logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jakiego operatora LTE wybrać?

artwa 22 Lip 2022 11:28 522 7
  • #1 20111766
    artwa
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Cześć.
    Stoję przed wyborem operatora LTE do internetu domowego (łącznie z pracą zdalną - zdalny pulpit).
    W grę wchodzi własciwie tylko modem zewnętrzny (ODU-IDU). Wewnątrz domu zdarzy sie ładny transfer czasem gdzieś przy oknie (dowload 60Mbit PLUS), ale mam wrażenie, ze to bardziej loteria.
    Lokalizacja na ostatnich obrazkach.
    Rozważam PLUSa (mogę mieć kuszący abonament bez ograniczeń transferu i prędkości) lub PLAY (oferta NetBox i ZTE MF258K).
    Kluczowa jest oczywiście jakość i stabilność - tutaj liczę na pomoc. Wg BTSearch PLUS ma na dostępnym maszcie tylko 2100MHz dla LTE.
    Dane połączenia (IOS, więc nie przez rekomendowaną apkę. Nie wszysto rozumiem, więc przepraszam za ewentualny natłok danych).
    Jasne tło grafik to dane z karty PLAY. Ciemne tło - PLUS.
    Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać?

Speedtest z najlepszego miejsca, jakie udało mi się znaleźć dla PLUS, PLUS 5G, PLAY LTE (na dachu było gorzej):
    Jakiego operatora LTE wybrać?
    Jakiego operatora LTE wybrać? Jakiego operatora LTE wybrać?

I na koniec lokalizacja i widoczność BTSów, do których mam szanse się łączyć (kilka drzew i tak jest po drodze). Inne zasłania rzeźba terenu.
    PLUS:
    PLAY:
  • #2 20111968
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5808
    Chcesz na siłę udowodnić jaki szybki jest u ciebie PLUS pokazując speedtesty z godziny 2 w nocy?
    Speedtesty wykonuje się w godzinach 20-22 gdy sieć jest obciązona. Tak samo w Play. No i co to za cudowny abonament w Plusie z całkowitym no limit? Za ile i jaki sprzęt z Plusa do niego? Infrastruktura Plusa w tym rejonie na LTE jest bardzo słaba, stacja na kościele ma LTE1800+2100+900 czyli razem 30MHz pasma ale za wszystko i tak odpowiada LTE1800 na 20MHz, ta na Rolników 148 w Gliwiacach na LTE to też nędza z LTE1800+900 ale dostała 5G2600 więc na tym paśmie działa pewnie OK.
    Łączysz się w PLUSIE na LTE1800 z KNUROWA, sygnał dostateczny. Play to stacja która pokazałeś, LTE2100 jako pasmo podstawowe w agregacji, sygnał dostateczny,stacja z LTE2600+2100+1800+800 na 55MHz, do tego taka sama na wieży kościoła przy ROLNIKÓW 148.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20112036
    artwa
    Poziom 13  
    matek451 napisał:
    Chcesz na siłę udowodnić jaki szybki jest u ciebie PLUS pokazując speedtesty z godziny 2 w nocy?
    Speedtesty wykonuje się w godzinach 20-22 gdy sieć jest obciązona. Tak samo w Play. No i co to za cudowny abonament w Plusie z całkowitym no limit? Za ile i jaki sprzęt z Plusa do niego? Infrastruktura Plusa w tym rejonie na LTE jest bardzo słaba, stacja na kościele ma LTE1800+2100+900 czyli razem 30MHz pasma ale za wszystko i tak odpowiada LTE1800 na 20MHz, ta na Rolników 148 w Gliwiacach na LTE to też nędza z LTE1800+900 ale dostała 5G2600 więc na tym paśmie działa pewnie OK.
    Łączysz się w PLUSIE na LTE1800 z KNUROWA, sygnał dostateczny. Play to stacja która pokazałeś, LTE2100 jako pasmo podstawowe w agregacji, sygnał dostateczny,stacja z LTE2600+2100+1800+800 na 55MHz, do tego taka sama na wieży kościoła przy ROLNIKÓW 148.

Nie mam potrzeby faworyzować PLUSa.
    Karty na sieci PLUSa sprzedaje Camsat. Zresztą PLAY też ma ofertę "Unlimited", ale droższą.
    Wieża na Rolników 148 jest niżej i poprzesłaniana górką i budynkami. Nie widzę szans się do niej połączyć i wbijac ją do rozważań.
    Czy to PLUS czy PLAY pewnie i tak użyję wspomnianego ZTE. A że nie wiem, jak aktualna jest BTSearch, to pytam.

PS. To, że się komuś "pomaga" nie legitymizuje kpin czy imputacji.
  • Pomocny post
    #4 20112084
    matek451
    Poziom 43  
    Podaj regulamin i cennik tego internetu bez limitu danych i prędkości z Camsat na sieci Plusa. No i gdzie widzisz kpiny, sam pokazałeś speedtest Plusa wykonany w środku nocy a PLAY z godziny 13, tak nie można porównywać operatorów, szcególnie Plusa który słynie z najgorszej sieci LTE w Polsce, test porównawczy najlepiej tak jak napisałem, z godzin gdy ruch internetowy jest największy.
    Do tego co przemawia akurat za MF258k , wersja z softem PLAY jest bardzo problematyczna.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20112110
    artwa
    Poziom 13  
    Ogóły Camsatu są dostepne na ich stronie(w skrócie 76pln netto, umowa na firmę). Szczegóły na zapytanie mailowe. Mi zostały polecone przez ich użytownika.
    Kpiną nazwałem to pytanie "No i co to za cudowny abonament w Plusie z całkowitym no limit?"
    MF258k zainteresował mnie akurat po twoim tekście. Nie upieram się, ale nie wiem czy w PLAY dostanę cokolwiek innego. Co to za problemy?
    Jakbyś zaczął od spokojnej uwagi, że speed testy mają być o określonej godzinie, to byłoby jasne, że trzeba je powtórzyć. A ja nie tłumaczyłbym się, czy jestem zakochany w PLUSie albo czy chcę coś na siłę udowadniać, albo się pochwalić.
    Jak PLAY ma lepsze pokrycie, to powtórzę speedtesty i biorę PLAY. Nieco drożej, nieco gorzej ale radiowo - rozumiem - stabilniej.
  • Pomocny post
    #6 20112210
    matek451
    Poziom 43  
    W przypadku wszelkich ofert typu no limit podstawą jest regulamin oferty i jej cennik, 76 zł netto to jest atrakcyjna cena ale przede wszystkim na miala to najpierw regulamin promocji i RŚUT nic na gębę a tym bardziej polecone przez użytkownika. Diabeł tkwi w szczegółach, PLUS w własnych ofertach dla firm nie oferuje no limit bez ograniczeń a ten MVNO Camsat oferuje karty do kamer i monitoringu.
    Kiedy i jak przeprowadzać speedtesty napisane zostało tysiące razy więc nie oczekuj ze napiszę to po raz kolejny, decyduje pojemność sieci operatora w godzinach gdy wszyscy siadaja do internetu. Plus na stacji ma LTE1800 na 20MHz pasma, do tego po 5MHz na LTE2100 i LTE900 , przy czym to ostatnie jest zatkane na amen. BTS na kościele przy Kapelanów ma dosył radiolinią 483Mb/s z Żernicy. Stacja bez FDD LTE2600 na kolejnych 20MHz, bez porządnego dosyłu, typowa dla nędzy LTE Plusa. Póki co nie przewidziana do modernizacji pod 5G.
    Oczywiście decydujacy i tak jest test Plusa z niej w godzinach szczytu, tak samo jak Play czy operatorów NetWorks.
    No i wypadałoby docenić moją osobę i rolę jaką pełnię, opinia o LTE Plusa nie wynika z uprzedzeń a jest oparta na rzeczowej analizie jego dokonań w kwestii budowy sieci LTE. MVNO którzy korzystaja jak ten Camsat tym się nie chwalą a jest ich najwięcej, żaden inny operator nie uzycza własnej sieci tylu operatorom wirtualnym. Sieć nie jest z gumy, mała pojemność stacji na LTE i wolny dosył z reguły odbijają się czkawką dla uzytkowników końcowych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21341583
    artwa
    Poziom 13  
    Poprzednie podsumowanie mi "zjadło", więc to będzie krótsze: przez dwa lata używałem NetBox z PLAY (ZTE MF258K). Dla pracy w godzinach 8:00-20:00 wystarczająco dobrze (zdalny pulpit, połączenia wideo). Wieczory weekendowe - czasem trzeba było poczekać na buforowanie filmu.
    Obecnie ikonka 5G na telefonie kusi, porobić jakieś testy na 5G i zastanowić się nad przesiadką, ale nie spodziewam się, żeby to wiele zmieniło. A zmienianie czegoś, co działa, różnie się kończy.
  • #8 21341586
    artwa
    Poziom 13  
    Poprzednie podsumowanie mi "zjadło", więc to będzie krótsze: przez dwa lata używałem NetBox z PLAY (ZTE MF258K). Dla pracy w godzinach 8:00-20:00 wystarczająco dobrze (zdalny pulpit, połączenia wideo). Wieczory weekendowe - czasem trzeba było poczekać na buforowanie filmu.
    Obecnie ikonka 5G na telefonie kusi, porobić jakieś testy na 5G i zastanowić się nad przesiadką, ale nie spodziewam się, żeby to wiele zmieniło. A zmienianie czegoś, co działa, różnie się kończy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru operatora LTE do internetu domowego z wykorzystaniem modemu zewnętrznego (ODU-IDU), z naciskiem na stabilność i jakość połączenia, szczególnie przy pracy zdalnej. Rozważane są oferty sieci PLUS i PLAY, z uwzględnieniem abonamentu no limit od Camsat na sieci PLUS oraz oferty NetBox PLAY z modemem ZTE MF258K. Analizowano dostępne pasma LTE na lokalnych stacjach bazowych, gdzie PLUS dysponuje głównie LTE1800 (20 MHz) oraz dodatkowymi pasmami LTE2100 i LTE900, jednak infrastruktura jest oceniana jako słaba i przeciążona, bez perspektyw na szybkie modernizacje 5G. PLAY oferuje lepsze pokrycie i agregację pasm LTE2600, 2100, 1800 i 800 MHz na 55 MHz, co przekłada się na stabilniejszy sygnał. Testy prędkości wykonane o różnych porach dnia wskazują na konieczność przeprowadzania ich w godzinach szczytu (20-22) dla rzetelnej oceny. Użytkownik przez dwa lata korzystał z NetBox PLAY (ZTE MF258K) i ocenia, że praca zdalna w godzinach 8:00-20:00 była wystarczająco stabilna, choć wieczorami występowały problemy z buforowaniem. Obecnie rozważa testy 5G, ale nie spodziewa się znaczącej poprawy. Kluczowe są regulaminy i cenniki ofert no limit, gdyż MVNO Camsat oferuje karty dedykowane głównie do monitoringu, a nie typowego internetu domowego. Wybór operatora powinien opierać się na testach w godzinach największego obciążenia sieci oraz analizie lokalnej infrastruktury i dostępnych pasm LTE/5G.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA