logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór licznika dwukierunkowego do fotowoltaiki - SDM630 vs MEW01 vs VCX DTS1964-4P

error105 09 Kwi 2022 11:56 1287 10
REKLAMA
  • #1 19970952
    error105
    Poziom 14  
    Ocena: 145
    Hej, czekam już na wymianę licznika przed odpaleniem mojej fotowoltaiki i jako że ze swoim falownikiem łączę się przez RS485 i zbieram dane lokalnie w mojej bazie danych, chciałbym też kontrolować swoją sieć.
    Doradzicie jaki wybrać licznik (pewnie dwukierunkowy najlepiej - ale z drugiej strony jak mam informację z falownika ile produkuję to mogę chyba prosto wyliczyć mając jednokierunkowy ile dałem a ile zabrałem) montowany na szynę DIN ?
    Na razie z droższych:
    SDM630 - wydaje się mi najbardziej optymalny
    MEW01 - ma zaporową cenę i sondy na kabelku więc trochę mi się to nie podoba, do tego jest paskudnie zielony.
    Z tych tańszych:
    VCX DTS1964-4P - wiele osób poleca że za 250zł ma bardzo dokładne pomiary i pokrywa się z licznikami PGE.

Macie może jakieś inne propozycje ? Z racji że chcę zbierać dane to musi obowiązkowo mieć albo RS485 albo umożliwiać wysyłanie danych przez MQTT (nie chcę żadnego clouda czy super aplikacji producenta).
    Edytowałem.[T.M.]
  • REKLAMA
  • #2 19970997
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2546
    To szukasz licznika czy miernika? Nie chcesz clouda, czyli nie chcesz dostępu do chmury, w której przechowasz dane?
  • REKLAMA
  • #3 19971027
    error105
    Poziom 14  
    LEDówki napisał:
    To szukasz licznika czy miernika? Nie chcesz clouda, czyli nie chcesz dostępu do chmury, w której przechowasz dane?

Licznika z miernikiem, bo i zliczają zużytą energię i mierzą pobór prądu i napięcie na poszczególnych fazach.
    Nie potrzebuję dostępu do chmury dostawcy licznika, chcę mieć ewentualnie możliwość jej wyłączenia całkowicie a dane zbierać lokalnie przez mqtt albo najlepiej RS485.
  • REKLAMA
  • #4 19973450
    Arek1984
    Poziom 16  
    Ocena: 110
    Może Chint DTSU666 ?
  • #6 19974197
    PV_Albert
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    error105 napisał:
    (pewnie dwukierunkowy najlepiej - ale z drugiej strony jak mam informację z falownika ile produkuję to mogę chyba prosto wyliczyć mając jednokierunkowy ile dałem a ile zabrałem)

Koniecznie trzeba znać kierunek przepływu. Dane tylko z falownika nie wystarczą.
    Dwa scenariusze:
    1. Falownik wytwarza 3KW. Pobór w domu 2KW. Czyli -1KW do sieci
    2. Falownik wytwarza 3KW. Pobór w domu 4KW. Czyli +1KW z sieci.

Ważne jest żeby licznik 'natychmiast' odpowiadał na zapytanie (np. modbus) o aktualnej mocy i kierunku.
    Licznik którego używam 'myśli' nad tym kilka sekund. Niby nic, ale to istotne gdy chcemy optymalnie sterować autokonsumpcją.
    U mnie skryptem odpytuje falownik i czekam na odpowiedź kilka sekund, następnie licznik też odpowiada z opóźnieniem i robi się z tego rozjazd. Podczas pracy np. kuchenki indukcyjnej (załączanie mocy raz na kilka sekund, przez kila sekund) trudno jest trafić z dynamicznym załączaniem np. grzałki.
    Druga sprawa: część urządzeń wyglądających jak licznik nie radzi sobie z pomiarami obciążenia innymi niż sinus, ale to chyba już coraz trudniej o takie wynalazki. Niemniej trzeba się upewnić.
  • #7 19974251
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    error105 napisał:
    czekam już na wymianę licznika przed odpaleniem mojej fotowoltaiki

Będziesz miał taki - jaki Ci zainstalują.
    U mnie zainstalowali Gama 350, który potrafi dużo "powiedzieć".

Pozdrawiam.

Na podstawie danych z falownika i licznika, policzysz wszystko.
  • #8 19975633
    error105
    Poziom 14  
    PV_Albert napisał:
    Licznik którego używam 'myśli' nad tym kilka sekund.

Jaki licznik posiadasz ?

anchilos napisał:
    Będziesz miał taki - jaki Ci zainstalują.

Przeczytaj całość, chcę zainstalować swój z Modbusem za licznikiem głównym.
    Obecnie mam GAMMA300 i chyba taki zostanie tylko go przekonfigurują ?
  • #9 19977941
    PV_Albert
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    error105 napisał:
    Jaki licznik posiadasz ?

Pozyton sLAB z portem RS485.
    Zdaje się, że nie do kupienia obecnie. Mało popularny.
    Na podstawie dobrej dokumentacji udało mi się zrobić obsługę jego protokołu.
    Jest OK, tylko to opóźnienie w odczycie jest nieco irytujące.
  • #10 20290585
    techmar2022
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    POZYTON od jakiegoś czasu posiada nowy licznik na szynę, który ma RS485 i Modbus'a, więc można skorzystać albo z jakiejś gotowej apki, albo zrobić coś swojego. To licznik sQAB https://pozyton.com.pl/produkty/sqab/.
  • REKLAMA
  • #11 20290660
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1301
    SDM72D-M - sporo tańszy niż SDM630.

Pozdr

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór licznika dwukierunkowego do systemu fotowoltaicznego, z naciskiem na modele SDM630, MEW01 oraz VCX DTS1964-4P. Użytkownik poszukuje licznika, który umożliwi lokalne zbieranie danych przez RS485 lub MQTT, unikając chmury. Zwrócono uwagę na znaczenie pomiaru kierunku przepływu energii oraz na opóźnienia w odczycie danych, które mogą wpływać na optymalizację autokonsumpcji. Inne propozycje to Chint DTSU666 oraz Pozyton sLAB i sQAB, które również oferują porty RS485. Użytkownicy podkreślają, że wybór licznika powinien być dostosowany do specyficznych potrzeb systemu oraz wymagań dotyczących pomiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA