logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odkurzacz Festool CT44E - uszkodzony moduł elektroniczny, nie startuje silnik

matrixmm 17 Maj 2022 21:04 1518 5
REKLAMA
  • #1 20023259
    matrixmm
    Poziom 9  
    Ocena: 21
    Mam na stole odkurzacz Festool CT44E. Nie startuje silnik. Odłączyłem wyłącznik i podłączyłem na krótko tak jak włącznik w pozycji ON i dalej nic. Sprawdziłem silnik. Po podaniu 220V normalnie startuje, zatem silnik sprawny. Zacząłem oglądać moduł (schematu nigdzie nie znalazłem ale nie wygląda na bardzo skomplikowany). Szybko doszedłem, że uszkodzony jest triak.
    Według mnie był tam BTB12-600B. Dokładnie taki wstawiłem nowy. Po podmianie triaka na wprowadzeniach do silnika pojawiło się napięcie 220V. Jednak silnik nie startuje. Zauważyłem, że jak mierzę miernikiem bez obciążenia to 220V jest. Natomiast jak podłączę żarówkę albo silnik to nie ma. I tu pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Gdzie dalej szukać przyczyny?
    Jak zawsze będę wdzięczny za pomoc. Załączam foty płyty.
    Odkurzacz Festool CT44E - uszkodzony moduł elektroniczny, nie startuje silnik Odkurzacz Festool CT44E - uszkodzony moduł elektroniczny, nie startuje silnik Odkurzacz Festool CT44E - uszkodzony moduł elektroniczny, nie startuje silnik
  • REKLAMA
  • #2 20023267
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    matrixmm napisał:
    ale nie wygląda na bardzo skomplikowany
    Tak jak na odkurzacz? Mikroprocesor, czujnik podciśnienia, czujnik pełnego wora, transduktor prądu silnika... Zacznij od zasilacza, tj. transformatora sieciowego, mostka, stabilizatorów. Triak sterowany jest transoptorem, może i on uszkodził się przy okazji.
  • REKLAMA
  • #3 20023572
    matrixmm
    Poziom 9  
    Dzięki za zainteresowanie.
    Trochę pomierzyłem.
    Na mostku od strony AC mam napięcie 16V. Zarówno pod obciążeniem jak i bez. Od strony DC 20V tak samo pod obciążeniem i bez. Testuje tak, że wkręcam żarówkę i wtedy 220V za triakiem znika.
    Na nodze kontaktronu jest napięcie 12V.
    Na wyjściu regulatora napięcia 78L12 jest 12V.
    Bramka triaka zasilana jest z n.4 układu U211B3. Nie bardzo wiem jak go dokładnie sprawdzić.

Są dwa transopty.
    CNY17F-3 (czarny)
    Pod napięciem pomiędzy n.4 i n.5 pojawia się napięcie 12V DC natomiast pomiędzy n.1 a n.2 0V czy tu nie powinno być 1,5V?

MOC3022 (biały) pomiędzy n.1 i n.2 0V
    Natomiast po podłączeniu napięcia pomimo iż pomiędzy n.1 i n.2 jest 0V to pomiędzy n.4 i n.6 pojawia się 270V DC.
    Nie wiem czy dobre kombinuję ale wydaje mi się, że to nie jest dobrze. Przede wszystkim, chyba powinien być zasilany na n.1 i n.2?

Proszę mnie poprawić jak błądzę. Idąc śladami ścieżek, wnioskuję, że za włączenie odpowiedzialny jest biały transopt.
    Ze specyfikacji wyczytałem, że powinien być zasilany pomiędzy 1,15-1,5V. tymczasem pomiędzy n.1 a n.2 mam 0V. Widzę, że n.2 to GND, natomiast n.1 poprzez 100OHM rezystor idzie do n.14 układu LM324N. Układ ten jest prawidłowo zasilany. pomiędzy nogami n.4 a n.11 jest napięcie 12V więc chyba ok.
    n.14 to jest OUTPUT4. ale jak to sprawdzić to nie mam koncepcji.
  • REKLAMA
  • #4 20023576
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    matrixmm napisał:
    Bramka triaka zasilana jest z n.4 układu U211B3. Nie bardzo wiem jak go dokładnie sprawdzić.
    Na pewno ?? Bo tutaj piszesz
    matrixmm napisał:
    MOC3022
    to driver triaka. Nie po to dano transformator sieciowy i transoptory, zeby sterować triakiem z jakiegoś scalaka i wsadzić całość kontrolera tym sposobem pod napięcie sieci. Sprawdź to dokładnie!
    Sprawdź też wejście transoptora testem diody, czy mu się w środku LED nie zwarł.
  • REKLAMA
  • #5 20023715
    matrixmm
    Poziom 9  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Nie po to dano transformator sieciowy i transoptory, zeby sterować triakiem z jakiegoś scalaka i wsadzić całość kontrolera tym sposobem pod napięcie sieci

Wydawało mi się to dziwne. Sprawdzałem to kilka razy. Poniżej fotka z płyty z zaznaczeniem pinu bramki, rezystora i nogi scalaka. Po drugiej stronie nie ma żadnego innego połączenia do tego pinu.
    W MOC3022 dioda wygląda na sprawną test diody w jedną stronę 1V w drugą 0V. Rezystancja w jedną 8M w drugą 0L.
    Odkurzacz Festool CT44E - uszkodzony moduł elektroniczny, nie startuje silnik
  • #6 20028588
    matrixmm
    Poziom 9  
    Dziś testowałem wylutowanego Optotriaka MOC3022 i wygląda na sprawny. Po podaniu 1,5V na n.1 i n.2, żarówka zasilana i połączona przez n. 4 i n. 5 świeci.
    Co do U211B3 to rzeczywiście jest z niego zasilana bramka triaka. Patrząc na datasheet U211B3 to jest to chyba jakiegoś rodzaju regulator obrotów. Jest rzeczywiście zasilany 220V.

Przeprowadziłem eksperyment. Podałem 1,5 V na n.1 i n.2 Optotriaka MOC3022 i wtedy żarówka świeci. Znaczy wygląda, że działa i wygląda, że U211B3 jest sprawny. Z tego wnioskuję, że winny jest brak zasilania na n. 1 układu MOC 3022. Skoro zasilany jest przez n. 14 układu LM324N, to wygląda mi, że LM324N jest uszkodzony. Pomiędzy n. 12, a n.1 3 jest napięcie 6V.

Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale skoro pomiędzy n. 4 i n. 11 jest 12V i pomiędzy n. 12 i n.13 jest 6V to chyba pomiędzy n. 14, a GND też powinno być jakieś napięcie? Czy nie V+/2 czyli 6V? Wychodziłoby akurat 6V zasilania 1V dioda Optotriaka, rezystor 100Ω czyli jak nic prąd 50mA akurat na diodę Optotriaka.
REKLAMA