logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieustanne awarie splittera Maximum SS-4 - uszkodzenia diody i drucików

Darek.S 01 Kwi 2022 16:35 621 27
REKLAMA
  • #1 19958812
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 961
    Witam. Instalacje zrobiłem parę lat temu na cztery odbiorniki ale używane są trzy. Wczoraj dzwonia, ze żaden nie działa. Przyjechałem i uszkodzony okazał się splitter. Rozebrałem go u klienta i wyraźnie widać było nadpalenia. Pytałem czy czasami nie wybiło bezpieczników ale nie. Burza owszem była ale w styczniu i po tym przecież działało. Wymieniłem na identyczny. Dzisiaj rano dzwonia, że dalej brak sygnału.
    Przyglądam się zatem dokładniej temu splitterowi i jest zwarta prawa dioda oraz upalone druciki w dwóch trafkach sprzęgających.
    Diodę wylutowałem a sprzężenia zrealizowałem na pojemnościach.
    Z tak naprawionym splitterem pojechałem do klienta i założyłem zamiast tego danego wczoraj. Pomierzyłem też czy przypadkiem nie mam fazy na gniazdach antenowych w którymś telewizorze. Ale wszystko było w porządku. Splitter poddałem analizie w domu i stało się z nim dokładnie to samo . Zwarta ta sama dioda i upalony drucik na trafku sprzęgającym ale tym razem tylko jednym.
    Co mogło być przyczyna awarii? Mam kilka teorii i w sumie wszystkie prawdopodobne ale na razie nic tu nie chcę sugerować.
  • REKLAMA
  • #2 19958935
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ocena: 231
    Wszystko fajnie tylko co to za instalacja?
    O splitterze już wiemy dużo a nawet więcej. Co jest źródłem sygnału? Jaka antena?
    Daj nam szansę...
  • #3 19959071
    Darek.S
    Poziom 34  
    Instalacja najprostsza z możliwych. Bierny logarytm Combo i rozgałęźnik Maximum. Co prawda power pass ale tu nie wykorzystywany. Zastosowałem taki gdyż jest do zastosowań zewnętrznych a jest zaraz przy antenie. Z niego cztery żelowane kable do pomieszczeń. W jednym gniazdko w pozostałych nie. Jak widać na zdjęciu drucik o grubości ok. 0,3mm stopił się a do tego potrzebny był prąd i to niemały. Padła także dioda zatem prąd ów musiał płynąc po żyle a nie po masie... Pytanie skąd on się tam wziął? Uszkodzenie skrajnej diody sugeruje do którego odbiornika/punktu należałoby się przyczepić. Jak wspomniałem rozgałęźnik został naprawiony na sprzężeniach pojemnościowych nie indukcyjnych i i nie ma także diody, która się spaliła zatem może się już nie powtórzyć. Znajomy został uprzedzony, że ma jakieś g... ( kuku) w instalacji i żeby uważał. Co mogłem zrobić to zmierzyć czy na gnieździe antenowym telewizora nie ma fazy. I nie było. Owszem była połowa napięcia fazy ale po dużej rezystancji i to akurat jest normalne. Zresztą wtedy powinno wybić bezpieczniki. Poza tym jak wspomniałem przepięcie będące źródłem prądu musiało być na żyle a nie masie...
    Stąd tytuł postu "Dziwna awaria"
  • #4 19959088
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Któryś z TV podłączonych do splittera ma możliwość podania napięcia na gniazdo antenowe?
  • #5 19959102
    Darek.S
    Poziom 34  
    Tego akurat nie sprawdziłem ale nawet jeśli to zawsze jest tam jakieś ograniczenie prądowe a nawet gdyby uległo awarii to ciężko mi wyobrazić sobie by pojawiło sie tam kilka amperów. jeden odbiornik to LG drugi MANTA trzeci Hanspree. O ile wiem żaden nie ma zasilania po antenie do wzmacniacza. Zreszta w telewizorach to rzadkość.
  • #6 19959125
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19959139
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Układ jest prosty,..jak piszesz,... antena pasywna-kabel-rozgałęźnik-3xTV... ?
    Cudów ponoć nie ma...
    Darek.S napisał:
    O ile wiem żaden nie ma zasilania po antenie do wzmacniacza

Jesteś pewien?
  • REKLAMA
  • #8 19959156
    Darek.S
    Poziom 34  
    _cheetah_ napisał:
    Tyle, że awaria nie permanentna, a chwilowa. Może zasilacz i przebicia z fazą na masę odbiornika.

Dokładnie musi to być okresowo. To niedaleko. Jeszcze się tam przejadę i zobaczę do którego odbiornika idzie kabel.
    Co do przebicia na mase cięzko mi sobie wyobrazić by było to od strony masy bo ewidentnie uszkodzenia są po stronie żyły. Tylko skąd tam taki prąd? Kolejną zagadka jest w która stronę płynął? Choć chyba nie ma innej możliwości jak od wyjścia do wejścia. Teoretycznie gdyby w samej antenie wyindukowało sie duże napiecie tak by przebić diodę od zaporowej strony to tak, tylko jakim cudem mogłoby się tam wyindukować? Inna sprawa, że przebiłoby wtedy raczej wszystkie diody.

Dodano po 30 [minuty]:

Kolejną zagadką jest to, że uszkodzeniu uległ tylko splitter a telewizory nie...
  • #9 19959423
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19959464
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    _cheetah_ napisał:
    Jeśli to sprawa impulsowa, to zwykłe zabezpieczenia przedlicznikowe czy bezpiecznik w odbiorniku mogłyby nie zdążyć zadziałać. Choć, powinna zadziałać różnicówka, jeśli jest na zasilaniu felernego odbiornika.

Aż tak... zabezpieczenia przedlicznikowe... znam takiego przypadku.
    Proponuję sprawdzić od początku cały układ,..
  • #11 19959519
    Darek.S
    Poziom 34  
    _cheetah_ napisał:
    Skoro stopiło druty w trafo prąd musiał być bardzo duży

no może nie trafo a trafko - średnica drucika 0,3 mm co zresztą jako tako widać na zdjęciu choćby w porównaniu do sąsiednich kondensatorów SMD. Tak czy owak porównując do bezpieczników to prąd ten był rzędu kilku amperów zatem co najmniej rząd jak nie dwa wielkości większy niż prąd zasilania przedwzmacniaczy antenowych. zatem raczej jego źródłem nie mogła być głowica telewizora nawet przy uszkodzonym układzie zasilania przedwzmacniacza antenowego.
    Sprawa ciekawa i jeszcze tam zaglądnę a mam niedaleko.

Dodano po 8 [minuty]:

Darek.S napisał:
    Kolejną zagadka jest w która stronę płynął?

tak sobie to jeszcze raz analizuję i za pierwszym razem upalone było pierwsze trafko od wejścia i to na prawym wyjściu.
    za drugim już tylko to na skrajnym prawym wyjściu ale z lewej strony czyli znowu od strony wejścia...
  • #12 19959551
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Darek.S napisał:
    Tak czy owak porównując do bezpieczników to prąd ten był rzędu kilku amperów zatem co najmniej rząd jak nie dwa wielkości większy niż prąd zasilania przedwzmacniaczy antenowych. zatem raczej jego źródłem nie mogła być głowica telewizora nawet przy uszkodzonym układzie zasilania przedwzmacniacza antenowego.

Trochę to dziwne. Antena pasywna..? Przedwzmacniacz,...
  • #13 19959557
    Darek.S
    Poziom 34  
    TELMOR_PL napisał:
    Antena pasywna..? Przedwzmacniacz,...

Nic tu nie ma dziwnego. Antena jest pasywna i żadnego przedwzmacniacza nie ma. Ale sam sugerowałeś, że problem może robić zasilanie przedwzmacniaczy z któregoś z telewizorów ( gdyby miały taką funkcję i jakimś cudem byłaby włączona). I miałoby to sens bo antena bez przedwzmacniacza stanowi zwarcie dla DC.
    Tylko o czym pisałem głowica chyba nie jest w stanie dostarczyć na żyle kabla antenowego aż takiego prądu...
  • REKLAMA
  • #14 19959616
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Darek.S napisał:
    Tylko o czym pisałem głowica chyba nie jest w stanie dostarczyć na żyle kabla antenowego aż takiego prądu...

Może głowica nie, ale w kwestii wyładowań, wszystko jest możliwe. Tyle że przy pasywnym układzie jest to mało prawdopodobne.
  • #15 19959792
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2907
    Diody chyba są typu 1N4002 a to są 1A i przynajmniej 100V. Skoro to PowerPass , a zbędny, to diody bym usunął. Może jakoś te napięcia się sumują z poszczególnych TV przez diody ? Może ktoś inaczej włożył wtyk TV do prądu i to zmieniło poziom napięć?(na burzę ludzie wyciągają wtyczki z gniazdek)
  • #16 19959871
    Darek.S
    Poziom 34  
    LeDy napisał:
    to diody bym usunął
    Darek.S napisał:
    rozgałęźnik został naprawiony na sprzężeniach pojemnościowych nie indukcyjnych i i nie ma także diody, która się spaliła

Pracowało to kilka lat bezawaryjnie. Zepsuło się kilka dni temu a po wymianie rozgałęźnika na drugi dzień i w zasadzie w dokładnie taki sam sposób.
    Będąc na miejscu jakoś nie pomyślałem aby od razu sprawdzić do którego punktu prowadzi kabel od spalonej diody. Szczególnie , że jak tam byłem za pierwszym razem drugi rozgałęźnik mogłem podłączyć inaczej. Za drugim razem podłączyłem identycznie i po sekcji tego drugiego będę mógł teraz dokładniej to sprawdzić bo wiem , która dioda uległa uszkodzeniu ( przypadkowo ten felerny kabel musiałem wpiąć w to samo wyjście).
  • #17 19960267
    LeDy
    Poziom 43  
    Odpowiadasz oszczędnie więc zapytam czy pytałeś o wyłączenie z prądu z powodu burzy?
  • #18 19960505
    Darek.S
    Poziom 34  
    LeDy napisał:
    Odpowiadasz oszczędnie

Wręcz przeciwnie. Informacji podałem wystarczająco dużo i nawet parę razy powtórzyłem istotne aspekty. Burza była owszem ale w styczniu a mamy juz kwiecień, więc nie ona była powodem. Poza tym co już kilkakrotnie tu padło splittery uległu uszkodzeniu tej samej natury dwa razy. Za chwilę powinienem tam być po drodze to ustalę punkt/telewizor, który robił a pewnie nadal robi problem
    Chociaż
    Darek.S napisał:
    Jak wspomniałem rozgałęźnik został naprawiony na sprzężeniach pojemnościowych nie indukcyjnych i i nie ma także diody, która się spaliła zatem może się już nie powtórzyć

Krótko mówiąc ten newralgiczny punkt ma teraz separacje galwaniczna do reszty instalacji.
    Raz nurtuje mnie ta sprawa dwa jeśli jest jakieś przepięcie z sieci zasilającej do instalacji antenowej to siłą rzeczy nie jest to bezpieczne!
  • #19 19960795
    LeDy
    Poziom 43  
    W innym temacie ci napisałem ale tu powtórzę.

Cytat:
    Cytat:
    1. Okablowanie.

Może tak u ciebie jest? To do @D.A.R.E.K.S
  • #20 19960841
    Darek.S
    Poziom 34  
    LeDy napisał:
    W innym temacie ci napisałem ale tu powtórzę.

Cytat:
    Cytat:
    1. Okablowanie.

Może tak u ciebie jest? To do @D.A.R.E.K.S

Owszem w tamtym wątku Link przeczytałem ten post ale skoro otworzyłem ten obecny wątek w którym piszę to w życiu nie pomyślałbym, że odnosi się on do tego właśnie wątku. Jeśli już odpowiadać to we właściwym miejscu skoro są ku temu możliwości.
    Co do okablowania to jak ono mogłoby wpłynąć na tą dwukrotną awarię?
    Cytat:
    Instalacja najprostsza z możliwych. Bierny logarytm Combo i rozgałęźnik Maximum. Co prawda power pass ale tu nie wykorzystywany. Zastosowałem taki gdyż jest do zastosowań zewnętrznych a jest zaraz przy antenie. Z niego cztery żelowane kable do pomieszczeń. W jednym gniazdko w pozostałych nie.

Tak jak obiecałem byłem tam dzisiaj i w swoim czasie zdam relację.
  • #21 19960869
    LeDy
    Poziom 43  
    Darek.S napisał:

Co do okablowania to jak ono mogłoby wpłynąć na tą dwukrotną awarię?
    Skruszały przewód, do czegoś dotyka, przy opadach może przez wodę dochodzi napięcie z czegoś ?
  • #22 19960990
    Darek.S
    Poziom 34  
    LeDy napisał:
    Skruszały przewód, do czegoś dotyka, przy opadach może przez wodę dochodzi napięcie z czegoś ?

to ma sens ale:
    Darek.S napisał:
    cztery żelowane kable

Darek.S napisał:
    Instalacje zrobiłem parę lat temu

I zapewniam takie kable wytrzymują bez skruszenia 30 lat.
    Jedynie gdzie energetyka może dotykać do instalacji antenowej to po masie jedynego gniazdka antenowego, które jest obok energetycznego. Ale tego akurat dzisiaj nie rozbierałem. Zresztą prąd ten musiał płynąc po żyle bo do niej dołączone są trafka separujące i diody. A nie ma fizycznej możliwości ( w każdym razie nie wyobrażam sobie) by wewnątrz gniazdka antenowego mógł jakikolwiek kabel przywierać. Telewizor podłączony do owej zwartej diody to Hannspree i nie widzę w nim opcji zasilania przedwzmacniacza. Zresztą sprzężenie w głowicy jest na cewkach i bolec gniazda antenowego ma zwarcie do masy bo to sprawdziłem. Zatem przepięcie raczej nie poszło z jego strony. Zatem z pozostałych wyprowadzeń.
    W tym drugim splitterze padła ta sama dioda na zwarcie ale główne trafko dzielące sygnał na lewe i prawe gniazda wytrzymało i lewe sygnał mają. Brak tylko na prawych. Jedna dioda zwarta ( ta od Hannspree) a druga sprawna.
    Dlaczego? Otóż właśnie dlatego, że Hannspree ma zwarte gniazdo i miał którędy pójść prąd.
    Darek.S napisał:
    Kolejną zagadką jest w która stronę płynął?

Zatem po tych rozważaniach najbardziej prawdopodobna droga prądu to od anteny...
    I rzeczywiście w pierwszym splitterze były nadpalenia od strony wejścia splittera. Na zdjęciu może już mało widoczne bo coś tam u klienta czyściłem w tym miejscu a nie zrobiłem zdjęcia zaraz po jego otwarciu a szkoda.
    _cheetah_ napisał:
    Altenatywnie zostawałaby faza albo jakieś inne wysokie napięcie na kablu od anteny.

też o tym myślałem tylko jakim cudem? I to jeszcze dwa razy pod rząd.
    Choć są rzeczy o których się filozofom i fizjonomom nie śniło.
    Pytałem znajomego czy nie używał w tym czasie jakiejś spawarki itp. owszem używał ale szlifierki samoróbki na silniku od pralki...
    Jak tam byłem dzisiaj wszystko pracuje...
  • REKLAMA
  • #23 19961070
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 19961129
    Darek.S
    Poziom 34  
    _cheetah_ napisał:
    Jak coś nawywijał to ci się przecież nie przyzna.

O to akurat go nie podejrzewam. Po prostu sam nie kojarzy co w tym czasie robił. Pieron wie co było... Może piorun kulisty ale tak dwa razy pod rząd to raczej nie widzę...
    Tak czy owak z z grubsza wiem co i jak ale dokładnie to nie ...
  • #25 19961352
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 19961406
    Darek.S
    Poziom 34  
    ... to może był piorunek albo pioruneczek :spoko: :wink:
  • #27 19961438
    LeDy
    Poziom 43  
    @D.A.R.E.K.S
    Cytat:
    Zresztą prąd ten musiał płynąc po żyle bo do niej dołączone są trafka separujące i diody.
    Te diody są separacją dla napięcia stałego a nie zmiennego.
  • #28 19962156
    Darek.S
    Poziom 34  
    Jak zwykle czepiasz się. W pierwszym poście napisałem
    Darek.S napisał:
    oraz upalone druciki w dwóch trafkach sprzęgających

to co cytujesz to było w pewnym sensie przejęzyczenie (o ile takie wyrażenie ma sens w przypadku tekstu).
    Chociaż z drugiej strony trafka separują właśnie składową stałą a sprzęgaja zmienną. A diody mają ją ( składową stałą) nie separować a wprost przeciwnie puszczać w jednym kierunku od wyjść do wejścia! Zatem obydwa określenia O.K., z tym, że sprzęgające trafniejsze.. Znam zasadę działania i budowę splittera Power Pass a Ty pisząc to najwyraźniej nie!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rozgałęźnikiem Maximum SS-4, który uległ uszkodzeniu, co objawiało się zwarciem diody oraz stopieniem drucików w transformatorach. Instalacja składa się z pasywnej anteny i rozgałęźnika, a po wymianie rozgałęźnika problem się powtórzył. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną uszkodzeń mogą być wyładowania atmosferyczne, chwilowe napięcia w kablu antenowym lub uszkodzenia w telewizorach podłączonych do systemu. Wskazano na możliwość, że jeden z telewizorów mógł podać napięcie na gniazdo antenowe, co mogło prowadzić do uszkodzenia diod. Użytkownik planuje dalsze badania, aby zidentyfikować źródło problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA