za kilka lat.
    Jeśli masz TN-C przejdź na TN-C-S i masz ochronę dodatkowa dla siebie i bliskich.
  • #10 19856407
    Pawelelemonter
    Poziom 22  
    Ocena: 145
    CYRUS2 napisał:
    lukas1088 napisał:
    Zleć elektrykowi projekt i wykonanie.
    Bo całość to trochę więcej niż miedź i 3 -żyły.
    lukas1088 instalację wymień tylko tak jak radzi kolega CYRUS2 zrób to porządnie.
  • #11 19856868
    lukas1088
    Poziom 2  
    DrKubus napisał:
    Jeśli instalacja jest 2 żyłowa a Ty i tak masz remont to się nie zastanawiaj, rób 3 żyły, bo będziesz pluł sobie w brodę za kilka lat.
    Jeśli masz TN-C przejdź na TN-C-S i masz ochronę dodatkowa dla siebie i bliskich.

No własnie z tym remontem to nie jest tak dokońca. Część jest juz zrobiona, zanim się tam pojawiłem, a jest to zrobione na nowo, dobrze wykonane. Gdyby to była generalka od podstaw to nie miałby dylematu.
    Plucie w brodę - co masz na myśli? Uderzenie pioruna? Przepięcie/zwarcie? Mam umówione spotkanie z elektrykiem aby ocenił jakie prace dotychczas byly wykonane w tablicy rozdzielczej (była cała wymieniana).

Podumowując wychodzi na to że abym mógł zachować dotychczasowe prace remontowe musze pociągnąć zupełnie nowe linie w miejscu dotychczas nieremontowanych aby tam posadzić nowy punkt rozgałęzień ca całe piętro. Pozostaje pytanie co z tą niewielką częścią instalacji dwużyłowej ktora jest juz w ścianach wyremontowanych.
  • #12 19856878
    DrKubus
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    lukas1088 napisał:

No własnie z tym remontem to nie jest tak dokońca. Część jest juz zrobiona, zanim się tam pojawiłem, a jest to zrobione na nowo, dobrze wykonane. Gdyby to była generalka od podstaw to nie miałby dylematu.
    Plucie w brodę - co masz na myśli? Uderzenie pioruna? Przepięcie/zwarcie? Mam umówione spotkanie z elektrykiem aby ocenił jakie prace dotychczas byly wykonane w tablicy rozdzielczej (była cała wymieniana).

Podumowując wychodzi na to że abym mógł zachować dotychczasowe prace remontowe musze pociągnąć zupełnie nowe linie w miejscu dotychczas nieremontowanych aby tam posadzić nowy punkt rozgałęzień ca całe piętro. Pozostaje pytanie co z tą niewielką częścią instalacji dwużyłowej ktora jest juz w ścianach wyremontowanych.

To trochę wtopa, jeśli był remont instalacji to powinna być wymieniona na zgodną z obecnymi wymogami (3 żyłowa).
    Jeśli chodzi o plucie w brodę to głównie chodzi o zabezpieczanie przeciwporażeniowe i zgodność z normami.
  • #13 19856897
    qropatwa
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    A jakie przekroje tych przewodów dwużyłowych? To, że miedź, nie znaczy że jest OK, bo 30 lat temu nikt nie zakładał takiego obciążenia, jakie mamy obecnie. Nikt też nie myślał o gniazdkach, jak były dwa na pokój to było super, a dziś moda na przedłużacze i z pojedynczego gniazdka pół pokoju jest zasilane a przewody 2x1.5mm2 albo cieńsze, bo dawali to co było.
  • #14 19856960
    lukas1088
    Poziom 2  
    qropatwa napisał:
    A jakie przekroje tych przewodów dwużyłowych? To, że miedź, nie znaczy że jest OK, bo 30 lat temu nikt nie zakładał takiego obciążenia, jakie mamy obecnie. Nikt też nie myślał o gniazdkach, jak były dwa na pokój to było super, a dziś moda na przedłużacze i z pojedynczego gniazdka pół pokoju jest zasilane a przewody 2x1.5mm2 albo cieńsze, bo dawali to co było.

Z tego co zdążyłem sprawdzić w puszkach jest 2,5mm miedź. Do gniazdek doprowadzone jest przynajmniej 1.5mm. W tych pomieszczeniach gdzie nie było remontu można poprowadzić rozgałęzienia nowych przewodów 2.5mm do gniazdek (w gwiazdę, nie szeregowo). Jak pisałem wcześniej - kuchnia (czyli płyta, piekarnik, lodówka, zmywarka itd) będzie miała osobne zasilanie prowadzone ze źródła w piwnicy na grubych przewodach, nie będzie więc wisieć na tej starej instalacji to obciążenie.
  • Pomocny post
    #15 19857203
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 358
    Jestem właścicielem podobnego domu .Jak się da to wymienić instalację w Kuchnii ,do pralki ,suszarki ,piec .
    .W pokojach jeżeli planujesz ciągnięcie RTV + lan można pociągnąć dodatkowe obwody do komputerów i telewizorów. Oświetlenie można zostawić o ile instalacja jest miedziana i działa.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wymiany starej instalacji elektrycznej miedzianej w domu, która ma ponad 30 lat. Użytkownik zastanawia się, czy warto wymieniać całą instalację, czy tylko rozbudować istniejące połączenia, zwłaszcza że część remontu została już wykonana. Wiele odpowiedzi sugeruje, że ze względu na bezpieczeństwo i zgodność z nowymi normami, lepiej jest wymienić na nową instalację trójżyłową, szczególnie w kontekście planowanej modernizacji. Użytkownicy podkreślają znaczenie oceny stanu istniejących przewodów oraz ich przekrojów, a także zalecają konsultację z elektrykiem w celu zaplanowania odpowiednich obwodów. Wskazano również na konieczność dostosowania instalacji do współczesnych wymagań, zwłaszcza w kontekście obciążenia urządzeniami elektrycznymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA