Witam ,mam problem a mianowicie starostwo przy wydawaniu pozwolenia na budowę nakazało mi wykonać uzgodnienia branżowe z Tauronem ,wystosowaliśmy pismo na początku Tauron do czepiał się że mamy za blisko projektowany dom od osi linii ,mój elektryk wystosował do nich pismo z wyjaśnieniem jak i obliczeniami że jest w poprawnych odstępach i wszystko ok ,a więc doczepili się do podwórka i ewentualnego ogrodu i mam wykonać Obostrzenia 2.° wraz Z wymianą konstrukcji orientowałam się są to dość duże koszty bo mam to wykonać na dwóch słupach i zapewnić agregaty mam wykonać to na swój koszt . Zaczęłam już odwoływać się ale oni podtrzymuje ze mam wykonać prace na swój koszt bo to ja zmieniłam zagospodarowanie działki i z racji tego ze chce się tam budować linie na obecna chwile są bez izolatorów i mam to wykonać ponieważ linie nie są bezpieczne dla często przebywających ludzi …. Odpisałam im dość obszernie wraz z podawanymi przepisami prawnymi z kodeksu cywilnego, budowlanego , energetycznego ze to oni są właścicielami lini i ze maja zapewnić należyty i bezpieczny przepływ prądu ale podtrzymuja to iż mam to wykonać sama a z racji iż na obecna chwile działka nie jest zabudowana jest w poprawnym stanie działającej lini nie wymaga obostrzeń …. Czy mam możliwość walczenia z nimi ??? Pisałam aby podali mi podstawę prawna na jakiej mam wykonać na swój koszt ta kolizje ale nie podają ….
Gdzie się odwoływać co robić???
Dodam ze linie z lat 70 wiec już zasiedzenie pewno
Gdzie się odwoływać co robić???
Dodam ze linie z lat 70 wiec już zasiedzenie pewno