logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OCZ-ARC100 - Prawdopodobnie stała awaria. Czy warto dalej się tym bawić?

Orion1990 10 Mar 2022 19:58 402 4
REKLAMA
  • #1 19924727
    Orion1990
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam
    Ostatnio zauważyłem, że któryś z dysków twardych się często sam z siebie uruchamia, a także przeglądarka czasami nieco spowalniała. Rano po pracy wywaliło mi to DISK "BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK". Zrozumiałem, że to jest mój systemowy dysk OCZ-ARC100. Rozumiem co może znaczyć komunikat lecz żadnych nośników nie miałem w napędach ani nawet w USB, więc sprawdziłem sobie kilka spraw:

- Dysk twardy jest wykrywany po biosem
    - Hard Disk Priority jest ustawione na OCZ-ARC100
    - Sekwencja rozruchowa to: Floppy, CDROM, Hard Disk Drive
    - Podłączyłem dysk pod inny kabel sata i do innego slotu, odłączając resztę napędów.
    - W oknie nakładania partycji w Instalatorze Windows 7 dysk jest wykrywany ale zachowuje się, jakby utracił partycję. Na dole widnieje komunikat informujący o tym, że nie można zainstalować systemu na tym dysku.
    - Klikając przycisk Nowej partycji, po chwili wyświetla się błąd "Nie można utworzyć partycji [0x8007045d]
    - Podłączyłem mój stary dysk HDD po chwilowej awarii z Della, zainstalowałem na nim system, a następnie podłączyłem OCZ.
    - Podczas uruchamiania system potrzebuje dodatkowo ok. 2 minut do przejścia do okna logowania ale kursor się nie zacina.
    - W zarządzaniu dyskami mój OCZ jest widoczny ale jest też nieznany, niezainicjowany, bez przydzielonego miejsca. W menu kontekstowym mogę co najwyżej kliknąć właściwości. W sekcji Urządzenie jest komunikat, że działa on poprawnie.

A teraz gwóźdź programu. HD Tune.
    - Benchmarka nie wykonywałem, bo zaraz pora do pracy.
    - W zakładce Info nie ma wyświetlonej temperatury, żadnych partycji na liście, jedyne dane samym dole na temat tego dysku.
    - W zakładce Health jest na żółto (05) Reallocated Sector Count. Current: 18, Worst: 18, Threshold: 0, Data -288515. Na pasku stanu widnieje napis Power On Time: -19732942. Status Health: OK
    - Wykonałem pełny Error Scan. Tablica jest cała w uszkodzonych sektorach. Po wykonaniu testu dysk znikł z systemu ale po ponownym uruchomieniu nadal go niby wykrywa.

Czy opłaca się coś z nim robić czy czekać do wypłaty? Myślałem jeszcze o wyzerowaniu dysku przez MHDD. Oglądałem jednak, że jest to chwilowe rozwiązanie. Sprawdzić go nie mam gdzie, chyba że od razu w serwisie ale od razu po wypłacie dam do diagnostyki płytę główną z procesorem i zasilacz.

Mam nadzieję, że jutro z rana zaloguję się tu ponownie, bo wraz z dyskiem przepadłą zasyfrowana baza z hasłami, a ja nie mam specjalnie zainstalowanego chrome, aby niby odnaleźć moje hasła w jakimś menedżerze po totalnej czystce.
  • REKLAMA
  • #2 19924759
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15521
    Jak dysk jest wykrywany w BIOS i Windows?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19924775
    Orion1990
    Poziom 4  
    W Bios jest wykrywany jako OCZ-ARC100, są informacje typu Cycles, Head, pojemność. System Windows też widzi, że niby jakieś urządzenie jest ale jako nieznany, niezainicjowany, bez przydzielonego miejsca. Nie ma nawet wyszarzonej opcji utworzenia partycji. Mówię o aplecie Zarządzanie dyskami. W Mój komputer nie widzi go w ogóle ale to wiadome, skoro partycji nie wykrywa.

Dodam, że stary dysk podłączyłem pod tym samym kablem i podpiąłem w to samo miejsce na płycie głównej, w którym był OCZ. Tamten działa.
  • REKLAMA
  • #4 19924820
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15521
    Orion1990 napisał:
    W Mój komputer nie widzi go w ogóle ale to wiadome, skoro partycji nie wykrywa.

Chodzi o Menadżera urządzeń.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19925948
    Orion1990
    Poziom 4  
    Zgoda. Wcześniej nie mogłem ale za chwilę zacznę. Przy okazji zrobię kilka screenów. Sam zerknę co ciekawego w Menedżerze się dzieje. Dzięki, dobra myśl aby i tam zerknąć.

Dodano po 23 [minuty]:

Niestety w tej chwili nie sprawdzę. Może przy następnej okazji. Zgadnij co. Dysk OCZ i system z niego dziś normalnie się uruchomiły. To już drugi podobny przypadek i teraz pytanie o co mojemu PC chodzi. Dwa dyski w kilka miesięcy dostały chwilową awarię. Na tę chwilę menedżer urządzeń jest czysty od błędów.

- Dysk Samsunga (potem podam kolejny model) - przy skopiowaniu na niego niewielkiej ilości danych ściął system, kursor. Tylko Youtube w tle leciał. Po ponownych uruchomieniach komputera system stawał na ekranie logowania i próbował załadować pulpit. Po jakichś dwóch tygodniach normalnie zaczął działać, a ja przeniosłem z niego dane. Wczoraj zainstalowałem na nim awaryjnie system.

- Dysk OCZ ARC100 - objawy wspomniane powyżej. Ponownie słyszę jak się sam uruchamia choć wczoraj w ogóle nie było nic z niego słychać ale wykryło na nim partycję, system i właśnie z niego piszę.

Na razie planuję przerzucić z niego wszystkie dane i przeskanuję go całego, a następnie sformatuję lub nałożę też czystą partycję. Będę jechał na samsungu na razie.

Aktualizacja
    Przetestowałem ponownie dysk twardy programem HD Tune. a także zrobiłem screen z Menedżera urządzeń. Przesyłam załączniki w formie screenów i spakowanych screenów do wyboru.

Różnica między dzisiejszym testem, a wczorajszym jest taka, że w zakładce Info nie było żadnych partycji na liście. W zakładce Health był podświetlony na żółto kod 05. Ten z liczbą realokowanych sektorów oraz wczoraj cały dysk był w Bad sectorach. Test zapisu/odczytu danych robiłem bez obciążenia, zapomniałem o tym że warto jednak obciążyć go.
    Załączniki:
    • Wyniki HD Tune.zip (268.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • OCZ-ARC100 - Prawdopodobnie stała awaria. Czy warto dalej się tym bawić? 04.png (45.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • OCZ-ARC100 - Prawdopodobnie stała awaria. Czy warto dalej się tym bawić? 05.png (34.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • OCZ-ARC100 - Prawdopodobnie stała awaria. Czy warto dalej się tym bawić? 01.jpg (134.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • OCZ-ARC100 - Prawdopodobnie stała awaria. Czy warto dalej się tym bawić? 03.png (43.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • OCZ-ARC100 - Prawdopodobnie stała awaria. Czy warto dalej się tym bawić? 02.png (42.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA