logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalna temperatura CWU: 40°C czy wyższa? Mieszanie z zimną wodą a oszczędność gazu

mathia74 17 Sie 2022 20:58 21204 14
REKLAMA
  • #1 20148461
    mathia74
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Oto stawiam pytanie , na które wg mnie odpowiedź chyba nie jest jednoznaczna.

Czy lepiej ustawić temp powiedzmy 40 st. i korzystać tylko w 100% z ciepłej wody czy lepiej nagrzać zasobnik do np. 55 czy 60 st. i w czasie korzystania np. w czasie kąpieli mieszać tą wodę w kranie z zimną do takiej, jaka zapewni nam komfort.
    W pierwszym przypadku zużywamy wyłącznie ciepłą wodę z zasobnika i kocioł musi jej więcej ilościowo nagrzać.
    W drugim natomiast przykładzie gorącej wody zużyjemy znacznie mniej bo jest za gorąca i musimy ją zmieszać z zimną aby była komfortowa.

Który sposób jest bardziej ekonomiczny jeżeli chodzi wyłącznie o zużycie gazu?
  • REKLAMA
  • #2 20148478
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    A tak bardziej ogólnie, to o co chodzi?. Kiedyś w szkole uczyli a tu się zadań nie odrabia. Nie wszędzie gaz ma tą samą cenę
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    .

• REKLAMA
  • #3 20148494
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4607
    pipałosia napisał:
    . Nie wszędzie gaz ma tą samą cenę .
    A co tu ma do rzeczy cena gazu? Wyraź swoją opinię, jeśli byłeś pilny w szkole- co wyniesie taniej zgodnie z pytaniem.
  • REKLAMA
  • #5 20148523
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4607
    willyvmm napisał:
    Poczytaj o Legionelli a odpowiedź sama sie pojawi.
    To jest inne zagadnienie. Wystarczy raz na kilka dni podgrzać więcej.
  • #6 20148612
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    Jeśli są dzieci czy osoby w zaawansowanym wieku, to lepiej ustawić na 40 (max. 45) stopni, by nie było poparzeń.
  • #7 20148709
    mathia74
    Poziom 15  
    Panowie ale wróćmy do meritum pytania bez wzgl na cenę, legionelle i inne nieistotne dla zagadnienia sprawy.
    Co jest tańsze? Grzanie do niskiej temperaturury ale znacznie większą ilość wody czy znacznie mniejszą ilość do nieco wyższej temp. Jakie są wasze spostrzeżenia?
  • #8 20148736
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 711
    Oczywiście że grzanie do 40 a nie do 60°C. Czy to będzie PC czy to kocioł gazowy to oba urządzenia mają większą sprawność gdy grzeją do niższej temperatury. Dla grzałki elektrycznej to prawie bez różnicy, to prawie wynika z tego że mając o 20K wyższą temperaturę to więcej ciepła ucieka przez izolacje zbiornika.
  • #9 20148800
    mathia74
    Poziom 15  
    No dobra, czyli taniej zagrzać 300 litrów wody do 40st. niż 130 litrów do 60 st. ?
  • #10 20148921
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 711
    A to przekalkuluj sobie. Trzeba znać temperaturę początkową, masę wody, ciepło właściwe i temperaturę końcową.
    Ciepło właściwe to 4,19kJ/kg*K, temperatury końcowe i masy wody podałeś. Teraz tylko temperatura początkowa.
    I nie wiem dlaczego dla 60°C podałeś tylko 130l, przecież po zmieszaniu tej wody z zimną tak żeby uzyskać np 40°C to nie wyjdzie 300l.

Ogólnie to bez liczenia wiem że chcąc mieć 300l wody 40°C jedna gotowa a druga mieszana z gorącej i zimnej to w teorii wyjdzie to samo (dla grzałki elektrycznej), bo nie uwzględnia się strat ciepła przez izolacje. Ale jeśli ma być to grzane kotłem gazowym lub PC to im niższa temperatura tym bardziej się opłaca.
  • #11 20149119
    mathia74
    Poziom 15  
    No ok. Można policzyć ale licząc właśnie, nie uwzględniając późniejszych strat z zasobnika to znacznie korzystniej wychodzi opcja druga czyli jednak grzać do wyższej temperatury i mieszać potem z zimną z wodą.
  • REKLAMA
  • #12 20150865
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Tylko ze kocioł gazowy grzeje CWU z wysoką mocą, żeby to nie trwało wieczności. Jak dla mnie to liczą się tylko straty przez izolację, im temp wyższa tym i one wyższe.
  • #13 20150981
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3296
    Pytanie w jaki sposób kocioł grzeje ci tą wodę. Czy prze wymiennik płytowy, wężownicą , czy płaszczem zasobnika. Dla sprawności kotła liczą się dwie sprawy temperatura na powrocie i wyjściu z kotła ( z nagrzewnicy która odbiera ciepło z płomienia i spalin kotła) oraz moc na jakiej pracuje a dokładnie szybkość przepływu gazów przez nagrzewnicę. Im wolniej płyną i temperatura medium jest niższa to sprawność teoretycznie wyższa. W praktyce kościół ma wartość minimalnej mocy na której pracuje stabilnie.

Sam spotkałem się z takim problem i zamontowałem szeregowo z wężownica w bojlerze wymiennik płytowy zasilany przeciwprądowo tak by moc kotła (jak napisane wyżej wodę stara się grzać pełną mocą) odpowiadała mocy odbieranej. Przed montażem nagrzewnica wolniej nagrzewała wodę plus piec musiał redukować moc bo woda w obiegu osiągała 90 C. Teraz z wymiennikiem powrót do kotła rzadko kiedy przekracza 45C . Wodę CWU grzeje na 42 C z histerezą +1 C i - 1 C. Układ obecnie pracuje rzadko (dogrzewa) gdyż zainstalowałem 2kWp paneli i grzeję wodę z nich grzałką. Na razie pogoda sprzyja i 200 litrów potrafi zagrzać do 80-85 C (jak zostanie po poprzednim dniu woda o temp 35-40 C). Generalnie max układ podbija temp wody w idealny dzień o 40-45C.
  • #14 20151087
    mathia74
    Poziom 15  
    Mam zasobnik i kocioł ACV Comfort czyli zbiornik w zbiorniku. To dosyć wydajny i bardzo oszczędny układ.
    Testowo przestawiłem temp CWU na wyższą zobaczymy po miesiącu jak w praktyce wyjdzie zużycie, jestem tego bardzo ciekaw bo teoria i obliczenia to jedno, a praktyka i życie to drugie.
  • #15 20152771
    mathia74
    Poziom 15  
    Dla znawców kotłów ACV. Pytanie: jak najefektywniej ustawić parametry dla wody CWU. Tzn. jeżeli chciałbym aby temperatura wody CWU była 48 stopni to ile powinny wynosić parametry mocy "4" i temp.wody kotłowej "n" ?
    ACV HR Kompakt 24 + zasobnik ACV Comfort 130.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optymalnej temperatury ciepłej wody użytkowej (CWU) oraz efektywności energetycznej związanej z jej podgrzewaniem. Uczestnicy debatują, czy lepiej ustawić temperaturę na 40°C i korzystać z ciepłej wody w całości, czy podgrzewać wodę do 55-60°C i mieszać ją z zimną, aby uzyskać komfortową temperaturę. Wskazano, że grzanie wody do niższej temperatury (40°C) może być bardziej ekonomiczne, zwłaszcza w przypadku kotłów gazowych, które działają efektywniej przy niższych temperaturach. Zwrócono uwagę na straty ciepła przez izolację zbiornika oraz na kwestie bezpieczeństwa, zwłaszcza w domach z dziećmi lub osobami starszymi. Uczestnicy podkreślają, że praktyczne testy i obliczenia są kluczowe dla oceny rzeczywistej efektywności różnych ustawień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA