logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Malowanie kolumn Unitra Tonsil bez zdejmowania forniru - jaka farba, jak wykonać?

Olivier966 17 Cze 2022 18:19 1209 5
REKLAMA
  • #1 20064970
    Olivier966
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Witam.
    Posiadam takie oto skrzynki. Pytanie brzmi, czy dałoby radę je pomalować bez zdzierania tej okleiny, forniru? Chciałbym żeby były czarne, coś w stylu Altusów. Przeprowadzał ktoś kiedyś taki zbieg na podobnych? Czym to pomalować, jakie farby, itp?

Malowanie kolumn Unitra Tonsil bez zdejmowania forniru - jaka farba, jak wykonać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20064988
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Oczywiście, że można pomalować, choćby farbą w sprayu. :P

Choć osobiście zostawił bym jak jest, bo okleina jest naprawdę w dobrym stanie. Do Altusów im mają dalej, tym lepiej, poza wyglądem dużo nie oferowały. :D
  • REKLAMA
  • #3 20064998
    Olivier966
    Poziom 3  
    sylweksylwina napisał:
    Oczywiście, że można pomalować, choćby farbą w sprayu. :P
    Choć osobiście zostawił bym jak jest, bo okleina jest naprawdę w dobrym stanie. Do Altusów im mają dalej, tym lepiej, poza wyglądem dużo nie oferowały. :D
    Dzięki za pomoc. Chcę ich użyć jako głośników tylnych w kinie domowym, a że wszystko w czerni to trochę odstają. Altusy dałem tak poglądowo, jaki efekt kolorystyczny chciałbym uzyskać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20065050
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9444
    Olivier966 napisał:
    Przeprowadzał ktoś kiedyś taki zbieg na podobnych?
    Tak. Swoje (co prawda nie Altusy czy inne Tonsile, ale Videotony) malowałem Nitro wałkiem. Z tym, że Videotony były fornirowane - jeśli okleina drewnopodobna z jakiegoś PCV może się "zważyć" (spuchnąć).
    Przed malowaniem dokładnie wyczyszczone i przetarte papierem ściernym dla wyrównania. Wyszły bardzo dobrze - miałem je około 35 lat.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20066579
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 402
    Olivier966 napisał:
    Witam.
    Posiadam takie oto skrzynki. Pytanie brzmi, czy dałoby radę je pomalować bez zdzierania tej okleiny, forniru? Chciałbym żeby były czarne, coś w stylu Altusów. Przeprowadzał ktoś kiedyś taki zbieg na podobnych? Czym to pomalować, jakie farby, itp?

Najprościej, akrylowa czarna struktura i wałkiem. Efekt będzie bdb, dla lepszego przywierania trzeba lekko zmatowić powierzchnie.
  • #6 20071872
    Olivier966
    Poziom 3  
    Zdecydowałem się na wałek i farbę akrylową. Wyszło bardzo ładnie
REKLAMA