logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Awaryjny internet przez LTE przy braku światłowodu.

pich7020 08 Lut 2022 12:27 2646 8
  • #1 19871812
    pich7020
    Poziom 6  
    Witam.
    Posiadam Funbox 6 oraz Huawei B529s. Kamery i reszta akcesoriów Apple HomeKit komunikują się z iPadem za pośrednictwem WiFi przez Funboxa i w wypadku braku zasilania wszystko milczy pomimo zasilania awaryjnego przez brak komunikacji z siecią. Huawei miałby w tym układzie być zapasowym punktem dostępu do sieci przez LTE.
    Tutaj moje pytanie: jak to zrobić na tym sprzęcie (bridge mode?) żeby głównym AP był cały czas Funbox (WiFi ax), ale w wypadku awarii zasilania OLT łączył się z internetem przez Huawei B529s. Nadmienię, że wszystkie urządzenia podpięte są do linii zasilania awaryjnego.
    Z góry dzięki za pomoc.
  • #2 19872278
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2504
    Nie da się na tym sprzęcie zrobić tego co chcesz. Jedynie możesz się przełączyć do innego SSID ręcznie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19872542
    pich7020
    Poziom 6  
    Ech... Pewnie połączenie obu po kabelku, wyłączenie DHCP i przypisanie adresu Huaweia do puli Funboxa też nic nie da kiedy zniknie sieć w Funboxie?
  • Pomocny post
    #4 19872611
    IC_Current
    Nic nie da, bo brama domyślna ustawiona na kliencie się nie zmieni i dalej będzie chciał korzystać z łącza FB. Musiałbyś wtedy przy awarii zmieniać ustawienia bramy na kliencie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19872662
    pich7020
    Poziom 6  
    Da się wogóle coś takiego stworzyć? Jakaś podpowiedź? Na razie używam w wypadku głównych przełączników HomeKit bypasu w postaci przełącznika GSM (komendy SMS), jednak ma to duże ograniczenia.
  • #6 19872673
    IC_Current
    Tak. Trzeba mieć router z dwoma interfejsami WAN i obsługą trybu failover. Dodatkowo może być konieczne zastąpienie FB terminalem ONT, żeby nie mieć podwójnego NAT i związanych z tym problemów np z grami na konsoli, VPN czy VoIP.
    Ewentualnie mieć dwa routery z obsługą VRRP lub HSRP, ale to już wyższa szkoła jazdy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19903092
    pich7020
    Poziom 6  
    No cóż, dziękuję za pomoc i tłumaczenie. Zostaje mi posiłkować się sterowaniem przez SMS.
  • #8 19903183
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    Ja korzystam z routera LBR20, który posiada port WAN jako łacze podstawowe a do tego jako failover korzysta z wbudowanego modemu LTE18 KAT/., w przypadku braku internetu na porcie WAN w ciągu około 2 minut przełacza się na łacze zapasowe z internetu mobilnego na karcie SIM.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 19904209
    gmacko
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    Możesz zawsze zmienić router na taki z obsługą Dual-WAN.
    Ja mam to na Asusie RT-AX92U. RJ45 z modemu idzie do WAN, a do gniazda USB w routerze jest włożony stary Modem Huawei E3372h-320 z kartą SIM Aero2.
    Router daje dość spory zakres konfiguracji częstotliwości sprawdzania sieci i po ilu nieudanych próbach w jakim odstępie ma być failover. Również pinguje łącze podstawowe i jak powróci łączność to na nie wróci.
    Asus też wykrywa jako zapasowy WAN smartfony z Andoridem podpięte przez USB z włączonym thetringiem, ale tego nie testowałem za bardzo.
    Natomiast router ma też inne swoje wady, których nie mogę zmienić, bo nie ma wsparcia Merlina dlatego modelu, więc jak bym miał się przesiadać, to na coś ze wsparciem softu open source, np RT-AX86U

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do awaryjnego dostępu do internetu przez LTE w przypadku braku zasilania i utraty łączności z Funbox 6. Wskazano, że nie można automatycznie przełączyć się na Huawei B529s bez ręcznej zmiany ustawień bramy, ponieważ domyślna brama pozostaje ustawiona na Funbox. Proponowane rozwiązania obejmują użycie routerów z obsługą trybu failover lub Dual-WAN, takich jak Asus RT-AX92U, który umożliwia automatyczne przełączanie na łącze LTE w przypadku awarii. Użytkownicy sugerują również, że konieczne może być zastąpienie Funboxa terminalem ONT, aby uniknąć problemów z NAT.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA