logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet od T-Mobile, Router i antena dla słabej lokalizacji

Flopson 29 Mar 2022 13:39 1851 18
REKLAMA
  • #1 19953533
    Flopson
    Poziom 3  
    Witam, mieszkam w dziurze i potrzebuje internetu domowego bez limitu, aktualnie mam z orange po starym kablu i mam prędkości pobierania do 500kb/s nie mogę już z tym wytrzymać, filmu obejrzeć bez pixelozy się nie da, więc wpadłem na pomysł by wziąć internet domowy z T-Mobile do 60Mb/s, lecz teraz zacząłem się zastanawiać czy jest w ogóle sens bo do tego trzeba mieć w miarę dobrą lokalizację, a ja takowej nie posiadam i jestem zielony w temacie, potrzebuję pomocy czy jest sens w ogóle pakować się w to.
    Mam przy sobie 3 najbliższe nadajniki jeden znajduje się 3,5km dalej: Internet od T-Mobile, Router i antena dla słabej lokalizacji
    Drugi już 4.5km: Internet od T-Mobile, Router i antena dla słabej lokalizacji
    A trzeci 5km i jest najlepiej widoczny z dachu z tego co się orientuję: Internet od T-Mobile, Router i antena dla słabej lokalizacji

Jeśli jest sens pakowania się w to z takimi odległościami nadajników to jaki router wziąć z oferty T-Mobile i jaką antenę dokupić (jeśli będzie trzeba) ? Od razu mówię, że preferuję jak najniższe koszta w końcu żyjemy w Polsce :D
    Liczę na szybką pomoc bo ponad 10lat już się z tym orange męczę
  • REKLAMA
  • #2 19954098
    zielonydziadzo
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Nie jestem znawcą problemów z Internetem przez GSM ale miałem podobny problem (dolina w lasach okolice Jaroszowca).
    Nie mając rozeznania w okolicznych stacjach bazowych GSM - pozostało mi tylko podejść do sprawy praktycznie,
    Kupiłem po 5 zł karty startowe Plusa, Orange, T-mobile oraz pożyczyłem kartę Aero2.
    Po ich aktywacji, wlazłem na dach budyneczku w lesie i sprawdziłem czy i jaki sygnał odbieram na moim zwykłym smartfoniku.
    Robiąc taki prymitywny porównawczy test, wychodziłem przede wszystkim z założenia że aby ewentualnie zainwestować w jakiś router z antenami zewnętrznymi musi w ogóle dochodzić do mnie jakiś sygnał którejś z sieci komórkowej.
    Okazało się najlepiej (w mojej lokalizacji) łączyłem się z T-mobile - nie był to użytkowo bardzo silny sygnał... ale był.
    W tej sytuacji, na podstawie tej praktycznej próby, zdecydowałem się na zainstalowanie na dachu anten zewnętrznych oraz wykupienia w T-mobile , Internetu Stacjonarnego oraz jednego z tańszych routerów który zaoferowali.
    Od stycznia chodzi to bez najmniejszych problemów, stabilne LTE,
    Szybkość w granicach 15-30 Mb - nawet podczas nienajlepszej pogody. Nie mam problemów ze streamingiem.
  • #3 19954111
    Flopson
    Poziom 3  
    Rozumiem, mi tylko tmobile pasuje bo jest bez limitu, a jaką masz odległość do nadajnika i jaki router oraz antenę ?
  • #4 19954161
    zielonydziadzo
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Nie wiem, nigdy mnie to nie interesowało - jadąc pobliskimi drogami widzę w okolicy 10 km jakieś maszty.
    Nie wiem z którego ja odbieram - dlatego namawiam na przeprowadzenie testu praktycznego... bo jak nie masz u siebie sygnału to żadne cuda nie pomogą. Na teoretycznych rozważaniach z map nadajników, można się czasami naciąć.
    U mnie sprawdził się T-Mobile - u Ciebie może być inaczej
    Anteny mam typowe dwie skrzyżowane Yagi do internetu kupione z Allegro a router Huawei jaki dali mi w T-Mobile przy zawieraniu umowy - taki mały z gniazdami do anten zewnętrznych.
  • REKLAMA
  • #5 19955051
    Flopson
    Poziom 3  
    Rozumiem kupię starter T-Mobile, zrobię testy i wyślę wyniki. Dzięki @klamot w razie czego będę uderzać na PW.
  • #6 19955109
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5816
    A potrafisz wykonać te testy, wiesz z czego skorzystać i jak interpretować wyniki? Prosisz o pomoc więc wypadałoby zacząć od podania lokalizacji pod tymi Mońkami, bo tylko z BTS-ów w tej miejscowości masz szanse na normalny internet no i ewentualnie jak dostaniesz zgodę na domowy bez limitu z DL do 60Mb/s. Jak to Przytulanka to inny operator ma tam zasięg na 4CC CA.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 19955120
    Flopson
    Poziom 3  
    Jeśli mógłbyś to napisz jak mam wykonać te testy to podeślę je tutaj, miejscowość to Przytulanka, inny operator raczej odpada jak nie ma bez limitu, bo sporo pobieram i reszta domowników na dodatek sporo ogląda, a u innych operatorów już dużo większe ceny wchodzą w grę
  • #8 19955225
    matek451
    Poziom 43  
    A jednak jestem jasnowidzem, w Przytulance T-mobile daje ten domowy z zew. punktami dostępowymi CPE LTE ale sprawdzić trzeba samemu, aplikacja https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=en_US i screen z niej , karta T-mobile w telefonie i speedtesty. Test oczywiście na zewnatrz, stacja NetWORKS na kościele w Mońkach ma też LTE2600 dla T-mobile i sektor wycelowany Ciesze-Sikory więc jakieś szanse są.
    A co do operatorów to 100GB za 3 zł na pre-paidzie i 10 takich kart pre-paid na m-c daje mi 1TB danych za 30 zł. Bez umowy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 19955252
    Flopson
    Poziom 3  
    Dobra to ogarnę tego T-Mobile i podeślę i jeszcze jakbyś mógł wytłumaczyć jak dla dzbana jak działałyby te karty to byłoby miło, skąd to kupować i jaki operator ?
  • #10 19955263
    matek451
    Poziom 43  
    To promocja Play i 100GB za darmo na m-c, starter odNowa , w hurcie po 3,5-4 zł za sztukę, ja rejestruję je na Play24 zdalnie a potem sukcesywnie uruchamiam w aplikacji P24 to 100GB za darmo, jak zużyję 100GB aktywuję kolejne na nowym starterze itd. W salonach karta kosztuje 5 zł/szt.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 19956422
    Flopson
    Poziom 3  
    Z tego co widzę można to aktywować do czerwca, co później ?

Dodano po 3 [godziny] 4 [minuty]:

Porobiłem tego trochę, ciągle łączyło z lte 800 czasem 2100, 1800 i 2600, ale sekunda i znowu 800 nie zdążyłem nawet zrobić speed testa na innych bo ciągle przełączało
    Internet od T-Mobile, Router i antena dla słabej lokalizacji Internet od T-Mobile, Router i antena dla słabej lokalizacji Internet od T-Mobile, Router i antena dla słabej lokalizacji Internet od T-Mobile, Router i antena dla słabej lokalizacji
  • #12 19956440
    matek451
    Poziom 43  
    Telefon łaczy się z BTS-em Mońki y sygnał na kościele, słaby sygnał na LTE2100 i zblizony na LTE1800, nieco lepszy na LTE800 , na LTE2600 bardzo słaby. Do tego w sąsiadach też drugi BTS z Monek ale sygnał słabszy.
    Ogólnie jest nieżle, test wykonałeś na zewnątrz?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 19956452
    Flopson
    Poziom 3  
    Tak, test został wykonany na zewnątrz
  • #14 19956458
    matek451
    Poziom 43  
    No to teraz zobacz co proponuje dla twojej lokalizacji T-mobile w internecie domowy bez limitu danych, sa 2 opcje. Pierwsza to router z agregacja 3 pasm LTE i do niego antena zewnętrzna, druga to CPE LTE MF258.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 19956475
    Flopson
    Poziom 3  
    Rozumiem, że pierwsza opcja zdecydowanie lepsza, jeśli tak to mógłbyś podesłać antenę i ten router ?
  • #16 19956493
    matek451
    Poziom 43  
    Nie wiem czy T-mobile zaoferuje ci opcję z routerem, to musisz sprawdzić u operatora. W takich lokalizacjach z reguły oferują domowy z zew. punktami dostępowymi LTE, opłata za niego jest wyższa o 20 zł w abonamencie czyli przez 2 lata 480 zł i na start 59zł za MF258, sprzęt wart z 800 zł, agreguje 4 pasma LTE QAM256, to zintegrowany modem 15 kat. LTE z anteną zew. i do niego router wewnętrzny.
    W ofertach z routerem wybór sprzętu ograniczony do TCL Link HUB z LTE13 KAT. i agregacja 3 pasm LTE, sprzęt mało znany i to ALCATEL. Koszt niewielki, wart z 300 zł. Inny MF286d nie polecany do pracy z antenami zew. Antena to 200-350 zł w zależności od wyboru.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #17 19956508
    Flopson
    Poziom 3  
    Antenę preferowałbym jednak jak najtańszą, jeśli zaoferują mi ten z opłatą o 20zł wyższą to brać to czy lepiej tego TCL i własną antenę ?
  • #18 19956532
    matek451
    Poziom 43  
    Masz zawsze 14 dni na test, MF258 koszt 539 zł , wartość 800 zł. TCL koszt od 9 zł, wart z 300 zł no i do niego jeszcze antena, cena 200 zł to za Dual LTE1800-2600MHz Cybertecha do agregacji LTE2600+2100+1800, 350 zł to z 2 anteny szerokopasmowe pracujace na 800-2600MHz więc i na LTE800.
    Ale wybór zalezy od tego co powie T-mobile dla twojej lokalizacji, tu dyskusji nie ma, jak potwierdzi ofertę tylko z CPE LTE to musisz brać z MF258.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 19977498
    Flopson
    Poziom 3  
    @matek451 wziąłem tego MF258 do 60Mb/s z anteną dzięki wielkie jak sprawdziłem speedtesty to banan na twarzy :D Orange po kablu 2.58 było w tej samej cenie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje internetu domowego bez limitu w słabej lokalizacji, gdzie obecnie korzysta z niskiej prędkości 500 kb/s od Orange. Rozważa ofertę T-Mobile z prędkością do 60 Mb/s, ale obawia się o jakość sygnału z odległych nadajników. Użytkownicy sugerują przeprowadzenie testów sygnału z różnych operatorów, w tym T-Mobile, oraz zakup zewnętrznych anten i routerów. Wskazano na model MF258 jako opcję z agregacją pasm LTE oraz na routery TCL i Huawei. Użytkownik zdecydował się na MF258 z anteną, co przyniosło znaczną poprawę prędkości internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA