logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd na szeroki słupek, kąt otwarcia minimum 110st

mayday00 02 Cze 2022 12:34 936 2
  • #1 20044923
    mayday00
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Witam
    Jak w temacie, mam bramę wjazdową na słupkach klinkierowych 38x38cm, odsadzenie zawiasu 18cm, potrzebuję uzyskać kąt otwarcia minimum 110stopni. Napęd od wewnątrz i brama otwierana również do wewnątrz. Czy napędem z ramieniem np. Came Fast dam radę coś takiego osiągnąć. Przeglądam różne materiały instalacyjne i w zasadzie wszędzie przy kącie większym niż 90st zakładają odsadzenie maks. 50mm. Wydawało się, że odsunięcie napędu od zawiasu pozwoli uzyskać więcej niż 90st, ale nie wiem jak z płynnością ruchu, czy na coś innego jeszcze to wpłynie?

A może polecacie inny napęd na taką bramę poza oczywiście podziemnym.

Napęd na szeroki słupek, kąt otwarcia minimum 110st Napęd na szeroki słupek, kąt otwarcia minimum 110st Napęd na szeroki słupek, kąt otwarcia minimum 110st Napęd na szeroki słupek, kąt otwarcia minimum 110st
  • Pomocny post
    #2 20047203
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3617
    Sam siłownik sobie spokojnie poradzi - zakres ruchu ramienia to ponad 180° więc jest pole do popisu z eksperymentami na geometrii.
    Wydaje mi się, że te autorzy instrukcji myślą za instalatora i te 50 mm jest założone nie z powodu geometrii mocowania napędu a po to - aby brama na otwarciu nie oparła się o kant słupka. A jako że u ciebie zawiasy mają z lekka dziwną konstrukcję - która powoduje spore zwiększenie odsunięcia skrzydła bramy od słupka na otwarciu - ten problem nie wystąpi.
  • #3 20150230
    mayday00
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Potwierdzam, siłowniki sobie radzą, trzeba kombinować z mocowaniem i geometrią, ale sam ruch ramienia daje radę.
REKLAMA