logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przebudowa lini WN 110 KV -Wymiana izolatorów na czyj koszt ?

marcink79 13 Cze 2017 10:18 12306 84
Najlepsze odpowiedzi

Kto powinien ponieść koszt wymiany izolatorów na słupie linii 110 kV przy uzgadnianiu budowy domu w pobliżu tej linii?

Z wątku wynika, że koszt dostosowania zwykle ponosi inwestor: albo przesuwa dom poza pas techniczny, albo finansuje wymagane przez Tauron obostrzenie izolacji, bo budujesz w pobliżu istniejącej linii, a nie odwrotnie [#16527219][#16541657] Użytkownicy podkreślali też, że odległość 15 m pochodzi z rozporządzenia BHP dla bezpiecznej pracy przy linii, a nie jest automatycznym zakazem budowy, natomiast normy są dobrowolne, choć Tauron może się na nie powoływać [#16527219][#16527543][#16542180] Jeśli obiekt jest traktowany jako skrzyżowanie lub zbliżenie, Tauron może wymagać II poziomu obostrzenia, czyli zwiększenia pewności mechanicznej łańcuchów izolatorów lub poprzeczników, często dla całej sekcji [#16566443][#16527543] Jednocześnie forumowicze zwracali uwagę, że bez pisemnego uzgodnienia i wskazania podstawy prawnej ustne zapewnienia nie mają większej mocy [#16539932] Jeśli uważasz, że zostałeś wprowadzony w błąd, sensowniejsza jest negocjacja z osobami od uzgodnień albo droga sądowa z prawnikiem niż spór „na gębę” [#16539932][#16560925]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 16527153
    marcink79
    Poziom 14  
    Ocena: 64
    Witam serdecznie mam pytanie do znawców , dostałem odstępstwo od taurona na budowę domu od skrajnej lini 7m,26 cm
    (chcieli abym odsunął sie 15 m bo taki mają przepis wedlug mnie nie aktualny są nowe wytyczne z unii eruopejskiej ) ale mam obostrzenie że muszę na swój koszt wymienić izolatory na ich słupie ! Dodam że porobiłem wszystkie pomiary elektromagnetyczne , tzw pomiar zwisów i skrzyżowań , oraz jak przewody będą zachowywać się przy 80 stopniach , straciłem na to już 6 tyś zł , a teraz okazuję sie że mam te izolatory wymienić , to jest według mnie chore bo wszystkie normy mam zachowane według standardów unii europejskiej bo na tym teraz wszyscy bazują a tauron dalej dobiera sobie jakieś stare przepisy na których on bazuje , ale według firmy która sporządziła mi wszystkie opisy te przepisy z taurona sa nie aktualne do tych wytycznych z unii . Według mnie to tauron jako właściciel jeżeli ma taką potrzebę niech te izolatory sobie wymienia na swój koszt a nie obarcza tym mnie. Dodam że od stycznia próbuję dostać uzgdonienie , dopiero jak im powiedziałem nie grzecznie że mają wy.....lać z tym słupem to troszkę zmiękli ale teraz znowu robią mi schody .
    Załączniki:
    • Przebudowa lini WN 110 KV -Wymiana izolatorów na czyj koszt ? 20170630_110138.jpg (1.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 16527188
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4288
    Pchasz się z domem w pobliże linii 110kV? :cry: Normy normami ale ja bym nie ryzykował.
    Nie jestem fachowcem (może zabiorą głos) ale w jaki sposób wymiana izolatorów ma poprawić twoje bezpieczeństwo?
    Powinni uzasadnić konieczność wymiany.
  • #3 16527219
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1283
    marcinkuna napisał:
    Dodam że od stycznia próbuję dostać uzgdonienie , dopiero jak im powiedziałem nie grzecznie że mają wy.....lać z tym słupem to troszkę zmiękli ale teraz znowu robią mi schody .

I ty się dziwisz, że robią ci pod górkę? Ja się wcale nie dziwię.

Po pierwsze, to nie oni budują linię w okolicy Twojego domu a Ty w okolicy ich linii.
    Po drugie, to Ty masz się nawiązać do ich standardów a nie Oni do Twoich.

Co do Twojego stwierdzenia, że ktoś ma "nieaktualne prawo" bo "Unia mówi coś innego" to jest to oczywista nieprawda.
    Do dnia dzisiejszego obowiązuje to rozporządzenie i nie zostało wycofane, ani zastąpione, żadnymi "wytycznymi Unijnymi":
    Dz.U. 2003 nr 47 poz. 401
    Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 6 lutego 2003 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania robót budowlanych
    W którym to jak byk stoi, że w odległości do 15 metrów od skrajnych przewodów linii napowietrznej nie wolno sytuować stanowisk pracy.

Dostałeś pozwolenie na pracę w pobliżu tej linii na podstawie punktu 3 paragrafu 55 w/w rozporządzenia.

Dostałeś warunki, to albo negocjuj ich zmianę albo się do nich zastosuj.
    Nie wyobrażam sobie sytuacji, gdzie przykładowo ja muszę komuś ingerować w obiekt ale właściciel tego obiektu ma sobie na własny koszt coś zmieniać, bo jak tak chce.
  • #4 16527258
    marcink79
    Poziom 14  
    No ale chwilkę ziemia na której stoi słup taurona jest moją własnością , ja nie żądam w zamian od nich niczego , od słupa dom stawiam 40 m ,
    Mnie także nikt nie pytał a nawet byłych właścicieli czy owy tauron może ten słup tam postawiać dodam ba za ulicą domy stoją centralnie pod tą linią . Bujam się z tym bo wydałem już troszkę kasy a oni teraz na koniec dawają mi takie stwierdzenie o obostrzeniu , ale i pisze tu jeszcze raz ale jak sie dopytywałem ale nie mam tego na piśmie czy jak spełnie te wymagania czyli tzw pomiary czy dojdzie do uzgodnienia powiedzieli że tak i żadnych kosztów już nie poniosę a tu zonnk ! A stwierdzenie że to jak się buduję przy ich lini to chyba nie na miejscu . oddalam sie 40 m a od skrajnej 7mi 26 cm i nie ma czegoś takiego że ktoś ci wmówi ze masz sie odsunąć 15 m , to jest tylko wymóg tauorona za czasów komuny a przepisy sie pozmieniały troszkę . Tylko że tauron przytoczył mi jeszcze to czego nie ma w nowych przepisach dobiera sobie ze starych stantardów !!
    No to jak w końcu jest korzytamy z nowym wytycznych czy ze starych wytycznych ?

Dodano po 5 [minuty]:

Tu mi bardziej chodzi o obstrzenie którego miało nie być jeżeli spełnie te wymogi ja je spełniłem , ale oni swoje i tak w ciuciubabkę się to kręci .
  • #5 16527305
    masonry
    Poziom 30  
    Ocena: 831
    Obostrzenie jest dla Twojego bezpieczeństwa, a nie dla Taurona.
  • #6 16527362
    kozi966
    marcinkuna napisał:
    Mnie także nikt nie pytał a nawet byłych właścicieli czy owy tauron może ten słup tam postawiać dodam ba za ulicą domy stoją centralnie pod tą linią

Sami z siebie i bez niczyjej zgody jej nie postawili, musiał być na to projekt budowlany zatwierdzony w urzędzie.
    Inaczej wygląda sytuacja gdy budowana jest linia nad domem a inaczej, gdy dom pod linią (czy raczej w pobliżu).

marcinkuna napisał:
    ale nie mam tego na piśmie

Nie masz na piśmie, czyli nie masz nic i nic im nie udowodnisz. To niestety Twoje niedopilnowanie sprawy. My nie wiemy na co się umawiałeś.

marcinkuna napisał:
    A stwierdzenie że to jak się buduję przy ich lini to chyba nie na miejscu . oddalam sie 40 m a od skrajnej 7mi 26 cm i nie ma czegoś takiego że ktoś ci wmówi ze masz sie odsunąć 15 m

Nie na miejscu? A co robisz? Nie budujesz domu w pobliżu istniejącej linii? budujesz a raczej chcesz wybudować.
    Przedstawiłem Ci rozporządzenie, wysil się i przeczytaj co jest w nim napisane.
    Budować "możesz nawet i pod linią", nie możesz natomiast sytuować tam stanowisk pracy.
    A ktoś ten dom musi wybudować, więc siłą rzeczy musi być stanowisko pracy.

marcinkuna napisał:
    to jest tylko wymóg tauorona za czasów komuny a przepisy sie pozmieniały troszkę .

Przedstaw zatem te przepisy..... Ja Ci podałem akt prawny.
    marcinkuna napisał:
    No to jak w końcu jest korzytamy z nowym wytycznych czy ze starych wytycznych ?

Korzystamy z obowiązujących wytycznych prawnych i wystawionych wytycznych właściciela linii.

marcinkuna napisał:
    Tu mi bardziej chodzi o obstrzenie którego miało nie być jeżeli spełnie te wymogi ja je spełniłem

Nie rozumiemy się, masz na piśmie co miałeś zrobić? nie masz, więc jak otrzymałeś pismo z warunkami to do nich musisz się zastosować. To co ty ugadałeś sobie, nie wiem, z kimś z działu technicznego(?) nie jest żadnym papierem do stosowania. Nikt z Tauronu nie weźmie przecież odpowiedzialności za Twoją robotę niezgodną z ich standardami.

Więc skoro chcesz dyskutować z Tauronem, to idź z pismem, pogadaj z tymi osobami z którymi gadałeś i rozwiąż swój problem. Każde pismo można zmodyfikować, pod warunkiem, że pozwolą na to ich standardy.
    Wątpię jednak aby chcieli zrezygnować z dodatkowego zabezpieczenia.
  • #7 16527472
    marcink79
    Poziom 14  
    Może ktoś jeszcze wypowie się na temat tej analizy jaką firma mi zrobiła dla Taurona mimo to dołożyli obostrzenie według innego przepisu
    Załączniki:
    • Przebudowa lini WN 110 KV -Wymiana izolatorów na czyj koszt ? 20170613_135049.jpg (1.62 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Przebudowa lini WN 110 KV -Wymiana izolatorów na czyj koszt ? 20170613_134150.jpg (1.43 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 16527543
    kozi966
    Ja o jednym, Ty o drugim.
    Jeszcze raz, odległość 15m to odległość dla bezpiecznej pracy i wynika wprost z rozporządzenia (sytuowanie miejsc pracy).
    To co ty masz w opinii to odległość budynku do linii (a raczej linii do obiektu) i wynika jedynie z normy (sytuowanie obiektu).
    Normy są do dobrowolnego stosowania.
    Rozporządzenie do obowiązkowego.

To są dwie różne sprawy, rozumiesz?
    Więc mogą sobie zwiększać stopień obostrzenia według własnej wiedzy i doświadczenia.
  • #9 16528158
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6570
    marcinkuna napisał:
    Mnie także nikt nie pytał a nawet byłych właścicieli

Czyli nie jesteś pierwotnym właścicielem.
    Nabyłeś nieruchomość wraz z całym dobytkiem inwentarza.
    Widziały gały co brały.
  • #11 16528681
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    1) Wrzuć pismo od Taurona na jakiej podstawie (punkt normy) chcą od Ciebie żebyś wymienił izolatory. Bo podstawy to nie mają. Czy piszą bezpośrednio o II poziomie?
    2) Pokaż zdjęcie jak wygląda izolator teraz.
    3) W opinii masz taki sam babol z jakim się często w tauronie spotykam a mianowicie stopień obostrzenia. Powołują się na 50341 a tam nie ma żadnych stopni tylko poziomy (może i o tym myśleli bo wpisali II stopień a stopnie były oznaczane arabskimi cyframi). Tauron mi wydawał warunki na normę 50341 z zastrzeżeniem, że na przykład mam w przęśle krzyżującym zrobić II stopień(!) obostrzenia tkwiąc w świecie starej normy 05100. Czemu się czepiam? A no bo:
    4) Wg 50341:
    II poziom obostrzenia - zwiększenie pewności mechanicznej łańcuchów izolatorów lub poprzeczników izolatorowych na słupach w całej sekcji, w której zachodzi skrzyżowanie z obiektami
    I pewnie im chodzi o obostrzenie na "twoich" słupach, ale zgodnie z normą wymianie podlega CAŁA SEKCJA. Może masz sekcję jednoprzęsłową wtedy to jeden pies nie wiem.
    5) II poziom pewnie cisną bo taki jest dla SKRZYŻOWAŃ z budynkami mieszkalnymi
    6) Budowanie nowego domu 3 metry od linii - nie wiem może zdesperowany jesteś ja bym się nie budował. Jest jeszcze kwestia jak tam nisko przewody wiszą a co za tym idzie pole EM, przewody też się wychylają itp.

Oni sobie robią pupochron jakby miało ci na głowę spaść to zgodnie z normą. I ich i ciebie rozumiem.
  • #12 16528895
    vodiczka
    Poziom 43  
    kozi966 napisał:
    Jeszcze raz, odległość 15m to odległość dla bezpiecznej pracy i wynika wprost z rozporządzenia (sytuowanie miejsc pracy).
    Czyli teoretycznie możliwe jest takie rozwiązanie. Buduję dom na płycie a nie na fundamentach w odległości 20 m od linii. Potem oni wyłączają linię na kilka godzin a ja przesuwam dom na właściwe miejsce :)
  • #13 16528958
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6380
    Ale to jest przecież oczywiste, że izolatory mają x lat i mogą się urwać a nowe to nowe śpisz spokojnie.

Po drugie podaj lokalizacje GPS tego słupa .

Dodano po 1 [minuty]:

I pytanie podstawowe po co w ogóle pytasz o zgodę tauron?

Skoro masz 40m do domu.
  • #14 16528966
    vodiczka
    Poziom 43  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Skoro masz 40m do domu.
    Słup a nie linię.
  • #15 16537382
    marcink79
    Poziom 14  
    Dostanę pismo oficjalne to będę wiedział wszystko , ale przed postawieniem domu od skrajnej 7m pytałem jasno czy będą jakieś obostrzenia opowiedzieli mi nie tylko kazali mi na własny koszt zrobić pomiar pola elektromagnetycznego które jest w normie 1000 u mnie jest 200 i kazali wyliczyć skrzyżowanie pola czy coś tam i jak się przewodu będą zachowywać przy 80 stopniach wszystko w normie a na koniec koles do mnie mówi zgoda jest ale będzie obostrzenie ! To po co moje koszta ! Dodam że na slupie są izolatory pojedyncze które trzymaj przewody które lecą centralnie u sąsiada pod domem byli rok temu i tego się nie czepiaili a u mnie już chcą wymieniać to niech wymienia też u sąsiada na swój koszt .
  • #16 16537584
    retrofood
    Ocena: 4781
    Idź do powiatowego rzecznika praw konsumenta, z nim będą inaczej rozmawiać. To nic nie kosztuje.
  • #17 16538510
    vodiczka
    Poziom 43  
    marcinkuna napisał:
    Dodam że na slupie są izolatory pojedyncze które trzymaja przewody które lecą centralnie u sąsiada
    To jest argument. Zrób zdjęcia, opisz sytuację i do rzecznika jak radzi retrofood.
    Jeżeli te same przewody co nad sąsiadem idą również obok twojego planowanego domu to chyba Tauron chce zrobić dobrze sąsiadowi na twój koszt :)
  • #18 16538979
    marcink79
    Poziom 14  
    Byłem zrobić fotkę słupa. Tam gdzie linia przebiega u sąsiada nr 1 centralnie pod dachem są jednak izolatory podwójne. U mnie i u sąsiada który się wybudował rok temu są pojedyncze, ale on od skrajnej domu na pewno nie ma postawionego 15 metrów. Będę musiał się go dopytać jak to załatwił. Wydaje mi się, że może jest 10-12 metrów. Pismo odbieram jutro, zobaczę co tam jest napisane.
    Załączniki:
    • Przebudowa lini WN 110 KV -Wymiana izolatorów na czyj koszt ? SŁUP 110KV .jpg (407.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 16539175
    vodiczka
    Poziom 43  
    A widzisz, ważne jest dokładne rozeznanie problemu. Najpierw piszesz:
    marcinkuna napisał:
    Dodam, że na slupie są izolatory pojedyńcze które trzymaj przewody które lecą centralnie u sąsiada...
    Po sprawdzeniu okazuje się:
    marcinkuna napisał:
    Tam gdzie linia przebiega u sąsiada nr 1 centralnie pod dachem są jednak izolatory podwójne.
    Dalej piszesz:
    marcinkuna napisał:
    U mnie i u sąsiada który się wybudował rok temu są pojedyncze, ale on od skrajnej domu na pewno nie ma postawionego 15 metrów.... Wydaje mi się, że może jest 10-12 metrów
    Sprawdź ile dokładnie ma do skrajnej, to ile ci się wydaje nie ma znaczenia.
  • #20 16539340
    zbich70
    Poziom 43  
    Domyślam się, że chodzi o tę lokalizację:
    Legenda:
    Kolor niebieski to dwa tory linii 110kV.
    Kolor czerwony to domniemana lokalizacja Twojej działki.
    Kolor zielony to działka sąsiada, który pobudował się rok temu (zdjęcia google są z kwietnia 2017, więc zapewne o tego sąsiada chodzi).
    Koloru żółtego nie muszę chyba tłumaczyć, a wg google to jest ponad 20 metrów.

Popraw proszę ten rysunek, jeśli się mylę...
  • #22 16539582
    marcink79
    Poziom 14  
    zbich70 napisał:
    Domyślam się, że chodzi o tę lokalizację:
    Legenda:
    Kolor niebieski to dwa tory linii 110kV.
    Kolor czerwony to domniemana lokalizacja Twojej działki.
    Kolor zielony to działka sąsiada, który pobudował się rok temu (zdjęcia google są z kwietnia 2017, więc zapewne o tego sąsiada chodzi).
    Koloru żółtego nie muszę chyba tłumaczyć, a wg google to jest ponad 20 metrów.

Popraw proszę ten rysunek, jeśli się mylę...

Tak kolor żółty zgadza sie jeżeli chodzi o sąsada nr 2
    Podsyłam mapkę z moim projektem 7m od osi lini
    Moja działka to 998/101 .
    Załączniki:
    • CCF13062017_0004.pdf (1.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 16539592
    vodiczka
    Poziom 43  
    marcinkuna napisał:
    Tak kolor żółty zgadza sie jeżeli chodzi o sąsada nr 2
    Czyli jak wynika z ostatnich postów, dom sąsiada jest ponad 20m od linii a nie 12m jak ci się wydawało.
    Wystarczyło porozmawiać z sąsiadem i zajrzeć w jego projekt, zamiast wypłakiwać na forum jaki to Tauron niedobry :)
  • #24 16539707
    kozi966
    marcinkuna napisał:

5,45m od rzutu poziomego skrajnego przewodu linii napowietrznej do twojego obiektu.
  • #25 16539752
    marcink79
    Poziom 14  
    Może tak w skrócie jeszcze raz , świadom byłem że mam dom stawiać 15 m od skrajnej , ale dowiedziałem się że są tzw odstępstwa , więc podzwoniłem do Taurona i tam powiedziano mi że jeżeli zrobię na własny koszt pomiar przęsła , pomiar przewodów przy 80 stopniach jak się będą zachowywać oraz pomiar pola elektromagnetycznego , to też zrobiłem wszystko mam w normie , dla pewności zapytałem czy to wszystkie koszta jakie poniosę , powiedziano mi że tak i nie było mowy o wymianie izolatorów . Przed zakupem projektu w styczniu w Tauronie byłem 3 razy pytałem sie czy będzie jakiś problem bo ''KUPIŁEM DZIAŁKĘ Z WASZYM SŁUPEM '' powiedziano mi cytuję '' nie jeżeli składał pan dokumentację z prośbą o podłączenie prądu to panu w dokumentacji wykażą , dostałem papiery pojechałem do Taurona i zadałem te pytanie po raz kolejny . Powiedziano mi tyle że jeżeli to jest mój teren i w dokumentacji którą dostałem nie ma przeciwskazan może pan sie budować .
    Dopiero w marcu architektura zarządała odemnie tzw uzgodnienia z tauronem i tu sie schody zaczeły do dziś . Pan z Taurona od 110kv który de fecto się tym zajmuje nie podpisze papierów bo nie ma kompetencji tak mi powiedział , a pan od NN chyba do 75kw podpisuje mi papiery , i tak przerzucają sie robotą , dzwonie i tam i tam nikt nic nie wie . Jutro jade odebrać pismo osobiście , co najlepsze oby dwóch panów nie ma wtedy w pracy są w terenie , dziwna rzecz bo zwasze co tam jestem a byłem już tam 5 razy nie ma ich za biurkiem przypadek ? wątpie .Zrobiłem jeden błąd bo nie zażądałem tych obietnic na piśmie ,bo jakbym wiedział że mam ponieść koszta za wymiena izolatorów to bym sie nie bawił w uzgodnienia tylko przesunął dom do 15 m . Jestem wściekły nie tylko na siebie ale tych pracowników bo dobrze wiedzieli o czym rozmawialiśmy i wiedzieli co to obostrzenie .
  • #26 16539755
    zbich70
    Poziom 43  
    marcinkuna napisał:
    Moja działka to 998/101 .

No i koniec dywagacji. Teraz okazuje się, że południowo-wschodni narożnik budynku projektowany jest 7,25m od osi linii, czyli ok. 5m od przewodu skrajnego, a niemalże cały budynek będzie się mieścił się w 15 metrowym pasie technologicznym.

Posumowując - Tauron ma rację.
    Jeszcze jakieś pytania ?
  • #27 16539776
    marcink79
    Poziom 14  
    kozi966 napisał:
    marcinkuna napisał:

5,45m od rzutu poziomego skrajnego przewodu linii napowietrznej do twojego obiektu.

Miało być docelowe 7,25 ale zamierzam zwiększyć do 10 m dla bezpieczenstwa . Więc coś mi tu projektant
    pokręcił .
  • #28 16539798
    opornik7
    Specjalista elektryk
    Ocena: 1558
    zbich70 napisał:
    Jeszcze jakieś pytania ?

Zbychu, dla mnie od początku sytuacja była jednoznaczna. Na linii należy wykonać 2 stopień obostrzenia lub odsunąć budynek.
    A autor może teraz szukać haków na energetykę z tytułu utraty wartości działki. Sądy, sądy szukanie dokumentów i takie tam bujanie się przez pewnie kilka lat. I nie wiadomo jeszcze czym to się skończy.
    marcinkuna napisał:
    bo ''KUPIŁEM DZIAŁKĘ Z WASZYM SŁUPEM ''

I tu jest clou sprawy. Tania była.
  • #29 16539876
    marcink79
    Poziom 14  
    opornik7 napisał:
    zbich70 napisał:
    Jeszcze jakieś pytania ?

Zbychu, dla mnie od początku sytuacja była jednoznaczna. Na linii należy wykonać 2 stopień obostrzenia lub odsunąć budynek.
    A autor może teraz szukać haków na energetykę z tytułu utraty wartości działki. Sądy, sądy szukanie dokumentów i takie tam bujanie się przez pewnie kilka lat. I nie wiadomo jeszcze czym to się skończy.
    marcinkuna napisał:
    bo ''KUPIŁEM DZIAŁKĘ Z WASZYM SŁUPEM ''

I tu jest clou sprawy. Tania była.

Nie ma znaczenia czy tania była czy droga . Czytaj ze zrozumieniem a nie wysuwaj takich stwierdzen że tania była , napisze ci to jeszcze raz , dla pewności orientowałem sie czy mogę przybliżyć budynek DO TYCH 7 M teraz to widzisz ? Bo jak dzownie do taurona i ktoś mi mówi i mam to aukrat na piśmie że mam zrobić 2 pomiary i że dostanę odstępstwo do tych 7m ale nie było mowy o obostrzeniu!!! 2 stopnia . Bo jak ktoś by mi powiedział od razu ze mam wymieniac izolatory i będzie obostrzenie na swój koszt , to na chlopski rozum nie robie żadnych pomiarów tylko przesuwam dom do 15 m , czy ci ciężko zkumać że pracownik taurna wprowadził mnie w błąd i poniosłem tego koszta prawie 6 tyś ? Cały czas mnie zastanawia jedna rzecz słup jest ich własnością , ciekaw jestem kiedy robili remont słupa ? Szukają tzw jeleni którzy wymienią na swój koszt im izolatory ja to tak widzę , ja np nie słyszałem aby sie samoczynnie zerwała linia .
  • #30 16539920
    opornik7
    Specjalista elektryk
    Ocena: 1558
    marcinkuna napisał:
    ciekaw jestem kiedy robili remont słupa ? Szukają tzw jeleni którzy wymienią na swój koszt im izolatory ja to tak widzę , ja np nie słyszałem aby sie samoczynnie zerwała linia .

Kiedy robili to ich sprawa. Tobie Kolego nic do tego.
    Co do obostrzeń, linia była zaprojektowana i wybudowana dla konkretnej sytuacji w terenie w latach jej budowy. Później nastąpiła ekspansja terenów przeznaczonych pod zabudowę a tym samym pojawiły się kolizje.
    O obostrzeniach linii nie musisz mieć pojęcia bo nie jesteś elektrykiem.
    Tak na marginesie, jaką masz Decyzję o warunkach zabudowy lub wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania terenu? Dlaczego do tej pory nie wspomniałeś o tych dokumentach?
    Widziały gały co kupowały i nie pisz mi proszę, że złotem zapłaciłeś za tego knota. Ja bym takiej działki nie kupił.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany izolatorów na słupie linii WN 110 kV w kontekście budowy domu w pobliżu tej linii. Użytkownik otrzymał odstępstwo od Taurona na budowę w odległości 7,26 m od skrajnej linii, mimo że standardy wymagają 15 m. Użytkownik argumentuje, że spełnił wszystkie normy unijne i przeprowadził pomiary elektromagnetyczne, a teraz obarcza go koszt wymiany izolatorów, co uważa za nieuzasadnione. W odpowiedziach podkreślono, że Tauron ma prawo wymagać obostrzeń dla bezpieczeństwa, a także że użytkownik powinien mieć dokumentację potwierdzającą ustalenia z Tauronem. Wskazano na nieaktualność normy PN-E-05100, która wciąż jest stosowana przez Tauron, mimo że nowa norma PN-EN 50341 nie przewiduje takich wymagań. Użytkownik planuje odwołanie od decyzji Taurona i poszukiwanie pomocy prawnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA