Witam wszystkich.
Postaram się opisać moje zmagania ze swapem silnika w transicie mk6.
Fabrycznie auto posiadało silnik 2.4tddi 90KM ale jak można się było spodziewać padła w nim pompa wtryskowa. Ze względu na ogólny stan silnika (wycieki itp) oraz niską moc nie chciałem w niego inwestować.
Tak zrodził się pomysł swapu silnika na coś mniej awaryjnego i mocniejszego. Wybór padł na M57D30 z BMW.
Skrzynię biegów zostawiłem z Transita bo skrzynie z BMW mają krótsze przełożenia.
Adapter m57 do Transita mt82 2.2 jest dostępny w UK ale nie byłem pewien czy będzie pasował no i kosztuje £500.00.
Zaprojektowałem własny adapter, który wypaliłem na laserze z blachy 10mm.
Następnie przymiarka do skrzyni biegów
I zrobienie miejsca na rozrusznik
Skrzynia prawie gotowa
Postaram się opisać moje zmagania ze swapem silnika w transicie mk6.
Fabrycznie auto posiadało silnik 2.4tddi 90KM ale jak można się było spodziewać padła w nim pompa wtryskowa. Ze względu na ogólny stan silnika (wycieki itp) oraz niską moc nie chciałem w niego inwestować.
Tak zrodził się pomysł swapu silnika na coś mniej awaryjnego i mocniejszego. Wybór padł na M57D30 z BMW.
Skrzynię biegów zostawiłem z Transita bo skrzynie z BMW mają krótsze przełożenia.
Adapter m57 do Transita mt82 2.2 jest dostępny w UK ale nie byłem pewien czy będzie pasował no i kosztuje £500.00.
Zaprojektowałem własny adapter, który wypaliłem na laserze z blachy 10mm.
Następnie przymiarka do skrzyni biegów
I zrobienie miejsca na rozrusznik
Skrzynia prawie gotowa