logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Daewo/ nexia / sedan - Dusi sie na gazie podczas wychodzenia z zakretu

pkpintercity 19 Mar 2022 18:15 606 15
REKLAMA
  • #1 19938893
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Ocena: 58
    Mam problem z lpg. Zalozony nowy parownik lovato rg92 wszystko ok poza tym ze jak jade po łuku w lewo lub wychodze z zakretu w lewo to potem auto dostaje takiego muła jakbym nie mial gazu, pomaga przelaczenie na benzyne i znow powrot na gaz i jest. Pierwszy raz takie cos spotykam. Dzieje sie tak tylko na gazie na benzynie jest elegancko. Parownik zalozony ok czyli wzdluz auta i to w tym samym miejscu co mialem starego tomasetto. Co moze byc przyczyna ??? Instalacja to 2 gen na sterowniku bingo M
  • REKLAMA
  • #3 19938951
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Hmmm ta czarna plastikowa sruba ?? Wczesniej bylem u gazownika zeby mi wyregulowal gaz ale nieudacznik nie umial polaczyc sie z komputerem to tylko wsadzil do wydechu czujnik i wg wskazan spalin ustawil wlasnie lekko krecac ta plastikowa sruba ale miedzy czasie padla mi uszczelka. Teraz auto wrocilo z naprawy ale to juz dzialo wczesniej.
  • Pomocny post
    #4 19938988
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 884
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1266163.html
    Ten bieg jałowy czyli ta mniejsza śrubka tak żeby coś puszczało zawsze gazu nie zależnie od głównej śruby ciśnienia.

No i pewnie nie masz opcji podłączenia się pod komputer gazowy i sprawdzenia ustawień?

Samo regulowanie na skład spalin dobre tylko to jeszcze jazda wymagana dla pewności.
  • REKLAMA
  • #5 19939008
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Daewo/ nexia / sedan - Dusi sie na gazie podczas wychodzenia z zakretu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19939016
    enhanced
    Poziom 43  
    Ooo do chyba masz powypadkowe auto jak to jest prostopadle ustawione,
    prostopadle to jest zbiorczniek płynu hamulcewego nad serwerm a to jest wg akumulatora.
  • #7 19939258
    pkpintercity
    Poziom 13  
    No prawie, ale w tym samym miejscu mialem stary parownik i nie dzialo sie nic.

Dodano po 2 [minuty]:

No gazownik kminil kminil i sie nie podlaczyl. Widzialem na kompie u niego ze ciagle mu wyskakuje brak komunikacji. W sumie to kabelek mam to gazu w sensie interfejs tylko jakby ktos mnie pokierowal jak to ustawic albo odczytac wartosci....
  • Pomocny post
    #8 19939274
    enhanced
    Poziom 43  
    Trzeba by na starcie pokazać ustawienia, pokazać jak faluja sonda lambda na luzie czy nie schodzi za ubogo choć to lepiej by jakiś film pokazał bo chyba logowania podczas jazdy nie ma bingo?
  • REKLAMA
  • #9 19976650
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Przepraszam za nieobecnosc ale jestem w trakcie przeprowadzki i znalesc kabel do gazu ktory zapodzial sie w pudlach, dzis postaram sie podpiac pod kompa z gazu i wrzuce screeny. Znalazlem dosc ciekawa rzecz a mianowicie mechanik nie podpial mi sondy lamby w aucie
  • Pomocny post
    #10 19984002
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 771
    Kolego bardzo mi przykro że zmieniłeś Tomasetto na Lovato RGE92, to jest muzeum, Tomasetto znacznie lepiej i łatwiej się reguluje, to lovato było dobre 20 lat temu jak nie było nic lepszego (chociaż było-Zavoli) a teraz to proponuję odkręcić pół obrotu śrubę dużą na wężu gazowym, powinno pomóc, ale i tak to lovato to syf, kup sobie lepiej nowy Tomasetto, kosztuje ok 180zł nowy a nie będziesz żałować bo działa o niebo lepiej.
    To tak z własnych doświadczeń - przerobiłem już wiele parowników, i jeśli nie sekwencja to tylko 1 gen na Tomasetto i śrubie, broń borze (tucholski) żadnych silniczków krokowych na wężu (2gen) bo to jest powolne i beznadziejne, nadaje się tylko dla dziadków jeżdżących 50 na godzinę w porywach
    powodzenia :)
    ps. Nexia to bardzo fajny Kadett, ma świetne miękkie i wysokie zawieszenie!
  • #11 19984011
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Musialem zmienic gdyz tomasetto sie doslownie rozlecial w srodku w sensie gumy rozciekł sie na kroccach itp. No mam attuator wlasnie zamiast sruby. Musze jednak zmienic sonde lambde bo ciagle w bingo m pokazuje mi ubogo czy na gazie czy na benzynie. Mam pytanko do ciebie, bo mam teraz waz i zwezke w dolot a powiedz mi. Nie lepiej daj wąż do obudowy filtra powietrza dolozyc anty-wybuch wywalic zwezke ?? Zeby odmulic trochce te auto ???
  • Pomocny post
    #12 19984130
    michal_rybka
    Poziom 35  
    sonda lambda to wieczny blad Opli i pochodnych, wogole niema sie co tym przejmowac, wywalasz silniczek krokowy na wezu, zakladasz zwykla srube i regulujesz, dajesz gazu 3/4 i zakręcasz aż zacznie zwalniać, jak zwalnia odkręcasz 1 obrót i mniejwięcej jest dobrze, ewentualnie jadąc na trasie możesz się co raz zatrzymać i jak idzie dobrze to troszkę przykręcać a jak zaczyna mulić to odkręcać po 1/4 obrotu
    śrubą na parowniku ustawiasz żeby wolne obroty ładnie równo trzymał (w tym celu na ciepłym silniku MUSISZ odłączyć silniczek krokowy na wtrysku benzyny, żeby Ci nie przekłamywało)
  • #13 19984166
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Yhmm czaje ale odwalilem kaszane troche i niepotrzebnie krecilem ta czarna srubą na parowniku.
  • Pomocny post
    #14 19984190
    michal_rybka
    Poziom 35  
    to nic strasznego, po prostu na ciepłym silniku który chodził ładnie na benzynie odłączasz silniczek krokowy z przepustnicy, przygazowujesz i przełączasz na gaz i regulujesz tą śrubą plastikową na parowniku tak, żeby łądnie równo pracował na jak najwyższych obrotach i pośrodku zakresu w którym tak pracuje. i jest z grubsza ok :)
  • #15 19984275
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Tylko ze ja mam inny problem jeszcze albo obawe ze jest naprawde ubogo. Jak jezdze na gazie czesto wlacza sie wentylator chlodnicy jak otworze maske odrazu jest wyzsza temp. W takim odczuciu na benzynie tefo nie ma, a moze to moje urojenie, nie chce kurde zaworu upalic lub cos . Mam wogole kabel do gazu wiec moze uda sie ustawic jezeli pomozesz
  • #16 21399754
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Auta już nie mam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy instalacji LPG w samochodzie Daewoo Nexia sedan, gdzie po zamontowaniu nowego parownika Lovato RG92 pojawia się efekt "muła" podczas jazdy na gazie w lewo, szczególnie przy wychodzeniu z zakrętu. Na benzynie problem nie występuje. Parownik jest zamontowany w tym samym miejscu co poprzedni Tomasetto. W trakcie regulacji gazownik nie mógł podłączyć się do sterownika Bingo M, co utrudniało diagnostykę i ustawienia. Wskazano, że brak podłączenia sondy lambda może powodować błędy i problemy z mieszanką, a regulacja śruby na parowniku powinna być wykonana przy odłączonym silniczku krokowym przepustnicy na ciepłym silniku. Zalecano odkręcenie dużej śruby na wężu gazowym o pół obrotu, co może poprawić pracę. Dyskusja podkreśliła, że parowniki Tomasetto są łatwiejsze w regulacji i bardziej niezawodne niż Lovato RG92, które jest przestarzałe i mniej efektywne. Poruszono także temat wpływu węża i zwężki w dolocie powietrza na pracę silnika. Autor planował podłączyć się do komputera gazowego, aby wykonać diagnostykę i przesłać logi. Ostatecznie autor poinformował, że sprzedał samochód.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA