logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Uszkodzony akumulator? Ładowanie akumulatora prostownikiem

wujekb 14 Maj 2022 23:47 846 5
  • #1 20019496
    wujekb
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam. Mam mały problem z akumulatorem exide eb950 w aucie bmw e36 2.5tds. Auto odwiedzało kilku mechaników (głowica, pompa wtryskowa) wiem że było "walone" boostem do odpalania, bo pierwszy mechanik źle złożył rozrząd i nie dało się odpalić auta, później padł nastawnik i u następnego mechanika nie potrafili ustawić dawki i kąta wtrysku więc znowu poszedł booster. Akumulator ma 3 lata. Nie grzeje dobrze świec i słabo kręci. Próbowałem naładować go prostownikiem Bosch Battmax 6, ale z instrukcji wyczytałem, że ten prostownik jest maksymalnie do akumulatorów 80 Ah, a mój ma 95 Ah. Ładowanie dzisiaj od 13 do 23 na prostowniku z 5 A spadło do 1A i stało tak od 20 do 23. Pytanie czy ładowanie tak słabym prostownikiem dużego akumulatora ma sens, czy muszę zainwestować w lepszy i czy akumulator mógł zostać uszkodzony przez takie ładowanie "boosterem" u mechaników? Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 20019505
    andken999
    Poziom 22  
    Ocena: 166
    Odpowiem tak, osobiście ładuje akumulator 95Ah ładowarką Sena i jest Ok coś takiego. Jednak nie należy z tego co wiem dopuścić do całkowitego rozładowania akumulatora przez dłuższy czas bo się zasiarczy a później ładować dużym prądem by szybko naładować i powyginać płyty. Myślę że żeby go może uratować ładuj kilkakrotnie ładowarką mikroprocesorową z funkcją regeneracji jak na przykład ta. Uszkodzony akumulator? Ładowanie akumulatora prostownikiem
  • Pomocny post
    #3 20019516
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2472
    wujekb napisał:
    czy akumulator mógł zostać uszkodzony przez takie ladowanie "boosterem"
    "Mógł", lecz nie znaczy to, że faktycznie uległ uszkodzeniu z tego powodu.
    Warto byłoby odwiedzić warsztat zajmujący się diagnostyką akumulatorów.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 20019731
    irekw
    Poziom 23  
    Ocena: 126
    wujekb napisał:
    Pytanie czy ładowanie tak słabym prostownikiem dużego akumulatora ma sens
    Mały prostownik też naładuje duży akumulator, tylko czas ładowania się wydłuża. Jak ten akumulator "kręcił" przed wizytami u panów mechaników? Czy po ładowaniu prostownikiem "kręci" lepiej?
  • Pomocny post
    #5 20019820
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 306
    Podłącz akumulator do prostownika tego co masz na 1-2 dni kontrolując stan "wody" - jeśli jest taka możliwość. Jeśli po takim czasie akumulator dalej będzie słaby to znaczy że śmietnik. I tyle w temacie.
  • #6 20506899
    wujekb
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Przepraszam, że dopiero teraz zamykam ale zapomniałem o temacie. Rozwiązaniem było wymienienie kwasu z akumulatora na wodę destylowaną - ładowanie - wymiana wody na świeżą - ładowanie - wymiana wody na elektrolit - ładowanie. Cały proces trwał od piątku godz 17 do niedzieli godz 23 tylko tyle miałem na to czasu bo dojeżdżam do pracy 15km a nie mam zastępczego transportu. Po tym całym zabiegu akumulator może nie kręci jak przed oddaniem auta na "serwis u Stasia" ale lepiej niż to było przed całą "zabawą" i teraz około 3tyg po zabiegu widzę że jest coraz lepiej. Ładuje akumulator wspomnianym prostownikiem raz w tyg w weekend przez kilka godzin i widzę że wskazówka od amperomierza co ładowanie delikatnie schodzi do 1-1.5A i końcowe napięcie wzrasta (wcześniej Max 14.5v teraz 15.4v). Dodatkowym bonusem jest gęstość elektrolitu bo na aerometrze wcześniej pokazywało praktycznie granicę biało - czerwonej skali a teraz powoli wchodzę na zielone pole. Pozdrawiam
REKLAMA