logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hulajnoga/skuter elektryczna starego typu i zabezpieczenie przed paleniem sterow

rademenes787 20 Lip 2022 00:38 396 6
REKLAMA
  • #1 20108702
    rademenes787
    Poziom 6  
    Ocena: 25
    Witam.
    Mam hulajnoge elektryczna starego typu, na kwasiakach 24V (2x12) ktora reanimowałem ze złomu. Niestety brak bylo instalacji elektrycznej. Koło napedzane silnikiem przez pasek gumowy. Niestety nie ma wolnobiegu ani zadnego innego zabezpieczenia elektrycznego. Po wielu gdybaniach dochodze do wniosku ze moj problem - czyli rozsadzanie kondensatora w sterowniku - jest powodowane produkcja pradu przez silnik w przypadku poruszania sie hulajnogi przy zdjeciu gazu.
    Doslownie hulajnoga jedzie jakies kilka minut, a potem pada... rozbieram sterownik a tam ten najwiekszy kondziolek rozwalony. Wymieniam na wiekszy to samo... Nie mam mozliwosci zamontowania wolnego koła do mojego starego kółka napędzanego, wiec ponoc jest jakies zabezpieczenie prądowe (czy moze przeciwpradowe?). Niestety nie moge nic na necie znaleść wiec moze koledzy podpowiedzą.. Co mam zastosowac, zwykła dioda ? Czy moze przyczyna tkwi gdzie indziej?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20108896
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 289
    Pewnie jest tam silnik komutatorowy jeżeli tak to sprawdź szczotki i pola komutatora czy jakaś sekcja się nie przegrzewa .
    Może masz kiebskie akumulatory i dlatego poda po kilku minutach.
  • REKLAMA
  • #3 20108936
    rademenes787
    Poziom 6  
    silnik jest taki jak tutaj sprzedaja, szczotkowy:
    https://magma.sklep.pl/product-pol-1581-Silni...arka-miodarki-miodarka-naped-do-miodarek.html

Jak mam sprawdzic czy sie grzeje i gdzie sie grzeje? Jesli mialbym pewnosc ze to wina silnika to poprostu kupilbym nowy bez odkrywania ameryki. Natomiast w sklepie owym powiedziano mi ze jesli nie ma wolnego koła to silnik produkuje prad wsteczny i uszkadza sterownik jesli nie ma odpowiedniego zabezpieczenia - co ma sens ?
    Co do aku, to sa nowe. Jak pada hulajnoga to po otwarciu sterownika okazuje sie ze kondziol jest już wywalony, a ładowanie akumulatorow staje sie niemożliwe poprzez sterownik.
  • REKLAMA
  • #4 20109011
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 289
    Jeżeli dobrze pamiętam to ładowanie nie idzie przez sterownik
    Ja bym zmierzył pobór prądu amperomierzem cęgowym jaki bierze silnik podczas jazdy wtedy wiadomo czy to wina silnika czy sterownika.
  • REKLAMA
  • #5 20109194
    rademenes787
    Poziom 6  
    Miałem zamiar ale jeszcze nie kupiłem takowego miernika... Zreszta jedynie moglbym wowczas zmierzyc stacjonarnie, a co za tym idzie tylko wtedy jak dodaje gaz, bo odjecie gazu bez pchającej masy bezwładnosci spowoduje natychmiastowe zatrzymanie koła czy silnika.

Co masz na mysli ze ladowanie nie idzie przez sterownik? To że sa jakies oddzielne obdwody na płytce sterownika? Bo kable wszelakie wyłażą ze sterownika, zarówno do zasilania silnika, akumulatorow, manetki, jak i portu ładowania.

Jak skomentuje kolega wolnobieg czy zabezpieczenie, bo roztrząsamy tutaj czy silnik jest zepsuty, a przeciez jesli silnik generuje prad wsteczny to gdzies ten prąd uderza, bycmoze powodujac uszkodzenie kondensatora i stad nasz problem?
  • #6 20109237
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6643
    Zmień kondensator na wyższe napięcie i najlepiej nie elektrolit.
  • #7 20112405
    rademenes787
    Poziom 6  
    kkknc napisał:
    Zmień kondensator na wyższe napięcie i najlepiej nie elektrolit.

próbowałem, Nic to nie daje

Chodzi o to zeby zastosowac zabezpieczenie przed pradem wstecznym, ktory produkuje silnik przy hamowaniu, czy nie dodawaniu gazu a w ruchu. Fizycznym zabezpieczeniem jest wolnobieg, ale w hulajnogach starego typu - chyba najstarszych - nie ma mozliwosci zamontowania wolnobiegu bez wymiany koła napedowego i przerabiania ramy, dodam ze aluminiowej wiec i z ewentualnym spawaniem problem. Po prostu przestaje sie to oplacac. Ktos mi ze serwisu powiedzial ze ponoc mozna to jakos zabezpieczyc elektronicznie, ale nie wiem jak, stad tutaj temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada hulajnogę elektryczną starego typu z silnikiem szczotkowym 24V, która ma problemy z kondensatorem w sterowniku, który ulega uszkodzeniu po kilku minutach jazdy. Problem może być spowodowany brakiem wolnobiegu, co prowadzi do generowania prądu wstecznego przez silnik podczas hamowania. Użytkownik poszukuje rozwiązania w postaci zabezpieczenia przed prądem wstecznym, ponieważ nie ma możliwości zamontowania wolnobiegu bez wymiany koła napędowego. Wskazówki dotyczące sprawdzenia stanu silnika oraz pomiaru poboru prądu podczas jazdy zostały podane, a także sugestie dotyczące zmiany kondensatora na wyższe napięcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA