logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MAN TGX 440 2010r. - skrzynia automat, czasami biegi wchodzą ze zgrzytem

Tiromaniak 06 Mar 2022 13:18 3777 8
REKLAMA
  • #1 19917776
    Tiromaniak
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Witam
    Mam problem ze skrzynią automatyczną AS tronic bez retardera w Manie tgx 440 z 2010r. Auto ma 1300000 przebiegu. Mam pojazd od pół roku, poprzedni właściciel twierdził że przy 950tyś było zrobione kompletne sprzęgło. Ja miesiąc temu wymieniłem olej w skrzyni. Od zakupu występowały objawy nieprawidłowej pracy skrzyni. Mianowicie zdarza się że skrzynia twardo przerzucała biegi, lecz nie wszystkie i nie zawsze.
    Dodatkowy objaw kiedy auto rusza po dłuższej pauzie (9h lub wiecej) rusza z 3 i kiedy przerzuca na 4 wbija ze strasznym zgrzytem. Lecz kiedy ruszę (po długiej pauzie) w trybie manual z 3 i przerzucę na 5 wchodzi idealnie. Kiedy się zatrzymam i ruszę ponownie 3 na 4 wchodzi gładko. 4 bieg zgrzyta tylko przy pierwszej zmianie biegu po długiej pauzie i tylko 4. W normalniej jeździe wyczuwalne twarde zmiany biegów na 7, 10 w góre oraz redukcja np. z 8 przy toczącym się aucie na 4 (tu już lekki zgrzyt) . Sugerując się zużytymi synchronizatorami domyślałbym się że biegi będą zgrzytać cały czas, lecz niekiedy wchodzą bardzo gładko (nawet redukcja z 7/8 na 4). Ostatnim objawem jaki zauważyłem jest 0 - 1 wysprzęglanie. Jak ruszam z miejsca dodaję gazu auto długo wkręca się w obroty i w ostatnim momencie gwałtownie wysprzęgla (praktycznie strzela ze sprzęgła) Czasem czuję jak szarpnie mi kabiną na postoju jak z N wrzucam D lub R.
    Błędów w starownikach skrzyni oraz abs brak. Zrobiłem diagnostykę prostym programem diagnostycznym. Może to w jakiś sposób rozjaśni diagnozę. Dużo osób wspomina o wymianie wysprzęglika. Na blokach pomiarowych zaciekawiło mnie "Korekta odległości z powodu zużycia sprzęgła" która wynosi 99.6%, Przy pierwszym odpaleniu jest 0%, jak wrzucę jakiś bieg i wyrzucę na N jest już cały czas 99.6.
    Ciśnienie zredukowane w siłowniku sprzęgła : 7,84 Bar.
    Czy może być już sprzęgło na wykończeniu?
    Czy raczej wysprzęglik niedomaga i nie wysprzęgla prawidłowo?
    Zadaję pytanie aby się upewnić czy mogę jeszcze w jakiś sposób wykonać jakiś test lub coś skontrolować przed wymianą wysprzęglika.

Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

MAN TGX 440 2010r. - skrzynia automat, czasami biegi wchodzą ze zgrzytem MAN TGX 440 2010r. - skrzynia automat, czasami biegi wchodzą ze zgrzytem MAN TGX 440 2010r. - skrzynia automat, czasami biegi wchodzą ze zgrzytem
    Załączniki:
    • MAN TGX 440 2010r. - skrzynia automat, czasami biegi wchodzą ze zgrzytem 20220305_215026.jpg (5.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19918212
    marcos5
    Poziom 24  
    Ocena: 151
    Kolego spróbuj zrobić zerowanie sprzęgła , Jaltest ma taką funkcję. W astronic kalibracji sprzęgła się nierobi , ale nie kurzy zapominają o tak zwanym zerowaniu ustawień sprzęgła po wymianie, a objawia się to tak- szarpanie przy ruszaniu i cofaniu , zgrzytanie biegu po odpaleniu silnika ( jakby bieg bez sprzęgła próbowała skrzynia wbić przez moment) i ogólnie lepie zmienia biegi podczas jazdy.
  • REKLAMA
  • #3 19919691
    baranekk90
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Miałem podobny przypadek , warsztat wymienił wysprzeglik i nie pomogło. Dopiero jak wyjechali skrzynia to stwierdzili że tarcza za ciężko pasuje na wałek i się zawieszała. Ten kto wcześniej wymieniał komplet sprzęgła nie zwrócił uwagi na to.
  • REKLAMA
  • #4 20014590
    Tiromaniak
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Witam. Aktualizacja tematu. Wymieniłem wysprzęglik oraz czujnik predkosci na wyjściu (ten nad impulsatorem) bo taki bład był zapisany w pamięci komputera.
    Skrzynia pracuje bez zmian. Jedynie nie zgrzyta przy pierwszej zmianie biegu po dluższej pauzie. (Jeden z problemów opisywanych na poczatku). Jutro zrobie zerowanie sprzęgła bo o tym zapomniałem.
    Ogólnie zbieram się do wyjechania skrzynią i sprawdzenia sprzęgła gdyż nie mam dlugo tego auta i nie znam histori serwisowej.
    Jeśli mogło by to w jakiś sposób przybliżyć diagnoze to zwróciłem uwagę w jakim momencie zgrzyta 4rka. Tylko jak redukuje z wyższego biegu i gdy auto sie toczy do max 10km/h. Powyżej 10km/h przy redukcji auto robi przegazówke i wtedy wchodzi gładko. Poniżej 10km/h nie robi przegazówki i zgrzyta. Czy to normalna praca skrzyni? Podczas wymiany wysprzęglika zrobiłem zdjęcie lożyska i docisku.
    Załączniki:
    • MAN TGX 440 2010r. - skrzynia automat, czasami biegi wchodzą ze zgrzytem 20220430_145140.jpg (1.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 20015202
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1284
    Moim zdaniem sprzeglo zbliża się do wymiany Ale zrób zdjecie znacznika zużycia.
    Jedz do kogoś kto ogarnia skrzynie lub ma man catsa bo możesz mieć problem z
    Tym sprzeglem, luzem na widelcu, koło zamachowe krzywe przypalone, zużyte tarczki hamulca, padniete łożysko, mechatronika jest zuzyta- cylinder, synchro.
  • #6 21059033
    Obzik
    Poziom 11  
    Witam

Czy udało się ustalić co było problemem?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 21059047
    baranekk90
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    W e5 bie trzeba robić, wysprzeglik sam sprawdzą moment wysprzeglenia i ślizgu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z automatyczną skrzynią biegów AS Tronic w MAN TGX 440 z 2010 roku, która czasami twardo przerzuca biegi oraz zgrzyta przy zmianie z 3 na 4 bieg po dłuższej przerwie. Po wymianie oleju i wysprzęglika, objawy nie ustąpiły, a zgrzyt występuje głównie przy redukcji biegów poniżej 10 km/h. Użytkownik planuje zerowanie sprzęgła oraz dalsze sprawdzenie skrzyni biegów, sugerując możliwe zużycie synchronizatorów lub problem z tarczą sprzęgła. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące diagnostyki i wymiany komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA