logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Złamane wejście SATA w dysku WD Blue 1TB - błąd CRC po podłączeniu zewnętrznym

BloodyKing 14 Kwi 2022 16:31 621 15
  • #1 19978466
    BloodyKing
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Dzień dobry,
    Na wstępie zaznaczę, że kompletnie nie znam się na tematach informatycznych, więc proszę o wyrozumiałość i łopatologiczne wyjaśnienia :)
    Mam stary dysk WD Blue 1 TB (model WD10EZEX), z którego chciałem zgrać ważne dane na nowy komputer. Wejście sata niestety złamało się parę lat temu, dysk działał, ale kiedy odpiąłem kabel sata jeden pin został w kablu. Poszedłem do serwisu, gdzie zajmują się odzyskiwaniem danych z dysków, ale powiedzieli mi, że samego wejścia nie wymienią, a usługa odzyskiwania danych to koszt od 600 zł wzwyż. Spytałem się, czy nie można przełożyć części z elektroniką i wejściami z innego dysku, powiedzieli, że jeśli model się zgadza to można, ale oni takich rzeczy nie robią. Kupiłem na olx identyczny dysk z bad sektory i przełożyłem elektronikę. Po podłączeniu przez przejściówkę dysku wewnętrznego na zewnętrzny dysk pokazuje się w zarządzaniu dyskami, ale pokazuje się błąd crc. Kiedy podłączam dysk do płyty głównej dysk nigdzie się nie wyświetla, nawet w biosie.
    Zależy mi na tych danych, ale nie na wydatek 600+ zł. Czy jest coś, co mogę zrobić? Próbowałem użyć programu DMDE (bezskutku, dysku nie można otworzyć), pobrałem od nowa sterowniki sata, zrestartowałem komputer parokrotnie. W konsoli diskpart również brak się nie pokazuje.
    Proszę o niekomentowanie wymiany elektroniki dysku w domu, wiem, że dysków się nie serwisuje w takich warunkach, ale wolałem wydać 20 zł i zaryzykować niż całkiem sobie odpuścić.
    Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Daję pełną specyfikację, nie wiem, czy to potrzebne.
    Płyta główna: ASROCK B365 Pro 4
    System: Windows 10 64x
    Procesor: i5-9400 2,9 GHz, 16 GB RAM
    Karta graficzna: Radeon RX 570, VRAM 8GB

Złamane wejście SATA w dysku WD Blue 1TB - błąd CRC po podłączeniu zewnętrznym
  • Pomocny post
    #2 19978472
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15523
    To wprowadzili Cie w błąd - samo przełożenie elektroniki nie wystarczy.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 19978522
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2342
    BloodyKing napisał:
    zajmują się odzyskiwaniem danych z dysków
    BloodyKing napisał:
    ale oni takich rzeczy nie robią.
    - bo pewnie sami nic nie potrafią i wszystko noszą do podwykonawcy.
    Przelutowałeś ROM? Na pewno Ci nie powiedzieli, że trzeba to zrobić. ROM zawiera unikatowe dla każdego dysku parametry wzmocnienia sygnału. Jak użyjesz innych, sygnał nie może być poprawnie zinterpretowany. System prawdopodobnie nie widzi Ci dysku, a jedynie przejściówkę USB-SATA. Podłącz ten dysk bezpośrednio po SATA i zobacz, jak jest widziany przez MHDD - najprawdopodobniej z zerową pojemnością i dziwnym modelem. Przy przelutowaniu ROMu uważaj, by nie przegrzać układu i nie pourywać nóg. W WD ROM ma oznaczenie na PCB U12.
    Poza tym żeby zgrać dane z w zasadzie sprawnego dysku z uszkodzonym złączem nie trzeba wymieniać złącza - wystarczy wlutować się kablem. W każdym sensownym serwisie by Ci to zrobili za kilkadziesiąt złotych, nawet niechby i za stówkę. Ale jak ktoś nie ma pojęcia, a jedynie wyobrażenie, że jak odzyskiwanie danych, to trzeba kosić, to zamiast rozwiązać problem wprowadza w błąd.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #4 19978650
    BloodyKing
    Poziom 6  
    kaleron napisał:
    BloodyKing napisał:
    zajmują się odzyskiwaniem danych z dysków
    BloodyKing napisał:
    ale oni takich rzeczy nie robią.
    - bo pewnie sami nic nie potrafią i wszystko noszą do podwykonawcy.
    Przelutowałeś ROM? Na pewno Ci nie powiedzieli, że trzeba to zrobić. ROM zawiera unikatowe dla każdego dysku parametry wzmocnienia sygnału. Jak użyjesz innych, sygnał nie może być poprawnie zinterpretowany. System prawdopodobnie nie widzi Ci dysku, a jedynie przejściówkę USB-SATA. Podłącz ten dysk bezpośrednio po SATA i zobacz, jak jest widziany przez MHDD - najprawdopodobniej z zerową pojemnością i dziwnym modelem. Przy przelutowaniu ROMu uważaj, by nie przegrzać układu i nie pourywać nóg. W WD ROM ma oznaczenie na PCB U12.
    Poza tym żeby zgrać dane z w zasadzie sprawnego dysku z uszkodzonym złączem nie trzeba wymieniać złącza - wystarczy wlutować się kablem. W każdym sensownym serwisie by Ci to zrobili za kilkadziesiąt złotych, nawet niechby i za stówkę. Ale jak ktoś nie ma pojęcia, a jedynie wyobrażenie, że jak odzyskiwanie danych, to trzeba kosić, to zamiast rozwiązać problem wprowadza w błąd.

Domyślam się, że to przylutowywanie ROMu to jakaś delikatna robota, więc chyba lepiej poszukam jakiegoś innego serwisu. Nie przyszło mi szczerze nawet do głowy, że takie wejście może ktoś uratować, szczególnie że tamci "serwisanci" powiedzieli, że się nie da. Dzięki za rozjaśnienie sytuacji.
    Czy ktoś z forumowiczy poradziłby się, gdzie w Krakowie mogę znaleźć serwis, który to zrobi? Albo może ktoś sam by się podjął (może być wysyłkowo)?
  • Pomocny post
    #5 19978661
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10453
    Przylutowanie kabla sata to nie jest nic trudnego, powinni Ci to zrobic w kazdym serwisie w ktorym maja lutownice.
  • Pomocny post
    #6 19978740
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1074
    BloodyKing napisał:
    przylutowywanie ROMu

BloodyKing napisał:
    mogę znaleźć serwis, który to zrobi?

W serwisie GSM powinni to zrobić bezproblemowo.
  • Pomocny post
    #7 19980441
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6864
    To jest płytka pcb _elektroniki dysku Western Digital WD Blue 1 TB (WD10EZEX)
    Złamane wejście SATA w dysku WD Blue 1TB - błąd CRC po podłączeniu zewnętrznym
    masz tam
    Cytat:
    Main controller LSI TT6761;
    Samsung K4T51163QQ-BCE7 64MB Memory Chip;
    BIOS chip Winbond 25020BWV1G U12;
    The WDHC8TD controller controls the spindle rotation speed.

p.s
    w chwili wolnej obejrzyj np. Link_ WD repair PCB board swap WD10EZEX WD10PURX
    * w nawiązaniu do
    Cytat:
    kompletnie nie znam się na tematach informatycznych, więc proszę o wyrozumiałość i łopatologiczne wyjaśnienia
  • #8 19981116
    BloodyKing
    Poziom 6  
    Cytat:
    w chwili wolnej obejrzyj np. Link_ WD repair PCB board swap WD10EZEX WD10PURX
    * w nawiązaniu do
    Cytat:
    kompletnie nie znam się na tematach informatycznych, więc proszę o wyrozumiałość i łopatologiczne wyjaśnienia

Dzięki za podesłanie filmiku, trochę mi to rozjaśniło. Byłem w paru serwisach GSM i komputerowym, niestety nigdzie nie znalazłem nikogo skłonnego do tej naprawy. Jeden chłopak prawie się zgodził, ale stchórzył... Spróbuje jeszcze poszukać, w najgorszym wypadku spróbuję sam.
  • Pomocny post
    #10 19981304
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ale po co przelutowywac rom do drugiej elektroniki skoro autor ma sprawna elektronike ze swojego dysku, a jedynie uszkodzone zlacze, wystarczy dolutowac bezposrednio przewod sata.
  • #11 19981343
    BloodyKing
    Poziom 6  
    Kolobos napisał:
    Ale po co przelutowywac rom do drugiej elektroniki skoro autor ma sprawna elektronike ze swojego dysku, a jedynie uszkodzone zlacze, wystarczy dolutowac bezposrednio przewod sata.

Nikt mi wcześniej nie powiedział, że tak można. Tak czy siak, sam tego raczej nie zrobię, więc szukam teraz usługodawcy.
  • #12 19981349
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Predzej dolutuja Ci kabel sata niz wymienia rom, a na pewno taniej i nic nie zepsuja przy okazji ;-)
  • #13 19981363
    BloodyKing
    Poziom 6  
    Kolobos napisał:
    Predzej dolutuja Ci kabel sata niz wymienia rom, a na pewno taniej i nic nie zepsuja przy okazji ;-)

Dziady z serwisu dysków powiedzieli, że się nie da :D takich specjalistów mamy cudownych
  • Pomocny post
    #14 19981376
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Bzdury Ci mowili, zapewne chcieli zarobic na "fachowej" naprawie, odpowiednio wiecej. W koncu przylutowanie 5 kabelkow nie kosztuje wiecej niz 50zl.

Sa nawet filmy na YT https://www.youtube.com/watch?v=vSwF_n65uh0 chociaz tutaj okropnie to przylutowal ale i tak dziala ;-)

Idz do jakiegos serwisu komputerowego i powinni Ci to od reki zrobic.
  • #16 19982239
    BloodyKing
    Poziom 6  
    Dobra, wychodzi na to, że serwisy są za leniwe, ale przynajmniej forumowicze pomocni :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odzyskaniem danych z uszkodzonego dysku WD Blue 1TB (model WD10EZEX), którego złącze SATA zostało złamane. Po próbie wymiany elektroniki z innego dysku, pojawił się błąd CRC. Forumowicze sugerują, że przelutowanie ROMu nie jest konieczne, a wystarczy dolutować kabel SATA bezpośrednio do płyty PCB dysku. Wskazują również, że wiele serwisów komputerowych powinno być w stanie wykonać tę naprawę za niewielką opłatą. Użytkownik poszukuje serwisu w Krakowie, który podejmie się tej naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA