logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zapieczona, zbita żarówka plus uszkodzona oprawka w żyrandolu, pomocy!

justynajrs 24 Lut 2022 15:38 2505 18
REKLAMA
  • #1 19902959
    justynajrs
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich, pierwszy raz odwiedzam to forum, ponieważ mam duży problem z żyrandolem w pokoju.
    Żyrandol ma dwa klosze i dwie żarówki, jakiś czas temu przy próbie wymiany jedna z nich, zapieczona w oprawce pękła, więc żyrandol funkcjonował tylko na jednej żarówce. Wczoraj wieczorem żarówka ta się przepaliła i próbowałam ją wymienić. Podczas wykręcania bańka została mi w ręku, oprawka rozsypała się, wyleciał tylko metalowy gwint i połamane elementy plastikowej obudowy... Tak więc obecnie cały żyrandol nie funkcjonuje, w pokoju nie mam światła.
    Proszę o pomoc i poradę jak w prosty sposób mogłabym to naprawić, aby wkręcić choć jedna żarówkę. Próbowałam usunąć zapieczoną pozostałość żarówki kombinerkami, ale mocno się trzyma, metalowa część tylko się wygina... A szkoda, bo ta oprawka jest w raczej dobrym stanie więc to byłoby najprostsze. Czy mogę użyć np. WD40 lub oleju jeśli żyrandol wciąż wisi na suficie i jest podłączony?
    Proszę o pomoc i poradę przystępnym językiem, ponieważ nie jestem elektrykiem.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Zapieczona, zbita żarówka plus uszkodzona oprawka w żyrandolu, pomocy! Zapieczona, zbita żarówka plus uszkodzona oprawka w żyrandolu, pomocy! Zapieczona, zbita żarówka plus uszkodzona oprawka w żyrandolu, pomocy! Zapieczona, zbita żarówka plus uszkodzona oprawka w żyrandolu, pomocy!
  • REKLAMA
  • #2 19902974
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1253
    Odłącz żyrandol od prądu, usuń klosze odkręcając nakrętki z oprawek będzie łatwiej manewrować przy tych oprawkach.
  • REKLAMA
  • #3 19902978
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1145
    Po pierwsze przed pracami trzeba odciąć napięcie będąc w stu procentach pewnym że w żyrandolowym obwodzie nie ma napięcia.
    Po drugie, dałbym sobie spokój z tą lampą której widać szczątki wyciągnięte ze środka oprawy.
    Po trzecie po odłączeniu zasilania, z tej oprawy co urwała się oprawka, próbowałbym odkręcić pozostała w środku oprawkę chwytając za jej brzeg szczypcami, i próbować wykonać ruch obrotowy wykręcający gwint żarówki.
    Drugim i trzecim zdjęciu.
  • #4 19902984
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1067
    Boże, dla bezpieczeństwa proszę wyłącz na bezpiecznikach całe dopływające napięcie... A potem można już "gmerać"... Nie będziemy tu nic sprawdzać próbówką bo to też różnie bywa...
  • REKLAMA
  • #5 19902991
    krzysiozak
    Poziom 40  
    A najlepiej dorwać kawał chłopa, który ma o tym pojęcie, który zdemontuje cały żyrandol i proponowaną czynność wykona na dole.
    I zamontuje go z powrotem.
  • #6 19903010
    justynajrs
    Poziom 2  
    Zastanawiam się czy nie lepiej będzie wymienić cały żyrandol, w końcu ten ma już swoje lata.
  • REKLAMA
  • #7 19903035
    krzysiozak
    Poziom 40  
    To z żarówką prawdziwy mężczyzna zrobi za uśmiech, a później można się rozglądać za nowym i mieć na to spokojny czas.
  • #8 19903059
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2847
    justynajrs napisał:
    Żyrandol ma dwa klosze i dwie żarówki, jakiś czas temu przy próbie wymiany jedna z nich, zapieczona w oprawce pękła, więc żyrandol funkcjonował tylko na jednej żarówce. Wczoraj wieczorem żarówka ta się przepaliła i próbowałam ją wymienić. Podczas wykręcania bańka została mi w ręku, oprawka rozsypała się, wyleciał tylko metalowy gwint i połamane elementy plastikowej obudowy.

Ogólnie wszystko już zostało napisane oprócz jednej bardzo ważnej kwestii. Już przy pierwszej zbitej żarówce cały żyrandol powinien być uznany za niesprawny i pozbawiony napięcia. Nie można dopuścić do sytuacji gdzie można ręką dotknąć elementy pod napięciem. Dotyczy to każdego uszkodzonego urządzenia. Nie można polegać tylko na tym, że będzie się uważać albo pamiętać o uszkodzeniu.
  • #9 19903109
    justynajrs
    Poziom 2  
    Uszkodzonej pozostałości żarówki nie mogę wykręcić, gdy próbuję chwycić za metalową krawędź i przekręcić to ona się tylko wygina do wewnątrz.
  • #10 19903810
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 935
    Jeszcze raz - powoli - powtórzę za wypowiadającymi się już przedtem:

1. Żyrandol jest uszkodzony - sypią się z niego kawałki oprawek do których wkręca się żarówki.

2. Nie jesteś sama w stanie tego naprawić - zresztą nikt trzeźwo rozumujący by się tego nie podjął /ma ten żyrandol już swoje lata po prostu i się zużył

3. Trzeba kupić nową lampę - dla łatwości zastosowania w 2 klasie izolacji / z takim symbolem na nalepce znamionowej gdzieś na obudowie:
    Zapieczona, zbita żarówka plus uszkodzona oprawka w żyrandolu, pomocy!

A dlaczego - bo nie wiemy jaka jest Twoja instalacja i raczej się nie dowiemy :D a taka lampa z 2 klasą ochronności jest bardziej "uniwersalna" w montażu..
  • #11 19903827
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Podstawowe pytanie z jakiego powodu żarówki się zapiekły?
    Jakiej mocy Max był przewidziany ten żyrandol, a jakie były zastosowane, skoro świeciła się tylko jedna to podejrzewam że była znaczącej mocy.
    W takich punktach oświetlenia przewidywane najczęściej 40÷60 W.
  • #12 19904312
    Silnikgg
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Tak jak inni koledzy pisali wez szczypce i wykręć gwint i jak to się zapiekło?

pozdrawiam
  • #13 19904858
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Jak można laikowi doradzać by usunął samodzielnie trzonek zarówki który utknął w oprawce po ukręceniu żarówki nie wiedząc o tym czy wyłącznik przerywa tor fazowy lub czy użytkownik wyłączy bezpiecznik z tego obwodu???

Żyrandol należy zdemontować i na stole usunąć trzonek.
    Wskazane być może jest usunięcie wyeksploatowanych oprawek a moze i nawet wymiana wygrzanych przewodów.
  • #14 19904879
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6589
    kkas12 napisał:
    Wskazane być może jest usunięcie wyeksploatowanych oprawek a moze i nawet wymiana wygrzanych przewodów.
    Albo wymiana całego żyrandola.
    Co już było proponowane i co Autorka bierze realnie pod uwagę (#6).
    Tak Koleżanko, właśnie tak trzeba zrobić, a nie reanimować trupa.
  • #15 19904912
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 129
    Prosta robota. Wyłącz napięcie (nawet w całym mieszkaniu). Zdejmij ten pechowy żyrandol i w wygodnie w fotelu przyglądnij się jak wyglądają przewody i oprawki na żarówki.Przewody będą bardzo zgrzane (izolacja będzie pękać) Oprawki będą wypalone i będą się kruszyć z przegrzania i starości. Wymień wszystkie oprawki i przewody
  • #16 19905961
    rafbid
    Poziom 33  
    Ocena: 417
    justynajrs napisał:
    Uszkodzonej pozostałości żarówki nie mogę wykręcić, gdy próbuję chwycić za metalową krawędź i przekręcić to ona się tylko wygina do wewnątrz.
    Jak nie idzie wykręcić to ją pogiąć do wewnątrz i wyjąć.
  • #17 19906310
    zbich70
    Poziom 43  
    rafbid napisał:
    Jak nie idzie wykręcić to ją pogiąć do wewnątrz i wyjąć.
    Tak, jasne i bardzo proste. I zrobi to kobieta ze... szczypcami do tipsów. :evil:
  • #18 19906327
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1126
    zbich70 napisał:
    I zrobi to kobieta ze... szczypcami do tipsów.
    Eee tam, "pitolisz" (albo nie czytałeś całości), jednak ma kombinerki (i wie co to jest i do czego służy, super "techniczna" babka :wink: :spoko:), tylko trochę brak umiejętności.
    justynajrs napisał:
    Próbowałam usunąć zapieczoną pozostałość żarówki kombinerkami, ale mocno się trzyma, metalowa część tylko się wygina...
  • #19 19906347
    zbich70
    Poziom 43  
    wojtek1234321 napisał:
    zbich70 napisał:
    Eee tam, "pitolisz" (albo nie czytałeś całości), jednak ma kombinerki (i wie co to jest i do czego służy, super
    Albo autor tematu raczej to jakiś facet i bekę sobie robi, podszywa się pod babeczkę i zwyczajnie się śmieje i browara wciąga. ;)
    Ile już było takich tematów?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z żyrandolem, w którym jedna z żarówek pękła, a oprawka uległa uszkodzeniu. Po wymianie drugiej żarówki, pozostałość metalowego gwintu utknęła w oprawce, co uniemożliwia dalsze użytkowanie. Uczestnicy dyskusji podkreślają konieczność odłączenia zasilania przed przystąpieniem do naprawy oraz sugerują, aby nie próbować samodzielnie usuwać uszkodzonej oprawki, lecz rozważyć demontaż całego żyrandola. Wiele osób zaleca wymianę żyrandola na nowy, ze względu na jego wiek i stan techniczny. Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa oraz użycia odpowiednich narzędzi, takich jak szczypce, są również podawane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA