logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena telewizyjna: wymiana wtyczki, połączenie z kablem i montaż symetryzatora

zenon003 23 Cze 2022 12:06 660 16
REKLAMA
  • #1 20072566
    zenon003
    Poziom 6  
    Ocena: 79
    Witam. Niedawno u sąsiada zakupiłem i wymieniłem dekoder na nowy. Wszystko działa jednak są jakieś problemy z odbiorem. Przed wymianą też były więc zdecydowałem się przyjrzeć antenie oraz wtykowi. Wtyczkę wymieniłem jako pierwszą, ale bez efektu, więc wszedłem na strych. Na zdjęciach widać kabel jakoś tam połączony z anteną. W środku chyba kiedyś była jakaś płytka. Zastanawiają mnie dwa niebieskie kable idące do elementu i zagięte. Ktoś kiedyś coś przy tym majstrował i takie są efekty. Czytając trochę wątków mam już zakupiony symetryzator który chciałbym zamontować.

Antena telewizyjna: wymiana wtyczki, połączenie z kablem i montaż symetryzatora Antena telewizyjna: wymiana wtyczki, połączenie z kablem i montaż symetryzatora Antena telewizyjna: wymiana wtyczki, połączenie z kablem i montaż symetryzatora Antena telewizyjna: wymiana wtyczki, połączenie z kablem i montaż symetryzatora
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20072619
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6614
    Masz "na żywca" podłączoną antenę siatkową i te 2 niebieskie to dipol VHF do MUX 8. Warto by wstawić symetryzator w tą puszkę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20072634
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Dipol dla MUX 8 jest dołączony partacko. Do anteny potrzebny jest symetryzator I-III i puszka dla dipola oraz zwrotnica z symetryzatorem 2 w 1 do puszki anteny szerokopasmowej (siatkowej).

Jeżeli zastosujesz taką zwrotnicę: https://www.dipol.com.pl/dimages/pl/pict/c0410+.jpg , wtedy ta zwrotnica z dodatkową puszką podłączona do dipola, a symetryzator 21-60 do puszki anteny siatkowej.
  • REKLAMA
  • #4 20072655
    zenon003
    Poziom 6  
    Antena telewizyjna: wymiana wtyczki, połączenie z kablem i montaż symetryzatora Antena telewizyjna: wymiana wtyczki, połączenie z kablem i montaż symetryzatora

A ten dipol jest w ogóle potrzebny? Nie wystarczy zwykłe wstawienie symetryzatora? Kupiłem coś takiego.
  • Pomocny post
    #5 20072660
    md
    Poziom 41  
    Nie da się odpowiedzieć na tak zadane pytanie. Ty jesteś na miejscu i musisz sprawdzić, czy MUX 8 pójdzie bez tego dodatkowego dipola. Przy dobrym sygnale - małej odległości od nadajnika - jest to możliwe.

Problemy z odbiorem mogą być, bo antena schowana pod dachem, a powinna być na zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #6 20072664
    zenon003
    Poziom 6  
    Do nadajnika jest jakieś 30km i jest widoczny bardzo dobrze. Nadajnik w Piaskach na Lubelszczyźnie.
  • Pomocny post
    #7 20072671
    md
    Poziom 41  
    Podłącz ten symetryzator, który kupiłeś i przekonasz się. Na odległość nic nie można przesądzić, chyba, że podasz wyniki profesjonalnych pomiarów sygnału w antenie. Nie masz miernika, więc pozostało próbować i dopasowywać osprzęt do warunków odbioru.
  • Pomocny post
    #8 20072673
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 878
    Jeżeli jest dobry poziom sygnału to może działać - skoro działało poprzednio.

Ale antena to artystyczne wykonanie widzę na zdjęciach.
    Przydałoby się zrobić to porządnie, bo pewnie jakość połączeń ma tu znaczenie duże.
    @md - masz racje, dipol na MUX-8 poprzez symetryzator (na VHF kanały 6-12), symetryzator do siatki (UHF, kanały 21-60) i całość przez zwrotnice do TV. Przede wszystkim jakość polaczeń musi być dobra.
  • #9 20072685
    zenon003
    Poziom 6  
    Zewnętrzna siatka nie powinna być w jakikolwiek sposób połączona z resztą? Ona tylko ma odbijać sygnał?
  • #10 20072690
    md
    Poziom 41  
    Podłącz symetryzator i nic więcej nie rób. Siatka tak ma być, jak jest.
  • Pomocny post
    #11 20072714
    sq3evp
    Poziom 39  
    zenon003 napisał:
    Zewnętrzna siatka nie powinna być w jakikolwiek sposób połączona z resztą? Ona tylko ma odbijać sygnał?

Tak, taką funkcję spełnia siatka.
    Spróbuj zrobić tak jak radzi @md i zobaczysz efekty.
  • #12 20072739
    zenon003
    Poziom 6  
    Symetryzator założyłem, wymieniłem te dwa prawie ułamane kabelki oraz dałem nowe śruby. Naprostowałem druty oraz dipol, żeby było w miarę prosto. Obecnie działa, ale jak się to sprawdzi zobaczymy po kilku dniach.
  • #13 20072838
    sq3evp
    Poziom 39  
    Teraz pozostanie czekać, to ze na strychu masz to nie będzie się utleniało.
    Na pewnie montaż na zewnątrz poprawi wyniki, ale może byc tak jak jest na początek.
  • Pomocny post
    #14 20073403
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4241
    Z pół wieku temu, jak się kupowało antenę, to były do niej podkładki kupalowe (po jednej stronie miedź, po drugiej aluminium) - bo na styku miedzi (przewód) z aluminium (antena) następuje korozja aluminium. Dziś są jakieś pasty chroniące aluminium przed korozją. W każdym razie coś jest potrzebne, inaczej aluminium skoroduje. I do tego wystarczy nawet pośredni kontakt - Stefan Sękowki opisał taką historię, że monter używał tych samych cążków do cięcia przewodów miedzianych i aluminiowych - i te aluminiowe potem przez to korodowały.
  • Pomocny post
    #16 20073654
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4241
    Oj, nie Cu! Przecież właśnie miedź, nawet w śladowej ilości, powoduje korozję aluminium. Ta pasta (np. marki Wago) ma poprawiać kontakt i chronić przed dostępem tlenu. W jakiś sposób może by to zrobiła i zwykła wazeliną (byłem zaskoczony, jak spróbowałem, i mi poprawiła kontakt), ale nie wiem, czy wystarczająco ograniczy dostęp tlenu.
  • Pomocny post
    #17 20073657
    sq3evp
    Poziom 39  
    A wazelina elektrotechniczna?
    Był jeszcze specjalny smar podobno do towotu, ale nie pamiętam nazwy.
    Państwowe służby używające łączności radiowej stosowały go do izolacji styków od atmosfery

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z odbiorem sygnału telewizyjnego po wymianie dekodera. Po sprawdzeniu anteny i wtyczki, zdecydował się na montaż symetryzatora. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące podłączenia dipola VHF do anteny siatkowej oraz konieczności użycia zwrotnicy. Użytkownicy sugerowali, że jakość połączeń oraz umiejscowienie anteny (na zewnątrz, a nie na strychu) mają kluczowe znaczenie dla odbioru. Po zamontowaniu symetryzatora i wymianie uszkodzonych kabli, użytkownik zauważył poprawę, ale dalsze testy miały potwierdzić stabilność sygnału. Wspomniano również o problemach z korozją styków miedzianych i aluminiowych oraz o zastosowaniu pasty ochronnej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA