logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saunier Duval Thelia Condens 25-A: Brak przepływu na rotametrach w ogrzewaniu podłogowym

kondi50 09 Kwi 2022 16:05 2052 13
REKLAMA
  • #1 19971300
    kondi50
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam,
    posiadam nową instalacje ogrzewania podłogowego. Problem jaki w niej występuje dotyczy tego, ze rotametry pomimo całkowitego otwarcia nie pokazują przepływu (wszystkie pokazują wartość 0).

Schemat mojej instalacji:
    Piec - Saunier Duval Thelia Condens 25-A
    Instalacja: Żadnych dodatkowych podmieszaczy. Jedynie pompa w piecu. Rura zasilająca PEX-26, rury obwodowe PEX-16.
    Odległości rur co 10-15cm (dom 116m2) instalacja niestety dalej nie opisana przez wykonawce, wiec nie mogę podać więc szczegółów dotyczących długości pętli.

Dwie rozdzielnie:
    Piętro ( 8 obwodów) - 8 obwodów (po 2-3 obwody na pokój), długości pętli nie powinna być dłuższe niż 100m. (piętro 58m2)
    Parter ( 6 obwodów) - 3 obwody w salon+kuchnia, 1 obwód łazienka, 1 garaż. W garażu rurki co 20-25cm.

Moje spostrzeżenia:
    Poczytałem forum i wykonałem kilka czynności przed napisaniem posta:
    Zakręciłem rozdzielnie na parterze, po czym rotametry w rozdzielni na piętrze delikatnie się obniżyły, na wartości od 0 do 0,5. Następnie podczas zakręcania kolejnych obwodów na piętrze (zakręcam zawory na powrocie) z każdym dodatkowo zakręconym obwodem powiększały się wartości przepływów na otwartych maksymalnie rotametrach. Dopiero jednak kiedy pozostały dwa otwarte obwody w całej instalacji, rotametry wskazały maksymalny przepływ 5 l/min i mogłem nimi sterować. Po otwarciu wszystkich obwodów i dolnej rozdzielni przepływy wracają do wartości 0.
    Instalacja odpowietrzona 3-4 krotnie przez wykonawce, wiec to możemy wykluczyć. Ostatni raz odpowietrzona jeszcze raz pompą.

Widzę, że wykonawca nie ma pojęcia gdzie jest problem, wiec proszę o pomoc i zidentyfikowanie problemu.

Poniżej zdjęcia instalacji i rozdzielni.
    Załączniki:
    • Saunier Duval Thelia Condens 25-A: Brak przepływu na rotametrach w ogrzewaniu podłogowym IMG_20220405_173846.jpg (340.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Saunier Duval Thelia Condens 25-A: Brak przepływu na rotametrach w ogrzewaniu podłogowym IMG_20220409_135042.jpg (267.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Saunier Duval Thelia Condens 25-A: Brak przepływu na rotametrach w ogrzewaniu podłogowym IMG_20220409_135035.jpg (234.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Saunier Duval Thelia Condens 25-A: Brak przepływu na rotametrach w ogrzewaniu podłogowym IMG_20220409_135028.jpg (179.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Saunier Duval Thelia Condens 25-A: Brak przepływu na rotametrach w ogrzewaniu podłogowym IMG_20220405_174213.jpg (217.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Saunier Duval Thelia Condens 25-A: Brak przepływu na rotametrach w ogrzewaniu podłogowym IMG_20220409_132418.jpg (211.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19972059
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Sprawdź czy filtr na powrocie CO przed kotłem nie jest zapchany.
    Pierwszy po lewej.
  • #4 19972269
    kondi50
    Poziom 12  
    ewoo napisał:
    Sprawdź czy filtr na powrocie CO przed kotłem nie jest zapchany.
    Pierwszy po lewej.

Odkręce i sprawdze.

Nargo napisał:
    1) W programowaniu pieca może być nastawiona niska wydajność pompy

Fabryczny nastaw 3.
    Wychodzi na to, że pompa jest nastawiona fabrycznie na maksymalne obroty i tego nikt pewnie nie zamieniał. Choć sprawdzę to jeszcze.

Nargo napisał:
    2) Mała średnica przyłączy do rozdzielacza

To jest na ten moment jak dla mnie najbardziej prawdopodobny powód. Pex-26 to przekrój tylko 20mm.
    Dodatkowo pewnie zastosowany jest jeszcze trójnik, który w technologi rur PEX zaniża przekrój.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakie powinny być prawidłowe przekroje rur do rozdzielni?
    Rozdzielnie z tego co widzę 1 cal (25mm przekroju wewnętrznego).
    Instalacja najprawdopodobniej wygląda tak, że z pieca idzie jedna rura zasilająca, która dzieli się trójnikiem na 2 rozdzielnie.
    Rura od pieca do trójnika około 2m.
    Następnie 1 rozdzielnia około 1m rury, 2 rozdzielnia poniżej 10m rury.
    Załączniki:
    • Saunier Duval Thelia Condens 25-A: Brak przepływu na rotametrach w ogrzewaniu podłogowym pompa 2.JPG (53.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 19972298
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2111
    Na zdjęciach widać, że chyba jest jakiś minimalny przepływ poniżej 1l/min.
    Pytanie czy obwody są dobrze "przelane" i odpowietrzone?
    Na 14 obwodach na rurze 25 przepływy powinny być większe,ok 1,5l/min, a to powinno wystarczyć. Wstawianie trójnika pomiędzy rozdzielaczami to zwyczajne dziadostwo.
  • REKLAMA
  • #6 19972403
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 712
    Wg schematów dostarczanych przez producenta ten kocioł nie powinien pracować bezpośrednio z podłogówką, tylko przez sprzęgło i dodatkową pompkę obiegową.
    Schematy producenta
  • #7 19972457
    kondi50
    Poziom 12  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Na zdjęciach widać, że chyba jest jakiś minimalny przepływ poniżej 1l/min.

Rotametry są odkręcone do końca. Jakiś minimalny przepływ jest, ponieważ belka powrotna nie jest kompletnie zimna, ale na tyle mały, że rotametry go nie pokazują. (można przyjąć, że jest 0 bo jak zakręcę powrót danego obwodu to rotametr na nim się nie porusza, ewentualnie może jakąś niewielką cześć mililitra, wiec można przyjąć to jego pozycja bazowa)
    Dodatkowo są duże różnice pomiędzy temperaturą podłogi w różnych pomieszczeniach. Wiec jak to teraz wyregulować, skoro regulacja nie działa bo obieg jest na tyle słaby, że nie widać żadnych przepływów.

Pytanie czy obwody są dobrze "przelane" i odpowietrzone?

Tak, za pierwszym razem przy użyciu pompy. Później kilka razy przy użyciu odwietrzników na belce, a że za wiele się nie zmieniało to kolejny raz została użyta pompa.

Na 14 obwodach na rurze 25 przepływy powinny być większe,ok 1,5l/min

Sprawdzałem, że rura Pex-26 to średnica wewentrzna 20mm. To powinno na każdej pętli dać 1,5 l/min ?

Wstawianie trójnika pomiędzy rozdzielaczami to zwyczajne dziadostwo.

Dodatkowo przeglądając różne tematy na forum dowiedziałem się, że przez ten trójnik przekrój może być jeszcze mniejszy.

Jak teraz wyjść z tej sytuacji?

bambus94 napisał:
    Wg schematów dostarczanych przez producenta ten kocioł nie powinien pracować bezpośrednio z podłogówką, tylko przez sprzęgło i dodatkową pompkę obiegową.
    Schematy producenta

Mógłbyś powiedzieć który schemat dotyczy mojej sytuacji. Sam nie za bardzo potrafię go odszukać z powodu braku wiedzy technicznej.
  • #8 19972472
    Nargo
    Poziom 23  
    Ocena: 206
    Saunier Duval Thelia Condens 25-A: Brak przepływu na rotametrach w ogrzewaniu podłogowym
    [/img]

Średnica przy twoim metrażu powinna być ok.

Ale poczytaj instrukcję na stronie 25
    rozdział 8.3 Ustawianie przewodu obejściowego.

Może coś pomoże.

I tak jak koledzy wcześnie pisali przelać porządnie każdą jedną pętle.
  • #9 19972498
    kondi50
    Poziom 12  
    Nargo napisał:

A w jaki sposób to obliczyłeś?
    Dodatkowo w instalacji na rurach zasilający użyty został najprawdopodobniej trójnik do podziału na dwie rozdzielnie, który pewnie obniża średnice o 3-4mm. (tak znalazłem w opisach złączek)

Nargo napisał:
    Ale poczytaj instrukcję na stronie 25
    rozdział 8.3 Ustawianie przewodu obejściowego.

Znalazłem to, dziś to zrobię i dam znać czy cokolwiek się zmieniło.
  • #10 19972977
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 712
    kondi50 napisał:

Mógłbyś powiedzieć który schemat dotyczy mojej sytuacji. Sam nie za bardzo potrafię go odszukać z powodu braku wiedzy technicznej.

Powinno być jak na schemacie B, a jak nie masz sprzęgła to jest jak na schemacie A tyle że z podłogówką.

• #11 19973461
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2111
    bambus94 napisał:
    Schematy producenta

Czyli wyjściem z sytuacji może być zainstalowanie sprzęgłą i mocniejszej pompy 25/40-80 na wyjściu na instalację.
    Pompka 25/40-70 EPCO Leszno daje radę przepływy maksymalne 1,5l/min na jeden rozdzielacz 12 obwodowy, ale z osobnymi rurami pex 25. Miałem podobnym przypadek przy montażu pompy ciepłą.

Dodano po 20 [minuty]:

Nargo napisał:
    [/img]

Zdecydowanie za małe, bo Δt w ukłądzie ogrzewania podłogowego z kotłem gazowym jest znacznie mniejsza niż15K. Oczywiście moc grzewcza bedzie też niższa, ale jak widać w rzeczywistości jest słąbiutko.
  • REKLAMA
  • #12 19974401
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1898
    kondi50 napisał:

Nargo napisał:
    1) W programowaniu pieca może być nastawiona niska wydajność pompy

Fabryczny nastaw 3.
    Wychodzi na to, że pompa jest nastawiona fabrycznie na maksymalne obroty i tego nikt pewnie nie zamieniał. Choć sprawdzę to jeszcze.

To nie jest nastawa wydajności pompy obiegowej. Wydajność (obroty) pompy ustawiasz pod kodem d.14 i jest tam pięć progów (0-automatyczna wydajność, 5-stała, maksymalna wydajność).
    Ważne jest też prawidłowe ustawienie zaworu na obwodzie obejściowym bo być może teraz za dużo wody krąży w samym bypasie zamiast być tłoczone w podłogówkę.
  • #13 19985214
    kondi50
    Poziom 12  
    Opcja d.14 nie jest dostępna w kotle. Po prostu nie ma takiego parametru.
    Czytałem, że kocioł na rynek polski ma pompę stało wydajnościową, a regulacja jest poprzez otwieranie/zamykanie przewodu obejściowego. Opcję to sprawdziłem, być może jest delikatna poprawa, ale przepływy i tak są minimalne, wiec za dużo to nie pomogło.
  • #14 19985983
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Sprawdziłeś filtr?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nową instalacją ogrzewania podłogowego, w której rotametry nie pokazują przepływu, mimo że są całkowicie otwarte. Instalacja oparta jest na piecu Saunier Duval Thelia Condens 25-A, z rurami PEX-26 i PEX-16. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną problemu może być niska wydajność pompy, mała średnica przyłączy do rozdzielacza, zapchany filtr na powrocie CO, a także zastosowanie trójnika, który może obniżać przekrój rur. Wskazówki od innych użytkowników obejmują sprawdzenie ustawień pompy, odpowietrzenie obwodów oraz ewentualne zainstalowanie sprzęgła i mocniejszej pompy. Użytkownik zauważa, że różnice temperatur w pomieszczeniach oraz minimalny przepływ mogą wskazywać na problemy z regulacją obiegu.
REKLAMA