logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyrejestrowanie samochodu bez złomowania - wyrok Sądu

Mateusz_konstruktor 14 Lip 2022 22:38 8784 158
REKLAMA
  • #1 20102097
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1106
    Dziewczyny i Chłopaki
    Trafiłem na ważny wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego, dotyczący wyrejestrowywania samochodów bez ich oddawania do stacji demontażu pojazdów. Coprawda muszą zaistnieć pewne okoliczności, jednak wyrok sam w sobie na nowo definiuje wiele kwestii i może być naprawdę przydatny.
    Szczególnie ciekawy jest fragment:
    Cytat:
    Przez zupełną i trwałą utratę posiadania pojazdu - w rozumieniu art. 79 ust. 1 pkt 5 - należy rozumieć również taką sytuację, w której ze względu na stan danego pojazdu, dalsze z niego korzystanie - zgodnie z jego przeznaczeniem - nie jest możliwe.

Czy to już jest otwarta furtka do wyrejestrowywania w ten sposób samochodów nie tylko poważnie uszkodzonych, ale nawet najzwyczajniej zużytych?
    http://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-sa-go-5...5dowe+Kolegium+Odwo%C5%82awcze&_okres=2018_09
    Mateusz
  • REKLAMA
  • #2 20102133
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6362
    Przeczytałem całość. Sąd wydał wyrok salomonowy, dla ostatecznego rozwiązania sprawy. Bo skoro auto zostało sprzedane na kilogramy w skupie, jako złom metalowy, to niestety zgodnie z art 79 PRD starosta nie miał podstaw do jego wyrejestrowania. I powstaje ciekaowstka -masz zarejestrowany pojazd, za który musisz płacić OC, pomimo że tenże fizycznie już dawno nie istnieje. Co tu teraz zrobić, żeby wyrejestrować??? Uprawniona stacja demontażu zaświadczenia nie wyda, bo nie dostała resztek pojazdu. Zgłosić kradzieży nie można, bo to przestępstwo. I powstaje błędne koło.
    Mateusz_konstruktor napisał:
    Czy to już jest otwarta furtka do wyrejestrowywania w ten sposób samochodów nie tylko poważnie uszkodzonych, ale nawet najzwyczajniej zużytych?
    Powodzenia. Szczególnie w demontowaniu na podwórku.
  • #3 20102149
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    robokop napisał:
    skoro auto zostało sprzedane na kilogramy w skupie, jako złom metalowy, to niestety zgodnie z art 79 PRD starosta nie miał podstaw do jego wyrejestrowania.

Tu chodzi o inny moment w całej historii. Najpierw było uszkodzenie samochodu i to właśnie uszkodzenie jest decydujące.

robokop napisał:
    I powstaje ciekaowstka -masz zarejestrowany pojazd, za który musisz płacić OC, pomimo że tenże fizycznie już dawno nie istnieje. Co tu teraz zrobić, żeby wyrejestrować??? Uprawniona stacja demontażu zaświadczenia nie wyda, bo nie dostała resztek pojazdu. Zgłosić kradzieży nie można, bo to przestępstwo. I powstaje błędne koło.

Zgłosić do wyrejestrowania z powodu trwałej utraty. Zapewne pozostanie kwestia nieuprawnionego demontażu i kary z tego wynikającej. Tym niemniej karalność czynu nieuprawnionego demontażu, jak to jest w przypadku czynów zabronionych, ustaje po iluś latach tzw. przedawnienia.

robokop napisał:
    Powodzenia. Szczególnie w demontowaniu na podwórku.

Chodzi np. o sprzedaż całego wraku, przedmiotu już nie mogącego służyć jako środek transportu ludzi czy towarów, z np. zniszczonym nadwoziem.
  • #4 20102285
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    Powiem z własnego doświadczenia. Jeden wyrok sądu gdzieś w kraju niczego nie zmienia.
    Może być pomocny ale nie oznacza że nagle inne sądy będą brały go pod uwagę, mogą nawet odrzucić ta argumentację.
    U nas nie ma precedensu.

Jak znam naszą rzeczywistość żeby głosić wyrejestrowanie pojazdu czy to będziesz musiał przedstawić stosowne dokumenty od uprawnionego organu a nie chałupniczo napisane pismo.
  • #5 20102348
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    @blekis
    To jest wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego, z dokładnym uzasadnieniem zawierającym podstawy prawne z wymienianiem konkretnych paragrafów. Przedstawiając urzędowi wykonującemu zadania z zakresu rejestracji pojazdów mechanicznych tenże wyrok startuje się z diametralnie lepszej pozycji.

W tym wyroku jest udowodnione, że może nie być stosownych dokumentów i wtedy to urząd wykonujący zadania z zakresu rejestracji pojazdów mechanicznych ma obowiązek działać w zakresie doprowadzenia de facto do wytworzenia takich dokumentów i ostatecznie dokonać wyrejestrowania.
  • #6 20102468
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20102582
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Skargę do Sądu Administracyjnego można napisać samemu, w tym konkretnym przypadku była odpowiedź urzędu z podanymi paragrafami i z tego można mieć materiał do ułożenia skargi do Sądu Administracyjnego na niewłaściwą interpretację przywoływanych paragrafów.
    Może i wyjątek, lecz dający gotowy argument w postaci faktycznego wyroku i jasnych wskazań konieczności uznawania zasadności zgłoszeń wyrejestrowywania np. dawno nieistniejącego pojazdu z powodu jego trwałej utraty.
    Co trzeba zrobić by wyrejestrować dany pojazd, to już wymienia wprost ustawa z tego zakresu.
    Czy da się szybciej i taniej? Podeślij Swój pomysł.
  • #8 20102630
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    A ten wyrok jest prawomocny?
  • REKLAMA
  • #9 20102640
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3326
    Nic to polskim prawie nie daje bo mogą analizować nawet twój dorobek artystyczny i z tej racji załagodzić karę.
  • #10 20102658
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Oczywiście że można powoływać się na to orzecznictwo. Jedna jaskółka wiosny nie czyni ale to powinien być bardzo użyteczny precedens. Byleby nie był wykorzystywany przez cwaniaków bo wtedy z tego buły. Dziwi mnie tylko postawa elektrodowiczów, nie bo nie itp. Zamiast cisnąć w drugą stronę to zniechęcacie. Ech, postawa niewolników...
  • REKLAMA
  • #11 20102751
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20102873
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3326
    Bo znam takich co jednego auta by nie oddali na złom tylko. Metal do skupu coś się da na olx a reszta w krzaki.
  • #13 20102941
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4303
    helmud7543 napisał:
    Dziwi mnie tylko postawa elektrodowiczów, nie bo nie itp
    Bo polskie prawo nie jest precedensowe.
    helmud7543 napisał:
    Zamiast cisnąć w drugą stronę to zniechęcacie.
    A kogo niby mają cisnąć?

"Głupie prawo" nie powinno tworzyć patologii w postaci obowiązku opłacania składek OC aż do śmierci właściciela, lub zmuszania obywatele do chodzenia po sądach w prostej sprawa.
    Sprawa jest prosta gdy samochód przestaje istnieć a jego właściciel nie wykonuje procedury złomowania zgodnie z prawem - czyli nie przekazuje zwłok samochodu do uprawnionego odbiorcy.
    Za naruszenie prawa właściciel powinien zostać ukarany czy to przez nałożenie grzywny czy przez wniesienie odpowiedniej opłaty przy składaniu wniosku o wyrejestrowanie.
    Jeżeli uważa, że bardziej opłaci mu się opłacanie składek OC to niech tak czyni. :D
  • #14 20102969
    helmud7543
    Poziom 43  
    Nie wiem. Kogokolwiek. Co to za różnica jak nie w tym jest problem czego nie robią, tylko co robią. Dziwne pytanie, manipulacyjne. Po prostu widać tendencję anty takiej interpretacji. Jakby mieli w tym interes. Przecież wszyscy nie są politykami lub właścicielami firm ubezpieczeniowych a atak na tego usera jak stado żmij. Nie wiem jakie jest polskie prawo, precedensowe, czy też nie, mam natomiast doświadczenie w zakresie jego stosowania. I jak najbardziej w swoich sprawach należy cisnąć ze takie a takie orzeczenia były. Zwracając uwagę na uzasadnienia itp. Rejestracja jest obecnie przede wszystkim narzędziem represji wobec Obywatela...
  • #15 20102989
    robokop
    helmud7543 napisał:
    Rejestracja jest obecnie przede wszystkim narzędziem represji wobec Obywatela...
    G...o prawda. Załóżmy, że udało się wyrejestrować Tobie auto. Krypę oddajesz na złom, po 40gr/kg, silnik i skrzynię sprzedajesz. Płyn hamulcowy spuszczasz w piach, podobnie zużyty olej - bo przecież nie odddasz go do utylizacji, bo to kosztuje. Tak samo wszelkie niechodliwe uszczelki, tapicerki, dywaniki i inne plastiki - albo do lasu, albo spalić cichaczem. Ekologia... Kto to wymyślił wogóle?
  • #16 20102998
    Poziom 36  
    Ocena: 414
    robokop napisał:
    helmud7543 napisał:
    Rejestracja jest obecnie przede wszystkim narzędziem represji wobec Obywatela...
    G...o prawda. Załóżmy, że udało się wyrejestrować Tobie auto. Krypę oddajesz na złom, po 40gr/kg, silnik i skrzynię sprzedajesz. Płyn hamulcowy spuszczasz w piach, podobnie zużyty olej - bo przecież nie odddasz go do utylizacji, bo to kosztuje. Tak samo wszelkie niechodliwe uszczelki, tapicerki, dywaniki i inne plastiki - albo do lasu, albo spalić cichaczem. Ekologia... Kto to wymyślił wogóle?

W dzisiejszych czasach te precjoza które wymienisz mogą posłużyć do ogrzania chałupy o ile oczywiście się ją ociepli zgodnie z radą Premiera PL
  • #17 20103010
    vodiczka
    Poziom 43  
    robokop napisał:
    Załóżmy, że udało się wyrejestrować Tobie auto
    Chodzi o to by auto można było legalnie wyrejestrować nawet gdy nie dopełniło się wszystkich procedur - patrz mój dopisek do postu 13.
    Opłata legalizująca powinna być na tyle wysoka by nie opłacało się rozbierać samodzielnie auta.

Proponuję pewną analogię do prawa budowlanego - istnieje obowiązek rozebrania samowolki ale jest możliwa jej kosztowna legalizacja.
  • #18 20103021
    helmud7543
    Poziom 43  
    robokop napisał:
    helmud7543 napisał:

Cóż, każdy ocenia innych własną miarą.

Ja po prostu nie chcę np płacić haracz... przepraszam, OC za coś co stoi i czeka na odnowienie. I żeby jeszcze ci złomiarze tak pięknie płacili oraz tak skrupulatnie utylizowali. Sorka, ale tyle lat nie dało się nabrać na to eko-g.... o unijne czy jakie tam, że już mnie na to nie nabierzesz. Ja oszczędzam energię, paliwo, nie marnuje zasobów, staram się używać rzeczy wielokrotnie. Jestem bardziej eko niż przestrzegający tych wszystkich chorych przepisów razem wziętych. Nie wmawiaj mi też że obowiązek rejestracji jest po to żeby czasem ktoś oleju nie spuścił w ziemię bo to tylko pretekst. Jak chce spuscic w ziemię to spuści i jak ustawiony to g... o mu zrobisz. Jeszcze trochę tej ekopatologii i te twoje plastiki to będzie dla niejednej rodziny jedyne źródło ciepła w zimie. Branże polityczną znam od kuchni, wiem po co przede wszystkim się wprowadza wszelkie rejestrację. Nauki ścisłe lubiłem i też mi nikt ściemy nie wciśnie normami.
  • #19 20103025
    Fredw
    Poziom 23  
    Ocena: 141
    Ciekawe czy wszyscy święci są faktycznie tacy święci......
  • #20 20103045
    helmud7543
    Poziom 43  
    vodiczka napisał:
    robokop napisał:
    Załóżmy, że udało się wyrejestrować Tobie auto
    Chodzi o to by auto można było legalnie wyrejestrować nawet gdy nie dopełniło się wszystkich procedur - patrz mój dopisek do postu 13.
    Opłata legalizująca powinna być na tyle wysoka by nie opłacało się rozbierać samodzielnie auta.

Proponuję pewną analogię do prawa budowlanego - istnieje obowiązek rozebrania samowolki ale jest możliwa jej kosztowna legalizacja.

W takich przypadkach proponuję samosąd jeśli dotyczy to czyjegoś dachu nad głową (nie mylić ze sfuszerowanymi obiektami przemysłowymi, publicznymi itp). Może inaczej bym na to patrzył gdyby urzędnicy pracowali dla Obywatela a nie okazywali się jego oprawca. Już raz pod Przeworskiem przyjechały buldozery z Policja. Dobrze, że się wycofali, bo doszłoby do rozlewu krwi.

Wracając do tematu, to nie ja będę urzędowi, żyjącemu za moje, udowadniał ze nie jestem bandytą, złodziejem, terrorystą, przygłupem. To ja (jak i wszyscy inni) jesteśmy tego urzędu pracodawcami. Jeśli zespół w danej firmie staje się destrukcyjny dla niej to co robisz z tym zespołem? Jeśli prezes musi jeszcze zebrać o litość przed tym zespołem to jest normalne? Kuźwa przestańmy być pożytecznymi idiotami tego patosystemu.

Autotze,ja to pochwalam, choćby za samą inicjatywę. W dobrym kierunku idziesz. Inna drogą w obecnych czasach to niewolnictwo.
  • REKLAMA
  • #21 20103062
    vodiczka
    Poziom 43  
    helmud7543 napisał:
    Ja po prostu nie chcę np płacić haracz... przepraszam, OC za coś co stoi i czeka na odnowienie
    A ile lat ma to odnowienie trwać? /wyłączmy z dyskusji pojazdy zabytkowe/ Mało złomu stoi na ulicach i parkingach?
    helmud7543 napisał:
    W takich przypadkach proponuję samosąd jeśli dotyczy to czyjegoś dachu nad głową
    Samosąd na inspektorze który wydał nakaz rozbiórki czy na cwaniaczku, który ma gdzieś prawo budowlane :?:
    Cofnij się do epoki kamienia łupanego i zapewnij sobie dach nad głową w postaci jaskini lub szałasu.
  • #22 20103086
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ja mam się tłumaczyć ile ma to trwać? A niby dlaczego? Odnowie wtedy jak będą miał na to ochotę. Póki co są nieużywane. No właśnie, co ci po tych przepisach skoro tyle wraków i tak stoi?
    Samosad na inspektorze czy cwaniaczku pytasz? Jedno i drugie w jednej osobie w tym przypadku. A co do prawa budowlanego - dla kogo ono jest? Żeby inspektor miał robotę i kogo batem ścigać? Ja sam mam gdzieś jakiekolwiek prawo budowlane czy inne gdy idzie o ludzką egzystencję. Prawo jest dla człowieka a nie odwrotnie. Jeśli prawo szkodzi to należy go zmienić, a jeśli to niemożliwe, moralnym obowiązkiem jest go łamać.
    Co do epoki kamienia łupanego to myślę że sam doczekasz się tego szybciej niż myślisz. Jeszcze tylko trochę norm i zakazów, przy trwającej wojnie, mocniejszą zima i będzie się ogniska palić gdzieś zdała od cywilizacji żeby w ogóle przetrwać.
  • #23 20103143
    robokop
    helmud7543 napisał:
    Cóż, każdy ocenia innych własną miarą.
    Uderz w stół, a nożyce się odezwą. Jak już tak mamy rozmawiać.
    helmud7543 napisał:
    Ja sam mam gdzieś jakiekolwiek prawo budowlane czy inne gdy idzie o ludzką egzystencję.
    Właśnie po to jest prawo, dla poprawienia ludzkiej egzystencji. Jak widać po tonie wpisów, nie bardzo nadajesz się do cywilizowanego społeczeństwa. Wyprowadź się może tam, gdzie prawo pisane nie obowiązuje, zobaczysz róznicę w egzystencji.
  • #24 20103155
    vodiczka
    Poziom 43  
    helmud7543 napisał:
    Samosad na inspektorze czy cwaniaczku pytasz? Jedno i drugie w jednej osobie w tym przypadku.
    Czy chciał wymusić łapówkę na niewinnym inwestorze domu jednorodzinnego, który popełnił drobne uchybienie
    nie kwalifikujące się do samowolki?
    Zbudował dom o 20 cm za wysoki czy zapomniał, że projekt zakładał dwie kondygnacje a majster w pijanym widzie
    postawił mu trzy w cenie dwóch ;)
  • #25 20103344
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1946
    helmud7543 napisał:
    Jeśli prawo szkodzi to należy go zmienić, a jeśli to niemożliwe, moralnym obowiązkiem jest go łamać.

Od jakiegoś czasu produkowane jest tyle przepisów że ktoś kto z całego serca chciałby ich skrupulatnie przestrzegać nie jest w stanie poznać nawet ich niewielkiej części mając na uwadze częste zmiany, nowelizacje oraz to w jaki sposób są pisane. Wiele przepisów pisanych jest tak aby można je było interpretować w zasadzie dowolnie tak więc nie jest technicznie możliwe funkcjonowanie bez łamania prawa.
    Kiedyś było możliwe czasowe lub stałe wyrejestrowanie auta bez konieczności oddawania go gdziekolwiek ale po okresie komunizmu ktoś to postanowił zmienić, prawqdopodobnie
    robokop napisał:
    dla poprawienia ludzkiej egzystencji.

Dodano po 3 [minuty]:

Obecnie bardzo się poprawiła egzystencja takiego dajmy na to emetryta który zwykle wyrejestrowywał auto na zimę ponieważ nie zamierzał nim jeździć a przy okazji zaoszczędził na opłatach a teraz nie może tego zrobić i musi płacić nawet jak pół roku nigdzie nie wyjedzie.
  • #26 20103389
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    @SlawekKedra
    Nieprawda. Można czasowo wyrejestrowywać pojazdy. Nowe przepisy obejmujące możliwość czasowego wyrejestrowywania obowiązują od końca stycznia bieżącego roku.
  • #27 20103390
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Nowe przepisy obejmujące możliwość czasowego wyrejestrowywania obowiązują od końca stycznia bieżącego roku.

Dziękuję za informację. Przez wiele lat było to niemożliwe.
  • #28 20103402
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    SlawekKedra napisał:
    Nowe przepisy obejmujące możliwość czasowego wyrejestrowywania obowiązują od końca stycznia bieżącego roku.

Dziękuję za informację. Przez wiele lat było to niemożliwe.

Tym niemniej ustawa przewiduje taką możliwość w związku z poważnym uszkodzeniem.
    Cytat:
    Art. 78a
    5)
    samochody osobowe w związku z koniecznością wykonania naprawy pojazdu wynikającej z uszkodzenia zasadniczych elementów nośnych konstrukcji:
    a)
    w przypadkach, o których mowa w art. 81 ust. 11 pkt 1 lit. b oraz pkt 6,
    b)
    w przypadku wystąpienia szkody istotnej.

Cytat:
    11.
    Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 3-5, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega pojazd:
    1)
    skierowany przez organ kontroli ruchu drogowego:
    b)
    który uczestniczył w wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy, z zastrzeżeniem pkt 5, lub noszący ślady uszkodzeń albo którego stan techniczny wskazuje na naruszenie elementów nośnych konstrukcji pojazdu, mogące stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego

Cytat:
    5)
    w którym została dokonana naprawa wynikająca ze szkody istotnej

Cytat:
    6)
    w którym w czasie badania technicznego stwierdzono ślady uszkodzeń lub naruszenie elementów nośnych konstrukcji pojazdu, mogących stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego
  • #29 20103403
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Tym niemniej ustawa przewiduje taką możliwość w związku z poważnym uszkodzeniem.

To trochę lepiej niż nic.
  • #30 20103531
    60jarek
    Poziom 28  
    Ocena: 505
    Od paru lat mamy dyrektywę unijną na temat wyrejestrowania pojazdu i jego utylizacji.
    Można wyrejestrować pojazd nie posiadając go nawet obecnie -po prostu ktoś kiedyś go usuną z parkingu bo stał latami nie wyrejestrowany i niesprawny, wprowadzono przepisy unijne no i powstał problem -bo samochód poszedł na złom.
    Jak wiecie problem dotyczy całej polski i większych miast - jednak można go rozwiązać odpowiednie koszta poniesiemy.
    Miałem sytuację że bylem współwłaścicielem auta -drugi współwłaściciel auta za moja zgodą je sprzedał i nie wyrejestrował -oczywiscie mnie oszukał.
    Dowiedziałem się o tym z aplikacji w mObywatel na telefon sprawdzając moje obecnie zarejestrowane auto. Aplikacja pokazała dopiero po pobraniu uaktualnienia danych.
    Z pomocą urzędu w W-wie wyrejestrowałem ten pojazd (tam był zarejestrowany) -koszt to prawie 5000PLN i tona papierów. Auto warte było tyle co złom. Inaczej by było gdybym posiadał umowę sprzedaży auta, ale jej mi nie dal twierdził ze zagubił.
    Dla chcącego nic trudnego -wystarczy zadzwonić do urzędu wydziału komunikacji i trafić na kompetentnego urzędnika i słono zabulić, łącznie z opłatą na ochroną środowiska.
    Więc skoro jeszcze wszyscy maja to w poważaniu, to nie wiem czy nas na to stać.
    A co będzie jak auto sprzedam po śrubce i przedstawię rachunki -odpowiedz duża kara. W tym wypadku trzeba najpierw podjąć odpowiednie procedury w urzędzie.

Ten wyrok wszyscy urzędnicy znają -tą furtkę znają urzędnicy w urzędzie komunikacje, ale te procedury wyrejestrowania kosztują w tym wypadku.

Nie będę opisywał tych procedur jakie musiałem przejść bo już nie wszystko dokładnie pamiętam chyba z 5 lat temu to było albo i lepiej.
    Wyrejestrowałem i zapłaciłem nie źle, koszt głupoty współwłaściciela auta.
    Nic nowego autor tematu nie znalazł -zadzwoń do wydziału komunikacji i to samo mu powiedzą co mi, bulisz i wyrejestrujesz.

Podsumowanie tematu

✨ Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego dotyczący wyrejestrowania pojazdów bez ich oddawania do stacji demontażu wprowadza nowe możliwości dla właścicieli uszkodzonych lub zużytych samochodów. Sąd uznał, że możliwe jest wyrejestrowanie pojazdu, który nie istnieje fizycznie, pod warunkiem udokumentowania trwałej utraty posiadania. W dyskusji poruszono problemy związane z interpretacją przepisów, obowiązkiem przedstawienia dokumentacji oraz praktycznymi trudnościami w procesie wyrejestrowania. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z kosztami kasacji, opłatami ekologicznymi oraz niepewnością co do przyszłych decyzji urzędów w podobnych sprawach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA