logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spoina pachwinowa pionowa - nie wychodzi tak jak powinna

dariusz62 25 Lip 2022 19:00 3999 8
REKLAMA
  • #1 20116115
    dariusz62
    Poziom 3  
    Ocena: 49
    Witajcie,
    Wziąłem się w końcu za spawanie tych drzwi do magazynu. I mam słuchajcie problem ze spoinami pachwinowymi pionowymi. Nie wiem co robię źle :(. Spawaczem zawodowym nie jestem. Spoiny czołowe wychodzą mi całkiem nie najgorzej. Zobaczcie sami:

Może nie wygląda ale jest dość płaska, fajnie rozlana. Spawarka ustawiona tak, że wtapia mi na jakieś 1.5mm (profil ma 2mm) więc jest super. Może nie jest to mistrzostwo ale tak jak wspomniałem, jestem spawaczem samoukiem. Spawam na ustawieniach synergicznych. Drug 0.8. Gaz mieszanka, przepływ 12 - 13l/min. Prąd jaki mam ustawiony na synergii to 72A.

Ale spoiny pachwinowe z dołu do góry wychodzą tragicznie. Spójrzcie:

Aż wstyd to komukolwiek pokazywać. Podczas spawania tych spoin, nie ma praktycznie w ogóle tego charakterystycznego strzelania spawarki które miałem przy spoinach czołowych. Tylko słychać takie syczenie. Nie wiem, czy powinienem dać może większy prąd do tego rodzaju spoin. Czy prowadzę źle łuskę? Staram się spawać zakosowo ale tak jak widać, to wszystko tak jakby ściekało. Jedna wielka porażka. Może będziecie w stanie powiedzieć mi gdzie robię błąd :(.

Już teraz nie pamiętam jak prowadziłem łuskę ale nie wiem czy przypadkiem nie była ona pochylona do dołu. Może to jest przyczyna?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20116288
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1109
    Łuska jest oparta o materiał.
    Pistolet skosem do dołu, spawać zygzakiem bez opierania łuski o materiał.
  • #3 20116324
    dariusz62
    Poziom 3  
    Kurde, nie wiem skąd to wiedziałeś ale tak, łuska jest oparta o materiał ... Właśnie wróciłem od znajomego i dał mi kilka kawałków kątownika który miał iść na złom to sobie go jutro oczyszczę, przyspawam do jakiegoś kawałka stalowego czegoś aby był w pionie i będę ćwiczył. Tylko wiesz co, nie wiem jak poprawnie prowadzić tą łuskę bo spawając spoiny czołowe, wychodzą mi one dość estetycznie i ładnie wtapia ponieważ utrzymuję cały czas, równą odległość od spawanych elementów. Z kolei spawając pachwiny ta odległość się zmienia. Może wytłumaczę to na przykładzie odręcznego rysunku:

Rzut pachwiny z góry. I teraz jak prowadzę uchwyt ruszając nim na boki, to w pozycji A i B, drut jest blisko spawanego elementu natomiast w pozycji C jest już znacznie dalej. I może też tu coś robię źle ale nie koniecznie. Bo tak jak napisałeś, dotykam łuską do spawanych elementów bo dotykam. Robię tak ponieważ chciałem aby drut był jak najbliżej tej pozycji C na moim rysunku. Stąd praktycznie przez cały czas opieram łuskę o spawany element.

I czy spawanie z dołu do góry jest prawidłowe? Bo różnie piszą i mówią. Obejrzałem kilka poradników na YT, przeczytałem kilka artykułów i jedni mówią że w pionie to tylko z dołu do góry a inni z kolei twierdzą, że w pionie z dołu do góry spawa się wyłącznie grube materiały natomiast cienkie, kilkumilimetrowe elementy, spawa się z góry do dołu. I nie wiem już sam którą technikę zastosować.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20116387
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1109
    Z góry do dołu, mniejszy prąd jak w pozycji podolnej, ruch pistoletem nie jest jednakowy, w środkowej pozycji (C) przytrzymać dłużej.
    Materiał musi być całkowicie czysty bez farby, rdzy czy oleju.
  • #5 20116411
    dariusz62
    Poziom 3  
    Materiał jest czyściutki i przed spawaniem był odtłuszczany w miejscach spawów, zmywaczem do hamulców. Jutro trochę poćwiczę i te spoiny zeszlifuję trochę i poprawię bo jak ktoś to zobaczy zanim będzie blacha to powie że jakiś partacz to robił. Wstyd że nie wiem.

Ok, czyli generalnie co do zasady rozumiem że z dołu do góry, powinno dawać się większy prąd niżeli do spoin czołowych? Ja mam ustawione na 72A bo tak mi wychodził idealny przetop. Robiłem wiele prób na kawałku profilu i jak dawałem na 80 to potrafiło mi już przepalać i robić dziury z kolei mniejszy prąd, nie robił mi takiego wtopienia. A przy 72A przetop jest niemal na całej grubości ale bez przepaleń i dziur :). Natomiast spawając z góry na dół (tak jutro będę działał) zostawić taki sam prąd jaki mam ustawiony do czołowych czy też lekko zwiększyć?
  • REKLAMA
  • #6 20116547
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 935
    No i jeszcze jedno info.
    Przy spawaniu takich elementów trzeba się liczyć z tak zwanym ściąganiem.
    Czyli na przykład wstępnie na łączonych elementach ustawimy sobie kąt prosty, a po połączeniu tych, że elementów z kąta 90° wyjdzie nam 85°
    O przekątnych już nie będę wspominał.
    Jednym z wyjść jest aby takie elementy najpierw połączyć punktowo, nie od razu jednym ciągiem spawu.
    Chociaż nawet punktowe spawanie potrafi pościągać, ale wtedy zawsze możemy odpowiednio wcześnie zareagować, czy to w postaci naprostowania, czy ewentualnie odcięcia i połączenia na nowo.
  • REKLAMA
  • #7 20116662
    dariusz62
    Poziom 3  
    Spokojnie, ściąganie mam pod kontrolą. Nigdy nie spawam od razu na gotowo. Wszystko łączę punktowo i cały czas, po każdym spawie kontroluję długość i szerokość na każdej krawędzi oraz przekątne :). I tu mi wyszło co do milimetra równo.

Dodano po 9 [godziny] 14 [minuty]:

Witam ponownie,
    Trochę sobie dziś poćwiczyłem. Jednak wybrałem technikę z dołu do góry bo przy odpowiednim trzymaniu uchwytu, widzę idealnie jeziorko i wiem jak prowadzić łuskę. Poćwiczyłem sobie trochę na kątownikach. Amperaż zostawiłem bez zmian tj 72A. Ale już chyba wiem co było przyczyną tego co mi wychodziło wczoraj (bo spawem tego bym nie nazwał). Zbyt duży posuw drutu. Jak wspomniałem wcześniej, spawam na ustawieniach synergicznych. I dokonałem lekkiej korekcji napięcia. Dałem dokładnie -3V i chyba jest różnica. Zobaczcie sami (pierwsza moja spoina, położona już na ramie drzwi):
    Spoina pachwinowa pionowa - nie wychodzi tak jak powinna Spoina pachwinowa pionowa - nie wychodzi tak jak powinna

Co myślicie? Chyba nie ma jakiejś tragedii? Ideał to to na pewno nie jest ale do tego potrzeba trochę czasu.
  • #8 20118588
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7752
    dariusz62 napisał:
    Chyba nie ma jakiejś tragedii?

Jak na pierwsze spawy to całkiem ok.
  • #9 20120753
    dariusz62
    Poziom 3  
    Potrzebuję jeszcze Waszej pomocy. W jednym skrzydle drzwi, będą osadzone mniejsze drzwi wejściowe, żeby nie otwierać całego skrzydła aby wejść do środka. I teraz chciałbym się Was podpytać, czy jest jakaś zasada w montażu takich drzwi? Na pewno chcę aby one otwierały się na prawu. I teraz, czy zawiasy drzwi powinny być przyspawane na profilu, na którym są zawiasy tych drzwi dużych czy może powinienem je dać na profilu wewnętrznym? Ma to w ogóle jakieś znaczenie? Załączam odręczny szkic żeby było łatwiej zrozumiem o co mi chodzi. Czy lepsza będzie wersja 1 czy 2? I jakie powinienem zrobić odstępny między drzwiami a tą tzw ościeżnicą? Czy powiedzmy po 0.8mm z każdej strony tzn 0.8 z prawej, 0.8 z lewej i po 0.8 na górze i na dole będzie ok? Czy może za mało lub za dużo?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z problemem spawania spoin pachwinowych pionowych, które nie wychodzą zgodnie z oczekiwaniami, mimo że spoiny czołowe są zadowalające. Ustalono, że kluczowe jest unikanie opierania łuski spawarki o materiał oraz prowadzenie spawania zygzakiem. Użytkownik ćwiczy na kątownikach, dostosowując ustawienia spawarki, w tym prąd i napięcie, co przynosi poprawę. Zwrócono uwagę na konieczność czyszczenia materiału przed spawaniem oraz na problem ściągania elementów, co można zminimalizować przez punktowe spawanie. Użytkownik planuje również zamontować mniejsze drzwi w większym skrzydle, pytając o zasady montażu zawiasów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA